Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bir cümlenin doğru olduğunu nasıl anlarsınız? Mantık veya çağrışım yoluyla başka inanç ya da tercihlerinize güçlü bir biçimde bağlıysa veya güvendiğiniz, hoşlandığınız bir kaynaktan geliyorsa, bilişsel rahatlık hissedersiniz. Sorun şu ki rahatlık hissinizin başka nedenleri de olabilir - yazı karakterlerinin kalitesi ve dizelerin kulağınıza hoş gelen ritmi gibi- hislerinizin kaynağını bulmanın basit bir yolu yoktur.
Tekrarlar bilişsel rahatlık ve ferahlatıcı bir tanıdıklık duygusu yaratır.
Reklam
İnsanların yalanlara inanmasını sağlamanın güvenilir bir yolu onları sık sık tekrarlamaktır çünkü tanıdık olanı gerçek olandan ayırt etmek kolay değildir. Otoriter kurumlar ve pazarlamacılar bu olgunun her zaman farkındadırlar. Bir olgu ya da fikri doğruymuş gibi göstermek için bütün ifadeyi tekrarlamak zorunda olmadığınızı ise psikologlar keşfetmiştir. Tekrar tekrar bir “tavugun vücut ısısı” cümlesi ile karşı karşıya bırakılan insanların, “bir tavugun vücut ısı 144 derecedir (veya herhangi başka bir sayı)” cümlesini doğru kabul etme olasılıkları daha yüksek olduğu görüldü. Cümlenin bir parçasının tanıdık olması, tüm cümlenin tanıdık gelmesi ve dolayısıyla doğru kabul edilmesi için yeterlidir. bir cümlenin kaynağını hatırlayamazsanız, bildiğiniz başka şeylerle ilgisini de kuramazsanız, bilişsel rahatlık duygusuna başvurmaktan başka çaremiz yoktur. 
Rahatlık ve gerginliğin çeşitli nedenlerinin birbirinin yerini alabilen etkileri vardır. Bilişsel rahatlık halindeyseniz, muhtemelenkeyfiniz yerindedir; gördüğünüzü beğenir, duyduğunuza inanır,sezgilerinize güvenir ve şu anki durumun sizi rahatlatacak kadartanıdık olduğunu hissedersiniz. Aynı zamanda, düşünceleriniz göreceli olarak gelişigüzel ve yüzeysel olabilir. Gergin hissettiğinizdeyse, teyakkuz halinde ve kuşkucu olma, yaptığınız şeye daha fazla çaba harcama, kendinizi daha rahatsız hissetme ve daha az hatayapma olasılığınız artar, ama her zamankinden daha az sezgisel yedaha az yaratıcısı olursunuz.
Sayfa 72
Nihayetinde, daha yüksek beyin fonksiyonları bağlamında dinsel inançlar varoluş ve sosyal yaşamın karmaşıklığını basitleştirici görünüyor. Bu karmaşayı kuşatan muğlaklık ve belirsizliği azaltabiliyorlar. Açıklık ve bilişsel düzenin gerçek yeri ne olursa olsun hayat gailesine getirilen dinsel açıklama ve betimlemelerle defalarca karşılaşmayla yinelenen bir tatmin duyulduğu çok açık. Ritüelin bedende yarattığına benzer bir rahatlık alanını da inanç beyinde oluşturuyor gibi görünüyor.
Sayfa 204 - PdfKitabı okudu
_Yargı yetisi, derin düşünme becerisidir. _Doğa nesnelerinin büyüleyicilikleri üzerine bir yargıda bulunabilmek için, yalnızca estetik yargı yetisinin değil ama onun temelinde yatan bilgi yetilerinin de çok daha yüksek bir kültürü gereklidir. _Beğeni yargısı, herkesten onay bekler ve bir şeyi güzel olarak bildiren biri, herkesin o nesneye onay
Reklam
ı. Sistem'in Ôzellilderi • izlenimler, duygular ve eğilimler üretir; 2. Sistem tarafından desteklendiğinde bunlar inançlara, tutumlara ve niyetlere dönüşür • otomatik olarak ve hızlıca, az çabayla ya da çaba gerektirmeden ve istemli bir kontrol duygusu olmaksızın işler • belirli bir model saptandığında, 2. Sistem tarafından dikkati seferber
1. Sistem'in Özellilderi
• izlenimler, duygular ve eğilimler üretir; 2. Sistem tarafından desteklendiğinde bunlar inançlara, tutumlara ve niyetlere dönüşür • otomatik olarak ve hızlıca, az çabayla ya da çaba gerektirmeden ve istemli bir kontrol duygusu olmaksızın işler • belirli bir model saptandığında, 2. Sistem tarafından dikkati seferber etnek üzere programlanabilir (arama) • ustaca tepkiler gösterir ve yeterli bir eğitimden sonra ustaca sezgiler üretir • çağrışımsal bellekte etkinleştirilmiş fikirlerin tutarlı bir modelini yaratır • bilişsel rahatlık duygusuyla doğruluk yanılsamaları, zevkli duygular ve azaltılmış bir uyanıklık hali arasında bağ kurar • şaşırtıcı olanı normal olandan ayırt eder • nedenler ve amaçlar çıkarsar ve icat eder • belirsizliği göz ardı eder ve kuşkuyu bastırır • inanmaya ve doğrulamaya eğilimlidir • duygusal tutarlılığı abartır (hale etkisi) • mevcut delillere odaklanır ve eksik delilleri önemsemez (GNHO) • sınırlı bir temel değerlendirmeler kümesi üretir • kümeleri normlar ve prototiplerle temsil eder, kaynaştırmaz • değişik ölçeklerdeki yoğunlukları eşleştirir (örn. büyüklük ve ses düzeyi) • amaçlanandan fazlasını hesaplar (zihinsel çifte) • bazen zor bir soruyu daha kolay bir soruyla ikame eder (kısa yol ) • değişikliklere karşı durumlara karşı olduğundan daha duyarlıdır (beklenti teorisi) * • düşük ihtimallere gereğinden fazla ağırlık verir* • niceliğe azalan bir duyarlılık gösterir (psikofizik) * • kayıplara, kazançlardan daha güçlü bir tepki verir (kayıptan kaçınma) * • karar alma sorunlarını birbirinden yalıtarak dar bir çerçeveye oturtur
Bilİşsel rahatlık iyi duyguların hem nedeni hem de sonucudur.
İyi bir ruh hali, işlerin genelde iyi gittiğinin ve tedbirin elden bırakılabileceğinin işaretidir. Kötü bir ruh hali ise işlerin pek iyi gitmediğini, bir tehlike olabileceğini ve tetikte olmak gerektiğini işaret eder. Bilİşsel rahatlık iyi duyguların hem nedeni hem de sonucudur.
Burada da, salt maruz kalma etkisinde olduğu gibi, bağlantı biyolojik anlam ifade ediyor. İyi bir ruh hali, işlerin genelde iyi gittiğinin ve tedbirin elden bırakılabileceğinin işaretidir. Kötü bir ruh hali ise işlerin pek iyi gitmediğini, bir tehlike olabileceğini ve tetikte olmak gerektiğini işaret eder. Bilİşsel rahatlık iyi duyguların hem nedeni hem de sonucudur.
Reklam
İnsanların "iyi" yanının Apollon'un akılcılık, düzen, ahenk ve bilgeliği, "kötü" yanırım ise Dionysos'un kaos, dağınıklık ve zevk düşkünlüğü olduğunu varsayalım. Temel olarak Apolloncu özellik arzunun sınırlanması ve bastırılmasıdır ve bunun zıddında Dionysosçu sınırsız rahatlık ve şehvet bulunur. İnsanlar, sosyal anlamda istenir ve bireysel olarak kabul edilebilir davra­nışları yöneten bilişsel kontrollerin yok edildiği, askıya alındığı veya çarpıtıldığı durumlarda kötücülleşebilirler. Bilişsel kont­rollerin askıya alınmasının birçok sonucu vardır. Bilişsel kont­rollerle beraber vicdan, özfarkındalık, kişisel sorumluluk algısı, zorunluluk, sadakat, güvenilirlik, ahlak, suçluluk, utanç, korku ve kişinin kendi davranışlarının sonucunu kâr-zarar analizi ya­parak öngörmesi de askıya alınır.
Bilişsel rahatlık iyi duyguların hem nedeni hem de sonucudur.
Bütün bilişsel terapiler nefes ile başlar. Çünkü bir rahatlık, bir hafiflik, bir gevşeme ve derin bir memnuniyeti taşır bize.
26 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.