Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Yumurta canlıdır. (Yemeyip, kümeste bırakırsanız, bir süre sonra içinden civciv çıkıyor! Yumurtanın kabuğunda milyonlarca küçükler delik var.Bu deliklerden yumurtanın içinde­ ki hücreler nefes alıyor. Hücreler nefes aldıkça da yumurtanın içinde ki yapı değişiyor.Bu yapı değişmesini biz yumurtanın lez­setinin kaçması,yumurtanın bozulması olarak adlandırıyoruz.) Normal oda veya mutfak sıcaklığında kalan bir yumurtanın, kümesten çıktıktan sonra ortalama 5-6 gün özelliği bozulmu­ yor. Günümüzde, soğuk zincir içinde tüketiciye ulaştırıldığın­ da yumurtanın raf ömrü (kümesten başlayarak son tüketim gününe kadar süre) 28 güne kadar uzuyor! Nasıl ki tavuk-süt, tüketiciye soğuk zincir ile ulaştırılıyor ise, yumurta da marketlerde ve bakkallarda 5-12 derece soğukluğu sağlayacak soğuk havalı vitrinlerde satışa sunuluyor artık. Bilin­sin ki: o yumurta artık ölü'dür. Keza... Yumurta öldüren bir besine dönüştürüldü: 2017 yılında Avrupa'da yumurta krizi yaşandı. Fipronil maddesi hayvanlardaki pire, bit ve keneleri yok etmek için kullanılan böcek ilacı. Bu zehirli ürünün, kümes hayvanları gibi insanların tükettiği hayvanlarda da kullanımı yasak. Peki... Ne ortaya çıktı: Hollanda, Belçika, Alman­ya, İngiltere ve Fransa' da zehirli yumurtalar tespit edildi. Dernek tavuklarda kullanmıştı "medeniyet beşiği" Avrupa! Ya Türkiye? Olur mu hiç! Biz de hep helal gıda var!
kronoloji/insanlık tarihindeki bazı önemli olaylar
MÖ Beş Milyon: Bilinen en eski insan benzeri maymun cinsi olan Australopithe- cus Afrika'da ortaya çıktı. MÖ İki Milyon: Homo habilis ve dişisi ellerini kullanarak yonttukları taşlarla aletler yapıyordu ve hâlâ Afrika'dan çıkmamışlardı. MÖ 1,5 Milyon: Meşaleyi homo erectus ve femina erecta devraldı. Gerçekten de ateşi keşfeden ilk
Reklam
Kişinin kendine, bedenine özen göstermeye başlamasıyla 17. yüzyılın ikinci yarısında doktorların cevap veremediği bir kişisel bakım merakı doğdu. Kısacası, 1680’le yaklaşık 1730 arasında, Avrupa bilinci krizinin yanında ikinci hir kriz, bir beden bilinci krizi yaşanıyordu: Birey sancılı bir şekilde kendini büyük ortak bedenin etkisinden kurtarıyordu. Bir bakıma, modern insanın doğuşunun bedeliydi bu.
144 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Ortaçağ'dan refahı çıkacağını sanan bir zihniyetle kriz aşılamaz
İslamın krizi, Arap entelektüellerinden oluşan bir komite tarafından hazır­lanan ve Birleşmiş Millerler himayesinde yayınlanan 2002 Yılında Arap Ülkelerindeki İnsani Gelişmişlik raporu, bazı çarpıcı karışıklıkları ortaya koyuyor. Arap dünyası senede yaklaşık 330 kitap çeviriyor ki bu rakam, Yunanistan'ın çevirdiği kitap sayısının beşte
İslam’ın Krizi
İslam’ın KriziBernard Lewis · Kronik Kitap Yayınlar · 2023285 okunma
El-Kaide liderleri, İslam dün­yasını kendi görüşlerini ve liderliklerini kabul etmeye ikna edebi­lirlerse, o zaman sadece Amerika'yı değil, herkesi uzun ve acı bir mücadele bekliyor olacak. Başta Batısı olmak üzere Avrupa, şimdi büyük ve hızla artan bir Müslüman topluluğa ev sahipliği yapıyor ve birçok Avrupalı bunun varlığını bir sorun, hatta bazıları bir tehdit olarak görmeye başladı. Eğer köktenciler hesapları doğru çıkar ve mücadelelerinde başarılı olursa, dünyayı, özellikle de İslam'ı kucaklayan kısmını karanlık bir gelecek bekliyor demektir.
ABD ye öfke duydukları kadar Rus emperyalizmine tepki yok diyen Lewis
Ortadoğu'daki eski sömürge tebaasının Amerika'yı Batı Avrupa ile aynı türden bir emperyalizmle lekelenmiş görmeleri pek şaşırtıcı değildir. Ancak Ortadoğu'nun emperyal güçlere duyduğu kızgınlık her daim tutarlı olmamıştır. Rusya çarlarının imparatorluk fetihleri­ne sahip çıkan ve bunları daha da genişleten Sovyetler Birliği, Orta Asya ve Kafkasya'da on milyonlarca Müslüman tebaayı zorbalıkla yönetti. Yine de Sovyetler Birliği, Arap toplumundan benzer bir öf­ke ve nefret çekmedi.
Reklam
Ulusculuk
Batı dünyasında, insan örgütlenmesinin te­mel birimi ulustur. Ulus, Avrupa'da olmasa da Amerika'da adeta ül­keyle eş anlamlı olarak kullanılır.
Kamu eğitim sistemlerinin iyi olduğu Avrupa ve Amerika'daki Batı ülkelerinde bile, Vehhabi telkin mer­kezleri, yeni mühtedilere ve çocuklarına, kendi miras aldıkları din ve kültürel gelenek konularında temel sağlamak isteyen Müslüman ebeveynlere sunulan tek İslami eğitim şekli olabilir. Bu telkin özel okullarda, dini seminerlerde, cami okullarında, tatil kamplarında ve giderek artan bir şekilde cezaevlerinde sağlanmaktadır.
Sayfa 106
Batı'nın Ortadoğu petrolüne ilgisi yirminci yüzyılın başları­na dayanıyor ve çoğunlukla İngiliz, Felemenk ve Fransız şirketle­ri tarafından işletiliyordu. Amerika'nın ilgisi 1920'lerin başında, yurtiçi petrol kaynaklarının tükenmesi konusundaki artan endişe ve Avrupa'nın Ortadoğu petrolü üzerinde tekel kurma korkusuyla başladı. Amerikan şirketleri başlangıçta Ortadoğu petrol pazarına Avrupalı kombinaların küçük ortakları olarak girdiler.
Sayfa 105
Pek çok Ortadoğulunun gördüğü üzere, Avrupa ve Amerikan hükümetlerinin temel konumu şudur: "İhtiyaçlarımızı karşılama ve çıkarlarımızı koruma konusunda işbirliği yaptığınız sürece, kendi ülkenizde kendi halkınıza ne yaptığınız umurumuzda değil."
Sayfa 91
Reklam
1967 savaşına kadar İsrail, silahları için ABD'ye değil, Avrupa'ya, özellikle de Fransız te­darikçilere güveniyordu.
Sayfa 84
Seyyid Kutub'un Amerikan karşıtlığının, sadece tesadüfen Ame­rika'yı ziyaret etmiş olmasının bir sonucu olduğu ve bakanlığı tara­fından herhangi bir Avrupa ülkesine gönderilseydi benzer bir tepki vereceği söylenir. Ama o zamanlar önemli olan Amerika'ydı ve onun İslam dışı dünyadaki iyi veya kötü liderliği giderek daha fazla tanın­maya ve tartışılmaya başlandı.
Sayfa 73
İslam'daki devrimci dalganın birkaç bileşeni vardır. Bunlardan biri de aşağılanma duygusudur: Kendilerini Allah'ın hakikatinin ye­gane koruyucusu olarak görmeye alışmış, Allah'ın onu kafirlere ulaş­tırmasını emretmiş ve bir anda kendilerini aynı kafirler ve kafirler tarafından tahakküm altına alınmış ve sömürülmüş bulan bir insan topluluğunun duygusudur. Artık tahakküm altında olmadıklarında bile, hayatlarını değiştirecek, onları gerçek İslam'dan başka yollara taşıyacak şekilde derinden etkilendiler. Çoğu Batı'dan alınmış çeşitli çareler denenip birbiri ardına başarısız olurken, aşağılanmaya hayal kırıklığı eklendi. Aşağılanma ve hayal kırıklığından sonra, yeniden diriliş için ge­rekli olan üçüncü bir bileşen geldi: yeni bir güven ve güç duygusu. Bu güven ve güç duygusu, Mısır'ın İsrail'e karşı savaşını destekle­mek için petrol üreten Arap ülkelerinin çok etkili bir silah olarak petrolün hem arzını hem de fiyatını kullandığı 1973 petrol krizin­den doğdu. Sonuçta ortaya çıkan zenginlik, gurur ve özgüven, başka bir yeni unsurla -kibirle- pekiştirildi. Avrupa ve Amerika'yı daha yakından tanıyan Müslüman ziyaretçiler, Batı uygarlığının ahlaki yozlaşması ve buna bağlı zayıflığı olarak düşündükleri hususları göz­lemleyip anlatmaya başladılar.
Sayfa 33
1974'te CHP-MSP koalisyon hükümetinde dışişleri bakanı oldu. Türkiye'nin "dünyayla ilişkisi kopuk, tamamen çağdışı ve içe kapanık anlayışını bırakma­sından" yanaydı, bu bakımdan Avrupa Ekonomik Topluluğu'na katılmaya da sıcak bakıyordu. Ancak 7 aylık bakanlık dönemini Kıbrıs krizi yuttu.
Martin Luther
Luther çağında Almanya ne rahat ne de güvenli bir yerdi. Veba ve kötü geçen yıllarda kıtlık tehditleri dışında, siyasi olarak da zayıftı. Almanya "dindar ve sözde klasik mit" Kutsal Roma İmparatorluğu'nun hak iddia ettiği bir bölge olarak var oluyordu. Savaş ve veba Almanya'nın nüfusunu azaltmıştı. Terk edilen "hayalet
Sayfa 287 - Yakamoz KitapKitabı okudu
579 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.