Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İster güneşte ister yağmurda, ister beden olayım ister ruh, benim de geçip gideceğimi bilmek neye yarar? Her şeyin salt hiçlik, dolayısıyla hiçliğin her şey olduğunu umut edebilmek dışında, hiçbir şeye.
“ Sevmeyi bilmiyorsan şayet, neye yarar güneşin doğması ve batması?”
Sayfa 157 - Yapı Kredi Yayınları, 75. Baskı, Mayıs 2015, İstanbul
Reklam
Sevgiliyi dışarda öldürmek neye yarar? İçimizde yaşadığı müddetçe, biz sadece bir şeklin katili olmakla kalırız...
Sayfa 277Kitabı okudu
"Bir şehirde tüm saat kuleleri yanlış ayarlanmışsa kişinin doğruyu göstermesi neye yarar ki?"
Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
İnce Memed ağayı öldürmeye gittiğinde, “Beni öldürmen neye yarar, bir ağa gider, yerine başka biri gelir,” demişti ağa. “Olsun,” diye karşılık vermişti İnce Memed, “benim yerime de başka bir İnce Memed gelir.” gelen ve gelecek olan ince memed'lere. Yaşar Kemal saygıyla.
Hep şunu öğütleriz: İçinize dönün. Çabucak, daha ilk adımlarda kaybolacağınız, tanımadığınız bir yerde ne işiniz var? O halde içinize dönmeyin. Şöyle söyleyeyim: Hareketlerinize dönün... Bile bile yapmadığınız şeylerin içinizdeki güzel karşılıkları neye yarar?
Sayfa 144Kitabı okudu
Reklam
Karanlığın Çağırışı
Ben böyle olsun istememiştim Ya sana çok yakın Ya senden çok uzak olmalıydım Aramızda aşılmaz engeller olsun istiyordum Büyük dağlar, derin denizler olsun istiyordum Sana gelmeye gücüm yetmemeliydi Çaresizliğimin bütün hıncını mesafelere yüklemeliydim Dağda yanan bir çoban ateşi gibi Gökte bir yıldız gibi Seni görmeli Seni yaşamalı Ve
Kendi kendini aldatmak neye yarar ki? Işte bu uğraşların en yararsızı, en yersizidir.
Sayfa 17
“Sevilmekten yana kısmetin yoksa... Talih neye yarar? Şans neye yarar?”
İnsan soyunun sanatsal faaliyetleri, tarihin büyük bir kısmında yüksek sanattan farklı olduğu için evrimsel bir amacahizmetetti. Söz konusu faaliyetler topluca yapılan pratik faaliyetlerdi. Popüler ya da kitlesel sanatın, yüksek sanat yanlısı eleştirmenler tarafından en çok itiraz edilen özellikle­ri -şiddet, duygusallık, kaçış, romantik aşk saplantısı- yüz binlerce yıl boyunca uzak atalarımızdan miras kalan insani ihtiyaçları karşıladı. Kadın modası, bahçıvanlık ve futbol gibi faaliyetler, bu ihtiyaçların yüksek sanatın yapamadığı bir şe­kilde karşılandığını gösterebilir. Sonuç olarak, Iris Murdoch gibi yorumcular, yüksek sanatın üstünlüğüne dair felsefî bir kanıt oluşturmaya soyunduğunda, sonuç ya felaket oluyor ya da kendini kandırmak. Yüksek sanatın daha zor olduğu ya da daha derin duygular uyandırdığı için düşük sanattan daha iyi olduğu ve düşük sanatın kalıplara dayandığı ve pasif tü­ ketimi körüklediği için değersiz olduğu yönündeki iddiaların doğrulanabilir olmadığı ortaya çıkmış durumdadır.
Sayfa 102 - Pdf - “Yüksek” Sanat Üstün müdür?Kitabı okudu
Reklam
Yüksek sanatı savunan Jea­ nette Winterson, "sanatın içimizde uyandırdığı duyguların başka türlü deneyimlerin uyandırdığı duygulardan farklı mahiyette olduğunu" öne sürer. Farklı" derken düpedüz "daha yükseği" kasteder. Ancak onun bu iddiasına verilebilecek doğru cevap şudur: Evet, sanatın uyandırdığı duygu­lar, gerçek hayatta hissedilenlerle kıyaslandığında sahte ve geçicidir. Her halükarda, yüksek sanatın "derin" duygulara erişebilmesiyle ayırt edildiği iddiası, tartışmaya açıktır, eğer "derin" sözcüğü "gerçek" veya "yoğun"la eşanlamlı kullanı­lıyorsa.
Sayfa 80 - Pdf - “Yüksek” Sanat Üstün müdür?Kitabı okudu
598 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.