Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Üçüncü Dünya ülkelerinde nereye bakarsanız bakın, çevresel sorunların kaynağının belirgin mülkiyet haklarının eksikliği olduğu görülecektir. Neden insanlar fındık yetiştirmek ya da ilaç elde etmeye yönelik tarım yapmak dururken, kütük elde etmek için yağmur ormanlarını bozarlar? Zira, ağaç halindeyken mülk edinemeyecekleri kütükleri, keserek mülk edinebilirler. Neden Meksika petrol kaynaklarını Amerika'ya kıyasla daha hızlı, daha verimsizce ve daha az gelir elde etme pahasına tüketmektedir? Zira Amerika'da petrol yataklarının mülkiyet hakları daha büyük bir güvence altındadır. Perulu ekonomist Hernando de Soto, sağlam mülkiyet hakları yaratarak Üçüncü Dünya'daki yoksulluğun büyük ölçüde üstesinden gelinebileceğini ve bu haklar olmadan insanların kendi refahlarını yaratma şansları olmadığını ileri sürer. Hükümet, ortak mülkiyet trajedilerinin çözümü değil, esas nedenidir.
Sayfa 295Kitabı okudu
“Suların atası, dünyanın en büyük nehri Mississippi, bu eşi bulunmayan aşağılık adam için benzersiz bir sahneydi (Nehri keşfeden Alvarez de Pineda'dır. Buraya ilk inceleme gezisini düzenleyen de, Peru'nun eski fatihi kaptan Hernando de Soto* oldu. İnka şefi Atahualpa'ya kodeste vakit geçirsin diye satranç öğretmişti. De Soto öldüğünde, Mississippi'nin sularına gömüldü)”
Reklam
Kölelik
Önceleri Islam dünyasının köle kaynağı olan batı Avrupa, daha sonraları Kıbrıs ve Sicilya'daki, ardından da Atlas adalarındaki şeker ekim çiftliklerinde köle çalıştırmaya başladı. İspanyolların Meksika ve Peru'yu işgal ettikten sonra ilk niyetleri, yerli halkı köle olarak kullanmaktı. Ilk başlarda, yeni yerleşimcilere (aslında kendilerine ait
Peru'nun eski fatihi Kaptan Hernando de Soto'ydu. De Sota, İnkalar'ın kralı Ata-hualpa'ya hapiste iyi vakit geçirsin diye satranç öğretmişti.
Sayfa 14
Aman ne düşünceliler! :|
Mississippi Irmağı'nı Alvarez de Pineda bulmuştu. Ama buraya ilk keşif gezisini düzenleyen, Peru'nun eski fatihi Kaptan Hernando de Soto'ydu. De Soto, İnkalar'ın kralı Ata-hualpa'ya hapiste iyi vakit geçirsin diye satranç öğretmişti. Öldüğünde, Mississippi'nin sularına gömüldü.
Ansızın önümde beliren bu tuhaf dünya yüzünden şaşkınım. Eğer doğru taraftaysak, ki bundan eminim; eğer bu yakışıklı adamlar doğru taraftaysa, ki öyle olduğuna eminim; eğer Tanrı bizimle birlikteyse, hiç şüphem yok; nasıl olur da yenilebiliriz? Ama ya bir şeyleri yanlış anlamışsam? Sonuçta hepimiz birer fani olduğumuza göre yenilmemiz de mümkün Hernando Perez del Pulgar ve neşeli arkadaşları gibi annemle babam da yenilebilir. Herbando genç yaşına rağmen ölebiliyorsa, annemle babamda ölebilir. Ama o zaman yeryüzünde kimse güvende değil. Annemin sıradan bir asker gibi ölme ihtimali varsa yeryüzünde düzeni kim kuracak? Peki ama Tanrı bu işin neresinde?
Reklam
TANRI, TEKNOLOJİ VE KRAL (Atahualpa yenilgisi; Cajamarca katliamı)
“Vali Pizarro, Cajamarcalı yerlilerden bilgi almak istedi, bu yüzden de onlara işkence yaptırdı. Yerliler, Atahualpa'nın valiyi Cajamarca'da beklediğini duyduklarını itiraf ettiler. Bunun üzerine vali bize hareket emri verdi. Cajamarca'nın giriş kapısına geldiğimizde 5 kilometre ötede, dağların eteğinde Atahualpa'nın ordugâhını gördük. Yerlilerin
Sayfa 156 - AtahualpaKitabı okudu
Hernando'ya;
Isabel, "Seni unutmak için cehennem azabı çektim." demişti.
Sayfa 701 - Pegasus YayınlarıKitabı okudu