Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Galiba...her şey ama her şey yanılsamadan ibaret: Sanat, bilim, din, astroloji, gofret...illüzyonsuz, yanılsamasız, yanlışsız, sapmazsız hiçbir şey yok hayatımızda. İnsan yanılmak, aldanmak, yetinmek, sonsuzluğu kendi ölçüleriyle tartmak zorunda. Ve bu tam bir zavallılık. Gene de her birimiz başkalarının düşündüğünden farklı kişileriz... Peki ya aşk!
Sayfa 305 - Alfa YayınlarıKitabı okudu
Fakat, fizik gerçekliklere takılıp kalan ve ondan ötesine bakmayan, yani hikmet'e yükselemeyen bilim ve felsefe, ruhu kuşku, gurur ya da inkar bataklıklarına saplar. Oysa, tevazu içindeki ruh, gerçeği araştırma aşkını, bir noktadan sonra, rahmani bir teslimiyetle birleştirip, iman çekirdeğinde eritebilir. Böylece, akıl hamlığını yitirerek, Tanri aşkıyla karılıp cezbeden, manevi sarhoşluktan nasipli bir akıl olur.
Reklam
Eski dünya ilminin en büyük hatalarından biri de, ihtisas bölümlerine ayrılan ilimlerin "bütün"ü gözden kaçırdıkları için hiçbir hadiseyi esaslı ve doğru izah edemediklerini anlamamış olmalarıydı.
Demek ki biz gelişmiş bir toplum değiliz!..
Gelişmiş toplumların kültürlerinde birey olma baskındır, ait olma pek o kadar önemsenmemiştir; insanlar birinin oğlu, kızı, torunu ya da yeğeni olarak bilinmeyi pek istemez. Bu toplumların bilim, felsefe, sanat ve teknolojide gelişmeleri hızlıdır. Bu toplumlarda yeni düşünce, yöntem ve yaklaşımlar, “Başımıza yeni icat çıkarma,” denilerek bastırılmaz; aksine ödüller verilerek teşvik edilir.
"Para ve mülk elimden alınabilir ama bilimsel bilgiye sahip olma sanatı asla"
...bence gelecekte insan vücudunun, daha ana rahmine düştüğü andan itibaren sırf doğal güçlere göre büyümesine izin verilecek, sağlığın korunması için gerekenin ötesinde hiçbir insani müdahale yapılmayacak bir şey olarak görülmeyeceği de oldukça açıktır. Bilimsel teknik, her şeyi yalnızca bir kaba veri olarak değil insanın amaçlarının bazılarını hayata geçirmek üzere kullanılacak bir hammadde olarak görme eğilimini yaratmaktadır. Bilimsel teknikle bağlantılı zihniyetin daha fazla egemen hale gelmesiyle, çocuğa ve hatta embriyoya bakış açısı da gitgide bu hali alacaktır. Bilimsel gücün diğer tüm biçimlerinde olduğu gibi bunda da iyilik ve kötülük ihtimal dahilindedir. Bunlardan hangisinin üstün geleceğine karar verecek olan yalnızca bilim değildir.
Reklam
Kesin bu tip insanlar uzaylı!
Yehuda ben Tibbon, oğlu Samuil'e vasiyet namesinde şöyle der: " Sana büyük bir kitaplık bırakıyorum. Onu düzgün tut. Dolaplardaki kitapların bir listesini yap, her kitabı gerekli dolaba koy. Rafları güzelce perdele, kitapları sulardan, farelerden ve her çeşit zararlı şeylerden koru, çünkü kitap en büyük servetin, en iyi dostundur. Kitap dolu bir kitaplık, bir bilim adamı için en güzel bir bahçeden daha güzeldir."
Sayfa 275 - Say yayınları, Sertifika No: 10962, Rusça aslından çeviren: Ahmet Zekerya, PDF okuyorum.Kitabı okuyor
"Evrenin menşeinin ne olduğu, zaman ve mekanda sınırının olup-olmadığı konusu, insanın bir kader problemi olarak, hem dinlerde hem efsanelerde hem de felsefe ve bilimlerde sorun olarak ortaya çıkmış ve tarih boyunca çeşitli açıklama ve tasvir modelleri kazanmıştır..."
Sayfa 41 - Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 8. Baskı. 2020 - AnkaraKitabı okuyor
BU KİTAP
***** Popüler bilim camiasındaki çok önemli bir eksiği, temel evrim bilgisine yönelik çalışmalardaki eksiği kapatmayı hedeflemiştir. *****
Sayfa 749 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
Birinci paragraf yanlış. Diğer ikisi doğru. Anlamlandırma Felsefenin işi
Bilim, doğayı anlamlandırma felsefesidir. Bilim, doğanın olabildiğince yalın bir edebiyatla anlatılması işidir. Canlıları, doğayı anlamada ve anlamlandırmada, bilimsel çıkarımlara, araştırmalara güveniriz.
Sayfa 725 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
Reklam
Yazar yine popülist bir söylemle akademik alanı dışına çıkıyor.
***** Nereden geldik? sorusuna, bugüne kadar verilmiş bilim dışı ve doğaüstü cevapların kökten hatalarının gösterilmesi ve tamamen yıkılmış olması, birçok insanı tedirgin etmekte *****
Sayfa 724 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
Bilim, özveri isteyen, müthiş enerji gerektiren,
Azmin ve çok çalışmanın ürünü olarak gelişen bir bilgi türüdür. Kendi hatalarını görüp, kabullenip, düzeltebilen veya önceki açıklamalarını geliştirebilen tek bilgi türüdür. Şahsi düşüncelerden arındırılabilmiş tek bilgi türüdür. Bunlar, bilimin hayattaki tek gerçek yol gösterici olmasını sağlamaktadır.
Sayfa 722 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
Hangi yönde ? Kitap İncelememde. yorumda
***** Evrim Ağacı, sadece sıradan bir bilim imgesi değildir. Aynı zamanda, felsefemizi, hayata bakışımızı ve hayatın kendisini algılayışımızı değiştirmiş bir ağaçtır. *****
Sayfa 721 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
Biliyoruz ki doğada, özellikle Memeliler Sınıfı içerisinde,
Birçok “şefkat”, “kardeşlik”, “dayanışma” duyguları bulunuyor. İnsan türünde tüm bunlar, daha da kapsamlı olabiliyor. Bazı türlerde, sadece kendi türüne değil, başka diğer türlere yönelik bile şefkat gelişebiliyor. *****
Sayfa 693 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
Evrimsel değişimler,
Farklı Evrimsel Mekanizmaların birbirine bağımlı etkisi sonucu oluşmaktadır. Dolayısıyla evrimsel süreçleri, farklı Evrimsel Mekanizmaların bağımsız etkilerinden ayrı olarak düşünmek mümkün değildir. Bir türün evrimi, hiçbir zaman tek bir mekanizma açısından değerlendirilemez!
Sayfa 670 - Evrensel Basım YayınKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.