Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Geometri bilmeyen buraya girmesin" Platon Akedemi girişindeki yazı
Platon İçinde geleceğin filozof-krallarını yetiştireceği bir felse­fe ve bilim okulu açmayı uygun bulur. Yunan dünyasının (ve daha sonra Roma dünyasının) en önemli entelektüel merkezi olacak olan Akademiya'sını kurar. Bu Akademiya (veya bugün daha çok bilinen adıyla Akademi) varlığını kesin olarak bildiğimiz ilk felsefe okulu, kadınlar da dahil ol­mak üzere herkese açık olan ilk yüksek öğretim kurumu, ilk üniversi­tedir.
Sayfa 197 - Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Resim ve heykel yapmayan bir toplum bilim yapamaz çünkü çevresini gözlemlemeyi, gözlem yetilerini keskinleştirmeyi öğrenemez. Çevresi ile adam gibi ilişki kuramadığı için merakı körüklenmez. O toplum, doğadan kopup kendi içine kapanır ve zamanla çöker. Doğan KUBAN
Sayfa 73
Reklam
Cahil Kalma Özgürlüğü
Yaşam, emniyet ve düşünce özgürlüğüne sahip olmak isteyen birey ve toplumlar, bilimsiz kalma özgürlüğünden feragat etmek mecburiyetindedirler.
Sayfa 410 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okuyor
"Ama eğer bilgi ve yetileri birinci sınıfsa, onun için geçerli otorite çok azdır veya hemen hemen hiç yoktur. Belki kendisine yabancı bilim, sanat ve zanaat alanlarından uzmanların otoritesini kabul edebilir, ama buna da şüpheyle bakar. Diğer yandan sıradan insanlar ise, her türden uzman karşısında derin bir saygı duyar. Profesyonellerin aslında yaptıkları işi değil sağladıkları kazancı sevdiğini bilmezler. "
Yunan uygarlığının yükselişi
Felsefe Thales'le başlar, şansımıza, astronomlara göre İÖ 585'te gerçekleşen bir tutulmayı önceden bildiği için yaşadığı tarih belirlenebiliyor. Felsefe ve bilim-başlangıçta ikisi ayrı değildi- İÖ altıncı yüzyılın başında birlikte doğdular. Yunanistan'da ve komşu ülkelerde o tarihten önce neler oluyordu? Bu sorunun yanıtı kısmen tahmini olmalı; ama bu yüzyılda arkeoloji, dedelerimizin sahip olduğundan çok daha fazla bilgi vermiştir bize.
Sayfa 32 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
dünyayı (dört bin altı yüz milyon yaşındaki dünyayı) kırk altı yaşında bir kadın olarak düşünmelerini istedi onlardan...dünyanın şimdi olduğu duruma gelmesi için dünya kadın’ın bu yaşına gelmesi gerektiğini söyledi. okyanusların ayrılması için. dağların yükselmesi için. tek hücreli ilk organizmalar oluştuğunda dünya kadın on bir yaşındaydı, dedi chacko. o ancak kırk yaşındayken ilk hayvanlar, solucan ve denizanası gibi yaratıklar ortaya çıktı. sekiz ay önce, dünya kadın kırk beş yaşındayken dinozorlar dünyada dolaşmaya başlamıştı. “bizim bildiğimiz kadarıyla insanlık tarihi,” dedi chacko ikizlere, “dünya kadın’ın hayatında ancak iki saat önce basladi". çağımızın tarihinin tamamının, dünya savaşlarının, düşler savaşının, ayda yürüyen insan’ın, bilim, edebiyat, felsefe, öğrenme tutkusunun, dünya kadın’ın gözünü açıp kapaması kadar bir zaman içinde olup bittiğini düşünmek, huşu verici ve kibir kırıcı bir düşünce, dedi chacko. “ve biz, sevgili çocuklar, ne isek ve ne olacaksak; onun gözünde yalnızca bir parıltıyız,”
Reklam
Yaratıcı düşünceye sahip insanlar dünyayı, hiçbir şeyi olduğu gibi kabul etmeyen ve her şeyi denemeye istekli bir çocuğun gözünden görürler.
Sayfa 229 - SayKitabı okudu
Beyin 500 milyon yıldan uzun bir zamandır, bir organizmanın hayatta kalmasına ve üremesine hizmet etmek için evrimleşmiştir. İnsan zihniyle makine arasındaki en temel fark, bilgisayarların sorunları çözmek için, beyninse hayatta kalmak için tasarlanmasıdır.
Sayfa 215 - SayKitabı okudu
Bilim insanı"Bunun şöyle olduğunu düşünüyorum,ama emin değilim" der. Entelektüel merak sahibi kişi"Nasıl olduğunu bilmiyorum ama öğreneceğimi umuyorum " der. Felsefi kuşkucu"kimse bilmiyor ve hiç kimse de bilemez" der.
Sayfa 423 - AlfaKitabı okudu
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.