Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Anadolu Selçuklu Devleti 1235'te Moğolların üstün egemenliğini tanımak zorunda kalmış, asıl Moğol egemenliği 1243'te Moğol generali Baycu'nun kalabalık bir Moğol ordusu ve Moğol- Türk aşiretleriyle Anadolu'yu istilâsı ile gerçekleşmiştir.
Anadolu Selçuklu Devleti 1235'te Mogolların üstün egemenliğini tanımak zorunda kalmış, asıl Mogol egemenliği 1243'te Mogol generali Baycu'nun kalabalık bir Mogol ordusu ve Mogol-Türk aşiretleriyle Anadolu'yu istilâsı ile gerçekleşmiştir. 13. yüzyılın ikinci yarısında Orta-Anadolu'da Mogol baskısı gittikçe güçlenmiş ve Türkmenlerin bu baskı altında Batı-Anadolu'da Bizans topraklarını istilâsına yol açmıştır.
Reklam
288 syf.
8/10 puan verdi
·
33 günde okudu
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
Yenal Bilgici'nin dinlemekten keyif aldığım kendine münhasır bir kişiliği olan İlber Ortaylı ile gerçekleştirdiği, 2019 yılında ilk baskısı yayımlanan söyleşi türünde kitabın adıdır: "Bir Ömür Nasıl Yaşanır?" Türk tarihçi desek çoğumuzun aklına; Halil İnalcık, Fuat Köprülü, Afet İnan, Cemal Kafadar, Zeki Velidi Togan, Halil Berktay, Muazzez İlmiye Çığ, Kemal Karpat gibi önemli isimler kolay kolay gelmeyebilir. Buna karşın herkesin aklına gelebilecek ortak isim şüphesiz İlber Ortaylı'dır. Ortaylı'nın kimi konulardaki bakış açısını o denli samimi buluyorum ki. Bkz: -Çocukların ailelerinden aldıkları eğitimi nasıl buluyorsunuz? +Çok kötü buluyorum. -Gençlere dönersek, yeni nesli genel terbiye konusunda nasıl buluyorsunuz? +Bir defa usul erkân bilmiyorlar; içlerinde, maalesef, çok terbiyesiz olanları var. Kitabın adı her ne kadar "Bir Ömür Nasıl Yaşanır?" olsa da herkesin kıymeti kendinden menkul ve ömrü de yine kendinden mesul. Hayat herkese aynı şartları sunmuyor ve dünya sadece adil insanların yaşadıkları bir gezegen değil. Tüm bu bağlamda İlber Ortaylı'yı daha yakından tanımak, fikirlerine kulak vermek, hayat öyküsüne tanıklık etmek ve "Bir Ömür Nasıl Yaşanır?"ı okumayı deneyimlemek isteyenlere tavsiye olunur.
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?
Bir Ömür Nasıl Yaşanır?İlber Ortaylı · Kronik Kitap · 202055bin okunma
. ''Yaşamı kısa oldu ama düşüncesi yüzyıla damgasını vurdu. Müstesna kişiliği ona, savaşlar ve devrimler (içindeki) dramatik bir dünyada kılavuz rolü hazırladı...'' * . *Halil İnalcık, Atatürk ve Demokratik Türkiye, Kırmızı Yayınları, İstanbul, 2007 .
Sayfa 206Kitabı okudu
Öte yandan kaydetmek gerekir ki, timar sistemi dolayısıyla Osmanlı idaresi köyde sipahiye, reâya ve toprak üzerinde bazı kanûnî haklar tanımak zorunda kalmıştır ki, bu haklar bütün sınırlama ve kontrollere karşın çoğu kez kötüye kullanılmıştır.
Sayfa 285
616 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Kendisini tanımak bahtiyarlığına eriştiğim nadir insanlardan birisi. Onunla yolculuğumuz da bir anlamda bu kitapla başladı. Ekim 2009'da hediye etmiş. Hakkında C.R.R'de güzel bir saygı programı düzenlemek de bize nasip oldu. Çok memnun kalmıştı. Tarihçilere tavsiye edilecek ilk kitaplardan birisi. Sonra Karpat'ın "Dağı Delen Irmak"ı ve Ahmet Yaşar Ocak'ın "Arı Kovanına Çomak Sokmak". Sosyal bilimler alanında yüksek lisans yapmak isteyenlere bu üç kitabı "zorunlu" okutmak lazım diye düşünüyorum. Sadece tarihçilere değil. Dünya çapında saygınlığa ulaşmış bu üç insanın hayatını ve düşüncelerini okuyan bir insanda öğrenme aşkı gelişmiyorsa o insanları fazla ciddiye almamalı. Biraz ağır bir ifade olabilir, ama öyle inanıyorum.
Tarihçilerin Kutbu
Tarihçilerin KutbuHalil İnalcık · İş Bankası Kültür Yayınları · 2013266 okunma
Reklam
479 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Büyük hükûmdarımız F'âtih Sultan Mehmed hakkında bugüne dek yazılan en kapsamlı biyografi kitabı, işte Alman bilim adamı Babinger'in ortaya koymuş olduğu bu eserdir. Eser, pek çok Batı kaynağına inilmesi, olayların teferruatlı bir şekilde verilmesi ve Sultan'ın şahsiyetinin üzerinde durulması açısından oldukça önemlidir. Babinger'in bu kitabını okumayan biri, Fâtih hakkında ahkam kesemez. Fakat kitapta, bazı tarihî yanlışlarda vardır ve bunları değerli tarihçimiz Halil İnalcık bir yazısıyla düzeltmiştir. Ayrıca Babinger'in, Fâtih hakkında bir takım Batılı ön yargılara sahip olduğu da açıktır. Bu gayet tabii bir durumdur ve yadsınacak bir şey yoktur. Kitap kesinlikle okunmalı, üzerinde düşünülmeli ve gerektiği yerde tenkit edilmelidir. Eğer Yeni Çağ'ın kapılarını aralayan büyük pâdişâhımız Sultan II. Mehmed'i tanımak istiyorsak, buyurun bu eşsiz eserin kapağını açalım.
Fatih Sultan Mehmed ve Zamanı
Fatih Sultan Mehmed ve ZamanıFranz Babinger · Oğlak Yayıncılık · 200384 okunma
"Bozgun sonunda genel olarak düşman donanması Çanakkale Boğazı'nı abluka altına alarak Girit'e yardım gönderilmesini önlemiş, Osmanlı payitahtını tehdit altına almış, Hristiyan Avrupa'nın birleşip topyekûn bir saldırı tehlikesi ortaya çıkmış, özellikle Habsburglar karşısında devlet zayıf düşmüş, düşmanın Erdel(Transilvanya) ve Macaristan üzerinde nüfuzu artmıştır.Bu durumda Osmanlı Devleti'nin başındakiler, özellikle Valide Turhan Sultan, çaresizlik içinde Köprülü Mehmed Paşa'yı çağırıp kendisine bir dikta rejiminin tüm yetkilerini tanımak zorunda kalacaktır."
Neyse ki Ziya Gökalp'in tarihi kişiliğine hak ettiği ilgi ve saygıyı gösteren bilim adamı ve aydınlarımız da az değildi ve bunlardan biri de Kırımlı göçmen, tüccardan Osman Nuri Bey'in oğlu, dünya çapında ün yapmış tarihçimiz Profesör Doktor Halil İnalcık’tı (doğum. İstanbul, 1916). İlerlemiş yaşına karşın 1943 yılından beri yayımlanan eserlerine yenilerini katan Sayın İnalcık, son kitaplarından birinde Ziya Gökalp'le ilgili olarak şın1lara dikkat çekiyor: Yaşamı kısa oldu ama düşüncesi yüzyıla damgasını vurdu. Müstesna kişiliği ona, savaşlar ve devrimler (içindeki) dramatik bir dünyada kılavuz rolü hazırladı... Etnik kökenini deşmek isteyenlere karşı cevabı açıktı. Diyordu ki: Atalarım Türk olmayan bir bölgeden gelmiş olsalar bile kendimi Türk sayarım. Çünkü bir adamın milliyetini belirleyen (unsur) ırksal kökeni olmayıp (aldığı) terbiye ve (içindeki) duygulardır. Ziya Gökalp'in ulusal kimlik konusundaki bu görüşü, Atatürk Türkiye’sinin millet-vatandaş anlayışına esas olmuştur. . .
Neyse ki Ziya Gökalp'in tarihi kişiliğine hak ettiği ilgi ve saygıyı gösteren bilim adamı ve aydınlarımız da az değildi ve bunlardan biri de Kırımlı göçmen, tüccardan Osman Nuri Bey'in oğlu, dünya çapında ün yapmış tarihçimiz Profesör Doktor Halil İnalcık’tı (doğum. İstanbul, 1916). İlerlemiş yaşına karşın 1943 yılından beri yayımlanan
Reklam
Atatürk'ü tanımak, anlamak, okumak istiyorum diyorsanız ticari kaygılarla sağdan soldan bulduklarını kitaplaştıran kaynakça bile belirtme zahmetinde bulunmayan yılmaz özdil'i değil; her zaman Atatürk'ün en yakınlarında olan dostu F.Rıfkı Atay'ın Çankaya kitabını okuyun. Halil İnalcık ve İlber Ortaylı ise diğer okumanız gerekenler.
563 syf.
8/10 puan verdi
server tanilli'nin 6 cilttlik, insanlığın medeniyet tarihini anlattığı serisi. ilk kitap dolayısıyla ilk medeniyetten, mezopotamya'dan başlıyor. tüm seriler metodolojik bir şekilde ilerliyor. yani konuya girmeden önce bir giriş/özet bölümü. sonra ekonomik ve sosyal yapı. arkasından dini inanışlar ve inanç bölümü. ve son olarak kültür/sanat bölümü.
Yüzyılların Gerçeği ve Mirası I
Yüzyılların Gerçeği ve Mirası IServer Tanilli · Adam Yayınları · 1998195 okunma
377 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Halil İnalcık Osmanlı'yı tanımak isteyenlere bir zemin hazırlıyor bu kitabıyla. Ben, belki benimle beraber çok kimse zaferle biten savaşları, yükseliş dönemlerini okumayı sever kayıpları, iniş dönemlerini sevmez, tenkitleri görmemezliğe veririz. Bu kitapta Osmanlı'yı daha içeriden görme fırsatı yakalıyoruz. Netedeyse soluksuz okudum. 1.2.3. Kitabıyla...
Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606)
Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606)Halil İnalcık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20102,550 okunma