Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alçaklığın Evrensel Tarihi

Jorge Luis Borges

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
127 syf.
8/10 puan verdi
Okuduğum ilk kitabının neticesinde, kaleminden değil ama -hatta kalemini sevdiğimi bile söyleyebilirim- yazarın kendisinden, fikrinden, zikrinden hazzetmedim. O sebepten olsa gerek buruk, paslı bir tat bıraktı geride. Mayası kötü olanların öyküleri, masalları anlatılmış. Büyülü gerçekçilik akımını seviyorsanız keyif alacaksınızdır. Belki de Borges'e rağmen :).
Alçaklığın Evrensel Tarihi
Alçaklığın Evrensel TarihiJorge Luis Borges · Telos Yayınları · 19931,635 okunma
Reklam
127 syf.
·
Puan vermedi
Üzerinden zaman geçmesine rağmen kitaptaki ayrıntılar hala içimi ürpertmeye yetiyor. Gerçekten Borges alçaklığın tarihindeki önemli 'alçakları' masallaştırarak da anlatmayı güzel becermiş. Gerçek kişilere dayanıyor ve olaylara. Bir kısmını özellikle araştırdım, değişik karakterler, değişik kültürler, agresif davranışlar. Farklı bir kitaptı benim için. Zaten oldukça da kısa. Okunur.
Alçaklığın Evrensel Tarihi
Alçaklığın Evrensel TarihiJorge Luis Borges · Telos Yayınları · 19931,635 okunma
145 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Borges’in Arjantin’de Critica gazetesinin hafta sonu eki için yazdığı ve gerçekle kurgunun iç içe geçtiği metinlerden oluşan derleme bir kitap. İlk başta, masal mı anlatıyor tarih mi, bunlar köşe yazısı mı öykü mü, bilimden mi konuşuyoruz efsanelerden mi diye sorgulamanıza neden olan bir çeşitlilikle kalakalıyorsunuz. Sonra da tüm bu çeşitliliği harmanlayıp ortaya özgün bir anlatı çıkarmış olmasına şaşkınlıkla bakıyorsunuz. Şu kısacık kitabın, kapitalizmden başlayıp emperyalizme, dinlerin yayılışından ırkçılığa, bireyden topluma, zilyon tane konunun etrafında dans ettiğine inanmak sahiden güç. Gerçek kişilerin isimlerinden yararlanarak kurgulanmış öyküler. Kim bu gerçek kişiler derseniz, birtakım kaçakçı ,serseri, köle taciri, korsan,sahtekar ve düzenbaz ismi saymam gerekir ki, anlatılanların özü dikkate alınacak olursa çok da bir önemi yok. Önemli olan kısmı tüm bunların Borges’in zihninde nasıl canlandığı..Kelimelere nasıl aktarıldığı..Mecaz, imge ve fantezinin nasıl kullanıldığı..Tüm bu sahtekarlıklardan mizahın nasıl devşirildiği. Herkese hitap edecek bir kitap değil belki. Farklı yazınlar keşfetmeyi ve ayrıntıları seven biriyseniz bunu da seversiniz. Keyifli okumalar..
Alçaklığın Evrensel Tarihi
Alçaklığın Evrensel TarihiJorge Luis Borges · İletişim Yayıncılık · 20191,635 okunma
104 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Alçaklığın Evrensel Tarihi, Borges’in Arjantin’de çok satan bir gazetenin hafta sonu eki için yazdığı ve gerçekle kurgunun iç içe geçtiği metinlerden oluşan derleme bir kitap. Kitapta acımasızlıkları, kandırmaları, hırsı, intikamı, cinayetleri, yağmaları anlatan çeşitli öyküler yer almakta. Borges, kitabın adında geçen alçak sözünün ağır olduğunu ifade etse de, hikayelerin ardında başka bir şey olmadığını da ekliyor. Borges, büyülü gerçeklik akımının ilk temsilcilerinden. Anlatımında gerçek ve kurgu iç içe geçiyor ve masalsı bir anlatıma dönüşüyor.
Alçaklığın Evrensel Tarihi
Alçaklığın Evrensel TarihiJorge Luis Borges · Can Yayınları · 20211,635 okunma
Reklam
145 syf.
·
Puan vermedi
büyü ile gerçek arasında bir yerden sesleniyor borges. seslendiği yere çağırıyor okuru. gidiyorsunuz zaten ister istemez.sonra anlıyorsunuz ki aslında kendinize doğru yürümekten başka bir şey yapmamışsınız. borges okuru kendi karşısına çıkartıyor alçaklığın evrensel tarihi'nde.
Alçaklığın Evrensel Tarihi
Alçaklığın Evrensel TarihiJorge Luis Borges · İletişim Yayıncılık · 20191,635 okunma
145 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Borges okunmaya çekinmiştim aslında. Düşündüğüm gibi de oldu. Ne okudum, ne anlattı bir yere konduramıyorum. Kötü mizaçlı karakterler ve gerçeküstü bir anlatım diyebilirim sadece. Bir gazeteye yazdığı yazıların derlenmiş haliymiş. Kadim masallar ve gerçek yaşamöykülerini harmanlayan bir anlatımı var yazıyor ama gerçeklik kısmına aşina olmadığımdan benim özümseyemediğim bir kitap oldu. Sanırım enteresan bir yazarla tanıştım. Pek anlaşamadık biz.
Alçaklığın Evrensel Tarihi
Alçaklığın Evrensel TarihiJorge Luis Borges · İletişim Yayıncılık · 20191,635 okunma
145 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Hangi devirde yaşarsak yaşayalım, yaşadığımız süre boyunca belalı tipler, gözüpekler, hainler, gözüpek hainler ve bunların toplamı olan alçaklar mutlaka olacak. Bu alçaklar bazen aşikâr bazen de sır gibi saklı olabildikleri gibi başıboş, avare, yetkin veya idareci konumunda bile olabilirler. Bildiğimiz ilk şey, herhangi bir statü, onların önünde
Alçaklığın Evrensel Tarihi
Alçaklığın Evrensel TarihiJorge Luis Borges · İletişim Yayıncılık · 20191,635 okunma
109 syf.
10/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Dikkat dikkat! Alçakların dikkatine! :D
“Yüzüm altın rengidir ama ben demlendirdim boya­larımı. Taranmamış yünü ikinci gece boyaya bastırdım, işlenmiş yüne üçüncü gece emdirdim boyayı. Adaların hükümdarları hâlâ yarışır dururlar bu kızıl kumaş için. Tanrı'nın yarattığı gerçek renklerle oynayarak günah iş­ledim gençlik günlerimde. Melek, bana koç ile kaplanın aynı renkte olmadığını söyledi. Şeytan ise, Kadiri Mutlak öyle olmalarını isterdi, o senin hünerin ve boyaların­dan yararlanıyor, dedi. Artık biliyorum ki, melek de şey­tan da hakikatten saptılar ve biliyorum ki, tüm renkler iğrençtir.” Sayfa,62 Jorge Luis Borges ••• Güzel bir cumartesi günü, Borges masalından daha güzel bir şey yok... “Alçaklığın Evrensel Tarihi”nin okuduğum en iyi kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum. Kısa öykülerden oluşan ve insanın ne kadar aşağılık bir varlığa dönüşebileceğini gösteren bu kitap gerçeküstü ve çok ilginç. Gerçekliğin adeta sorgulandığı, sanal ile gerçek olanların karmaşık hale geldiği günümüz postmodern dünyasını sembolize eden hikayeler Borges ile bu yeniden karşılaşmada yine beni hayran bıraktırdı... Borges metinleri her zaman sadece okuyucu için estetik bir zevk değil, gerçeklik görüşümüzü uzatma egzersizi oluşturur, aklımızın sınırlarını zorlar. Bu nedenledir ki ben bu “deli” adamı okumayı çok keyifli buluyor ve seviyorum. :) Kısacık eserlerinin arka planında yoğun felsefi anlamlar barındıran bu muazzam yazarın birkaç kitabına daha güzel bir dalış yapacağım önümüzdeki birkaç gün. Herkese iyi okumalar :)
Alçaklığın Evrensel Tarihi
Alçaklığın Evrensel TarihiJorge Luis Borges · İletişim Yayınevi · 20131,635 okunma
Reklam
109 syf.
8/10 puan verdi
Kıssahanlık tarzı bir eser.
"Bunlar, kendi başına öykü yazınayı göze alamayan, dolayısıyla da başkalarının masallarını bozup çarpıtarak kendi kendini eğlendiren utangaç bir delikanlının sorumsuzca oynamaya kalkıştığı oyunlardır. " Borges'in Alçaklığın Evrensel Tarihi'ne 1954'te yazdığı önsözden. Kitabın arka kapağında yazan bu yazı kitap ile ilgili her şeyi açıklıyor. Zira bu bizim kültürümüzde kıssahanlık ve meddahlık adlarıyla yüzyıllardır var (bir diğer değişle hikaye anlatıcılığı). Yazarın tarzı bana bu tarz bir anlatım tarzını hatırlattı. Diğer yandan okuma açısından çok zevkli ve akıcı, çevirenin ayrıca eline sağlık.
Alçaklığın Evrensel Tarihi
Alçaklığın Evrensel TarihiJorge Luis Borges · İletişim Yayınevi · 20131,635 okunma
145 syf.
9/10 puan verdi
#alçaklığınevrenseltarihi ‘ndeki tüm hikâyeler gerçek hayattaki suçlulara dayanıyor. Dolandırıcılar, hainler, macera peşinde olanlar, katiller, haydutlar, köle ticareti yapanlar, korsanlar ve mizahî sahtekarlık hikâyeleri var. Kitabı oluşturan sekiz hikâye ve sekiz “Vesaire” adı altında toplanmış çeşitli efsanevî insanların kurgusal öykülerinden oluşuyor. Hikâlerden birkaç örnek bırakacağım: “Zalim Kurtarıcı Lazarus Morell” John Murrell 19. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri'nde, Mississippi Nehri boyunca faaliyetini gösteren ve köle ticareti yapan bir katildi. “Günah Taciri Keşiş Monk Eastman” meşhur Yahudi gangster Edward Ostermann, Eastman Çetesi'nin kurucusu, Kosher Nostra'nın bir parçası ve Five Points Gang'ın düşmanı olan Amerikalı bir suçluydu. "İnanılmaz Düzenbaz Tom Castro” gerçek adı Arthur Orton, Tichborne ailesinin mirasını elde etmek için Roger Tichborne olduğunu iddia edip Viktorya toplumunu hem büyüleyen hem de şoke eden, bir adamdı. Davayı kaybetti ve mahkûmiyetinin ardından bile Roger olduğuna hâlâ tüm kalbiyle inanmaya devam etti. 1898 yılında vefat etti ve Tichborne ailesi, mezar taşına "Sir Roger Charles Doughty Tichborne” yazmasına müsade etti. #jorgeluisborges 1954'teki ikinci baskının önsözünde, düzenlemelerinin kendini hikâye yazmaya ikna edemeyen ve başkalarının hikâyelerini çarpıtarak yazan (herhangi bir gerekçesi olmaksızın) çekingen bir kişinin oyunu olduğunu belirtiyor :) Çok keyifli bir kitaptı, farklı öyküleri okumayı sevenler mest olacaktır.
Alçaklığın Evrensel Tarihi
Alçaklığın Evrensel TarihiJorge Luis Borges · İletişim Yayıncılık · 20191,635 okunma
145 syf.
·
Puan vermedi
Alçaklığın Evrensel Tarihi _ Jorge Luis Borges . İletişim Yayınları klasiklerinden "Alçaklığın Evrensel Tarihi " kitabı kimilerine göre Borges' e başlama kitabı olarak kabul görse de bence bu kesinlikle yanıltıcı bir başlangıç olabilir Hâlâ Borges'i okumayanlar için "Ficciones " başlangıç kitabı olmalı. Sonrası mı? Ya okumaya devam edersiniz ya da Borges sizin için başlarken bitebilir . Kapak resmi olarak Hieronymus Bosch, (Budalalar Gemisi) eserinden bir bölüm seçilmiş ki gerçekten oldukça ilgi çekici Borges'in 1930'lu yıllarda Arjantin'in çok satılan gazetelerinden birinde, pazar ekine yazdığı yazılardan bir araya getirilmiş bu kitabı, yaşanmış olayların çarpıtılarak yeniden kurgulanmış hali olarak özetlenebilir. Kendisinin daha önceki basımlardan birinin önsözünde dediği "öykü yazmayı göze alamayan, dolayısıyla da başkalarının masallarını bozup çarpıtarak kendini eğlendiren utangaç bir delikanlının sorumsuz oyunları" cümlesi Borges'in farklı bir yaklaşımını da gözler önüne seriyor aslında . Bu kitapta "Alçaklığın " evrensel bir yapı oluşu, yüzyıllar boyu bu değerin aktarılışı, yazarın kendine has üslûbu ile birleşerek bizlere sunumunu okuduk.
Alçaklığın Evrensel Tarihi
Alçaklığın Evrensel TarihiJorge Luis Borges · İletişim Yayıncılık · 20191,635 okunma
145 syf.
·
Puan vermedi
"Alçaklık" ağır bir kelime olsa da, hikayenin kahramanlarının ve onların deneyimlerinin temel bir unsurudur. Borges bu kitap aracılığıyla bizi serserilerin, zorbaların, fahişelerin, tüccarların, dolandırıcıların ve şarlatanların sokaklarında gezdiriyor. Kahramanların aşklarının, sevinçlerinin, nefretlerinin yansımalarını, kahramanların yaşadıklarını bize gösterir. Borges, bazen düşüncelerimizle alay ediyor ve bizi kahramanlara duyduğu nefretle sınar. Bu "pislik" karakterler bazen ölür, bazen de maskelerini kaybederek ortada kalırlar. Bize apaçık bir gerçeklikle bakan o kahramanları kalbimizde asar ve doğrarız. Ancak cimri kalmak, kötüleri sisteme kabul etmek ve hatta sistemin teşvik edici bir tarafının olması kitaptaki hikayeyi normalleştirirken, diğer taraftanda acayip sinir bozucu olmuyor değil.
Alçaklığın Evrensel Tarihi
Alçaklığın Evrensel TarihiJorge Luis Borges · İletişim Yayıncılık · 20191,635 okunma
145 syf.
·
Puan vermedi
·
88 günde okudu
Alçaklığın Evrensel Tarihi
Borges’le bu kitapla tanışmış olduğuma memnun bir okur olarak, kitaptan haz aldım. 1001 gece masallarının biraz korku temalı bir kuzeni gibi gelen eserde zaten 1001 gece masallarından da alınan anlatılar vardı. Yazar sanki kendisinde rahatsızlık uyandıran okumalarından bir derleme yapmış bu eserde. Her kısmında ayrı bir gerçeküstü huzursuzluk yaratarak, insana zengin fakir, soylu halktan biri, kadın erkek; fark gözetmeksizin türümüzün ne kadar vahşetle dolu olabildiğini gösteriyor. Ve bu kendi içimizdeki vahşiye dokunarak, bazen keyif verirken, bazense başka bir noktaya dokunarak tatsız bir tiksinti yaratıyor. Bazen ben olsam böyle yapardım hissiyle bazense öfkeli bir durumla kendimizi keşfetmemizi sağladı eser bende. Eseri kendimizce bir çözümlemeye kattığımızda farklı alçaklık türleri ve belirtileri sıralayabiliriz. Örneğin; kendi halindeki naifin, saf olanın rızkına çullanmak alçaklıkta olağandır. Alçak olan, çullanırken kendisine karşı direnenleri gözünün yaşına bakmadan yok eder ya da alçaklıkta kendi halindeki naifin, saf olanın rızkına çullanmak olağandır. Alçak olan, çullanırken kendisine karşı direnenleri gözünün yaşına bakmadan yok eder. “ölmek için hayatta olmak yetiyor” cümlesi en vurucu yeriydi benim için. Şöyle bir kitabı elden bıraktırıp kendimizi sorgulamamıza sebep olması etkili oldu. Okumamızdaki amaçta biraz zaten bu diye düşünüyorum ve amacına ulaşan bir kitaptı benim için.
Alçaklığın Evrensel Tarihi
Alçaklığın Evrensel TarihiJorge Luis Borges · İletişim Yayıncılık · 20191,635 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.