Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
112 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Uzun yillardır yazmayı düşündüğüm Marko Kraliyeviç'in Sonu öyküsü 1978'de yazıldı. Öykünün çıkış nokta sı , kahramanın, gizemli, alegorik ve sıradan bir yolcunun kollarında can verisini aktaran bir Sırp baladıdır. Ama sonradan üzerinde sık sık yeniden düşündüğüm bu öyküyü nerede okudum, ya da nerede duydum, bilemiyorum Elimdeki aynı türden birkaç metinde de bulamiyorum. Bu metinlerde, Marko Kraliyeviç'in ölümünün pek çok çeşitlemesi var ama, bu yok. Cornelius Berg'in Hüznü (eski metinde Cornelius Berg'in Lâleleri) bugün de bitmemiş olan bir romanın sonuç bölümü için düşünülmüstü. Sanatçının İstanbul'a yaptiğiı küçük yolculukla ilgili iki kısa araştırma (ki bu araştırmalardan biri öyküye yeni eklenmiştir) dışında hiç de Doğulu sayılamayacak olan bu metin, kendinden önceki öykülerin tamamen dışında kalmaktadır. Ama kendi yapıtının içinde yitip kendi yapıtının içinde kurtulan o büyük Çinli ressamın karşısına, kendi yaput önünde kara düşüncelere dalan bu Rembrandt çağdaşını cikarma zevkinden kendimi alamadım.
Doğu Öyküleri
Doğu ÖyküleriMarguerite Yourcenar · Helikopter Yayınları · 2010318 okunma
franz kafka,dönüşüm üzerine ve övgüler
Dönüşüm
Dönüşüm
Modern dünya edebiyatında çok tartışılan, çok yorumlanan ve edebiyat akımlarına yerleştirilmesi zor eserler bırakan Franz Kafka, 3 Temmuz 1883'te Almanca konuşan Çek asıllı Yahudi bir tüccar ailenin oğlu olarak Prag'da doğdu. Kafka'nın babası, yoksul koşullardan zengin bir tüccar durumuna yükselmiştir. Annesi ise varlıklı,
Reklam
74 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
On İki Hayvanlı Türk Takvimi'ne göre Yalpağan Yılı'nda olduğumuzun şerefine değerli arkadaşım Emre Bozkuş tarafından hazırlanan Fantastik Öykü ve Resim Seçkisine hoş geldiniz! Hazırladığı öykü ve resim seçkisine ad vermede yerli bir ad yerine Yerdeniz serisindeki yalpağanın adı seçerek Ursula Kroeber Le Guin'in eserlerine olan
ORM 1 Fantastik Öykü ve Resim Seçkisi
ORM 1 Fantastik Öykü ve Resim SeçkisiKolektif · Metinlerarası Yayınları · 20243 okunma
124 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Eser iki kısımdan oluşuyor. İlk bölüm Muallim Sabri'de üç öykü varken ikinci bölüm olan tanyeri'nden öyküler'de ise beş öykü var. Doğuş öyküsünü dışta tutarsak öykülerin hepsinde yapı unsurları yerli yerindedir. Doğuş öyküsü de tanyeri'ni betimleyen bir özellikte olduğu için hoş görülebilir. Oysa bu öykü daha çok bir öykünün veya romanın girişi gibi duruyor. Doğuş'taki üslubuyla yazar , kitapta kendi anlatımının en zirve örneğini vermiş. Sarı Vosvos kitabını da okumuş biri olarak Mete Karagöl'ün bu kitabını daha çok beğendiğimi belirtmeliyim. Sarı Vosvos'ta yer yer iç dökme havası estiren satırlar da yer alırken bu kitapta öyküler oluşturulurken yazar aradan çekilmiş ve kahramanlar daha yaşamdan alınmış. En sevdiğim öyküsü mesleğimden ötürü Muallim Sabri olurken üslubunu en beğendiğim öykü de Doğuş oldu. Mete Karagöl yayıncılık sektöründe nasıl varsa edebiyatımızda yazar olarak da uzun yıllar var olacak gözüküyor. Var olsun.
Muallim Sabri ve Tanyeri’nden Öyküler
Muallim Sabri ve Tanyeri’nden ÖykülerMete Karagöl · Mahal Edebiyat · 202429 okunma
118 syf.
10/10 puan verdi
Edebiyatın zirvelerinde
Panait Istrati
Panait Istrati
Kodin
Kodin
Bener
Bener
Üstad Panait Istrati'nin bu kitabında üç öyküsü var: Bataklıkta Bir Gece, Kodin ve Kir Nikola. Her birini okurken insan o sımsıcak dille yazılmış olan satırlara kendini kaptırıp gidiyor. İnsan sevgisi, yakın dostluklar, yardımlaşma, dayanışma, öte yandan türlü zorluklar, kıskanç veya kötü insanlar. Kitabın çevirisi de harika, ne de olsa çevirmen de bizim üstad. Üç öykünün de merkezinde küçük Adrian var. Bir nevi yazarın çocukluğunu temsil ediyor. Bu bakımdan da kitap cana yakın. İçerek güzelleşmek gibi, böyle kitapları okuyup da güzelleşmek var.
Kodin
KodinPanait Istrati · Varlık Yayınları · 1995623 okunma
88 syf.
9/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
Emrah hocamızın ikinci kitabı. İlk kitabı olan roman Nim’i ne kadar beğendiysem sekiz öyküden oluşan “Dünyanın sonu öykünün başı” kitabını da o kadar beğendim. Eserdeki son öykü olan ‘Dünyanın sonu öykünün başı’, kitaba ismini vermiş ve benim en sevdiğim öykü oldu kesinlikle. Ah dedim keşke kısacık bir öykü değil de upuzun bir roman olsaymış bu.
Dünyanın Sonu Öykünün Başı
Dünyanın Sonu Öykünün BaşıEmrah Atiş · Okur Kitaplığı · 202231 okunma
Reklam
202 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Her öykü bir kişinin hikayesi… Yazar, kitabında yarattığı kahramanlar ile adeta eleştirel bir dille sohbet ediyor.Kendi düşüncelerini aktarmakla birlikte kendi kendini eleştiriyor. Bu romanı okurken Oğuz Atay’ı hissetmemek, duymamak imkansız. Mizahi yorumlarıyla romanı renklendiriyor. Kendi farkını günümüz alışılagelmiş tarzlardan ziyade, uçuk ve marjinal bir tarzla ortaya koyuyor. Yazar, kitabın bazı bölümlerinde mektubun ve yazmanın önemini vurguluyor. Bu eserde beni en çok etkileyen öyküsü “ Beyaz Mantolu Adam” oldu. Yalnızlık, başarısızlık, çaresizlik gibi olumsuz koşullarda bile hayatta kalma çabası ve tüm kötü insanlara rağmen iyi niyetini kaybetmemesi beni derinden etkiledi. Mantoyla saplantılı bir şekilde bağ kurması ve öykünün sonunda hayata veda etmesi üzdü. Okuduğum kitap “ Ben buradayım sevgili okuyucum, sen neredesin acaba? sorusuyla bitmektedir. Bizde “ Buradayız” Oğuz Atay cevabını vererek incelememi sonlandırıyorum. Kitabı okuyacaklara, keyifli okumalar diliyorum.
Korkuyu Beklerken
Korkuyu BeklerkenOğuz Atay · İletişim Yayıncılık · 202226,6bin okunma
192 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
"İnsanoğlunu kör eden, çıldırtan ve yoldan çıkaran tutkuların en kötüsü olduğu gibi en gözü dönüğüdür de kibirlilik." . . . Öykü okumanın bambaşka bir keyfi var. Genelde tek bir yazarın öykü derlemesini okumaya alışkınım, bu kez birden fazla yazarın öyküsünü bir arada okudum ve oldukça da keyif aldım. Celal Üster İngiliz ve Amerikan
Kısa Öykünün Büyük Ustaları
Kısa Öykünün Büyük UstalarıKolektif · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20192,089 okunma
Obur element
Ünlü Rus bilim adamı A. E. Fersman ona obur diyordu. Çünkü o, dünyanın tanıdığı en vahşi elementtir. Doğa bu öykünün kahramanından kimyasal olarak daha etkin bir madde üretememiştir. Onu doğada asla serbest halde bulamazsınız. O, her zaman bileşikler halindedir. ETİMOLOJİSİ İngilizce ismi flor'dur, latince fluo "akış"
Sayfa 36 - TÜBİTAK YayınlarıKitabı okudu
80 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
DEHŞET NEDİR? TANIMLANABİLİR Mİ?
Selamlarımla sevgili okurlar! Bu defa Algernon Blackwood'un "The Willows" isimli öyküsü ile karşınızdayım. "Tuna Nehri'nde yolculuk yapan iki arkadaş, kanolarıyla süratle ilerlerken kendilerini âdeta başka bir dünyanın eşiğinde, söğütlerin ıssız diyarında bulur. Bu viran bölgede uygarlığa dair tek bir işaret yoktur.
Söğütler
SöğütlerAlgernon Blackwood · İthaki Yayınları · 2022420 okunma
1.000 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.