Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Esra Korkmaz

Zihnimin devamlı olarak en kötü senaryoyu düşünerek ve eğer yeterince endişelenirsem en çok korktuğum şeyden kendimi koruyabileceğim yalanı ile benimle nasıl alay ettiğini öğrendim.
Reklam
O zamanlar fark edemediğim şey, acı veren bir şeye direndiğimiz zaman acının süresini uzattığımızdı. Bu şekilde yaparak sürekli acıyı zaman aşımına uğratırız.
Beyin görüntüleme çalışmaları, kadın ve erkek beyninde espri işleme sürecinin hemen hemen aynı devrelerle gerçekleştiğini gösteriyor. Fakat arada iki küçük fark var. Kadın beyninde işlem, erkeklerinkinden daha uzun sürüyor ve sonunda ödül sisteminin aktivasyonu daha şiddetli oluyor. Kadınlarda genel olarak sol frontal beyin bölgeleri bilgiyi işlemek için daha fazla zaman harcıyor(...)Bu,özelikle iki yarım küre arasında yoğun bağlantılara sahip olan kadın beyni için aslında anlaşılabilir bir durum. Zira zıt beyin yarım küreleri arasındaki yoğun bilgi akışı, aynı yarım küre içindeki iletişime göre biraz daha fazla zaman alıyor.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Göz aklarımız, toplumsal iletişim açısından çok önemlidir. Maymunlardan farklı olarak bizim göz aklarımız dışarıdan net bir biçimde gözüktüğü için, nereye baktığımız hemen belli olur. Bu sayede birçok duygumuzu karşı tarafa iletiriz. Bu duruma biyolojide "iş birlikçi (cooperative) göz hipotezi" denir.
İşte o gün, doğduğum büyüdüğüm semt dahil, hiçbir yere ait olmadığımı anlamıştım. Zamandı çünkü benim asıl memleketim. Epey geçmişte, uzaklarda bir yerlerde, televizyonların siyah - beyaz olduğu incecik bir zaman dilimine aittim.
Reklam
Şu çarpıcı nokta bana gençlikle yaşlılık arasındaki farklardan biri olabilirmiş gibi geliyor: gençken, kendimiz için farklı gelecekler yaratırız ; yaşlandığımızdaysa, başkaları için farklı geçmişler uydururuz.
Cebimizde beş kuruş yokken giriştiğimiz marka yarışının açıklaması
İnsanın, sizin kadar kötü giyinebilmesi için, çok zengin olması gerekir. Yoksullar iyi giyinmek zorundadır.
İnsan kafasındaki zaman kavramı garip ve çelişik bir konudur. Olaysız ve tekdüze geçen zaman insana bitmez tükenmez gelir diye düşünülür. Akla yakın olan da budur, ama gerçek öyle değildir. Asıl durgun, olaysız günler hemen geçiverir. İlgiyle beklenen, trajik olaylarla hırpalanan, sevinçle çatlayan anlar, belleklerde derin izler bırakır.
“Bir üreme mevsimimiz olmadığına inansak da, sperm söz konusu olduğunda, açık ki mevsimsel memelileriz. Sperm sayıları kışın yaza kıyasla çok daha fazla. Buna getirilebilecek en iyi açıklama, çocuklarımızı eskiden yiyeceğin en bol, hayatta kalma şansının en yüksek olduğu zaman olan sonbaharda doğurmaya ayarlı olduğumuz. Avcı-toplayıcı atalarımızdan kalan diğer bir genetik miras.”
Tabii kadınlar servet ve iktidarın antitezi olan değerlere sahip erkeklerle çiftleşmeyi seçer, Ferrari ve Rolex’lerle yapılan amaçlı israfkarlık gösterileri işe yaramaz hale gelirse, o zaman her şey hızla tersine döner. Kontrolden çıkan cinsel seçilim treni, çok geçmeden yavaşlar. Havva nereye gitmeyi tercih ederse Adem oraya gitmek zorundadır.
Reklam
Y- kromozomunun arkada bıraktığı yıkım ve katliam izlerini şiirlerle, efsanelerle yüceltiriz.
Dağıstan'ı şiddetle kınıyoruz (!)
Aslında yapay zeka kanunların sadece uygulanmasında da değil, yazılmalarında da katkı verebilir. Yasa dediğimiz şey, sonuçta hem kendi içinde hem de diğer yasalar ve dünya gerçekleriyle mantıksal olarak tutarlı olması gereken biçimsel bir metindir. Bu tür kural zincirlerindeki kimi tutarsızlıkları tespit edebilen algoritmalar mevcuttur. Örneğin "Elektrik tasarrufu için ülkenin saat dilimin bir saat ileriye alalım" gibilerinden bir düzenleme önergesi getirildiğinde, bunu iş ve okul başlama saatlerindeki insan davranışlarını göze alarak değerlendirebilecek, sonuçta "Bu durumda Edirne ile, Rusya'daki Dağıstan Cumhuriyeti aynı saatte olacaklar. Oysa Edirne'de güneş aynı enlem üzerindeki Dağıstan'dan yaklaşık bir buçuk saat sonra doğar. İnsan biyolojisi ve tasarruf hedefi açısından bu iki yörede mesai aynı saatte başlıyorsa, birinden biri hata yapıyor demektir" türünden bir mantık zinciri ile kural koyucuları uyarabilecek bir karar destek sistemi büyük fayda getirebilir.
Bu millet ıstıraba katlanmasını iyi beceriyor da ona karşı gelmesini bilmiyor. Bu hal kin tutmamıza da meydan vermemekte.
Ormanın yırtıcılarındaki yırtıcılık açlığı giderene kadarmış. İnsanlar arasındaki yırtıcılık, -ekmeğe, kadına, hatta yaşamaya dahi- tıka basa doymuş olsalar yine sürüyor
35 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.