Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
İşlere Karışmamak mı Manipülasyon mu?
İngiliz sömürgeciliğine duyulan sempatinin sebeplerinden biri de İngiliz idarecilerin Hindistanlıların işlerine karışmadıkları iddiasıy­dı. Bununla beraber, bu idareciler Hindistan'ın gelenek ve adetleri­nin 'tiksinç ve iptidai' olduğu kanaatindelerdi. Kraliçe'nin 1858'deki Beyannamesi'nde bu kanaat çok açıktı:
Fransız Devrimi, genelde din, özelde ruhban karşıtı tutumu ve verili dine karşı paralel bir seküler maneviyat yaratma çabası ile, kendisini takip edecek tüm devrimlerin ana laboratuvarı işlevi görmüştür. Devrimin yeni seküler maneviyat odakları yaratma süreci, onun Katoliklik karşıtlığıyla el ele ilerler. Aydınlanma'yla beraber başlayan, kralın kutsallığının seküler ikameleri Devrim esnasında zirvesine ulaşır. Kilise karşıtlığının dozu ve ikame kutsallık teşebbüsleri de her geçen yıl biraz daha artar. 1791'de dini özgürlükler, ertesi yıl boşanma hakkı tanınır, evlilik laikleştirilir. Kamusal alanda dini seremoniler ve gösteriler yasaklanır. Hatta 1791 Anayasası'yla İnsan ve Vatandaş Hakları Beyannamesi, bir milli ilmihal halini alır ve ona iman edilmesi emredilir. Anayasa'yı kabul eden Meclis, “Bütün komünlerde, anavatana bir kurban taşı dikilmesini ve üzerine de Haklar Beyannamesi'nin ve 'Vatandaş vatan için doğar, vatan için yaşar ve vatan için ölür' yazısının kazınmasını” emreder. Artık askerlerin mezar taşına “Mort pour la patrie” (Vatan uğruna öldü) yazılmaktadır. 1792'de Yasama Meclisi'nden, “dini giysilerin yasaklanması” kararı çıkar.“ Aynı yıl yine Yasama Meclisi'ne sunulan “Ajitatörlerin Dilekçesi”nde ise şöyle denilecektir: “Vatan imajı, tapılmasına müsaade edilen tek ilahtır.”
Reklam
Son cümle off!..
1790 yılında Ruhban Sınıfının Sivil Tüzüğü çıkarıldığında artık papadan bağımsız bir milli kilise inşa edilir. Gene 1791’de dini özgürlükler, ertesi yıl boşanma hakkı tanınır, evlilik laikleştirilir. Kamusal alanda dini seremoniler ve gösteriler yasaklanır.Hatta 1791 Anayasasıyla İnsan ve Vatandaş Hakları Beyannamesi, bir milli ilmihal halini alır ve ona iman edilmesi emredilir. Anayasayı kabul eden Meclis, “Bütün komünlerde, anavatana bir kurban taşı dikilmesini ve üzerine de Haklar Beyannamesinin ve ‘Vatandaş vatan için doğar, vatan için yaşar ve vatan için ölür.’ yazısının kazınmasını” emreder. Artık askerlerin mezar taşına “Mort pour la patrie” (Vatan uğruna şehit oldu.) yazılmaktadır. 1792’de Yasama Meclisi’nden, “dini giysilerin yasaklanması”, kararı çıkar. Aynı yıl gene Yasama Meclisi’ne sunulan “Ajitatörlerin Dilekçesi”nde ise şöyle denilecektir: “Vatan imajı (putu, imgesi, fikri) tapılmasına müsaade edilen tek ilahtır.”
İSLAMİ İNSAN HAKLARI BEYANNAMESİ:
Madde 1 (a) Tüm insanlar, Allah'a itaat ettikleri ve Hz. Adem'in soyundan geldikleri için aynı ailenin fertleridir. Tüm insanlar, ırk, renk, dil, cinsiyet, din, siyasi görüş, sosyal statü veya başka hangi nedenlerden olursa olsun ayrım gözetmeksizin temel insan onuru, görevi ve sorumluluğu açısından eşittir. iman, insanın mükkelleşmesinin
İslamda Evlilik Öncesi Kadın Erkek İlişkileri
İslam'da evlilik öncesi kadın erkek ilişkileri Sakarya Alifuatpaşa İlhan Tan Tesisleri Camii İmam-Hatibi Hüseyin Çelik Hoca tarafından hazırlanan “İslam'da Evlilik Öncesi İlişkiler ve İyi Bir Aile Olmak” konulu vaaz . İslam'da evlilik öncesi kadın erkek ilişkileri Nikahın Tanımı. Nikah sözlükte iç içe girmek bir araya gelmek evlenmek cinsi
"1787'de Aydınlanma filozoflarından Condorcet kadın hakları üzerine bir yazı yayımladı. Kadınların da erkeklerle aynı doğal haklara sahip olduğunu savundu. 1789 Devrimi'nde soyluların egemenliğine karşı kadınlar da aktif olarak mücadele etti. Örneğin kralı sonunda Versailles Sarayı'ndan ayrılmak zorunda bırakan gösterilere kadınlar öncülük etmiştir. Paris'te çeşitli kadın grupları oluştu o dönemde. Erkeklerle aynı politik haklara sahip olmanın yanı sıra yeni evlilik yasaları ve kadınlar için daha iyi yaşam koşulları talep ettiler." "Alabildiler mi peki bu hakları?" "Hayır. Daha sonra da sık sık görüldüğü gibi, kadın hakları meselesi devrimle bağlantılı olarak ortaya atılmıştı. Ama yeni bir düzen kurulur kurulmaz, yine o eski erkek egemenliği oluşuverdi." "Çok tipik." "Fransız Devrimi sırasında kadın hakları için en çok uğraşanlardan biri de Olympe de Gouges'du. 1791'de, yani Devrim'den iki yıl sonra bir Kadın Hakları Beyannamesi yayımladı. Yurttaş Hakları Beyannamesi'nde kadınların doğal haklarına çok fazla yer verilmiş değildi. Olympe de Gouges kadınlar için erkeklerle tamı tamına aynı hakları istiyordu." "Ne oldu sonuç?" "1793'te idam edildi. Ve kadınlara her türlü politik faaliyet yasaklandı." "Rezalet!" "Asıl 19. yüzyılda güçlendi kadın hareketi -hem Fransa'da hem de Avrupa'nın diğer bölgelerinde. Ve bu mücadele çok yavaş da olsa meyve verdi sonunda. Örneğin Norveç'te kadınlar 1913'te seçme hakkı elde etti. Birçok ülkede eşit haklar için mücadele sürüyor." "Ben de elimden geleni yapacağım."
Sayfa 363 - Pan Yayıncılık
Reklam
1791'de dinî özgürlükler, ertesi yıl boşanma hakkı tanınır, evlilik laikleştirilir. Kamusal alanda dinî seremoniler ve gösteriler yasaklanır. Hatta 1791 Anayasası'yla İnsan ve Vatandaş Hakları Beyannamesi", bir milli ilmihal halini alır ve ona iman edilmesi emredilir. Anayasa'yı kabul eden Meclis, "Bütün komünlerde, anavatana bir kurban taşı dikilmesini ve üzerine de Haklar Beyannamesi'nin ve 'Vatandaş vatan için doğar, vatan için yaşar ve vatan için ölür' yazısının kazınmasını' emreder. Artık askerlerin mezar taşına "Mort pour la patrie" (Vatan uğruna öldü) yazılmaktadır. 1792'de Yasama Meclisi'nden "dinî giysilerin yasaklanması" kararı çıkar. Aynı yıl yine Yasama Meclisi'ne sunulan "Ajitatörlerin Dilekçesi"nde ise şöyle denilecektir: "Vatan imajı, tapılmasına müsaade edilen tek ilahtır."
Sayfa 23 - İletişim YayınlarıKitabı okudu