Merhaba arkadaşlar. Bir ara Freud okuyoruz zannettim. Kitap isminden içeriğine kadar her yönüyle tam bir Freud çözümlemesi gibiydi. İki farklı kitap var içinde dememiz de mümkün. Bunları en alttaki bilgi kısmında ayırmayı tercih ettiğimi de belirteyim. Burada yazılan eser için bir kitapçık tanımı yapmamız mümkün olduğu gibi bu kitapçığın konusu da insan ve doğa ilişkisini önce özümsemek sonra açıklamak; aynı anda kendini de ortaya koyarak çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik dönemlerine ait durumlarını öne sererek bir konu bütünlemesi halinde görüşlerini paylaşmak, olarak tanımlama yapabiliriz. Bu sorunu başka yaşayan oldu mu yoksa ben mi odaklanamadım bilmiyorum ama bazı cümleler, sanki kitaba ait değil gibiydi. Yani bir cümle olur da sonu yok gibi gelir ya hani, böyle düşündüm ben. Cümlenin sonunu getirmek için mi eklenmiş gibi. Bazı yerlerde böyle anlamsız, eksik durumlar hissettim. Ama bu yazardan kaynaklı mı çeviriden kaynaklı mı bundan emin olamıyorum.
Diğer kitaba geçtiğimizde ise, bu yüzden iki farklı kitap dedim, diğer kitabın devamı olduğunu ve okuyucuların da eleştirmenlerin de bari bu kitaba dokunmamaları gerektiğine dair bir serzeniş ile başlıyoruz. Hatırlarsak daha önce onun ne sanat için sanat ne de toplum için sanat, varsa yoksa kendim için sanat yolundan gittiğini söylemiştik. Burada da tam olarak bunu görüyoruz aslında. Ve yine cinslerin (erkek-kadın) birbirlerine karşı durumlarından bahsetmiş, biraz agresif bir tavır takınmış ve birkaç güzel tavsiye de eklemiştir bu yazısına. Ben özellikle kadın erkek ilişkilerinde eğer mutlu olunmak isteniyorsa yalnızca birbirlerini dinlemelerini, başkaları ne der diye yaşamamalarını, gerçek mutluluk için birbirleri için fedakarlıktan kaçınmamaları gerektiğini düşünüyorum. Şimdi bir grup var asla kendimden zerre ödün vermem gibisinden konuşuyorlar. Bunlar asla ama asla mutlu olamayacaklar. Bir şeylerden fedakarlık etmeden hiçbir şey başarılmaz. Bu da benim düşüncem. Nasılsa kimseyi hiçbir konuda ikna edemeyeceğim, ben de başka türlüsüne ikna olmayacağım. Çok da önemli değil.
Devam ettiğimizde, rahatlıkla şunu söyleyebiliriz ki, Lawrence, kendi doğrularını rahatlıkla söylüyor. Günümüzde pek çok yazar kendi içinden geldiği gibi yazmaktan ziyade diğer insanların vereceği tepkilere göre yazılar kaleme alırken Lawrence ise içinden ne geçiyorsa onu söylüyor. Çünkü bir araştırmacı ruhuyla yazıp analizlerini kaleme almıyor, bir konu hakkında yalnızca meraklarını ve gözlemlerini sıralamayı tercih ediyor. Onu diğerlerinden ayıran da bu. İçten olması. Yani bunun çok iyi olduğunu, çok olumlu bir biçim aldığını asla söyleyemem aksine sinir bozucu ve saçma bile geliyor ama sorun şu ki kendi içinde dürüst biçimde kaleme aldığı yazılar olduğunu görüyoruz. Onun bu dürüstlüğü, kendi doğrularını cesurca belirtmesini ise açıkçası seviyorum. Yoksa dışardan güvenilir içeriden tamamen sahtekar çok fazla insan var. Yenisine gerek olmadığını düşünüyorum.
İncelemeler:
#44393159#290427507#290939181#291133155#291803527#292324097#292499264#292860126#292918843#293508755#293726130#293902467#294258287#294448326#294665018#294837379#294877181#294926610#295026303#295246085
Okumalar:
Aaron’ın Asası
Adaları Seven Adam
Ak Tavus Kuşu
Anka Kuşu
Aşık Kadınlar (Brangwen Ailesi Serisi 2)
Atını Sürüp Giden Kadın
-Hoş Hanımefendi
Bakire ile Çingene
Çizgiyi Aşmak
Deniz ve Sardinya Adası
Gökkuşağı (Brangwen Ailesi Serisi 1)
Harman Yerinde Aşk
İtalya’da Alacakaranlık
Kayıp Kız
Kıyamet
Klasik Amerikan Edebiyatı Üzerine İncelemeler
Lady Chatterley'in Sevgilisi (Lady Chatterley’in Aşığı - Kadın Aşık Olursa)
Lawrence’in Mektupları
-Krizantemlerin Kokusu
Ruhsal Çözümleme ve Bilinçdışının Doğaçlaması
-Ruhsal Çözümleme ve Bilinçdışı
-Bilinçdışının Doğaçlaması
Hepimize iyi okumalar dilerim..