Şimdikiler Yetmez, Katbekat Arşiv Çalışması Gerekir.
II.Abdülhamid saltanatı, her şeye rağmen uzun bir barış dönemi sayılır. Osmanlı eğitiminde, sağlık kuruluşlarında, Anadolu'da, Suriye'de tarımın kalkınmasında atılımcı bir dönem sayılmalıdır. Kuşkusuz ki sansürün; asıl önemlisi düzenli olarak kurulamayan istihbarat işleri ve düzensiz bir siyasi polis faaliyetinin de deönemidir. 19.asırda Metternich Avusturya'sısında Çar I.Aleksandr ve ardından I.Nikola Rusya'sında "23.Departman" kurulmuştu. Bu iki dehşet verici siyasi polis ekibi dahi bu gibi faaliyeti düzensiz ve sorunsuz kitleye bırakmaktan dahi kanunidir. Maalesef sansür ve hafiye örgütü değil, düzenli bir örgütün kurulması gerekirdi. Bu dönem için iyi bir sahife değidlri. Barış dönemi maalesef Bahriye'de kalıcı hiçbir şeyin tamamlanamadan bırakılması için yeterli bir mazeret sayılamaz. Osmanlı Bahriyesinin teknik donanımın aksadıpı ve atıldığı Hamidiye dönemi için diğer bir hazin sahifeydi.
Sayfa 47 - Kronik yayınlarıKitabı okudu
Meşrutiyet hareketi padişahın değil…aslında Babıâli’nin mutlakıyetçiliğine karşı, gene Babıâli’nin bir kadrosu tarafından başarılmıştı. Aslında Sultan Abdülmecid ve Abdülaziz devrinin, Sultan II. Abdülhamid dönemine göre farklı bir yanı, hükümdarın kişisel diktatoryasından çok, sadrazamların ve etrafındaki kadronun aydın dikta dönemi olmasıydı. Babıâli yönetimde ehliyet ve etkinliğini yitirdiği an husumeti üzerine çekmiştir.
Sayfa 273 - Kronik Kitap, 49. Baskı, Nisan 2018, İstanbulKitabı okudu
Reklam
Geçen yüzyılın sonlarında, büyük Devletimizin altın topraklarını bölüşmek için, Batılıların bir araya getirdikleri birçok şart, tarihî - kültürel birikme ve sürtüşmelerle iyice yıpratmaktadır iç yapımızı. Tanzimat, kısa zamanda, dış etki ve eritilmemiş iç yabancı unsurların çalışmaları ve düşünce kurumlarımızın zayıflığıyla, ufak bir kaydırış ve
Nasıl Seyahat edilir, Nereleri görmek gerekir?
Gezmeye Sinop'tan başlayın. Kaleyi, şehirdeki tekkeleri görün; Batı'ya doğru ilerleyin. Ormanın içinde kalan sempatik kasaba Ayancık'ı gezdikten sonra Kastamonu'ya geçin. Kastamonu'yu gezmek çok vakit alır, görülecek yer çoktur. II. Abdülhamid döneminde açılan liseden camilerine, Şabanözü kazasındaki türbeye kadar... Ahşap, orijinal Kasaba Camii, Beylikler Dönemi'nden, Çandaroğlu Emin Bey zamanından mirastır; Kaşgar'daki camilere benzer. Dedim ya, Kastamonu'ya epey vakit ayırmanız gerekir; orada üç gün geçirseniz bile, civarda yine de gezecek yerler bulursunuz.
Sayfa 117Kitabı okudu
Gezmeye Sinop'tan başlayın. Kaleyi, şehirdeki tekkeleri görün; Batı'ya doğru ilerleyin. Ormanın içinde kalan sempatik kasaba Ayancık'ı gezdikten sonra Kastamonu'ya geçin. Kastamonu'yu gezmek çok vakit alır, görülecek yer çoktur. II.Abdülhamid döneminde açılan liseden camilerine, Şabanözü kazasındaki türbeye kadar... Ahşap, orijinal Kasaba Camii, Beylikler Dönemi'nden, Çandaroğlu Emin Bey zamanından mirastır; Kaşgar’daki camilere benzer. Dedim ya, Bir başka tatil rotası da bana göre Batı Karadeniz’dir; Sinop, Kastamonu, Safranbolu hattıdır. Buraları özellikle Ağustos sonunda rahatlıkla gezersiniz. Kastamonu'ya epey vakit ayırmanız gerekir; orada üç gün geçirseniz bile, civarda yine de gezecek yerler bulursunuz. Bu güzel günlerin sonrasında, gerçekten çok düzelmiş orman yollarını kullanarak Cide üzerinden Kurucaşile ve Amasra'ya gidebilirsiniz. Oradan da nihayet Safranbolu'ya geçersiniz. Burası bir zamanlar ıssızdı, şimdi dolup taşıyor ama Safranbolu'yu görmeyen de Anadolu coğrafyasını tanıdığını söylemesin.
Sayfa 117Kitabı okudu
bestecisine faydası dokunan üç güzel hikaye
Mesela.. III. Selim dönemi bestecilerinden Sadullah Ağanın Topkapı Sarayı harem dairesindeki bir cariye ile muaşakası yüzünden hapsedildiği rivayet edilir. Zindanda iken besteleyip kendisini görmeye gelen bazı musikişinaslara meskettiği Beyatiaraban makamındaki eserlerinin III. Selimin kulağına gitmesi sayesinde serbest bırakılmasının hikayesi çok
Sayfa 155Kitabı okudu
Reklam
242 öğeden 131 ile 140 arasındakiler gösteriliyor.