Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şule

404 syf.
6/10 puan verdi
·
20 günde okudu
Virginia Woolf'un daha önce sadece Orlando kitabını okumuştum. Bu yıl kendime dedim ki madem çoğu eserini okumak istiyorum o zaman kronolojiye göre gideyim ki yöntem ve üslup gelişimini takip edeyim. Bu yüzden Dışa Yolculuk ile başladım. İyi ki de öyle yapmışım. Woolf bu kitapta evlilik, insan ilişkileri, yalnızlık, bazen yaşlılık hatta ölüm gibi birçok büyük konulara değiniyor. Bu kadar büyük konuların tek bir kitapta toplanmasına lafım yok ama karakterlerin iç dünyalarına tam anlamıyla girdiğimi hissedemedim, bu yüzden bu büyük temaların bazıları tatmin edici şekilde çözümlenmedi. Akışı da dengesiz biraz, özellikle finalin -böylesine önemli bir sonun- aceleye gelmiş gibi hissettirmesi hayal kırıklığı oldu. İlk romanından başlayıp Woolf'un kendi içindeki gelişimini okumanın tam da bu eksik gördüğüm noktalar sebebiyle heyecanlı olacağını düşünüyorum. İyi bir yazarın gelişinin ayak sesleri olarak nitelendirilebilecek bu romanın Woolf'un daha olgun romanlarının temeli olması benim için diğer eserlerini benimsemek anlamında önemli. Mrs Dalloway karakterini bu kitapta tanıdığıma göre kendi kitabında görüşmek üzere Mrs Dalloway (:
Dışa Yolculuk
Dışa YolculukVirginia Woolf · Sia Kitap · 2021331 okunma
Reklam
96 syf.
8/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Strauss'a giriş için doğru bir tercih yapmışım, güzel bir giriş kitabı. Daha öncesinde kendisi, fikirleri, kimlerden etkilendiği ve yapısalcılık ile ilgili ufak araştırmalar yaptığım için yabancı olduğum pek konu yoktu. Ama bu ufak araştırmalarımın konularını Strauss'un kendi ağzından okumak (aslında dinlemek:D) aşırı keyifli ve öğreticiydi. Mit, bilim, ilkel-uygar insan düşünme biçimleri, dil ve hatta müzik hakkında genel bir fikir edindiğim için diğer okumalarımı çok daha rahat ve keyifle yapabilirim.
Mit ve Anlam
Mit ve AnlamClaude Levi-Strauss · İthaki Yayınları · 2020518 okunma
88 syf.
·
Puan vermedi
·
13 günde okudu
Ahraz'ı okuduktan sonra böylesine zor bir roman beklemiyordum, tahmin edilebilir belki ama ben bu kadarını beklemiyordum. Çok çok iyi bir konu ve buna uygun şekilde yer yer nefes alma ihtiyacı hissettiren bir anlatım. Deniz Gezgin kesinlikle takipte kalacağım bir yazar, Yerkuşağı ise tekrar tekrar okuyacağım bir roman.
YerKuşAğı
YerKuşAğıDeniz Gezgin · Can Yayınları · 2020307 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
88 syf.
7/10 puan verdi
·
6 saatte okudu
Daha önce hiç okumadığım yazarlarla en popüler ya da en çarpıcı kitaplarındansa daha mütevazi eserleri yoluyla tanışmak çok keyifli. Yolpalas Cinayeti kısa, etkileyici ve gerçekçi bir hikaye. Okumayı sevdiğim bir dönemi sevdiğim bir anlatımdan okumak ayrı bir tat gerçekten.
Yolpalas Cinayeti
Yolpalas CinayetiHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 20172,226 okunma
200 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
Tekrar kişisel blog yazıları yazmaya dönmek istememi sağladı bu çalışma. Psikoloji dışında sosyoloji çalışmalarını bu kadar sade ama açıklayıcı şekilde ve bireysel olarak ilgi çekici bulduğum bir konuda okumak inanılmaz keyifli oldukça verimli.
Kadınların Sınıfı
Kadınların SınıfıAksu Bora · İletişim Yayıncılık · 201495 okunma
Reklam
200 syf.
8/10 puan verdi
·
12 günde okudu
Deniz Gezgin'i daha hiç okumadan önce seveceğimden çok emindim, kitaba başladığımda da bu hissimde yanılmadığımı gördüm. Ağzımı bile kıpırdatmıyordum ama sanki bağıra bağıra okuyor gibiydim Ahraz'ı ve Adile'nin hikayesini. Okuyucunun hayal ettiği, görünüşte tatlı Ege kasabasının tuz kokan evlerinde kendi günahlarını kustukları masum ana oğula karşı yaptıkları yüzünden vicdanı bir an bile sızlamayan iki yüzlü insanlar, okuyucunun kafasındaki huzurlu Ege kasabasıyla vurucu bir tezatlık oluşturuyor. Okuması bu yüzden yer yer huzursuz ve boğucu bir roman. Kitabı üçe bölersem Adile ve Zehra kısımlarını, İsrafil ve Marika kısmından çok daha etkileyici ve iyi buldum. Ortadaki bu kısım hikayenin gidişatı açısından önem taşısa da Adile'nin öyküsünün biraz eksik kaldığını düşünüyorum. Genel anlamda etkileyici, sürükleyici, yer yer sıkıcı olsa da tümüyle önemli bir kitap. Deniz Gezgin'in bundan sonra YerKuşağı'nı okuyacağım ve sonrasında mitoslarına geçeceğim.
Ahraz
AhrazDeniz Gezgin · Can Yayınları · 20194,844 okunma
400 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Uzun zamandır beni duygusal olarak bu kadar doyuran bir kitap okumamıştım. Hikayesiyle, karakterleriyle, diliyle, sertliğiyle, naifliğiyle benim için inanılmaz güzel bir serüven oldu Küçük Şeylerin Tanrısı. Okuduğum süreçte tamamen bu dünyanın içindeydim, bazı hislerin ağırlığı fazla gelse de çıkmak istemedim bu dünyadan. Tam anlamıyla tadı damağımda kaldı diyebileceğim bir anlatım. Liseden beri aklımın bir köşesindeydi ama üniversite yıllarım biterken okumak nasip oldu. Eminim lisedeki Şule de çok severdi ama iyi ki bu yaşımda okumuşum.
Küçük Şeylerin Tanrısı
Küçük Şeylerin TanrısıArundhati Roy · Can Yayınları · 20191,207 okunma
·
Puan vermedi
Çok sevdiğim bu seriyi bir de ingilizce olarak storytelden dinlemeye başladım. Beni bu seri kadar iyi hissettiren çok az şey var, biraz manidar ama bu serinin dünyasına 2004 yapımı filmle girdiğim için atmosfer oyuncular derken inanılmaz zevk alıyorum.
The Bad Beginning
The Bad BeginningLemony Snicket · HarperCollins · 1999699 okunma
184 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Öncelikle içeriği, anlatılanları, Engin Geçtan'ın insanı gözlemleme ve oldukça iyi analiz edip tanıma yeteneğini övmek bir yana kitabın ne kadar iyi kurgulandığına değinmek istiyorum. Hiçbir şey zaten rastgele bir sırayla anlatılmıyor evet ama insanlık halleri ve konu başlıkları öyle güzel dağıtılmış, sıralanmış ve aralarındaki geçiş öyle güzel ayarlanmış ki bir terapi süresince geçirilen tanışma-inkar-öfke-kabulleniş-rahatlama adımlarını en yoğun şekilde yaşadım. Bu benim için oldukça özel ve önemli bir anlatımdı. İçerikten zaten böylesine etkilenmiş ve farkındalık üzerine öfke, karamsarlık, umut, heyecan duygularını yaşarken bir de anlatı olarak böyle güzel tasarlanmış olması bana mükemmel bir deneyim sundu. Oldukça hassas bir süreçte okudum ayrıca okurken bazı şeyleri irdelemek zorunda kalmam hassas süreci daha da azdırdı ve rahatsızlığımı körükledi. Ama dendiği gibi rahatsızlık hissedilmezse değişim için bir motivasyon da olmaz. Bu kitabı bir terapi olarak görmeliyiz iddiasında değilim ancak benim deneyimim öyle kuvvetli ve etkili oldu ki benim minik kişisel terapim diyebilirim İnsan Olmak için.
İnsan Olmak
İnsan OlmakEngin Geçtan · Metis Yayınları · 201922,9bin okunma
204 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
9 günde okudu
Ne yazsam yetmeyecek, ne kadar çok sözden ve anlatımdan bahsetsem övsem az gelecek o yüzden kitabın sadece -en az kitabın geneli kadar güzel- son paragrafını alıntılayacağım. "Biz canlıların cehennemi gelecekte var olacak bir şey değil, eğer bir cehennem varsa, burada, çoktan aramızda; her gün içinde yaşadığımız, birlikte yan yana durarak yarattığımız cehennem. İki yolu var acı çekmemenin. Birincisi pek çok kişiye kolay gelir: cehennemi kabullenmek ve onu görmeyecek kadar onunla bütünleşmek. İkinci yol riskli, sürekli bir dikkat ve eğitim istiyor: cehennemin ortasında cehennem olmayan kim ve ne var, onu aramak ve bulduğunda tanımayı bilmek, onu yaşatmak, ona fırsat vermek."
Görünmez Kentler
Görünmez KentlerItalo Calvino · Yapı Kredi Yayınları · 20222,396 okunma
Reklam
160 syf.
3/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Ne kadar büyük beklentiyle başladıysam o kadar büyük hayal kırıklığı oldu. Savaşa dair ne olaylar ne de hisler belirli bir derinlikte anlatılmış. Bu, okuyucunun, ülkenin içinde bulunduğu durumu yeterince kavrayamamasına sebep olacak bir anlatım bence. Gazete ya da kısa bir yazı okur gibi hissetim. Diyaloglar inanılmaz yüzeysel, kişiler arası ilişkiler fazla sığ ve tekrara düşen bir sürü söz... Onca olay arasında geçen bir haftayı ekranda ''one week later'' yazan çizgi film üslubuyla geçiştirmek, iki karakter arasındaki bağlılığı göstermek isterken karakterlere dair güzel bir derinlik, kişisellik ve gelişim yazamamak beni sadece gözlemci gözüyle bir şey okuyormuşum gibi hissettirdi. Özellikle okuduğum son kitaplar tamamen ilginç ve derin karakterlerin iç dünyasını anlattığı için onların üzerine bu tarzı okumak bana neyi sevip sevmediğim konusunu bir kez daha hatırlattı.
Eulalia’nın Evi
Eulalia’nın EviManuel Tiago · Yordam Kitap · 202156 okunma
312 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Okuduğum ilk Alain de Botton kitabı ve anlatımının akışına bayıldım. Mimari ve mimarinin sosyal hayatla, insan psikolojisiyle ilişkisi hakkında düşüncelerini okumak oldukça zevkliydi. Edindiğim bilgilerin haddi hesabı zaten yok. Hakkında sıfır bilgiye sahip olduğum bir alanın çok teknik olmayan böyle tatlı bir kitabını okumama dolaylı yoldan sebep olduğu için erkek arkadaşıma da teşekkür ederim:') Çok seviyorum.
Mutluluğun Mimarisi
Mutluluğun MimarisiAlain de Botton · Sel Yayıncılık · 2018700 okunma
68 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 saatte okudu
Duyarsızlığı gurur duyarak göğsünde bir nişan gibi taşıyan, iletişimi ve sohbeti asıl gerçeklik sayarak sadece kitap okuyup düşüncelerin teoride kalmaması gerektiğini düşünen kibirli bir karakterin mutluluk ahkamı keserken gerçeklikle böyle yüzleşmesi ne beklediğimi kestirdiğim halde yine zevkle okuyup inanılmaz etkilendiğim bir hikaye yaptı Altıncı Koğuş'u. Karakter yaratımı, diyalogların birbirine geçişi, hikayenin sürüklenişi muazzam tat veriyor. Uzun zamandır klasik okumadığımı fark ettim. Bu yüzden okumayı ne kadar çok sevdiğimi hatırlattı bu hikaye bana.
Altıncı Koğuş
Altıncı KoğuşAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202269,7bin okunma