Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
1945 yılında İngiliz vesayeti altında, yeni sömürgeci hareketlere karşı popüler direnişi önlemek amacıyla Arap hükümetlerinin işbirliği yapmasını sağlamak ve sözde bağımsızlığa geçişi yönetmek için Arap Birliği kuruldu. 2. Dünya Savaşı'nın sonu, aynı zamanda bölgedeki sözde bağımsız devletlerin kurulmasının da başlangıcı oldu. Ancak İsrail'in Filistin'i işgali, bu rejimlerin halkları üzerindeki etkisini azalttı.
Osmanlı İmparatorluğu'nun Dağılması
Osmanlı İmparatorluğu uzun yıllar "Avrupa'nın Hasta Adamı" adıyla anılmıştı. 19. yüzyılda Avrupa (Yunanistan, Sırbistan, Karadağ, Romanya) ve Arap coğrafyasındaki (Cezayir ve Tunus Fransızlara, Mısır İngilizlere) topraklarının büyük bölümünü kaybetmişti. 1908 yılında Avusturya-Macaristan İmparatorluğu eski Osmanlı toprakları olan
Sayfa 142Kitabı okudu
Reklam
Yobaz-ı Anlamak
Yobaz" kelimesi, dinin kaynağındaki temel anlam sistemini bilmeden, dini yorumları darlaştıran ve dini kudret kazanma mekanizması haline getiren kimselere verilen addır. Her dinde yobaz vardır. Her din, kendi tarihi içinde belirli devrelerde yozlaştırılmış ve yobazların hâkimiyeti altında kalmıştır. Dinler tarihini inceleyenler, yozlaştırmanın ve kudret elde etmek için dini kullanmanın her dinin tarihinde yer aldığını bilirler. Bu anlamda, yukarıda yazılanları İslamiyet'e karşı alınmış bir tavır olarak yorumlamak yanlıştır; burada, belirli bir dünya görü- şünün, bir dizi kültür değerlerinin tartışılması yapılıyor.
Sayfa 304 - Kronik YayınlarıKitabı okudu
İslam yeryüzünün neredeyse her bölgesine, özellikle Ortadoğu (İslamın doğum yeri), Asya ve Afrika'ya dağılmış 1,3 milyar kadar Müslümanla, büyük bir dünya dini olmanın yanı sıra bir uygarlıktır da. Şu anda dünyanın Müslüman nüfusunun yaklaşık yüzde 15'i Şii İslamın çeşitli cemaatlerine ya da kollarına mensuptur; en büyük grubu İsnaaşeriyye (ya da Oniki İmamcılar) oluşturur. Oniki İmamcı Şiilik 16. yüzyılın başından itibaren İran'ın resmi dini olarak kaldı. İran'ın şimdiki 78 milyonluk nüfusunun ana gövdesi, yüzde 95'inden fazlası, Şii İslamın Oniki İmamcı koluna bağlıdır ve Güney Asya, Pakistan, Hindistan ve Bangladeş'te neredeyse bir o kadar Oniki İmamcı vardır. Oniki İmamcı Şiiler Irak ve Bahreyn'de çoğunluğu oluşturur. Ortadoğunun her ülkesinde, en başta Lübnan, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde, ayrıca Afganistan ve Orta Asya cumhuriyetlerinde çeşitli büyüklükte Oniki İmamcı cemaatler bulunabilir.
Kozmos mu yildizlar mi
Astronotun cikis noktasi, Yunancada yildiz anlamina gelen "ástron" ile denizci anlamina gelen "nautes" kelimeleriydi. Kozmonotu da yine Yunancada kainat demek olan "kosmos"la "nautes"i bilestirerek turetmislerdi. Nasa'da hedefin yuksek tutulmasindan olsa gerek dunya disina cikacak ilk insana "astronot" adi uygun goruldu. Buna karsilik Ruslar, Amerikalilarin burun kivirdigi kozmonot adini sectiler.
Ilk etapta amac Hitler'in balistik fuzelerini daha olumcul hale getirebilmekti akabinde ayni fizelerle uzaya insan gondermenin mumkun olup olmadigina kafa yorulmaya baslandi. Atmosferin ustune cikmanin(100 km ustu) etkilerini olcmek icin Abd tarafindan 1947'de uzaya meyve sinekleri gonderiliyor. 3 dakika 10 saniye icinde 120 km
Reklam
Newton'un Kütle Çekim Gücü dediği şey aslında uzay-zamanın bükülmesi
❝ Newton, hareket eden bir cismin, yolu üzerinden çekecek bir etkiyle karşılaşmadıkça, düz hat üzerindeki gidişini sürdürdüğünü özetleyen çekim gücü yasasını buldu. Ay'ı yeryüzüne doğru sürekli olarak çekerek he men hemen dairesel bir yörüngede tutacak bir başka güç olmasa, Ay yörüngesine teğet bir çizgi üzerinden dümdüz fırlayıp giderdi, diye düşünüyordu Newton. Bu çekim gücünün uzaktan etki yaptığı kanısındaydı. Yerküreyle Ay'ı fiziksel olarak birbirine bağlayan hiçbir şey yoktur ortada. Buna karşın, yerküremiz sürekli olarak Ay'ı kendine doğru çekmektedir. Kepler'in üçüncü yasasını kullanarak Newton matematiksel olarak yerçekimi gücünü hesapladı. Bir elmayı yere çeken gücün Ay'ı da yörüngesinde tutan aynı güç olduğunu gösterdi. Uzak gezegenlerden Jüpiter'in o zamanlar yeni keşfedilen Ay'larını yörüngesinde tutan gücün de ayrı bir şey olmadığını ortaya koymuştu. Dünya var olduğundan beri yeryüzüne cisimler düşüyordu. Ay'ın yerküremiz çevresinde döndüğüne insanlık tarihi boyunca hep inanılmıştır. Newton hem yere elmayı düşüren, hem de Ay'ı yerküre evresinde döndüren gücün aynı olduğunu akıl edebilen ilk insandır. Newton'un bulduğu yerçekimi kuramına "Evrensel Çekim Yasası" denilmesinin nedeni budur. ❞
I.Dünya Savaşı sırasındaki olaylar ve özellikle müttefik donanmasının Çanakkale boğazında yenilgisi, dünyaya Türkiye ve Boğazların hayati stratejik önemini göstermiştir. Çanakkale Savaşlarının bir başka tarihi önemi de Anafartalar galibi Mustafa Kemal’in şahsında Türklerin milli bir kahraman bulmalarıdır.
Sayfa 192Kitabı okudu
ATSIZ'DA DİL VE EDEBİYAT Dil: Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan ve bitirme tezini, Osmanlı döneminde sade Türkçe akımının öncülerinden Edirneli Nazmi'nin Dîvân-ı Türkî-i Basît'i üzerinde yapan Atsız'ın dil konusundan uzak kalmayacağı ve bu konuya sık sık temas edeceği açıktır. Onun, Türkçe konusundaki düşüncelerine
Osmanlı İmparatorluğu
Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin'in yardımıyla (Avrupalılar onu "Kızıl Sakal" olarak tanırlar) Süleyman, Doğu Akdeniz'e hakim oldu. 16. yüzyılın ortalarına doğru Osmanlılar Kuzey Afrika'da Cezayir'e dek uzanmışlardı. Ortadoğu ve Doğu Afrika'nın büyük bölümüne hakimdiler (1.6 milyon kilometrekarelik bir bölge). Dünyanın en güçlü ve en büyük imparatorluğuydu bu.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.