Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Der ki Tolstoy;
“İnsanı bedenen ameliyat etmek için uyutmak, ruhen ameliyat etmek için ise uyandırmak gerekir.”
Eğer ameliyat olmam gerekirse ve ben böyle bir durum yaşamama sebep olan şeyin ne olduğunu anlarsam, hayatta başına neyin geldiğini bilmek istemeyen veya tamamen görmezden gelen bir başka insana göre çok daha hızlı iyileşmem mümkün hale gelir. Ayrıca eğer hastalığımın bana verdiği mesajı anlamazsam, yapılan ameliyat veya uygulanan tedavi bu hastalığı geçirmiş gibi görünebilir ama daha sonra vücudumun başka bir yerine başka bir formda yansıyabilir.
Reklam
Bu ne yaman çelişki ?
Avrupa’nın modernliğine insanlığa verdiği değere dikkat çekip öyle olmak istiyoruz, onların elli yıl önce yaptığı şeyleri şimdi yapınca, ülkemizin parasını mültecilere yedirmiş oluyoruz. Bu ne pis siyasettir böyle. Hem Avrupalı olmak iste, hem Ortadoğulu gibi eleştir. “Rıza, birdenbire inen bu darbenin sersemletici etkisin­den kurtulmaya çalıştığı o anda, annesini lsveç'te en iyi koşullarda ameliyat ettirebileceğini düşündü. Bu ülkeye gelişi­nin en büyük yararı bu olacaktı. İsveç tıp alanında çok ileriy­di ve annesinin ameliyat, tedavi masraflarini da karşılardı. Akıl almayacak kadar insancıl bir tutumları vardı sağlık ko­nusunda.
Sayfa 164Kitabı okudu
Narkoz etki etmediği için canlı canlı ameliyat olan sedef...
İnsanlar ölmesin istiyorlar (!) bu yüzden aşı bedava ! Ama yaşamak için acil ameliyat olmanız gerekirse 250-300 bin..
O anda, zihnin vücudu etkileyebildiğine dair kanıtlar bulmak için giriştiğimi araştırmanın ana damarını bulduğumu anladım. Eğer klinik araştırmalara katılan insanların belirli bir kısmı sırf gerçek bir ilaç aldıklarına veya gerçek bir ameliyat olduklarına inandıkları için iyileşiyorlarsa, vücutlarının verdiği tepki sadece zihin tarafından tetikleniyordu demek ki. Bunu anlamak beni biraz bunalıma sokmuştu.
Reklam
Böylece "plasebo etkisi"bir anda Çağdaş tıbbın temel kavramlarından biri olduğu ve modern klinik araştırmalar doğdu. Artık bütün iyi bilimsel araştırmalar denen ilaç ya da ameliyat tedavisinin iyileştirici etkisinin, plasebonun potansiyel iyileştirici gücünün ötesine geçtiğini kanıtlama yükümlülüğüne sahip.
Zaman donmuş, her şey donmuş, dün yok, yarın yok, sadece şimdi vardı. Sonsuz, kopkoyu bir şimdi, bütün ağırlığıyla üzerimize çökmüş, çiçek açmaya teşne genç kız kalbimizi kurutmuş, bizi kapısız, penceresiz bir ağrının içine gömmüştü. Bugün uzaktan baktığımda kapkara bir dumanın içinde bir görünüp bir kaybolan, eski bir ameliyat izi gibi ara sıra sızlayan bir andan başka bir şey yoktu
Amerika'da bir böbrek filmi 3 bin Dolar, bir diş dolgusu 800 Dolar, kalp kapakçığı ameliyatı 160 bin dolar, Bu arada diş dolgusu son zamlardan sonra Amerika da 1200-1500$ 💢Bizde ise dayımın biri ameliyat olmuş, bir kuruş vermemiş ama 180 TL ilaç parası farkı çıkmış, eczanede ''Allah bunların belasını versin, bu ülkede nefes almak parayla, yaşanmaz, Avrupa'da herkes müthiş yaşıyor'' diye kıyameti kopartıyor..
"İnsanın bedenine ameliyat lazımsa uyutulmalı,ruhuna lazımsa ayıltılmalıdır."
Reklam
325 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Kitap, zihinsel engelli olan Charlie'nin bir araştırma kapsamında zeka seviyesinin yükseltilmesi için ameliyat edilmesiyle başlıyor.Charlie başarılı bir ameliyat sonucu yavaş yavaş önce normal insan zekasına,daha sonra dâhi düzeyinde bir zekaya sahip oluyor. Tüm bunlar olurken;Charlie,zekanın,farkında olmanın,anlamanın olumsuz taraflarıyla yüzleşiyor. Yalnızlaşıyor,öfke duyuyor,haksızlıklara karşı duruyor,hatırlıyor,hatırladıklarına pişman oluyor, haliyle eskisinden daha mutsuz bir adama dönüşüyor. Korkuları ve kaygıları da zekasıyla birlikte gelişiyor. Sadece elle tutulabilir korkuları varken Charlie kendi düşüncelerinden bile korkarken buluyor kendini. Okurken çok kez belki bilmemek bilmekten iyidir dedim kendi kendime. Ve engelli çocuklarla çalıştığım için Charlie'nin gözünden onların ne hissettigini okumak bana iyi geldi. İyi ki okudum dediklerimden
Algernon'a Çiçekler
Algernon'a ÇiçeklerDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 201515bin okunma
Yunan ordusu 200 bin asker, bizimkiler Büyük Taarruz’da artık 186 bin civarını bulabilmişler. İngilizlerin donattığı Yunanlıların 1.500 kamyonu, 250 ambulansı, hastane gemisi var ; yahu hastane treni var adamların. Bizim elimizde ise o kadar az ağrı kesici var ki, onca gazi “uyuşturulmadan” ameliyat ediliyor.
Çocukluğunda yalnız kalan insanlar genellikle bir sanat başarısıyla kendilerini göstermek isterler. Bu yüzden bütün sanatçıların çocukluk dönemlerinde kendilerini arkadaşlarından ayıran bir ameliyat, bir hastalık ya da sakatlık geçirdiklerine ve bu nedenle biraz uçuk olduklarına inanırım ben.
Insan bedenini ameliyat etmek için uyutmak gerekir ruhen ameliyat etmek için de uyandırmak gerekir.
192 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Kitaplara olan sevginin hiç bitmemesi dileğiyle...
Çok fazla söylenecek bir şey yok aslında, Cemal Süreya nın eşi Zuhal hanım ameliyat için hastaneye yattığı zaman ona yazdığı mektuplardan ve 1967-78 arasında yazılan mektuplardan oluşuyor kitap. Her satırda eşine ve oğlu Memo ya sevgisini dile getiren Cemal Süreya gündelik olayları da anlatıyor mektuplarında ama ben gündelik olayları bir kenara koyuyor ve eşine yazdığı sevgi sözlerine dalıyorum. Ben, gece yatmadan önce bir kaç mektup okuyarak günümü sonlandırdım. Mektup okumayı sevenlere tavsiye ederim. Daldığım sevgi sözlerinin çoğunu sizlerle paylaştım ama bir tanesini unutmuşum onu da buraya bırakıyorum; Yaz günleri geldi. Geçen yaz neredeydik, bu yaz neredeyiz, gelecek yaz nerde olacağız kim bilir?
On Üç Günün Mektupları
On Üç Günün MektuplarıCemal Süreya · Can Yayınları · 20194,616 okunma
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.