Merhaba arkadaşlar. Hepimize mutlu akşamlar. Tam 30 Dostoyevski eserini bu vesileyle geride bırakmış olduk. Ne mutlu bize. Daha okunacak çok kitap var. Yine Öyküler kitabında karşılaştığımız, çok zaman önce Beyaz Geceler eserinde de okuma şansı bulduğumuz bir eser. Daha iyi bir yayın bulamadığım için biraz kendime serzenişim var ama her zaman her istediğimiz olmuyor değil mi? İçerisinde 2 adet öykü bulunuyor. Ve ben bir soru ile başlamak istiyorum. Hayattan beklentiniz nedir? Bu soruyla başlamamın da temel sebepleri var tabi.
İnsanların çoğunun hayattan beklentileri vardır. Benim en çok duyduğum beklentiler maddi olarak paradır. Manevi olarak da huzur, mutluluk, sevgi gibi kavramlardır. Anlamsız kelimeler de yazabilirdim ama neyse ki iyi günümdeyim dermişim. Karşımıza çıkan 2 arkadaş ise hayattaki beklentileri biraz mutlu olmak olan insanlardır. Ancak bu mutluluk geldiğinde de ne yapacaklarını bilemezler. Artık bu tam bir gerçeklik içinde mi anlatılmış yoksa buradan belli, şu olsun da önümüze bakalım diyenlere karşı istedikleri olunca ne yapacaklarını bilememe hisleri mi bizlere yansıtılmış, bu tartışılır.
Bunun dışında bizi ne bekliyor diyorsanız Dostoyevski’nin her kitabında kendine yer edinen psikolojisi bozuk insanlar, ne yapacağını bilmeyenler, insanlara tepeden bakanlar... Kısaca ne ararsak var yine. Vasya Şumkof. İsmi garip arkadaşın yaşadıkları da öyle garip. Aslında sadece mutlu olmak isteyen, mutluluğun paylaştıkça çoğaldığını düşünen, mutluluğu düşünmenin bile onu yaşamak kadar güzel olduğuna inanan biri. Peki bu kadar mutluluğa düşkün biri, artık mutlu olamadığında neler yaşar? Ben yine bir fakir zengin çatışması olduğu kadar işçi burjuva çatışması gibi bir çatışma da hissettim bu eserde.
Bir de evhamlı bir adamın kendi kendine düşündükleri var ki, bu devirde neyse ki bu psikolojide insan sayısı da yok denecek kadar azaldı. Aman bir aksilik olmasın. Pek çok insan artık alışmış ve umursamazken çok az bir insan grubu bunu kendine sorun ediyor. Ancak kitaptaki karakter bunu o kadar sorun ediyor ki kendine, ufacık bir aksamadan düşüne düşüne işinin de aşkının da hayatının da berbat olacağını düşünüyor. Enişte, sen böyle düşünürsen gerçekten perişan olursun. Son cümleyi sadece kitaba söylemedim. Çok fazla ince düşünmenin anlamı yok, bu kadar derin düşünceyi hak eden insan da kalmadı zaten. Benim fikrim bu yönde ve Elveda Dostoyevski!
Büyük yazar Dostoyevski’ye ait daha önceki incelemelerimiz ve okuma listemiz ise şu şekilde:
#13515085#81769718#133546312#133678186#133688790#133696828#133706339#133810021#133824802#133832302#133855156#133887623#133963496#257214091#257393124#257440564#258487451#258543876#259424350#259831333#259865577#259906286#260175240#260379768#260495458#260626017#260684758#260710991#260753063
Okuma listemiz ise şu şekilde:
Amcanın Düşü (Amcanın Rüyası)
Başkasının Karısı
-İsa’nın Noel Çamındaki Oğlan
-Asırlık
-Mujik Marey
Netoçka Nezvanova
Ölüler Evinden Anılar (Notlar - Hatıralar)
Öteki (İkiz)
-İki İntihar
-Dokuz Mektupta Bir Roman
Puşkin Üzerine Konuşma
Stepançikovo Köyü
Şerefli Hırsız (Dürüst Hırsız - Namuslu Hırsız)
-Sayın Proharçin
-Bobok
-Şerefli Hırsız
Suç ve Ceza
Suç ve Ceza - Çizgi Roman
Tatsız Bir Olay (Sıradışı Bir Olay)
Uysal Kız
Yaz İzlenimleri Üzerine Kış Notları
Yeraltından Notlar
Yufka Yürek (Kırılgan Bir Yürek)
-Kırılgan Bir Yürek
-Narin
Hepimize iyi okumalar dilerim..
Kırılgan Bir YürekFyodor Dostoyevski · Helikopter Yayınları · 20175,4bin okunma