Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Aslında, inananlar için, insan ömrü bir Ramazan, büluğ çağı imsak vakti ve ölüm de iftar ânıdır. Bir aylık Ramazan, bir ömür süren kulluk orucunun alıştırması gibidir.
Sahur yemeği, iftar yemeğinin aksine bol olmalıdır. Hadisi şerifler, sahurda bolca yemeyi emir buyuruyor. Sahur sofrası, imsak vaktine en yakın vakte kadar geciktirilmelidir. Bu da ayrı bir sünnettir. İftar, akşam namazı vakti girer girmez hemen yapılmalı, sahur ise son vaktine kadar geciktirilmelidir.
Reklam
Orucu kaza gerektiren durumlar: Ağza giren yağmur, kar, doluyu isteyerek yutmak, su içme kapsamında değerlendirilerek orucu bozar. Abdest alırken su yutmak orucu bozar. Kasten ağız dolusu kusmak orucu bozar. Bayılmak, bilinçlilik hâlinin kalkmasından ötürü orucu bozar. (s. 408) Boğaza inecek şekilde burna bol su çekmek orucu bozar. İmsak vakti girmesine rağmen yeme-içmeye bile bile devam etmek orucu bozar, kefaret gerekir. (s.409) İğne, damar yoluyla alınan ilaç, serum, aşı orucu bozar. (s.410)
Sayfa 408
Hangi Oruca Ne Zaman Niyet Edilmeli?!.
~•~ 1)Bir gün önce güneş batımı ile oruç günü kuşluk vaktine kadar ki zaman diliminde gün boyu oruçlu olmaya niyet edilebilen oruçlar: Bu niyetin süresi ertesi gün kuşluk vaktine kadar olduğu için kuşluk vakti geçtikten sonra artık niyet edilemez. Ramazan orucu, belirli bir gün tutmak üzere adanan oruç ve nafile oruçlar bu türdendir. (...) 2)İmsak vaktinden önce geceleyin niyet edilmesi gereken oruçlar: Kaza, kefaret ve zamanı belirlenmeyen adak oruçlarına, önceki akşam güneş batımından imsak vaktine kadar geçen zaman diliminde niyet etmek gerekir. (...) Şâfiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir. ~•~
Millet Bahçesi
Sessiz bir gecenin ardından imsak vakti ile birlikte horozlar ötmeye, kuşlar cıvıldaşmaya, köpekler havlamaya başladı. Köylüler kış hazırlığı telaşında atlısı, arabalısı, yayanı, üçer beşer kişilik gruplar halinde öbek öbek sehrin yolunu tuttular.
Sayfa 57 - İkinci Adam YayınlarıKitabı okudu
(Anlaşılması zor ayetlere dair): " Örneğin imsak vakti için kullanılan, şafağın beyaz ipliği siyah iplikten ayırt edilinceye kadar yiyip için" ayetinde geçen iplikleri Adiy b. Hatim hakikate hamlederek yastığının altına iki ip koyup onlara bakmıştı. Oysa Hz. Peygamber (s.a.s.) ayette sözü edilen iki ipliği "Bu ancak gecenin karanlığı ile sabahın aydınlığı demektir. " şeklinde izah etmişti.
Reklam
İnsan, imsak vakti başını kaldırıp doğan güneşe doğru şöye bir bakmalı ve ufukta çizilen rengârenk, çeşit çeşit tabloları görmelidir. Bir ressamın tablosu karşısında hayran kalan bizler, kâinâtın ilâhî sanatkârının her ân ve her şeyde ayrı ayrı çizdiği şaheser tablolar karşısında nasıl bîgâne ve vurdumduymaz kalabiliriz?
Bilir misiniz?...
Şafaktan bir zaman önce, imsak vaktinin sonu, sesle okunmayan ama kalple bilinen ezanların okunma vakti... Sabah ezanı vakti...
Sayfa 109Kitabı okudu
Abdulkâdîr-i Geylânî Hazretleri, sabi (bebek) halindeyken Ramazan günü annesinden süt emmezmiş, iftar vakti geldiğinde sütünü ister, imsak vaktiyle ağzını mühürlermiş. İmdi bu, çalışarak olacak şey mi? Allah Teâlâ'nın velayet burhanı olarak insanlığa ibret olsun diye gösterdiği kerâmettir. Daha çocukken eşkıyayı ıslah edip o eşkıya gürûhunun şekâvetini irşadıyla saadete tebdil edip Bağdat şehrine öylece dâhil olması meşhur kerâmetlerindendir.
Sayfa 181
ŞAFAK VAKTİ İmsak vaktinden başlayıp güneşin doğumuna kadar süren bu vakit, baharın ilk günlerine, insanın anne rahmine düştüğü zamana, yer ve göklerin yaratıldığı altı günden ilk güne benzer ve Allah'ın o vakitlerdeki kudsi ve icraatını hatırlatır.
Sayfa 122 - siyer yayınlarıKitabı okudu
Reklam
“Tarikat dersleri pek düzenli yapılmıyor. Mevlâ Tealâ hatırıma bir usul getirdi, onun için istihare ettik çıktı. Biz de hemen onun tatbikine başladık. Riyadan Allah’a sığınarak anlatayım: “ Saat iki ile iki buçuk arası hocalar, talebeler hep beraber misafirhaneye geliyoruz. Teheccüd namazlarımızı kılıyor, zikre oturuyoruz. İmsak vakti girince sabah namazının sünnetini kılıyor, olduğumuz yerde biraz uzanıp uyuyoruz. Sonra kalkıyor abdest alıp camide sabah namazının farzını kılıyoruz. Daha sonra Mektubat okuyoruz, işrak namazını kıldıktan sonra tekrar misafirhaneye gelip yine Mektubat okuyoruz, onun ardından tarikat derslerimizi tamamlıyoruz. Hanım hoca kardeşlerimizden de bu yiğitliği bekliyorum. Onlar da medreselerinde aynen böyle yapsınlar.”
Sayfa 17
50 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.