Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Le Bon'un kitlesi " akli buluşma " tarafından "telkin" yoluyla yönlendirilen mantıksız , fıkır fıkır, kaynaşan bir kalabalıktır. Hipnotize edenin , hipnotize edilene yaptığı gibi bir hatip doğru telkinlerde bulunarak kitleyi istediği tarafa yönlendirebilir. Bireysel kimlik kaybolur, daha üstün fakat daha ilkel "kitle aklı" nda eriyip gider. Kitle davranışı patolojiktir ve yeni bilimsel telkin ve hipnotizma anlayışı çerçevesinde kavranabilir. Le Bon, toplumun "doğal yöneticileri " ne bu yasaları nasıl kullanıp topluma nasıl gem vuracaklarını ve bu yasalarla bir patlamaya yol açacak içgüdüsel enerjileri nasıl yönlendirebileceklerini öğretmeyi amaçlamıştır.
_Bir insanı anlamak istiyorsanız onun amaçlarına bakın çünkü bireyin gelecekten beklentileri, hayatını şekillendirir. Bireyin hayatı, barındırdığı aşağılık duygusunu telafi edip üstünlük kurma çabası ile geçer. Her amaç, bir yoksunluktan doğar. Örneğin, bir kız arkadaşın olsun mu istiyorsun. Bu durumda bir kız arkadaşın yoksunluğunu
Reklam
Hipnotizma ve Telkin
Tüm yaşamımız, insanların birbirini karşılıklı etkileyebileceği varsayımına bağlı olarak akıp gitmektedir. Söz konusu etkileşim, bazı koşullarda, örneğin öğretmen ve öğrenci, anne baba ve çocuk, karı ve koca arasında gayet belirgin bir nitelik taşır.
_Hayatta birçok kötü olayla karşılaşmış çocukların hayal güçleri üst seviyededir. _Algı, fotoğraf makinesi değildir. Herkes farklı şeyler görür. _Zihin, sıkıntılar karşısında savunma mekanizması geliştirir ve insan hayali şeyler görmeye başlayabilir. _Hayat yaşanamazsa ruhta düşmanlık oluşur. _Kendini beğenmiş kibirli kişiler, bir işte
_Freud ve Josef Breuer, nörotik semptomların, örneğin histerinin, gerçekte simgesel anlamları olduğunu fark ettiler. Bunlar da tıpkı rüyalar gibi, bilinçaltının dışavurum biçimleridir. _Breuer ile Freud’un Travma Kuramı’na göre, nörotik septomlar ve histeriler, travmalardan ve psişik hasarlardan ortaya çıkıyor ve bilinç dışında yıllar boyu
Espriler - Otobiyografi
_Nükte’yi anlamak oldukça güç. _Nükte, benzemezin içindeki gizli benzerleri açığa çıkarma yeteneğidir. _Nükte, zeka ürünü olarak haz üretmeye yarayan bir etkinliktir. Esprilerin malzemesi, yasaklanmış arzulardır. _Bazı Nükte formülleri: Şaşırtma, aydınlatma, karşıtlıklar, anlamsızlıktaki anlam. _Kraeplin: Karşıt iki kavramın birleşimi ve
Reklam
Bütün insan eylemlerini üç saik harekete geçirir: duygu, akıl ve telkin. Doktorların hipnotizma dediği özellik. Bir kişi, bazen, arzuladığı şeye ulaşmaya çalışarak yalnızca duygularının etkisiyle hareket eder. Zaman zaman da ne yapılması gerektiğini gösteren aklı, hareketlerinin hareket biricik etkeni olur. Diğer zamanlarda, daha doğrusu daha sıkça, hareketlerinin nedeni ya kendisinin ya da başkalarının belli bir eylemi telkin etmiş olması ve kendisinin de bu telkine şuur harici olarak boyun eğmesidir. Normal hayat şartlarında, bir kişinin davranışlarını her üç saik de etkiler. Duygu onu belli bir harekete zorlar, akıl bu hareketin onu kuşatan şartlarla, geçmiş ve gelecekle uyumunu sınar, ve telkin de onu duygunun uyardığı ve aklın da izin verdiği hareketleri, düşünce veya duygudan bağımsız olarak tamamlamaya zorlar. Bir kişi duygu olmaksızın hiçbir işe girmez. Akıl olmaksızın ise, birbiriyle çelişen ve hem kendisine hem de başkalarına zarar veren bir sürü duyguya maruz kalacaktır. Kendisinden veya başkalarından gelen telkine uyma yeteneği olmadığı takdirde ise, kendisini belli bir harekete şevke-den duyguyu sürekli yaşayacak, ve aklını sürekli bu duygunun yerindeliğini doğrulama konusunda yoğunlaştıracaktır. Dolayısıyla, en basit insan eylemi için her üç saik de hayatî önem taşır.
Tüm insan eylemlerini üç güdü harekete geçirir; duygu, akıl ve telkin(hipnotizma). Duygu, insanla Allah arasında bir ilişki kurma ihtiyacı uyandırır; akıl, bu ilişkiyi tanımlar ve telkin de kişiyi bu ilişkiden doğan davranışlara yöneltir.
Konuşmasında, o sıralarda çevresinde konuşulan ve o zamanlar olduğu gibi şimdi de bilimsel bilgeliğin son sözü olarak kabul edilen her şey vardı. Soyaçekim de vardı, doğuştan suçluluk da, Lombroso da, Tarde da, evrim de, var olma savaşımı da, hipnotizma da, telkin de, Charcot ve dekadanlık da vardı.
Hipnotizma ve Telkin
Etkilenmeye hazır olma derecesi, etki yapan kimsenin etkilemeye çalıştığı kişinin haklarını ne derece göz önünde tuttuğuna bağlıdır. Bir insan ancak kendi haklarının gözetildiğini hissettiği zaman en iyi şekilde etkilenir.
32 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.