Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Kıymet bilmeyen kalpler ne bilsindi ki zaten varlığı, yokluğu ve asıl yalnızlığı... Yalnızlık dillere pelesenk olmuş basit bir söz değildi, onu yaşamak gerekirdi.
Sayfa 291Kitabı okudu
Lakırdı
Erdem enflasyonu yükselmişse, erdemlilik-erdemsizlik bahsi doğal olarak dillere pelesenk olur. Erdemin hacminin kendini belli etmediği, göze fazla değmediği, yani öteki nesnelerin kalabalığında -erdemsizlik dahil- gözükmediği uzayda erdemli olmanın zorluğundan dem vurmak, şikayet etmek, erdemsizlerle hemdem olmanın dışavurumudur. Hemdem olmaklık, kişilerin, yirmi dört saate bölünmüş günün tik taklarıyla kurdukları ilişkideki ortaklık değildir. Hemdem olmaklık, zamanı algılayışta, zamanı izafi kılan statikliğin ve dinamikliğin idrakindeki ortaklıkla ilintilidir. Varlık, öteki varlıkla kaçınılmaz bir şekilde hemdemdir zaten. Bunun şuuruna müdriktir ya da değildir, bu önemsizdir ya da ikincildir. Varlık, hangi varlık ya da varlıklarla hemdem olacağına karar verebilecek iradeye sahiptir. Sınırsız iradenin altındaki muhtariyet budur. Dır'lı dir'li ifadeler niçin sevimsiz gelir? Bildirdikleri için. Oysa erdemlilik-erdemsizlik ayırımı derecelendirme, rütbelendirme, seviyelendirme meselesi değildir. Sözcüklere değil, işaret ettikileri yöne odaklanmak, yani sözden anlam çağırmak mühimdir. Aksi takdirde bir bilgenin dediği gibi kişi yön tabelasına tırmanmaya başlayabilir. Yön tabelasına ve tabelanın işaret ettiği yöne bakanların gözlerine ilk çarpacak olan şey, tabelaya tırmanıp, tabelanın işaret ettiği yönde yürümeyi bırakanlar olacaktır. Bengütaşlarda, dikilmek, doğrulmak, ayakta durmak eylemleri için "tur" sözcüğü kullanılmışsa da, -tır, -dır, -tir, -dir, -tur, -dur, -tür, -dür bildirme ekine dönüşümesi Uygurcada gözlemlenmiştir.
Reklam
Ya kullandığımız çoğu kelime Arapçadan farsçadan gelme. Başka yabancı diller konuşulunca eğitimli vs dediğiniz kişiler Arapça konuşunca mi sıkıntı? Acaba aynı hassasiyeti günlük konuşmada bile yabancı kelimeleri diline pelesenk etmiş kişilere de gösteriyor musunuz? Belki öğrendiği dili geliştirmek için konuşuyordur size ne? Kutsal kitabını daha iyi anlamak ve kavramak için öğrendiği veya keyfiyen öğrendiği dili konuşması niye bu kadar batıyor. İngilizce almanca vs olsa sesiniz çıkmıyor eğer çıksaydı onları da eklerdiniz. Bir dili konuşmak konuşmak istemek illa o millete aidiyet hissetmek fanı olmak demek değildir. Tamamen keyfi Türkçe öğrenen konuşan bir sürü yabancı var ne onlara ne diyeceksiniz? Dilimiz elbette çok güzel ama başka dillere laf atmanızı veya küçük görmeniz hakkını size vermiyor hele ki çoğu kelime kökeni şikayet ettiğiniz bu dilden geliyorken! Konu Avrupa değil de Ortadoğu olunca sesiniz çok çıkıyor. Bu kadar nefrette hastalık artık. Zamanında kürtlere yapılan dil zorbalığı, şimdi Çin'in Doğu Türkistan a yaptığı dil baskısıda sizin gibi zihniyetler ile aynı. Bir bitmediniz!
nosthalgia

nosthalgia

@nosthalgia
·
04 Mayıs 19:16
arapça konuşan türk görünce yüzüne şamarı yapıştırmak istiyorum. kifayetsiz türkçe neyine yetmiyor, aklına fazla mı geldi? kabın mı küçük? dindar olmayı arap olmak sananları görünce büyük bir öfke kaplıyor. acaba bu kapsızları nasıl eğitebiliriz?
184 syf.
8/10 puan verdi
İskender-Sezar Paralel Hayatlar
İskender ve Sezar hakkında, ne yazık ki, bu kitaba kadar dillere pelesenk olmuş birkaç söz dışında bilgim yoktu. MS 46 yılında doğan Plutarkhos'tan, günümüze kıyasla çok yakın dönemde yaşamış olan, MÖ 356 ile 323 arasında yaşayan İskender ve MÖ 100 ile 44 arasında yaşamış Sezar'ı dinlemek güzeldi. Plutarkhos, 151 adet eser bırakmış ve
İskender - Sezar
İskender - SezarPlutarkhos · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2015576 okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Filistin Hakkında Yanılgılar
*Filistin Hakkında Yanılgılar* Bu çalışma ile Ahmet Varol Filistin'in tarihi, sosyal ve kimlik hafızası noktasında bir savunmaya ve doğruları gün yüzüne çıkarmaya çalışmıştır .Dillere pelesenk olmuş, sloganlaşmış yalanlardan arınmayı ve okuyucuları arındırmayı vazife kabul etmiştir. Üç din ve Kudüs, Filistinliler toprak sattılar mi? Filistin mücadelesi bir terör müdür? başlıkları merkeze alınarak, çeşitli belgelere başvurularak çalışma genişletilmiştir. Yazarın özellikle üzerinde durduğu mesele bana göre çalışmanın odak noktalarından biri "İZM"ler bağlamında Siyonizmin amaç ve ilkelerine dair bilgi vermektir. Neden yapıyorlar? minvalindeki soruların en temelde cevabı Siyonizm *ideolojisidir*. Bu noktada Cemil Meriç 'in "izm'ler idraklerimize giydirilmiş deli gömlekleridir"sözünü hatırlamakta fayda vardır. Meriç'e göre, Kendi irfanımızdan ve Ümranımızdan beslenmemiz gerekir. Bunun için de elbette ilk adım kendimize ait olanı tanıyıp sahiplenmekten geçer. Aksi taktirde yazarın ifadeleriyle, "zihinler işgal edilir ve zihinlerin kafaların işgali toprakların işgalinden daha tehlikelidir". Müslüman ihtilaflı bir konu ile karşı karşıya kaldığı taktirde her zaman müslümanca bir tercih yapmalıdır. Bu noktada bahanelere sığınarak doğrulardan yüz çevirmek müslümana yakışır bir tavır değildir. Çalışma, dil ve üslup olarak oldukça akıcı, sade ve anlaşılırdır. İçerik olarak kanıt gösterme tekniğine başvurularak çeşitli belgeler, örnek olması bakımından okuma listeleri okuyucu ile paylaşılmıştır. İstifade edebilmek duasıyla..
Filistin Hakkında Yanılgılar
Filistin Hakkında YanılgılarM. Ahmet Varol · Nida Yayıncılık · 2010234 okunma
Modern zamanlarda dillere pelesenk olan “Din bilimle çelişmez.” tekerlemesi abesle iştigaldir. Dinin meselelerini pozitif akla uydurmaya çalışmak fena hâlde kompleksli bir hâldir. Din sadece ve sadece hakikat ilmiyle çelişmez çünkü ta kendisidir.
Reklam
Zulüm gören bir toplumun yanında olmak istemek, onlar için bir şeyler yapmaya çalışmak için bir dine veya ırka gerek var mı? Uzun zamandır aklımın almadığı şey bu . Ben Filistin 'deki insanlara ırklarından , dinlerinden dolayı değil, insan oldukları için ve insan olduğum için üzülüyorum ve yardım etmeye çalışıyorum. Zulüm gören bir toplumun yanında din veya ırk için duruluyor ise insanlıktan söz edemeyiz maalesef. Vicdanımızın kapılarını açmak için bir dine veya ırka gerek yok. Dillere pelesenk olmuş bir laf "din kardeşlerimiz" ya din kardeşiniz olsa ne olur ,olmasa ne olur? Yine çocuklar parçalanıyor yine insanlar açlıktan ölüyor. Bu yaşananları Yahudiler (sivil) de yaşasalardı tepki göstermeyecek miydik? Devletlerin yürütemediği diplomasinin sonuçlarını maalesef ki siviller çekiyor. Savaş, ordular arasında olur , iki tarafında karşılık vere bileceği şekilde olur. Evlerin bombalandığı , çocukların parçalandığı, insanların açlıktan öldüğü şey savaş değil insanlık suçudur. Bir insanlık suçuna ses çıkarmak için de dine ihtiyaç yoktur. Konu Filistin, İsrail değil, suçsuz, günahsız İNSANLAR.
Bazı hikayeler yazıya dökülmez. Onların kulaktan kulağa dolanmaları, dillere pelesenk olmaları gerekir.
"Son zamanlarda Fethullah Hoca cemaatının Ak Parti muhalefetini İran-Şiilik unsurlarını ekleyerek yürütmesi talihsizliğin beklenmeyen, ürkütücü, en yumuşak tabiriyle tatsız uzantılarından biri. Herkese hatırlatmak lazım; Türkiye İran değil, nereden geldiği bilinmeden dillere pelesenk olan takıyye kelimesi de Türkçede, Türkçe sözlüklerde yok." /İsmail Kara <Dergi basım yılının 2015 olduğunu göz önüne alarak alıntıyı okuyalım.>
DT
Kadraj büyütme zor iştir şair için önce dillere pelesenk olmak gerekir...
Reklam
622 syf.
·
Puan vermedi
"YA ŞİMDİ YA HİÇBİR ZAMAN"
Sevgili okurlar, Nedir bu dillere pelesenk olmuş "Oblomovluk"? Hayat boyu uyuma isteğiyle tutuşmak mı? Değil. Bazen öyle bir ruh haline düşeriz ki isim veremeyeceğimiz bir ruh hali. İşte Oblomovluk budur! İvan Gonçarov' un tembellik üzerine yazdığı bu kitap şüphesiz bir şaheser. Yaşamı ciddiye almayı bu kitapla öğrenebileceksiniz. Atalarımız "bugünün işini yarına bırakma" der ya hani işte Oblomov da tam da bunu bizim aklımıza kazıyor. Bir yandan da aşkın gücünü, uğruna felsefemizi bozacağını gösteriyor. İyi okumalar dilerim.
Oblomov
Oblomov
İvan Gonçarov
İvan Gonçarov
Oblomov
Oblomovİvan Gonçarov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202139,3bin okunma
318 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Mükemmel bir kitap tavsiyemdir okumalısınız . “Benim yaşımda aşk, kimin kollarında öleceğine karar vermektir. Aslında her yaşta öyledir” diye başlıyor Murat Menteş’in harikulade kitabı Ruhi Mücerret. April Yayıncılık’tan çıkan kitabın kapağında yer alan tek kanallı ve siyah-beyaz televizyonda Orhan Gencebay ile Cüneyt Arkın, az sonra
Ruhi Mücerret
Ruhi MücerretMurat Menteş · April Yayıncılık · 201315,4bin okunma
insan tuz buz olmak için var anladım kelebeğin kanatlarında gelmiyor umut kiraz çiçekleri aşkla açmıyor cebinde karanfil gezdiren şairin yalanları bunlar gözler doğruları konuşmuyor dillere pelesenk olmamışsa gerçek gizlerin arasında seçilmiyor yüzün kutsallaşmıyor seni sevdiğim için dünya sevgim kalbine denk gelmiyor, bu da yalan yıllar geçti, ilk gençliğimi ayazlarla ödedim ama yine de bedelini ödemedi yazlarla yazgım bir güze hapsoldum sen gelmedin, ben unutmadım delirdim.
Dillere pelesenk etmişler, Avrupa da Avrupa!
Sayfa 104Kitabı okudu
486 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.