Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Bir insanın ef‟âli tebeddül edebilirse bunu malumatının tahavvülüne atf edip de ahlakına atfetmemek ne kadar mantıksızlık. Ahlakımız bizim ef‟âlimizde tezahür eder, mademki akli tekemmülât sayesinde ef‟alimizi tebdil edebiliyoruz; o hâlde ef‟âlimiz tebeddül etmiyor iddiası nerede kalır. Schopenhauer bir insanın ilelebed aynı ahlakta kalmış olduğunu, bir cömerdin hiçbir vakit hasislik ibraz etmediğini, bir hainin hiçbir vakit şefkat hissiyatı göstermediğini nerede görmüş? Eğer biz fezahatini gördüğümüz bir adama artık hiçbir zaman emniyet etmiyor isek, çocuklukta görülen ahlak ihtiyarlığa kadar hemen de aynı seviyede kalıyorsa, insanlar içinde fazilet ashabından ziyade redaet erbabı mevcut ise bu yalnız bir şeyi ispat eder: insanlar ahlaklarını tebeddüle çalışmıyorlar.
Sayfa 47
746 syf.
·
Puan vermedi
Arthur Schopenhauer: İçsel Dünyanın Felsefi Yolcusu
İsteme ve Tasavvur Olarak Dünya
İsteme ve Tasavvur Olarak Dünya
Arthur Schopenhauer: İçsel Dünyanın Felsefi Yolcusu Felsefe tarihinde, düşünce dünyasını derinlemesine etkileyen birçok büyük filozof bulunmaktadır. Ancak, Arthur Schopenhauer, kendi zamanının ötesine geçen ve insanın iç dünyasını keşfe adanmış bir düşünür olarak özel bir yere sahiptir. Schopenhauer'ün felsefesi, yaşamın anlamı,
İsteme ve Tasavvur Olarak Dünya
İsteme ve Tasavvur Olarak DünyaArthur Schopenhauer · Doğubatı Yayınları · 2020524 okunma
Reklam
Schopenhauer Felsefesi ve Kainatın Arkasındaki Güç: Kozmik İrade
Schopenhauer, İsteme ve Tasarım Olarak Dünya adlı başyapıtı ile felsefe dünyasına yeni bir soluk getirmiştir. Düşünce tarihinde bir devrim etkisi yaratan kitabında yaşamın sadece bir tasarımdan ibaret olduğunu belirtir. Bu tasarımın (yaşam) ''isteme ilkesi'' ile oluştuğunu ifade eder. Hayat sahici olmayan bir kartonun üzerinde yürümektir. Bir projenin tatsızlığını içerir. Bu nedenle hayat ile gerçek bir bağ kuramayız. Evrene yabancı hissetmemizin kökeninde, hayatın bir tasarım olması gerçeği vardır.
Sayfa 17 - Destek YayınlarıKitabı okudu
Schopenhauer Felsefesi
"Dünya bir tasavvurdur, yani o, akılda tasavvur edildiğinden başka bir şekilde düşünülemez (idealizm). Schopenhauer, bu fenomenler dünyasının dayanağına, irade (istenç) adını verir ve her kuvveti bir irade olarak görür (iradecilik). Bu irade varlıklarda, yaşama isteği veya yok etme sebeplerine karşı direnme ve onlara hakim olma eğilimi olarak belirir. Zeka bile yaşama isteğinin hizmetindedir; bununla birlikte, insan, her yaşantıda ve çabada kötülük ve acının bulunduğunu anlayınca, yaşama isteğinden kendini gene zekâ yoluyla kurtarabilecektir."
88 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
12 günde okudu
Schopenhauer - Mutlu Bir Hayat Olanaksızdır - İnsanın Başarabileceği En İyi Şey Kahramanca Bir Hayat
Schopenhauer - Mutlu Bir Hayat Olanaksızdır - İnsanın Başarabileceği En İyi Şey Kahramanca Bir Hayat
. “Doğuştan gelen bir kusurumuz var,hepimiz mutlu olmak için dünyaya geldiğini sanıyoruz.“ Schopenhauer yaşamı bir tür “istenç dünyası” olarak görür. Çünkü doğduğumuz andan ölene kadar hep bir şeyler isteriz.Doğmak bir yanı ile “isteme okyanusu’’na düşmek
"Nietzsche irade konularında fazla duyarlıdır. İradesini bir başkasının ellerine bırakıyormuş gibi algılayacağı bir sürecin içine girmeyi reddecektir. Felsefesi, Sokrates öncesi Yunan düşüncesine, özellikle de Adonis kavramına, yani kişinin doğal yeteneklerini yalnızca rekabet yoluyla gerçekleştirebileceği inancına dayanır ve rekabete karşı çıkan ve diğerkam olduğunu iddia edenlere asla inanmaz. Bu konudaki akıl hocası Schopenhauer'dı. Hiç kimsenin bir başkasına yardım etme arzusunda olmadığına inanır: İnsanların tek istediği hükmetmek ve kendi güçlerini artırmaktır. İradesini bir başkasına teslim ettiği nadir zamanlarda kendini yenilmiş hissederek öfkeye kapılmıştır hep. Richard Wagner ile böyle oldu. Sanırım şimdi de benimle bunu yaşıyor."
Reklam
Nietzsche irade konularında fazla duyarlıdır. İradesinin bir başkasının elinde bırakıyormuş gibi algılayacağı bir sürecin içine girmeyi reddedecektir. Felsefesi, Sokrates öncesi Yunan düşüncesine, özellikle de Adonis kavramına yani kişinin doğal yetenekleriyle yalnızca rekabet yoluyla gerçekleşebileceği inancına dayanır ve rekabete karşı çıkan diğerkam olduğunu iddia edenlere asla inanmaz. Bu konulardaki akıl hocası Schopenhauer'dı. Hiç kimsenin bir başkasına yardım etme arzusunda olmayacağına inanır: İnsanların tek istediği hükmetmek ve kendi güçlerini arttırmaktır. İradesini bir başkasına teslim ettiği nadir zamanlarda kendisini yenilmiş hissederek öfkeye kapılmıştır hep. Richard Wagner ile böyle oldu.
56 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Mutlu Olma Sanatı
Arthur Schopenhauer Mutlu Olma Sanatı Schopenhauer felsefesi ve Schopenhauer’in kötümserliği mutluluk düşüncesiyle bağdaştırma girişimi.için zevkli bir kitap. Schopenhauer’e göre tüm yaratıkların en mutsuzu insandır ve ona verilen irade, dünyadaki bütün kötülüklerin çıkış noktasıdır. Dünya kötü bir yerdir ve kötülüğünün en belirleyici yönü,
Mutlu Olma Sanatı
Mutlu Olma SanatıArthur Schopenhauer · Can Yayınları · 202013bin okunma
"Nietzsche irade konularına fazla duyarlıdır. İradesini bir başkasının ellerine bırakıyormuş gibi algılayacağı bir sürecin içine girmeyi reddedecektir. Felsefesi, Sokrat öncesi Yunan düşüncesine, özellikle Adonis kavramına, yani kişinin doğal yeteneklerini yalnızca rekabet yoluyla gerçekleştirebileceği inancına dayanır ve rekabete karşı çıkan ve diğerkâm olduğunu iddia edenlere asla inanmaz. Bu konulardaki akıl hocası Schopenhauer'dı. Hiç kimsenin bir başkasına yardım etme arzusunda olmadığına inanır: İnsanlarının tek istediği hükmetmek ve kendi güçlerini artırmaktır. İradesini bir başkasına teslim ettiği nadir zamanlarda kendisini yenilmiş hissederek öfkeye kapılmıştır hep."
Sayfa 32 - Ayrıntı Yayınları, 117. Basım, çev. Esra BirkanKitabı okudu
·
Puan vermedi
Aşk Tanrısının Gücü Adına.
Canım sıkkınken, hayatımda olan ve olmayan "caaaaanım insanlara" küsmüşken, karakteri itibariyle müthiş bir "anti-sosyal" canavar olan arthur reisi incelemek için vakit, doğru vakittir artık. :) Prologla başlayalım yine: Sevgili arthurcuğumuz bir garip kişi. Bir toplum düşmanı. İçinde nefret biriktiren her kişi gibi onun da
Aşkın Metafiziği
Aşkın MetafiziğiArthur Schopenhauer · Ayrıntı Yayınları · 201813,2bin okunma
Reklam
Düşünüyorum o halde varım Bilgi zamanı (ALINTI) İlginizi çeker mi bilmiyorum ama, ben yine de paylaşacağım. Arkadaşlar işinize yarayabilir. Notos dergisinin düzenlediği ,248 aydının seçtiği en iyi 100 Felsefe Metni’ni seçti.
Nietzsche ve güç istenci
Nietzsche irade konularına fazla duyarlıdır. İradesini bir başkasının ellerine bırakıyormuş gibi algılayacağı bir sürecin içine girmeyecektir. Felsefesi, Sokrates öncesi Yunan düşüncesine, özellikle de Adonis kavramına, yani kişinin doğal yeteneklerini ancak rekabet yoluyla gerçekleştirebileceği inancına dayanır ve rekabete karşı çıkan ve diğerkam olduğunu iddia edenlere inanmaz. Bu konulardaki akıl hocası Schopenhauer'dı. Hiç kimsenin bir başkasına yardım etme arzusunda olmadığına inanır. İnsanların tek istediği hükmetmek ve kendi güçlerini artırmaktır. İradesini bir başkasına teslim ettiği zamanlarda kendisini yenilmiş hissederek öfkeye kapılmıştır hep.
102 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.