Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Organizmayı", ilişkileri ve özellikleri büyük ölçüde bütünün içindeki fonksiyonlarıyla belirlenen birbirine bağlı ve birbirini tamamlayan elemanlardan meydana gelen kar- maşık bir yapı olarak tanımlıyoruz. Dolayısıyla organizmanın bütünü bağımsız parçalarının toplamından daha fazla. Ben- zer şekilde duyusal algı, dağınık bilginin büyük
Gestalt psikolojisinden de biraz anlıyordu. İnsan beyninin dünyaya dair karmaşık bilgileri filtreden geçirerek indirgediğini, mesela insanın bir ağaca baktığında sonsuz karmaşıklıktaki sayısız yaprakla dalı “ağaç” denen şey olarak gördüğünü biliyordu. İnsan olmak, dünyayı sürekli indirgeyerek anlaşılabilir ve basit bir anlatıya dönüştürmek demekti.
Reklam
Yaygın olarak görülen psikoterapi yaklaşımlarının hepsi -bilişsel davranışsal (BDT), sistemik aile, psikodinamik ve hümanist- doğru terapist doğru danışanla doğru zamanda buluştuğunda işe yarayabilir. Benim önerim en az iki psikoterapi yaklaşımı üzerine iyi bir eğitim almanız ve hangi yaklaşıma yakın durduğundan bağımsız olarak, mümkün olan en iyi
Sayfa 228 - Psikoterapi Enstitüsü Eğitim YayınlarıKitabı okudu
Kendi benliğini hatırladığın zaman, Tanrı'yı unutursun; kendi benliğini unuttuğun zaman ise Tanrı'yı hatırlarsın. Ancak, ikisini bir arada hatırlayamazsın. Dalga, kendini dalga olarak görmeye başladığı zaman, okyanus olduğunu unutuyor. Dalga, okyanus olduğunu bildiği zaman ise, artık dalga olduğunu nasıl hatırlayabilir? Sadece birini anımsamak mümkündür. Dalga kendini ya dalga olarak düşünebilir ya da bir okyanus olarak. Bu bir Gestalt'tır; ikisini birden hatırlayamazsın, bu imkansız.
İnsan Olmak...
Nora çoklu evrenlere dair epeyce şey okumuştu ve Gestalt psikolojisinden de biraz anlıyordu. İnsan beyninin dünyaya dair karmaşık bilgileri filtreden geçirerek indirgediğini, mesela insanın bir ağaca baktığında sonsuz karmaşıklıktaki sayısız yaprakla dalı "ağaç" denen şey olarak gördüğünü biliyordu. İnsan olmak, dünyayı sürekli indirgeyerek anlaşılabilir ve basit bir anlatıya dönüştürmek demekti.
Sayfa 146Kitabı okudu
Başkalarını kendi yeğlediğimiz fikir ve gestalt(*)lara uydurmak için zorlayarak çarpıtırız. Proust bu süreci çok güzel anlatır: Gördüğümüz yaratığın bedensel hatlarını, onun hakkında önceden biçimlendirdiğimiz tüm fikirlerle bir araya toparlarız ve onun zihnimizde oluşturduğumuz tam resminde asıl önemli yeri tutan da kesinlikle bu fikirlerdir. Bunlar sonunda yanakların kıvrımını o denli eksiksiz doldururlar, burnun çizgisini o denli kesin bir biçimde izler, sesin tonuyla o denli ahenkle karışırlar ki bu nitelikler artık saydam bir zarftan ibaret kalır ve bir yüzü her görüşümüzde ya da bir sesi her duyuşumuzda, tanıdığımız ve dinlediğimiz şeyler bizim o kişiye ilişkin kendi fikirlerimiz olur.
Sayfa 214 - * Gestalt: Oluşturduğu parçalar ve ilişkilerin toplamı ile açıklanamayan ve bunun üstünde bir bütünlüğü olan, görünüm ya da yapı.Kitabı okudu
Reklam
GESTALT DUASI “Ben kendi işime, sen de kendi işine bakıyorsun, Senin beklentilerini karşılamak için bu dünyaya gelmedim, Ve sen de benim beklentilerimi karşılamak için burada değilsin. Sen sensin, ben de ben. Olur da birbirimizi bulursak, çok güzel olur. Ama olmazsa, elimizden gelen bir şey yok.”
Arkadaş mükemmeliyetçi olma. Mükemmeliyetçilik bir lanettir.Duygusal sağlığımız için iyi değildir.
Ben kendi yolumdan giderim, sen de senin yolundan gidersin. Ben bu dünyaya senin beklentilerine göre yaşamak için gelmedim. Sen de benim beklentilerime göre yaşamak için burada değilsin. Sen sensin, ben de ben ve eğer şansımıza birbirimizi bulursak bu çok güzel olur. Eğer bulamadıysak kimsenin yapacağı bir şey yok.
Gestalt Psikolojisi
Nora çoklu evrenlere dair epeyce şey okumuştu ve Gestalt psikolojisinden de ( algı ve algısal örgütlenmeyi konu alan ve 20. yy başında Almanya’da ortaya çıkan bir psikoloji teorisidir.Alman psikolog Gestalt düşüncesini ortaya koyarken , duyular aracılığıyla edinilen bilginin yorumlanması için kullanılan ilkeleri ortaya koymayı amaç edinmiştir) biraz anlıyordu.İnsan beyninin dünyaya dair karmaşık bilgileri filtreden geçirerek indirgediğini, mesela insanın bir ağaca baktığında sonsuz karmaşıklıktaki sayısız yaprakla dalı “ağaç” denen şey olarak gördüğünü biliyordu.İnsan olmak, dünyayı sürekli indirgeyerek anlaşılabilir ve basit bir anlatıya dönüştürmek demekti.
Sayfa 146
Reklam
"Psikoterapi sürecinden örnek verirsek, mesela babasına karşı karşıt değerli duygular besleyen bir genç hanım, alt bilinçdışının analizi süresince, bu karşıtlıkları bir üst varoluş konumunda, yani terapi konumunda izleyebilirse sevgi ve nefretin bileşimi olan, yepyeni bir duygu ile tanışmış olur. Bu süreç, terapi sırasında duy­gusal açıdan yaşanan tevhid veya birlik bilinci olarak da ifade edi­lebilir. lbn Arabi hazretleri "Zıtlar birleştiğinde 'Zat' zuhur eder" der. Nefs mertebeleri açısından bu olgu, bir üst varoluş konumu­na çıkma anlamına gelir. Bu bakış açısına göre, patolojinin bir başka ölçüsü, insanın iç alemindeki zıtlığın/dualizmin oranıdır denilebilir. lçimizde tamamlanmamış daireler (Gestalt'ler) olduğu sü­rece bizler, dualizm bataklığına saplanmış bir haldeyizdir. Ancak sevgi-nefret, öfke-hilm, kaygı-huzur, şehvet-saygı, hırs-cömertlik, gurur-tevazu birleştiğinde bu daireler kapanmış olur. Bütün bu nefsâni zaaflar veya olumsuz duygular, aslında insan olmanın, ol­mazsa olmaz yapı taşlarıdır. Zıtlık olmasa insan da olamazdık."
Sayfa 167 - Kaknüs YayınlarıKitabı okudu
Sağlık için çabalayan danışanlar, iyileşmek için gerek duydukları neyse onu arar bulurlar.
Sayfa 209Kitabı okudu
Sağlıksız yaşam alışkanlıklarını kalıcılaştırmamızın belli başlı nedenlerinden biri, bizim, yaşamlarımızı değiştirmeye yönelik gücümüzü yadsımış oluşumuzdur. Biz, bu koşullarda değişikliğe bizim adımıza yol açacak birinin ya da bir şeyin ortaya çıkmasını bekleriz. Kullanmayı yeğlediğimiz dil ya bağımsızlığımızı ya da özkısıtlamamızı doğrulayıp destekler niteliktedir. 'Ben' yerine 'biri' sözcüğü; ‘kesinlikle', 'olamaz', 'olmazsa olmaz', 'gerekir', 'zorunlu' gibi sözcükler edilgin konumumuzu pekiştirir.
Sayfa 177Kitabı okudu
Diyelim ki üzgün olduğunuzun pek farkında değilseniz yakınmaktan başkaca bir iş yapmazsınız. Ancak duygunuzun bütünüyle farkına varırsanız, onu ağlamayla ya da bir anımsama, bir istek, bir karar gibi doğal dışa vurumuyla ilişkilendirebilirsiniz…
Sayfa 172Kitabı okudu
Bender - Gestalt Görsel Motor Algılama Testi
5 yıl 6 ay ile 10 yıl 11 ay arasındaki çocuklara uygulanan nöropsikolojik bir testtir. Çocuğa standardize 9 şeklin gösterdiği testte, bu şekilleri önündeki boş beyaz kağıda kopya etmesi istenmektedir.
Sayfa 15 - nobel yayınları 3. basımKitabı okudu
740 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.