Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bu nasıl bir saçmalık
Cumhuriyetin ilk yıllarında yetişmiş pek çok evli çift gibi, dine saygısız değil ilgisizdiler yalnızca ve bu ilgisizliği de pek çok tanıdıkları, dostları gibi Atatürk sevgisi ve laik bir cumhuriyetçilikle açıklarlardı.
hocalari arasinda yer alan Kolagasi Mehmed Tevfik Bey, tarih sevgisi ve muasir milliyetilik gibi fikirleri ile onu etkilemistir.
Reklam
ATAM’ın ‘ağaç’ sevgisi
Yalova’yı çok ayrı seven Atatürk , bazen siyasi içerikli önemli toplantılarını burada gerçekleştirirdi. O nedenle Yalova’daki çiftlikte ufak bir köşk yapılmasını arzu eder. İnşaat tam başlamıştır ki büyük bir çınar ağacının dalının köşkün inşaatına engel olduğu anlaşılır. Atatürk’e çınarın büyük dalının kesilmesi gerektiği bilgi verilir. Doğaya ,özellikle ağaçlara tutkunluğu bilinen Atatürk hiddetlenerek , “Siz şaşırdınız mı? Hayır , katiyen bu dal kesilemez . Binanın yerini , temelini değiştirin . Bu dalın kurtulabileceği yere kadar temeli sökün veya sürün !” talimatını verir . …… Gerekli tüm hazırlıklar yapılır . Köşk, 11 Ağustos 1930’da kalın tahta kızakların üzerinde tam 4 metre 80 santim doğuya kaydırılır ve yeni açılan alana köşk rahatlıkla oturuverir.
Sayfa 168 - Siyah Beyaz yayınlarıKitabı okudu
Gani Girici, Atatürk'ü anlayamayan, milli bilinci kavrayamayan ve Cumhuriyet yönetiminin sağlayacağı yararları göremeyen bazı insanlarımızın bu tutumu karşısında; "Fransız işgali döneminde, Adana esnafı olan Ermenilerin, Kur'an-ı Kerim'i yırtıp içine zeytin, peynir ve benzeri maddeler sardıktan sonra, Kur'an'ınız bu mu?" diyerek, İslâm dinini aşağıladıkları hakkındaki anısını anlattığı çocuklarına; "Atatürk işgalci devletlerin kuvvetlerini kovmasaydı, dinimiz kalır mıydı sorusunu sormak gerektiğini söylemiştir. Bu nedenle Atatürk İlkelerine ve Cumhuriyet'e çok bağlı idi. Girişimci bir kişilik taşıması nedeniyle, Atatürk Adana'ya geldiğinde aynı ortamda bulunan Gani için; "Bu genç kim? Çok girişken" diyerek, dikkatini çektiğini belirten sözlerini hatırlayan Ahmet Remzi Bey, Soyadı Kanunu çıktığında Atatürk'ün bu sözlerini Gani'ye söyler ve Girici soyadını almasını önerir. Gani, Atatürk sevgisi, inkılâba bağlılığı ve kişilik yapısı gereği Girici soyadını almayı uygun bulmuştur.
Abdülgani Girici (1901-1989)Kitabı okuyor
Papa Eftimin Atatürk Sevgisi
Papa Eftim, Atatürk dendiği zaman gözlerinden yaşlar boşanan, hayatının en büyük şerefini bir zamanlar Ata'nın yakınında olmakta bulan bu temiz yürekli, kadife bakışlı Orta Anadolu çocuğunu bugün sadece hümanist bir din adamı olarak değil, tarihimizin şerefli bir mücahidi sıfatıyla hürmetle yad ediyoruz.
Sayfa 233Kitabı okudu
... Kolağası Mehmed Tevfik Bey, tarih sevgisi ve muasır milliyetçilik gibi fikirleri ile onu etkilemiştir. Namık Kemali Mehmed Emin Yurdakul gibi vatansefer ve milliyetçi şairlerin ve Fransız İhtilali'nin etkisiyle hürriyetçi fikirlerin de bu dönemde zihinlerde yer ettiği anlaşılmaktadır.
Reklam
Atatürk'ün Kitap sevgisi
O okumayı çok severdi. Kitap onun için kıymetli bir arkadaştı. Okuduğu eserlerdeki fikirleri benimsemeden önce, onları kendi süzgecinden geçirirdi. Onun okuduğu kitabı elinize alsanız, kırmızı ve mavi kalemle işaret ettiği kısımları onun verdiği önemde okursanız, öz ve ana fikirleri derhal kavramak imkânını elde edebilirsiniz. O hafıza itibarıyla da, unutmayan bir huya sahipti.
İnönü'nün Atatürk sevgisi başta Atatürk olmak üzere herkesçe çok iyi bilinirken, başka bazı çevrelerde küçük iktidar hesaplarının yapıldığı da yadsınamaz bir gerçektir.
Sayfa 100
Türkiye, kendi kurtuluş mücadelesinin ve inkılâplarının fikir ve heyecanlarını, sıcak bir kardeş sevgisi şeklinde bu ülkelere yaymasını bilmeliydi. Halbuki biz, bir Tunus, bir Cezayir, bir Fas istiklâl mücadelesini Birleşmiş Milletler'de, Fransa'nın bir iç meselesi sayarak Atatürk'ün ruhunu incittik.
Alevi Bektaşilerde Atatürk sevgisi bugün Anadolu'nun taşına toprağına, uçan kuşuna, esen yeline sinmiştir. Hacıbektaş'taki ardıç ağacından, Kazda- ğı'ndaki yörük çadınna kadar bu böyledir.
Reklam
Köy enstitülerinde aldığımız vatan sevgisi çok sağlam temellere dayanıyordu. Biz, kıraç topraklarda fidan yetiştirecek, fersiz gözlere ışık getirecek ve mutsuz yüreklere taze kan verecektik. Böylece, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün devrimlerine ve ilkelerine bağlı bir gençlik yetiştirecektik...
Sayfa 116Kitabı okudu
Ne annem ne de babam dindardı. İkisinin de namaz kılıp oruç tuttuklarını hiç görmemiştim. Cumhuriyet'in ilk yıllarında yetişmiş pek çok evli çift gibi, dine saygısız değil ilgisizdiler yalnızca ve bu ilgisizliği de pek çok tanıdıkları, dostları gibi Atatürk sevgisi ve laik bir cumhuriyetçilikle açıklarlardı işte.
Eski Fransız başkanı yazar ve edebiyatçı M. Herriot, Atatürk için şöyle yazmıştır: Onda, hayran olduğum iki harikulade vasıf vardır; birincisi alev gibi parlayan vatan sevgisi, diğeri eserine mutlak bir mantık ve vahdet manzarası veren nefse hakimiyettir.
Sayfa 39 - İş bankasıKitabı okudu
545 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.