Bakış bir seçimdir. Bakan kişi bir şeyin üzerine odaklanmaya karar verir ve ister istemez görüş alanındaki diğer şeyleri bir yana bırakır. Hayatın özü olan bakış, her şeyden önce bir
Naif bakış açısı, edinilecek her fazladan bilginin en azından sorunlara kısmi bir çözüm sunabileceğini savunur. Bu görüşe göre bir takım değerlerle ilgili anlaşmazlıkların altında yatan asıl sorun, ya bilgi eksikliği, ya da kasıtlı yapılan dezenformasyon çalışmalarıdır. Dolayısıyla ırkçılar, temelde biyolojinin ve tarihin gerçeklerinden bir haber, bilgisiz insanlardır. ırkçılığın çaresi ise insanlara daha fazla biyoloji ve tarih bilgisi vermektir. Bu uzun zaman alsa da serbest bilgi piyasasında gerçekler önünde sonunda galip gelecektir.
Nahit bakış açısıNın temel dayanağı, bilginin özünde iyi olduğu ve ne kadar çok bilgi edinirsek o kadar fayda elde edeceğimizdir. Yeteri kadar bilgi ve zaman ayırdığımız da, bir çok konuda gerçeklere mutlaka ulaşırız. Böylece yalnızca güç elde etmez, onu iyiye kullanmak için ihtiyaç duyduğumuz bilgeliği de kazanırız.
Bu görüş daha da güçlü bilgi teknolojileri arayışını haklı çıkarırken, bilgisayar ve internet çağının yarı resmi ideolojisine dönüştü.
Bir gün hayâ, edep, hilim ve yumuşaklık abidesi Hazret-i Osman'a sordular:
Ey bakış ve görüş sahibi! Bu yüksek dereceye nasıl ulaştın?
Cevap verdiler:
Kur'ân-ı Kerîm'i sağıma, Allah Resûlünün yaptıklarını soluma, ne yaparsam Allahın, her şeyi, bilir olduğunu kalbime koyarak eriştim!.
Bilgelik zekâsı yüksek olanlar şu özellikleri taşıyor: Karşı görüş açısına geçebilmek, görüşler arasında denge sağlamak, bilgisinin ve gücünün sınırlılığını kabul etmek (dolayısıyla alçak gönüllülük), bağlamla uyum sağlamak, farklı bakış açılarını dengelemek, durumla ilgili değişim imkânlarını fark ederek çatışmalara uzlaşma yoluyla çözüm bulmak ve evrensel ahlaki ilkeleri gözetmek.
Belli bir meseleye farklı bakış açılarından bakarak; o sırada orada hazır bulunmayan kimselerin bakış açılarını kafamda canlandırarak bir görüş oluştururum.