Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

blntylv

blntylv bir yorumu yanıtladı.
1600'lerde Kahire'ye ya da İstanbul'a seyahat ettiğinizde çok kültürlü ve hoşgörülü metropollerle karşılaşırdınız; Sünniler, Şiiler, Ortodoks Hıristiyanlar, Katolikler, Ermeniler, Kıptiler, Yahudiler, hatta zaman zaman Hindular bile görece uyum içinde hep birlikte yaşarlardı. Osmanlı İmparatorluğu dini sebeplerle ayrımcılık yapsa aralarında kendilerince çatışmalar yaşansa da Avrupa'yla karşılaştırıldığında özgürlüklerle dolu bir cennetti. O dönemin Paris ya da Londra'sı, üzerinden dini radikallik akan, sadece hakim grupların barınabildiği topraklardı. Londra'da Katolikler, Paris'te Protestanlar öldürülürken, Yahudiler şehirlerden sürülür, Müslümanlar ise şehirlere adım bile atamazdı. Yine de Bilimsel Devrim, Kahire veya İstanbul yerine Londra ve Paris'te başladı.
Sayfa 209Kitabı okudu
Hacı Seydaoğlu okurunun profil resmi
Naçizane, yazarın bu tespitinin yarı doğru yarı da sorunlu olduğunu düşünüyorum. Yazarın bahsettiği zamanlarda Osmanlı zaten bilimsel anlamda da iyi bir durumda değil miydi? İstanbul'u bile Fatih'in yeni bilimsel yöntemleri sayesinde fethetmedi mi? Aynı şekilde 1800'lerden itibaren dinciler yönetimde etkin olmaya başladıktan sonra da çökmeye başlamadı mı zaten? Padişah isimleri Orhan, Süleyman, Mehmet'lerden Abdulhamit, Abdulmecit'lere dönüştükçe bilim geride bırakılmış, matbaa bile red edilmiş vs. Bunun tam aksi olarak da Avrupa'da dogmatik düşünce etkisini yitirdikçe gelişmiş. Dolayısıyla yazar güzel bir noktadan fakat eksik bilgiyle yanlış bir çıkarımda bulunmuş gibi geldi bana. Fakat ben aşırı kıt bilgiye sahip olduğum için emin de olamadım. Bu konuda bilgili arkadaşların da yorum yazmalarını dilerim.
blntylv okurunun profil resmi
İstanbulun fethi meselesinde fatihin teknik bilgisi ve merakından ziyade doğu romanın çöküş sürecinde olması, avrupa'daki salgınlar da etkili olmuştu. daha temele bakarsak, ahmet arslan hocanın "bilim ve felsefe doğuda doğmuş ama batı da büyümüştür" tespiti açıklayıcıdır bence.
Reklam
496 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Cevahir
CevahirHüseyin Solgun
7/10 · 13 okunma
blntylv okurunun profil resmi
hüseyin cevahir üstünden 68 kuşağı ve o günün siyasi, toplumsal gündemine ışık tutan, okurken bugün bile ismi gündem olan epey isme denk geleceğiniz bir biyografi/yakın tarih çalışması olmuş. henüz bitmemiş olmasına rağmen, konuya meraklı her okura tavsiye ederim.
368 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Çığırından Çıkmış Bir Dünya
Çığırından Çıkmış Bir DünyaFikret Başkaya
9.5/10 · 38 okunma
blntylv okurunun profil resmi
neo liberal sistemin varlık sebebini, kaynaklarını -bir kez daha- ve bir virüs gibi yayılmasını özet geçmiş hoca. neo liberal ekonomik yaklaşımın "bırakınız yapsınlar,bırakınız geçsinler" barajını yıkıp akademik dünyada "chicago boys" ile pinochet darbesi ile eşzamanlı sahaya inmesi, abd ekonomik sisteminin ve paydaşlarının da hiç zorluk çekmeden buna entegre olmasını (kabaca şirketokrasi) ve son kertede bize özgürlük diye pazarlanan kimi kavramların ise sadece boğazımızdaki ipi iyice sıkmak için olduğunu, örneklerle aktarmış.alın, okuyun, okutturun...

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
blntylv yorumladı.
Yoksul olmayanlar yoksulların varlığından fena galde rahatsız oluyorlar, yoksulların tembellikleri, pislikleri ve özellikle bakamayacakları kadar çocuk yapmaları suçlama konusu oluyor, dilencilik şiddetle lanetlenirken özellikle istihdam edilebilirliği artırmayı amaçlayan modern hayırseverlik büyük teşvik görüyor.
Sayfa 15 - İLETİŞİM
blntylv okurunun profil resmi
üstüne de "fikret şenes-küreselleşmenin öteki yüzü yoksulluk" okumanızı tavsiye ederim. iyi okumalar...
368 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
vijay prashad'ın "esmer milletler" kitabıyla üstüste okununca mide bulantısını katlayarak arttıran ve ilk bölümü olan "sömürgecinin gözüyle bakmak" kısmını az evvel bitirdiğim kitaptır. efendim, şimdi fikret hocanın kapitalizm ve tarihsel perspektiften bu düzenin ne olduğuna dair fikirleri evvelden beri net. bu itibarla
Çığırından Çıkmış Bir Dünya
Çığırından Çıkmış Bir DünyaFikret Başkaya · Yordam Kitap · 201938 okunma
blntylv okurunun profil resmi
kapitalizme gelinceye kadar ekonomik faaliyetler toplum arasındaki ilişki toplumdan ekonomiye doğru iken, kapitalizmle birlikte bu ilişkinin yönü değişiyor. artık bizzat toplumun kendisi ekonomiye bağımlı hale geliyor. (s.73)
Reklam
blntylv bir yorumu yanıtladı.
152 syf.
3/10 puan verdi
·
4 günde okudu
İncelemeye geçmeden önce şunu belirtmeliyim ki, bu satırlar kitabın okunması tamamlandığında sıcağı sıcağına kaleme alındı. Yazacaklarım her zaman olduğu gibi kişisel görüşlerimdir. Mutlak doğruluk ya da hedefi 12'den vurma iddiası taşımamaktadır... Jose Saramago, ülkemizde önceden bir avuç insanın haberdar olduğu ama özellikle ölümünden sonra,
Kabil
KabilJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201811,1bin okunma
Cem okurunun profil resmi
Ben de bu eleştiriyi beğendim. Bir de citizen kane neden :)
8 önceki yanıtı göster
blntylv okurunun profil resmi
ne yazarsam yazayım bu "rahatladınız mı? terapi mi?" sorularınızın ardı arkası kesilmeyecek biliyorum. haklı olan sizsiniz.iyi geceler.
10 sonraki yanıtı göster