Lev Tolstoy

2020 165. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2020 23:06
Kitap güzel fakat çeviri rezalet... Hristiyan bile yazamayan bir çevirmen kitabı resmen katletmiş. Tolstoy bu eserinde din hakkındaki görüşlerini dile getirmiş fakat sadece bununla yetinmeyip dinin nasıl yozlaştırıldığını da anlatmış. Okurken yaşadığı dönemden ziyade günümüz din anlayışını anlattığı düşündüm ve birçok konuda haklı olduğu gerçeği ile karşılaştım. Göze batan yazım yanlışları olmasına rağmen okurken kendini içeriğe kaptırmak mümkün.
2020 140. kitabı
Dini ortaya çıkaran insandır. İnsanlar tanrının yansımasıdır. Devlet devamını sağlayabilmek için gerçeği değil dini korumak zorundadır. Ahlak din ile bağımsız değildir. Bütün dinleri ortaya çıkaran ortak bir kaygı vardır.
Din
Çeviri çok kötü
2022 101. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2022 18:12
Bu yayın evi çok kötü çeviri yapmış.En sevdiğim yazarlardan biri olan Tolstoy dedemin sevmeyerek okuduğum kitabı oldu.Okuyacak olan bu yayın evinden okumamalarını tavsiye ederim. Ateistlik hariç düşünceleri bana garip geldi.Bazı yerleri inişli çıkışlı bazı yerleri anlaşılmazdı. Başka yayın evinden tekrar okuyacağım gibi Tolstoy dememin külliyatını 2023'de bitirmeyi planlıyorum. Okuyacak olanlara şimdiden yayın evi konusunda araştırma yapmasını tavsiye ediyorum. Keşke bu kitabıda iş bankası kültür yayınları çıkarsaymış,ama yapacak bir şey yok. Şimdiden herkese keyifli okumalar . Sevgilerle...
İnanç
2018 143. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2018 20:08
Din Nedir? TOLSTOY Din nedir? Kitap ismiyle bile beynimde şimşekler çakılmasına neden oldu. Gerçekten din nedir? Ona, buna göre değil, bana göre din ne idi? Öldürmek, yakıp yıkmak, diğer dinlere duyulan saygısızlık, din, dil, ırk ayrımı? Yada sadece "sevgi" sözcüğünün kapsadığı tüm anlamlarmıydı? Dünyayı güzelleştiren her ne varsa hepsinin toplamı belki de din nedirin cevabıydı... Beni çok etkileyen bir isimdir Tolstoy, bu kitabı okuduğumda bir çok düşüncemi onun düşünceleri ile örtüşür bulunca daha bir mutlu oldum. Bu kitabı neden okumalısınız, bir kaç alıntı yaparak cevap vermeye çalışacağım; "öfkeli, kin tutucu bir Tanrı'yı bildiren ürkütücü öğretilerden daha ahlaksızca bir şey olamaz." "Ana babaların, yöneticilerin ve öğretmenlerin çocuklara teslis, bakire Meryem, indralar, trimurti, burdalar, hz. Muhammed' in göğe yükselmesine dair çağdışı ve akla sığmaz öğretiler yerine, sade gerçekleri, bütün dinlerin herkesçe paylaşılan taraflarını, insandaki tanrısal ruhun metafizik özünü ve kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa, başkalarına da öyle davranması gerektiği, biçimindeki kılgısal yasayı öğretmeleri seçilmelidir." " Din ne bilinen bir zamanda gerçekleştiğine inanılan kimi doğaüstü olaylara bir seferliğine beslenen inanç ya da bilim adamlarının sandığı gibi, günümüz hayatında hiç bir şey ifade etmeyen eski cehalete ait hurafelerin kalıntısı da değildir. Din, insan ile ebedi hayat ve Tanrı arasında akla ve çağdaş bilgiyle tutarlı olarak kurulan ve insanlığı amacına kilitleyen bir bağdır." Bu güne kadar inandığınız ve belkide hiç sorgulamadığınız gerçeklerle yüzleştiren, bu anlamda acımasız bir o kadar da gerçek bir kitap okuyacaksınız. Mutlaka okumalarınız arasına sıkıştırıp okumanızı tavsiye ediyorum... Sevgiyle ve kitapla kalın...
2023 35. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2023 18:21
Kitap ilgimi çekti açıkçası, bende kendimce çıkarımlarda bulundum tabi. En temel çıkarımım şu oldu: Lev Tolstoy'un iddiasına göre, Ruhban sınıfı inan kimseleri dindeki doğruların özüne bağlı kalmaktan uzaklaştırıyor ve böylece inan kimseler bilim ve rasyonalizmin yolunu seçiyorlar. Bu da sonuçta dine zarar veriyor. Ancak, bu iddia Hristiyanlık için geçerli olabilirken, İslam için aynı doğrulukta değildir. Çünkü İslam'da bilim ile din çelişkili değildir ve İslam, doğru bir şekilde anlaşıldığında, bilimle uyumlu bir din olarak görülebilir. Ancak, Müslümanlar popüler bilim veya kulaktan dolma bilgiyle hareket ederlerse, İslam'a zarar verebilirler. Dışında kitabın temel tezi, dinin özünün sadece vicdan ve maneviyatla ilgili olduğunu ve din adına yapılan tüm kurumsal yapıların zamanla insanlar tarafından istismar edildiğini savunuyor. Ancak din adına kurulmuş olan hiyerarşik yapılar, kutsal metinleri yorumlama yetkisini ellerinde bulunduran rahipler ve ruhban sınıfı, dinin gerçek amacından uzaklaşıp, kendi çıkarları doğrultusunda insanları yönlendirmeye başlarlar. Bu da sonuçta dinin özünden uzaklaşılmasına ve inananların bilim ve rasyonalizm gibi başka kaynaklara yönelmelerine neden olur. Tolstoy temel olarak bunu savunuyor.
Puan vermedi·80 syf.·
2021 8. kitabı
Tolstoy din nedir sorusuna 3 tanımla cevap vermiştir. 3 üde birbirinden mantıklı, ilki bekleyeceğimiz cevaplardan . Eserinde insanın kendisiyle ve sosyal çevresiyle uyumundan, her şeyin ölümlü olmasını billip aciz oluşumuza, kendi benliğimizin tanımamıza, sevginin her şeye deva oluşuna deyinmiştir. Kendi döneminin şartlarınıda yer etmiştir.sokrates'in savunması kitabında yer alan benzer düşünceler yer almaktadır. İyilik ,kötülük, inanç, ölüm, sosyal, devlet, zengin fakir, güçlü güçsüz vb. Okurken akılda oluşan farklı düşüncelere, iç münakaşalara giriyorsunuz. Okurken keyif aldım güzel cümleler vardı kitabın hepsini yazmak istemedim:). Ve o dönemin yazarları, bu dönemi kıyasla, o dönemin fikirleri daha gelişmiş ve orijinal doğal, buldum diyebilirim devrine göre fazla iyiler. Ki zaten çok iyiler..
2020 53. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2020 17:39
Tolstoy'a göre din insanların mutluluğu için gerekli ancak ortaya konulan dinlerinde insanlar tarafından bozulduğunu düşünüyor. Gerçek bir din arayışı içinde. Tolstoy'un eleştirisine uğrayan Hristiyanlık dini yanında, özellikle üç büyük dinin insanlığa getirdikleri, kan, gözyaşı ve anaların feryatları olmuştur. Ancak din insan ırkının çocukluk dönemine aittir. Çocukluktan olgunluğa geçişte gerekli bir aşamadır. Toplum için gerekli olan etik değerleri yaşama geçirmiştir. Buna karşın, şimdi insan reşit olmuştur. Tanrı ve din geride bırakılmalıdır. Bilim yeni Tanrı'nın yerini alabilir. Yeni ahlak temelleri hazırlayabilir ve korkularımızla yüzleşmede bize yardım edebilir. Bilimin bize veremediğini bir başka yerden alabileceğimizi zannetmek yanılsamadır.
Din
2025 21. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2025 19:44
Din, insanoğlunun tarih boyunca çeşitli sorgulamalara başvurmasına neden olan bir alan. Tolstoy da dikkat çekici başlığıyla "Din nedir?" diyerek bizlerde merak uyandırıyor. Tolstoy'a göre din: Din, insan ile ebedi hayat ve Tanrı arasında akla ve çağdaş bilgiyle tutarlı olarak kurulan ve insanlığı amacına kitleyen bir bağdır." Dine inanan insan Tanrıya yükümlülük, bağımlılığının bilincinde olan kişidir der. Din=akıl+ruh bütünlüğüdür. Dinin temelini, yüksek ahlaki olgunluğa erişmiş kişilerin sonsuz varlık/larla ilişki kurması olarak görür. Çeşitli dinler de buna farklı açılardan bakar. İster bilim insanları ister kilise papazları ister inanmayanlar din hakkında ne söylerse söylesinler din her zaman insanlığın harekete geçiricisi, kalbi olmaktan vazgeçmeyecektir. -İnsanı dini olarak eylem yapmaya iten bir uyarım vardır. Peki bu uyarım nedir? Korku, sevgi, ceza, ölümsüzlük, inanç? Din egemenlik kurmak, sürüyü yönetmek için her daim kullanılan bir alan olmuştur. Dinler bozulduğunda kendini koruyucu olarak gösteren kimseler kişileri kendilerine bağlamak için tüm araçları kullanmıştır. Hristiyanlık dininin yozlaşmasında Kilise Hristiyanlığı etkili olmuştur. Kilisenin başında din adamlarının yer alması hem kilisede hem de toplumdaki hiyerarşinin keskinleşmesine neden olmuştur. Kilise adamları Tanrı ile insan arasındaki bağın olması için araç koymuş ve bunu meşrulaştırmıştır. Tolstoy kitapta çeşitli bilginlerin, dinlerin görüşlerine yer vermiştir. Kitap boyunca Kilise Hristiyanlığını, bilimi, aydınları, sözde din adamlarını, dini araç olarak kullananları eleştirmiştir. Son bölümde ise din ve ahlaka yer vermiştir. "Din kavramından ne anladığımı, anladığım haliyle de dinden bağımsız bir ahlakın olabilip olamayacağı hakkındaki fikirlerimi bilmek istiyorsunuz" der. Ona göre din
2023 32. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2023 01:04
Herkese merhaba. Bugün 'oda yayın'larına ait ikinci eserin yorumunu yapıyorum ve açıkçası yayın eleştirisi yapıyor gibi hissediyorum:( Pek alışkın değilim çevirisi kötü kitap okumaya fakat bu tarz bilmediğim yayınlardan aldığım kitaplarla karşılaşında okumakta da fayda varmış diyorum tıpkı kötüyü bilmeden iyinin anlamını bilmediğimiz gibi:) Öncelikle 'oda yayın'larından çıkan kitabı beğenmedim çok kalitesizdi.Okurken yırtılmasın diye dikkat ediyordum,sayfalar kopuyordu,açıldıkça çeviri konusunda takıldığım kelimeler vardı ya da bazı kelimeler daha basit bir kelime seçilerek cümle kullanılabilirdi. Kitap hakkında:Din Nedir? Tolstoy burada Hristiyanlık ve Kilise'yi eleştirmiş,sorgulamıştır.Tanrı ve Dünya arasında nasıl bir bağ kurulması noktasında insanın var oluş amacı üzerinde durmuştur. #alıntı:....Din olmadan da yaşayabileceğimizi, yaşamamız gerektiğini buyuruyorlar,ne var ki, din sürekli,insan topluluklarının hareket ettiricisi, kalbi olmaktan vazgeçmiyor. #alıntı: Bence yüzyılımızın arızası, kitap hastalarının, kısacası aydınların düzenbazlık ve ihanetinde saklı.Hıristiyanlığın içine düştüğü fakirlik ve vahşetin nedeni de orada. Güzel bir eser fakat acemi bir elden mi desem kim vurduya mı gitmiş desem bilemedim .Belki siz okurken benimle aynı düşüncede olmayacaksınız yine de sizlere bir ön yargı oluşturmuş olmayayım.. Herkese iyi okumalar.
Deneme, İnceleme
Din olgusu üzerine
2025 4. kitabı
Dünya edebiyatının en ünlü yazarlarından Tolstoy, aslında kitabın da adından anlaşılacağı gibi bize bu eserinde Din hakkındaki fikirlerinden ve savlarından bahseder. Kitap genel anlamıyla dinin insan ile Yaratıcı arasındaki bir araç olduğunu ahlakın da bu araçtan meydana geldiğini anlatır. Dinlerin bilinmeyen ve anlamlandırılamayan doğa olayları yüzünden açığa çıkmadığını ifade eden Tolstoy, aslında insanın hayatın anlamını ararken dinlerin açığa çıktığını ifade eder. Yazara göre insanların dine bakış açısı aslında hayatı nasıl anlamlandırdıklarını da yansıtır. Tolstoya göre dine üç farklı bakış açısı vardır. Bunlar bireysel, toplumsal ve Tanrısal bakış açısıdır. Bireysel bakış açısı şahsi çıkarları ön plana tutarken toplumsal bakış açısı ise daha çok ailenin toplumun ve milletin faydasını dikkate alır. Tolstoya göre ise asıl din Yaratıcı adına yaşanan dindir. Yani insanın eylemlerinde ve fikirlerinde, günlük hayatında sadede Yaratıcısısın rızasını gözetmesidir. Kitap aynı zamanda günümüzde de hâlâ güncelliğini bir açıdan korumaktadır. Tolstoy özellikle din ve siyaset adamlarının sık sık dini çarpıtarak kendi çıkarları için kullandığını bunun ise gerçek din olmadığını bize anlatır. Bu tür bir davranış insanların din olgusundan soğumasına sebebiyet verir. Dinden uzaklaşmak ise Tolstoy'a göre hayatın amacını ve yaşama sevgisini tamamen kaybetmek anlamına gelir. Tolstoya göre ahlâk ise din ile iç içe geçmiş ve onunla bütünleşmiş, ondan ayrılamaz bir bütündür. Zira insan her şeyi Yaratıcısının rızasını kazanmak maksadıyla gerçekleştirir. Bu yüzden de din olmadan ahlâk da var olamayacaktır. Tolstoy'un bu eseri okunurken yüce dinimiz İslam ile bazı benzerlikler gösterdiğini de fark edilecektir. Din olmadan ahlak olamayacağı ve gerçekleştirilen her eylemin Allah'ın rızasını

Lev TolstoyYazar · 205 kitap
Lev Tolstoy 28 Ağustos 1828 tarihinde Moskova'da doğdu. Babası Kont Nikolay İlyiç Tolstoy, 1812 Napolyon Savaşlarına katılmış emekli bir yarbaydı. Tolstoy romanlarında, insanoğlunun ne kadar değişik karakterli olduğunu vurgular. ''Savaş ve Barış'', ''Anna Karanina'' insan tahlileri ve canlı tasvirler bakımından birer baş eserdir. Lev Tolstoy'un kendini arayış serüveni ölünceye kadar sürdü. Karısı bile onu anlamadı. Tolstoy, bir çocuk gibi hayata küstü ve kaçtı. Seksen iki yaşındaki karanlık ve yağışlı bir Ekim gecesinde köyünden ayrıldı. Yolda hastalandı 7 Kasım 1910'da küçük bir tren istasyonunda hayata veda etti. Lev Tolstoy zengin bir ailenin çocuğu olarak Rusya'nın Tula şehrindeki Yasnaya Polyana adlı konakta doğdu. Çok küçük yaşlarında önce annesini, sonra babasını kaybetti, yakınlarının elinde büyüdü. Çocukluğundan beri gerçekleri incelemeye karşı büyük bir ilgisi vardı. Öğrenimini tamamlamak için Moskova'ya gitti. Çalışkan zeki bir öğrenci olarak başarı ve sevgi kazandı. Fransızcasını ilerletmiş, Voltaire'i ve J. J. Rousseau'yu okumuş, bu iki yazarın kuvvetli etkisinde kalmıştı. Yasnaya-Polyana'ya döndü, yoksul köylüler arasına katıldı. İlk eseri olan "Çocukluk"u bu sıralarda yazdı. Lev Tolstoy Bir süre sonra orduya girdi; Kafkasya'ya gitti. Kafkas halkının yoksulluk dolu yaşayışlarını ele aldığı izlenimlerle ilk gerçekçi hikâyelerini yazdı. 1854'te Kırım savaşı'na subay olarak katıldı. Sonra askerlikten ayrılıp Petersburg'a gitti. Bir kısım eserlerini oldukça sakin geçirdiği o yıllarda yazdı. Gene de içinde, aradığını bulamayan bir ruh çalkalanıyordu. Batı Avrupa ülkelerinde uzun bir gezintiye çıktı. Almanya, Fransa, İsviçre'de dolaştı. Yurduna dönüşünde gene Yasnaya-Polyana'ya yerleşti. Asalet ünvanlarından, lüksten sıkılıyordu. Köyünde bir okul kurdu. Bu okul, öğrenim, eğitim bakımından yepyeni bir kurumdu. Huzura kavuştuğuna kanaat getirdikten sonra, 1862'de evlendi. Lev Tolstoy evlendiğinde karısı Sophie Behrs kendisinden 16 yaş küçük olup henüz 18 yaşındaydı. Bu evlilik onun düzenli bir hayat özlemini giderecekti. Bu evlilikten 13 çocukları oldu; bu çocukların 3'ü bebek iken, biri 5 diğeri de henüz 7 yaşında iken öldü. Eserlerinden en kuvvetli olan iki romanı "Savaş ve Barış" ile "Anna Karenina'yı" bu dönemde yazdı. Karısı, eserlerini yazmasında en büyük yardımcısıydı. Hatta "Savaş ve Barış"ın düzeltmelerini 12 kez yapıp yazmıştır. Aradan bir süre geçince yeniden, bu sefer eskilerden daha şiddetli bir moral çöküntüsüne uğradı. Geniş halk yığınlarının, özelikle Rus köylüsünün yoksul, perişan durumu onu çok üzüyordu. Bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Kaba saba giyiniyor, giydiği her elbiseyi kendisi dikiyordu. Değişmeyen tek tarafı bıkıp usanmadan yazmasıydı. "Kroyçer Sonat", "Efendi ile Uşak", "Karanlıkların Gücü", "İman nedir", "İnciler", "Kilise ve Devlet", "İtiraflarım" hep bu yılların ürünleridir. Lev Tolstoy Eserlerinde insanlığın çeşitli meselelerine değinen Tolstoy'un dünya ölçüsünde bir sanat ve fikir değeri vardır. Kendi ülkesinin toplumsal siyasal çalkantılarını, halkının yaradılışını, yaşayışını büyük bir ustalıkla yansıtmıştır. Gerçekçi edebiyatın en büyük temsilcilerinden olduğu kadar, bir filozof ve bir eğitimci olarak da ün kazanmıştı. Yukarıda sayılanların dışında "Diriliş", "Gençliğim", "Çocukluk", "Hacı Murat", "Ayaklanış", "Sergi Baba", "Tanrı Bizim İçimizdedir", "Kazaklar", "Tesadüf", "İki Süvari" gibi eserleri vardır. Lev Tolstoy 82 yaşındayken, 1910 yılında öldü. Kış ortasında evini terk ettiğinde hasta düştükten sonra, Astapovo'da tren istasyonunda zatürre'den öldü. Polis, cenazesine katılmak isteyenlere ulaşımı sınırlandırmak için çalıştı, ama binlerce köylü cenazesinde sokakları doldurdular. 82 yaşında vefat eden Lev Tolstoy birçok kez büyük sıkıntılar yaşamıştır. Marksizm'den etkilenerek oluşturduğu mülkiyet konusundaki radikal fikirleri nedeniyle bütün servetini köylülere dağıttı, her haliyle onlar gibi yaşamaya başladı. Bu sebeple ailesiyle arası açıldı. Hıristiyan anarşizmini geliştirmeye çalıştığı kitabı "tanrının egemenliği içimizdedir" kitabıyla yeni bir hristiyanlık akımı tanımlaması, Ortodoks Kilisesi tarafından aforoz edilmesine sebep oldu. Tolstoy, ömrünün son yıllarını büsbütün derbeder bir şekilde geçirdikten sonra, bir küskünlük sonucunda, evini bırakıp yollara düştü. Astapovo tren istasyonunda ölü olarak bulundu. Ölümüne zatürrenin sebep olduğu bilinmektedir. Hayatı boyunca yaşamın nasıl bir şey olduğunu anlamaya çalıştı. Eserlerinde bunu eksiksiz olarak yansıtmayı hedef edinmiş en büyük Rus yazarlarından birisi olarak edebiyat ve dünya tarihindeki yerini aldı.