Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
“Gerçek devrimci Atatürk’tür... Bu kadar büyük bir devrim yaptım ama onun yaptıklarını başaramazdım... Sakın kendinize başka bir önder aramayın. Türkler sağdan sola doğru okurken harf devrimi ile tam tersi yönde okumaya başladı. Kıyafet devrimi ve Medeni Kanunla kadınlara getirilen haklar çok önemliydi. Atatürk’e ve devrimlerine hayranım.”
Sayfa 94 - DestekKitabı okudu
Harf Devrimi-II
Dava, bir karşı devrimle yeniden eski harflerimize dönmek değildir. Nesillerin hafızası ile oynamanın ne vahim neticeler doğurduğunu biliyoruz. Dava, irfanımızı yeniden fethetmek... Dava, ecdadın tefekkür hazinelerini bugünkü nesillerin tecessüsüne açmak, bir kelimeyle bugünü düne bağlamaktır. Dava, Latin harflerinin yanında İslam harflerine de hayat hakkı tanınması, Osmanlıcanın mekteplerimize girmesi, ilmin ve ihtisasın sesine kulak verilmesi, inkırazın eşiğine sürüklenen zavallı ülkemizin kaderi üzerinde hiçbir peşin hükme saplanmadan düşünülmesidir.
Sayfa 58 - İstanbul: Ketebe, 2018.Kitabı okuyor
Reklam
Harf Devrimi-I
İslam harflerinin terakkimize mani olduğunu ileri sürenler, Avrupa'nın bizi yok etmeye karar vermiş yazarlarıydı. ... Başlıca hedefleri bizi tarihimizden, irfanımızdan, bir kelimeyle İslamiyet'ten koparmaktı.
Sayfa 58 - İstanbul: Ketebe, 2018.Kitabı okuyor
“ Gerçek devrimci Atatürk’tür… Bu kadar büyük bir devrim yaptım ama onun yaptıklarını başaramazdım… Sakın kendinize başka bir önder aramayın. Türkler sağdan sola doğru okurken harf devrimi ile tam tersi yönde okumaya başladı. Kıyafet devrimi ve Medeni Kanun’la kadınlara getirilen haklar çok önemliydi. Atatürk’e ve devrimlerine hayranım.”
Osmanlı Türkçesini Arap alfabesi sanmakta ne bileyim 😂 Dil devletin kültürüdür, geçmişidir, bilgi birikimidir. Çağdaş Türk ve Dünya Tarihinde gördüğümüz üzerine mesela Japonya diğer inkılapları yaparken harf inkılabı yapmamıştır. Şu an Japonya ya bakın bize bakın birde 😉 Kesinlikle dünya tarihinde böyle bir devrim yapılmamıştır aynen!!! Dil devriminin gayesi sözcüklerin bin yıllık anlamlarını atıp yerine ingilizcesini koymak değil Türkçeleştirmekti. Dil devrimi amacından saptırılmıştır.
Umut Ök

Umut Ök

@tatarok35
·
21 Nisan 01:01
Dili Arapça olmayan, Arap olmayan Anadolu insanına Arapçayı yazı dili olarak zorlamanın, böylece Arap sömürgeciliğine başeğmenin bir anlamı da yoktu! 600 yıllık bir aşındırılma, yontulmaya karşın, yine de başarılı bir yazı devrimi yapıldı 1928'de. Kesinlikle söyleyeyim. dünya tarihinde böylesine bir devrim yapılmamıştır!
Atatürk, Harf Devrimi ile aynı zamanda muazzam bir okuma yazma seferberliği başlatmıştır. İlk defa millet, devletin ne dediğini kendi okuyabilmiştir.
Sayfa 41 - Masa Kitap
Reklam
367 syf.
10/10 puan verdi
·
37 günde okudu
Cumhuriyet'in Türkçesi
Prof.Dr.Mustafa Argunşah bu kitapta Türkçenin dönemlerini tek tek ele almış ve daha sonra Cumhuriyet dönemi ile birlikte Türkçede yaşanan gelişmeleri, tartışmalı harf ve dil devrimi konularını objektif bir şekilde ele almıştır.
Cumhuriyet’in Türkçesi
Cumhuriyet’in TürkçesiMustafa Argunşah · Kesit Yayınevi · 02 okunma
Kumanda'n İsmet!
Kendi anlatımına göre İsmet Paşa, Mustafa Kemal'le 1916'daKafkas Cephesi'nde tanışmıştır. Kendisi 2. Ordu'nun kurmay başkanıyken başlarına Mustafa Kemal atanır. Ordunun durumunu sorarkendisine. İsmet Bey de 2 saat boyunca anlatır ve bir taarruz teklifinde bulunur. Mustafa Kemal de bayılır bu teklife. İnönü'ye
Sayfa 58 - TimaşKitabı okudu
Nutuk Artık Tabu Olmaktan Çıkartılmalıdır!
Türkiye'nin yakın tarih alanındaki tabularından biri, belki den başlıcası Nutuk'tur. 15-20 Ekim 1927 günlerinde Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal tarafindan CHP Kongresi'nde okunan Nutuk, Kongre GenelKurulu tarafından "tamamen ve harfiyen tasvip edilmiş". böyleceTek Parti'nin tek "temel eseri" ilan
Sayfa 48 - TimaşKitabı okudu
Bazı gundiler Osmanlı'da ki okuma yazma oranının arap alfabesinin zorluğundan olduğunu söylerdi cahil mi desem ne art niyet mi desem bilemedim aaa be gundi şuan Suudi Arabistan da okuma yazma oranı %90 civarı turkiyeden daha çok 🤣🤣🤣 orada da mi harf devrimi oldu ah beyin olmayinca bazılarında tokatlayanlar çok olur
Reklam
Harf devrimi kütüphanelerimizi dilsizleştirmişti. Tek parti, çelik bir korse giydirmişti şuura.
Bütün bu sebeplerle Osmanlıların son dönemlerinden itibaren başlayan dile (yani bilmeye, bilgiye ve düşünceye) müdahalelerden, sadeleştirme arayışlarından veya imlâya dair tartışma ve çalışmalardan bağımsız olarak ele alınamayacak Harf Devrimi sıradan bir şekil ve araç değiştirme veya okumayı kolaylaştırma çerçevesinde konuşulup tartışılabilecek
Sayfa 529Kitabı okudu
948 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.