Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Gazneliler, özellikle en büyük hükümdarları Gazneli Mahmud'un saltanatı sırasında, İslamiyet'i ciddi ölçüde Hindistan ovalarına kadar indiren ilk hanedandı. Böylelikle zaten çok katmanlı bir tabiata sahip Hint uygarlığına ilave bir katman daha eklenmişti. Bu muhtemelen aşağı yukarı üç bin yıl öncesindeki Hint-Ari istilalarından beri eşi
Sayfa 78 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Ömer Hayyam (1048-1122) İranlı şair, matematikçi ve gökbilimci; aşkın ve şarabın evrensel ozanı. Yaşadığı dönemde felsefe, tasavvuf, fıkıh, tarih ve tıp gibi konularda da yapıtlar veren bir bilgin olarak ülkesinde ün kazanmış, ancak bugüne sadece rubaileri kalmıştır.
Reklam
Ömer Hayyam: (1048–1131), İranlı şair, filozof ve bilgin. Ünlü şiiri Rubailer, "din adamlarını küçümseyen, ahiretin bilinemezliği konusunda sızlanan ve dünyevi zevklerin tek somut amaç olabileceğini öne süren bir eserdir." Mollalar onu ölümle cezalandırılmasına yol açan geçmişe yönelik bir fetva vermişlerdir. Şaka yapıyorum. Fakat Rubailer'in "Hayatım boyunca şaraba övgüler düzdüm" ve "İçtim, şimdi içiyorum ve hep içeceğim" gibi dizeleri İran'da "resmen yeniden yorumlanmıştır": Aslında şarap içmemiştir, şarap mitik Sufi şiirlerini ve manevi coşkunluğu sembolize etmektedir. Peki ya bunu nasıl değiştirebilirler? "Dindarların ve âlimlerin vahiyleri/Önümüze dikildiler ve peygamberler yakılırken/Hepsi hikâye oldular..."
Sayfa 216Kitabı okudu
Hayyam Hakkında
Hayyam: (1044-1132). İranlı şair ve bilgin. II. Meşrutiyet intelijansiyası bu rint ve deryâdil hakîmi Avrupa aracılığıyla tanır. Müesses inançlara savaş açanlar onu bayraklaştırırlar. Hayyam, Doğu'nun dar ve kalıplaşmış nass'larını yıkmak isteyenlere Doğu'dan gelen bir müttefiktir. “Rubâiyât” kolay ve aydınlık üslubu, şüpheciliği, gülümseyen edası ile hürendîş yazarların el kitabı olur. Abdullah Cevdet, Hüseyin Dâniş, Rıza Tevfik, Nişâburlu şairi bir sonraki nesle devrederler. Gölpınarlı, A. Kadir, Orhan Veli... Farsça bilen bilmeyen Rubaiyât tercümesine girişir.
Sayfa 315
Hayyam: (1044-1132). İranlı şair ve bilgin. 11. Meşrutiyet intelijansiyası bu rint ve deryadil hakimi Avrupa aracılığıyla tanır.
Hayyam: (1044-1132). İranlı şair ve bilgin. 11. Meşrutiyet intelijansiyası bu rint ve deryadil hakimi Avrupa aracılığıyla tanır. Müesses inançlara savaş açanlar onu bayraklaştırırlar. Hayyam, Doğu’nun dar ve kalıplaşmış nass’larını yıkmak isteyenlere Doğu’dan gelen bir müttefiktir. “Rubâiyât” kolay ve aydınlık üslubu, şüpheciliği, gülümseyen edası ile hürendîş yazarların el kitabı olur. Abdullah Cevdet, Hüseyin Dâniş, Rıza Tevfik, Nişâbur’lu şairi bir sonraki nesle devrederler. Gölpınarlı, A. Kadir, Orhan Veli... Farsça bilen bilmeyen Rubâiyât tercümesine girişir
Reklam
Kısa bir bilgi
İranlı şair ve bilgin. Horasan'ın Nişapur şehrinde dünyaya gelmiş ve orda ölmüştür. Asıl adı Gıyaseddin Ebu'LFeth b. İbrahim el-Hayyam.