Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bu, gerçeği zeha­bın suretinde yeniden yaratmaktır.
Genel anlamda ‘kimlik’, özel anlamda ‘ulusal kimlik’ fikri insanlık deneyiminde ‘doğal yollarla’ döllenmemiş, tabii biçimde kuluçkaya yatırılmamıştır. Aynı şekilde, ‘ha­ yatın apaçık gerçeği’ sayılabilecek bir deneyimden de türe- memiştir. Bu fikir, modern insanın Lebensıaetime (canlılar âlemi, yaşam dünyası) zorla sokulmuş ve bir kurgu olarak ortaya çıkmıştır. Kimlik fikri, tam da kurgu olduğu için ve bu fikrin ima ettikleri, hatırlattıkları veya harekete ge­ çirdikleriyle status quo ante (insan müdahalesinden azade, mukaddem olgular bütünü) arasında uzandığı acıyla hisse­ dilen boşluk sayesinde ‘gerçeğe’ dönüşüp ‘verili’ hale gel­ miştir. ‘Kimlik’fikri aidiyet krizinden ve bu krizin ‘olması gereken’ ile ‘olan’ arasındaki uçurumu kapatmak ve gerçeği bu fikir tarafından oluşturulmuş standartlar seviyesine çek­ mek için tetiklediği çabadan doğmuştur.
400 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Günümüzdeki Çöküşü Görmek İçin Celaleddin Vatandaş’ın “Modern Çöküş” başlıklı kitabı günümüzde yaşanan birçok olumsuz durumu farklı boyutlarda geniş ve detaylı bir şekilde ele almaktadır. “İnsanın Modern Hâlleri” alt başlığını taşıyan bu değerli kitap, sizleri birçok konuda şaşırtacak. “Modern Çöküş” kitabı giriş ve 7 bölümden
Modern Çöküş
Modern ÇöküşCelaleddin Vatandaş · Açılım Kitap · 2015381 okunma
Reklam
209 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Okonkwo'nun Yıkımı / Tragedya ve Direniş
Chinua Achebe, 16 Kasım 1930'da Nijerya'nın Ogidi şehrinde doğdu. Igbo etnik kökenine sahip olan Achebe, Nijerya'nın güneydoğusundaki bir köyde büyüdü. Lagos'taki Üniversite Koleji'nde öğrenim gördü ve ardından İngilizce ve Edebiyat üzerine eğitim almak için İngiltere'ye gitti. University College, Ibadan'da
Things Fall Apart
Things Fall ApartChinua Achebe · Penguin Books · 1994863 okunma
İnsan, bugün şiddetle bir anlam, huzur, güven, aşk, aidiyet ve insanlık arıyor. Hepimiz ortağız. Çünkü hepimiz insanız. Bir fırtınaya tutulduk, çıkış arıyoruz.
Sayfa 375Kitabı okudu
375 syf.
·
Puan vermedi
Kitap, Afganistan'ın tarihsel ve sosyal dokusunu anlatan güçlü bir hikâyeyi içerir. Kitap , dostluk, ihanet, pişmanlık ve affetme üzerine derin bir portre çizer. Hosseini'nin etkileyici ve akıcı anlatımıyla, bizleri duygusal bir yolculuğa çıkarır. Afganistan'ın karmaşık tarihini ve toplumsal değişimlerini içeren bu hikâye, zorlu insan ilişkilerini, aidiyet duygusunu ve vicdanın gücünü ele alır. Kitap, sürükleyici bir anlatıma sahiptir ve karakterlerin duygusal derinliği ve gelişimi bizleri etkileyen unsurlardır. Khaled Hosseini, kitaba insan doğasının karmaşıklığını ve hayatın acımasız gerçeklerini ustalıkla işlemiştir. Sonuç olarak, "Uçurtma Avcısı" sadece bir roman değil, aynı zamanda insanlık hallerine dair derin bir yolculuktur.. “Buradaki en bol şey, çocukluğunu yitirmiş çocuklar.”
Uçurtma Avcısı
Uçurtma AvcısıKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 2021164,8bin okunma
Reisicumhurun, Türklere yeni kimlik, aidiyet ve “parlak geçmiş” kazandırma alanında yararlandığı bir diğer antropolog da Fransız etnik milliyetçiliginin fikir babalarından, eski Bolşevik George Montandon olmuştur. Maymunla insan arasındaki kayıp bağlantı olan Ameranıhropoides loysi (insan görünümlü Güney Amerika maymunu)nun keşfi iddiasıyla, “Piledown Adamı” benzeri bir skandala imza atan Montandon, Birinci Dünya Harbi sırasında, azınlıkların nüfüs mübadeleleri ve sınır düzeltmeleri ile ortadan kaldırılarak, “saf milletler"in şekilleneceği bir düzenin kalıcı barışı tesis edebileceği tezini ortaya atmıştır.” 89Bu, kuşkusuz, benzer siyasetleri hayata geçirerek türdeş bir millet yaratmaya çalışan Mustafa Kemal'in ilgi duyabileceği bir öneridir. Ancak, yeni Türkiye'nin lideri, millet inşa ederken, Montandon'un ırkların doğuş ve gelişimini somatik etnoloji üzerinden açıklamaya çalışan eserinden istifade etmiştir. Mustafa Kemal, İsviçreli antropoloğun, “insanlık” ve “ırkların” beşiği olmadığı, bunların çok geniş bir alanda geliştiği tezine şüphesiz katılmamıştır.”90 Buna karşılık yanına “Dikkat” işareti koyduğu “Homo sapiens”in tüm dünyaya dağılmış tek zoolojik “tür” olmasının, büyük bir yayılma yeteneğini ortaya koyduğu vurgusunu, “Türk medeniyet taşıyıcılığı” iddiasını desteklemek için işlevselleştirebileceğini düşünmüştür.”91 Bu, bağlamından çıkarıldığında, “dünya medeniyeti”nin “göçler”in eseri olduğu kurgusunda kullanılabilecek bir saptamadır.
Sayfa 545Kitabı okudu
125 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.