Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
“Tendeki yaralar çabuk kapanırdı ama ruhtaki yaralar baki kalırdı.”
Ahmet Hamdi Tanpınar-Beş Şehir
- "Ne kadar çok hâtıra ve insan…" - "Bâki kalan bu kubbede bir hoş sadâ imiş..." - "Hiçbir şey kendi alın teri kadar bir insanı tatmin edemez." 📚
Reklam
·
Puan vermedi
Kitablar məni təqib edir¿?
Sizə əksər kitabların özünün gəlib məni tapdığı barədə məlumat vermişdim. Bu kitab da istisnalıq təşkil etmədi. Bu incələməmə ilk öncə kitabı hədiyyə edən, adını çəkməyəcəyim şəxsə təşəkkürumü bildirməklə başlamaq istərdim. Təşəkkürlər! Nə qədər müasir dövrdə durğunluq dövrünü yaşadığını düşünsəm də, həqiqətən Azərbaycan ədəbiyyatının mənim
Müşfiqli Günlər
Müşfiqli GünlərDilbər Axundzadə · Xan Nəşriyyatı · 2019278 okunma
Ve bir gün uzatılır boylu boyunca Şehrin musalla taşına Yine bir taş dikilir başına İşte o taştır insanoğlundan baki Üstünde bir tarih, bir fatiha Ve bir de ‘Hüvel Baki’…
İstanbul yolu
Madem dünyanın gafletkârâne gülmeleri, böyle ağlanacak acı hallerin perdesidir ve muvakkat ve zevâle mâruzdur. Elbette bîçâre insanların ebedperest kalbini ve aşk-ı bekàya meftun olan rûhunu güldürecek, sevindirecek, meşrů dâiresinde ve müteşekkirâne, huzurkârâne, gafletsiz, mâsümâne eğlencelerdir ve sevap cihetiyle bâki kalan sevinçlerdir..
"Sözlükte zühd “bir şeye rağbet etmemek, ona karşı ilgisiz davranmak, ondan yüz çevirmek” gibi anlamlara gelir. Malı az olan kişiye müzhid, az yemek yiyene zâhid, az olan şeye zehîd, dünyaya karşı perhiz hayatı yaşamaya zehâdet denir. Zühdün karşıtı rağbettir (Kāmus Tercümesi, “zhd” md.). Kur’an’da zühd kelimesi geçmez. Bununla birlikte Hz. Yûsuf’u kuyudan çıkaranların ona fazla değer vermemeleri sebebiyle kendileri hakkında zâhid kelimesinin çoğulu olan “zâhidîn” kullanılmıştır (Yûsuf 12/20). Zühd kavramı genellikle dünyaya karşı olumsuz tavır ve davranışların bütününü ifade eder. Dünya malına, makama, mevkiye, şan ve şöhrete önem vermeme; azla yetinme, çokça ibadet etme, âhiret için hayırlı işlere yönelme zühdün bazı göstergeleridir (et-Taʿrîfât, “zhd” md.). Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de, “Siz dünya hayatını tercih ediyorsunuz ama âhiret hayatı daha hayırlı ve daha kalıcıdır” meâlindeki âyetler (Tâhâ 20/131; el-Kasas 28/60; el-A‘lâ 87/16-17) bâki olan âhiret hayatına yönelmenin kul için daha fazla önem taşıdığını bildirmektedir. Yine Kur’an’da dünya hayatının fâniliği (Yûnus 10/24), bu hayatın bir oyun ve eğlenceden ibaret olması (el-Hadîd 57/20), imtihan vesilesi kılınması (el-Mülk 67/2), dünyanın geçiciliğine karşılık âhiret hayatının ebedîliği ve sonsuzluğu (el-Mü’min 40/39) gibi konular üzerinde sıkça durulmakta, insanın kalıcı ve sonsuz değerlere yönelmesi teşvik edilmektedir." Diyanet İslam Ansiklopedisi, Zühd maddesi
Dostoyevski

Dostoyevski

@erhanmanco
·
24 Nisan 17:12
Hayata ölümden korkacak kadar bağlı değilim.
Sayfa 741Kitabı okudu
Reklam
Eğer bir damla yaş düşüyorsa yanağımdan şunu bilin, zehri değmiştir yüreğime fütursuz bir dilin.. bâki
"O'nun zatından başka her şey yok olacaktır. * (....) Sanki ayet şöyle der gibidir: 'Fani olana bağlandığın zaman, kendisine en çok ihtiyaç duyduğun bir sırada, o şeyin fani (yok oluşuyla o bağ da kesilir. Şayet sen, fani olmayan ve baki olana bağlandığınzaman, o varlığın devamı (bakiliği) süresince o bağ da sürüp gider."
İnsan Yayınları 60, Kasas,28/88
176 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
ZAMANIN YANKISI Herkese Merhabalar ... Sizlere yepyeni bir kitap ile geldim. Sımsıcak hikayesi ve anlatımı ile ilk sayfadan son sayfaya kadar sizi içinde tutan bir kitap. Zaten öyle ki elinize alır almaz bitirmeden bırakmak istemiyorsunuz. Eser ile tanışmaya hazır mısınız? Eser ahalle kültürü olan ve dostluğun baki olduğu insanların birbirini tanıyıp sevgi içinde büyüdüğü bir mahallenin çocuğudur. İlk aşkını da o genç yaşlarda tadar. Bu aşk ise onunla beraber ölene kadar gider. Mahallelerine üniversite öğrencisi olarak gelen Müzeyyen ile bir arkadaşlık kurar. Delikli biletleri bahane ederek hergün yolunu gözlerken aralarında güzel bir bağ olur. İsim verme işini Eser'e bırakan Müzeyyen onu okumaya kitaplar ile tanıştırmaya başlar. Kitaplar onları daha da yakınlaştırır. Okulu bitip memlekete dönecek olan Müzeyyen ile zamansız ayrılık vakti gelmiştir. Eser daha açılamadan koyduğu ismi söylemeden mecbur giden Müzeyyen ile mektuplasmaya başlar. Ailesi Müzeyyen'i evlendirmek ister bir süre sonra ise üçüncü sayfa bir haber ile yıkılır artık Müzeyyen yoktur. ama onun Eser'e bıraktıklarını ve taktırdıkları vardır. Zaman geçerken bununla da anneciği ile birlikteyiz yaşarken alışan Eser bir kütüphane de gece bekçiliği yapmaya başlar. Ona en iyi gelen yer olan kütüphane hayatını gerçek ve rüya arasında geçireceği zamanların başlamasına da sebep olur eeee zaten bunlar da kitabı oluşturduğu için yorumumu burada sonladırıyorum... Eser ile tanışıp onun dünyasına ve yaşadıklarına misafir olmak istiyorsanız da kitap sizi bekliyor...
Zamanın Yankısı
Zamanın YankısıSerdar Çatak · Martı Yayınları · 202426 okunma
Reklam
Ve bir gün uzatılır boylu boyunca Şehrin musalla taşına Yine bir taş dikilir başına İşte o taştır insanoğlundan baki Üstünde bir tarih, bir fatiha Ve bir de ‘Hüvel Baki’…
Cihânın ni'metinden kendi âb u dânemiz yeğdir Elin kâşânesinden kûşe-i vîrânemiz yeğdir|Bâkî Dünya dolusu maldan, kendimize ait bir tas su ile bir lokma ekmeğimiz yeğdir. Başkasına ait saraylardansa köşesinde oturduğumuz viranemiz hoştur bize.
Sayfa 121Kitabı okudu
“Kendisinde ikamet edeceğin kadar Dünya ve kendisinde baki kalacağın kadar Ahiret için çalış; kendisine olan ihtiyacın kadar Allah’a ibadet et; Cehennem ateşine dayanabileceğin kadar günah işle.”
Sayfa 49 - Beyan yayınlarıKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.