Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Nedensellik Yasası
... Hume'a göre kanıtlanamaz olan şeyi insan aklının bir özelliği olarak ele almıştı Kant. Nedensellik yasası her zaman ve mutlak olarak geçerlidir, çünkü insan aklı olan biten her şeyi neden ile sonuç (etki) arasındaki ilişki olarak kavrar." –"Yine de bana nedensellik yasası doğada olan bir şey gibi geliyor, biz insanların içinde değil." –"Kant ise bizim içimizde olduğunu söylüyor. Kant dünyanın 'kendinde' bir şey olarak nasıl olduğunu tam anlamıyla bilemeyeceğimiz konusunda Hume'a katılır. Dünyanın ancak 'benim için' ve dolayısıyla bütün insanlar için nasıl olduğunu bilebiliriz. Kant'ın 'das Ding an sich' ile 'das Ding für mich' arasında yaptığı bu ayrım felsefeye en büyük katkısıdır." –"Almancamın pek iyi olmadığını söylemiş miydim?" –""Kendinde şeyi, yani şeylerin kendilerini hiçbir zaman kesin ve tam olarak bilemeyiz; şeylerin kendilerinin 'bizim için' nasıl 'göründüklerini' bilebiliriz ancak. Buna karşılık insan aklının şeyleri nasıl kavradığını hiçbir deneyim olmadan da söyleyebiliriz." –"Doğru mu bu?" –"Sabah evden çıkmadan önce o gün neler görüp yaşayacağını bilmezsin. Ama görüp yaşayacağın her şeyi zaman ve uzam içindeki olaylar olarak anlayacağını bilirsin. Ayrıca nedensellik yasasının geçerli olduğundan da eminsindir, çünkü onu bilincinin parçası olarak kendi içinde taşırsın."
Sayfa 372Kitabı okudu
Hume'da Nedensellik (Tasarım Argümanı) Eleştirisi
Çeşitli nedenlerin sonuçlarını görürüz ve bu sonuçların akla en yatkın açıklamalarını bulmaya çalışırız. Bir insan gözü, bir ağaç ve bir dağ görürüz ve hepsi tasarlanmış gibi gelebilir. Fakat onların muhtemel tasarımsıcısı hakkında ne söyleyebiliriz? Gözümüz sanki bir göz yapıcısı onun nasıl en iyi şekilde çalışacağını düşünüp tasarlamış gibi
Sayfa 162 - Hayali Saatçi | DAVİD HUMEKitabı okudu
Reklam
“Hume'dan bu yana bilim felsefesinde yer alan iki büyük skandal nedensellik ve tümevarımdır. ”
TÜBİTAK Yayınları
160 syf.
10/10 puan verdi
Modern Felsefe ~ Alfred William Benn Modern felsefe, Rönesans ve Reform hareketlerinin etkisi altında ortaya çıkmıştır. Bilim ve matematikteki ilerlemeler düşünceyi temelden sarsmış ve insanların bilgiyi nasıl elde ettiği, gerçekliğin ne olduğu ve insanın doğası gibi konularda derinlemesine düşünmelerine yol açmıştır. 17. yüzyılın ortalarından 20.
Modern Felsefe
Modern FelsefeA. W. Benn · Fol Kitap · 202120 okunma
Genel Kültür, İdealizm, Materyalizm…
_Evrimsel Psikoloji_ _Beynimiz evrimleşiyor. Artık, mağara adamları gibi kadınların başına vurup saçlarından sürüklemek yerine kulaklarına güzel saçmalıklar, boş şeyler fısıldıyoruz. Çağ’a uyum sağlayamayan medeniyetsizler ise doğal seçilimle elenmeye başlıyor. _Evrimsel psikoloji, insanın sinir sisteminin doğurduğu davranışların evrimsel
Nedensellik yasası her zaman algıdan ve deneyimden öncedir (nedensellik yasası algının ve deneyimin koşuludur); dolayısıyla da nedensellik yasası, Hume'un var saydığı gibi algı ve deneyirn- den çıkmaz.
Sayfa 84 - Doğu Batı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Önerme, Totoloji, Antikahraman
_Önerme (Görüş, düşünce, fikir)_ _Mantıkta, doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir ifadelere denir. En az iki terimden oluşan, içinde en az bir yargı ve bir doğruluk değeri taşıyan cümlelerdir. Soru ve emir tümceleri önerme olamaz çünkü bir soru ve emir doğruluk ifade etmez. Önermeler bir yargı bildirmelidir. _Önerme Türleri_ _1- Nitelik bakımından:
124 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.