Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
"Çalış, genç arkadaşım çalış! Namerde muhtaç olmak, ölmekten beterdir."
Az sonra Kurmay Binbaşı Cemal Bey (Cemal Paşa) bu yorgun ve solgun yüzlü, fakat sakin görünüşlü genç kurmayı Rauf Beye tanıtır: — İşte sana bahsettiğim arkadaşım Kolağası Mustafa Kemal
Sayfa 374
Reklam
Çalış, genç arkadaşım çalış! Namerde muhtaç olmak ölmekten beterdir... Gençliğini eğlenmekle geçiren ihtiyarlığını ağlamakla geçirir...
Bir sürü kişiyle tanıştım ama henüz bir arkadaşım yok. … Zaten sonunda birlikte gittiğimiz yol çok kısa sürünce üzülüyorum.
Mükemmeli ve güzeli sevmek de insanda genetik bir eğilimdir.
Sayfa 15
YALNIZLIĞIN YARATTIĞI İNSAN Pardösüsünün kürklü yakasını kaldırınca üşüdü mü diye baktım. Aslında soluk esmer yüzü balmumu gibi sararmıştı. – Üşüdün, dedim. Kaşını kaldırdı. Yanağındaki çıban yerinde kan yoktu. Durdum. Yüzünü avuçlarıma alıp ovaladım. – Neden böyle oldun, dedim. Güldü. Karanlığa doğru tükürdü. Başını iki tarafa şiddetle
Reklam
MÜTHİŞ BİR TREN Kıraathanenin camları önüne oturmuşlardı. İki arkadaştılar. Nargilelerinin marpuçlarını emerek susuyorlardı. Zayıf olan, lülenin ateşini nargilenin kehribar ağızlığıyla düzeltti. Bir-iki nefes daha çekti. Marpucu sardı. Nargileyi önünden itti. Bu, yüzü karanlık, karışık bir adamdı. Kalın kaşları vardı. Bu kaşların altında
Sen benim genç arkadaşım, meseleyi kavradın. 'Fikirler' ve 'rastlantılar' yarı yarıya kardeştir. Onlara dikkat etmeye başlar başlamaz, her yerde rastlantı görürsün".
"İnsanlar kanmak ister genç arkadaşım. Kanmayan insan mutsuz olur."
Sayfa 135Kitabı okudu
Kuşkusuz haklısın arkadaşım; eğer insanlar -niçin böyle yaratılmış olduklarını Tanrı bilir- imgelemleriyle geçmişteki kederin anılarını çağrıştırmak uğruna bu denli çaba gösterecekleri yerde, kayıtsız bir şimdi'ye katlansalardı, çektikleri acı daha az olurdu.
Reklam
Benim de paylaşmamın sebebidir
Bu konuyu biraz uzatmamın sebebi, Sultan Hamid devri ve o devrin garip zihniyeti hakkında genç nesle bir fikir vermek içindir.
Meşrutiyet'te İttihatçıların en seçkin ve heyecanlı ha­tiplerinden biri olan yakın arkadaşım Ömer Naci hakikaten askerlik mesleğinde yükselemedi ve maceralı bir hayattan sonra genç yaşında vefat etti.
Sarı saçlı, sarı burma bıyıklı genç Harbiyeli ayaklarını birbirine vurdu. - Emredersiniz efendim, başüstüne efendim. Sonra bana döndü. Gayet nazik bir tavırla: - Buyurun arkadaş, dedi, gidelim.
Hürriyet taraftarlarının adeta omuzlarına basarak 31 Ağustos 1876'da tahta çıkan Sultan Hamit, en zorba hükümdarlardan biri olmuştu. Memlekette hürriyet yoktu. Biz genç Harbiyeliler, Fransız İhtilali Beyannamesi'nde insan hak ve hürriyetlerine verilen önemi gizli de olsa okumuş ve öğrenmiştik.
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.