Kazım Karabekir Paşa'nın Tavsiyeleri
Kazım Karabekir Paşa'dan 17 Eylül 1919 tarihinde de kişiye özel bir şifre aldım. Pek içtenlikle ve kardeşçe bir dille yazılmış olan bu şifre bir iki uyarıyı içine alıyordu.
108 syf.
10/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Gazi Kars!
Serhad şehirlerimizin başını çeken Gazi Kars'ın destansı tarihini üç farklı dönemde işleyen Kanlı Sarık isimli piyes, Üstad Necip Fazıl'ın eşsiz betimlemeleriyle okuyucuyu adeta o günlere götürüyor, işgallere karşı direnerek zafere ulaşan Müslümanların sevinçlerine ortak ediyor. Konusunu bilmeden okumaya başladığım bu piyesin henüz
Kanlı Sarık
Kanlı SarıkNecip Fazıl Kısakürek · Büyük Doğu Yayınları · 2007588 okunma
Reklam
GELECEĞİN KADROSU Vahideddin Divanıharbiyle yabancı işgal kuvvetlerinin, Istanbul'da birleriyle, vatanseverler tevkifinde yarışa girdikleri o günlerde, mesela 1919 Ocak-Subat aylarında ortada tuhaf bir durum vardı. İleride Anadolu'da başlayacak Milli Mücadelenin hemen bütün önder şahsiyetleri o sırada, İstanbul'da toplanmış bulunuyorlardı: Mustafa Kemal Paşa, İsmet Bey (Paşa), Fevzi (Çakmak) Paşa, Kazım Karabekir Paşa, Ali Fuat Paşa, Refet Paşa, Rauf Bey, Kara Vasıf Bey, Nureddin Paşa, Kemaleddin Sami Paşa, Mersinli Cemal Paşa, Adnan Bey (Adivar) vb. Sonra da aynı hareketin fikir ve kalem kadrosu: Falih Rıfkı, Rusen Eşref, Yunus Nadi, Halide Edip, Hüseyin Ragıp, Akçeraoğlu, Ziya Gökalp, Hamdullah Suphi vb. Yani geleceğin reisicumhurları, başvekilleri, zafer kumandanları, isgal kuvvetleri ile Vahideddin divan-ı harbinin elleri altındaydılar... ve siyaset adamları İstanbul'da, Eğer bunlar hep birden ve bir gecede tevkif edilselerdi ne olurdu? Milletin, ordunun yapısı ergeç ve elbette yeni şahsiyetler yaratacaktı. Ama nasıl ve ne zaman? Malta'ya sürülecek yalnız bir Mustafa atacaktı. hile böyle karanlık bir akıbete sürüklendiğini düşünmek, nemalin dönmeleri verir. Gerçi bunlar arasında o zaman henüz bir fikir birliği yoktu. Ama bunlar bu fikir birliğini kurabilecek önder insanlardılar. Bu önder kabiliyette insanların kaybı, olayların akışını çok değiştirebilirdi.
Sayfa 337 - RemziKitabı okudu
Kazım Karabekir miyim ben niye her gün trene binene kadar başımda bekliyorsunuz?
kâzım karabekir paşa kapıda görünür. yerinden kalkar. odanın ortasına ilerler. sakin görünmeye çalışır. yüz hatları hiçbir şey ifade etmez. binanın önünde süvari bölüğü saf nizamı almıştır. karabekir ilerler. yaklaşır. durur. askerce selâm vaziyetini alır. selâm verir. önemsiz bir şeymiş gibi, sükûnetle bildirir: “emrinizdeyim paşam! ben, subaylarım, erlerim, kolordum, hepimiz emrinizdeyiz!…”
231 syf.
8/10 puan verdi
Savaştaki zorlukları anlamanız açısından gayet güzel bir kitap. Açlık, soğuk gibi savaşlarda karşılaşılan zor durumlara rastlıyorsunuz. Aynı zamanda, Kafkas cephesinde savaş halinde olunan Rusların yanında bulunan Ermeni eşkıyalarının Erzurum ve Erzincan köylerinde yaptığı katliamlar, hatta bu katliamlardan dolayı Rus askerlerinin bile Ermenilerden şikayetçi olması ve savaşmak istememeleri, Ermenilere karşı içinizde bulunan en ufak alakayı bile yok etmeye yetecektir.
Erzurum ve Erzincan’ın Kurtuluşu
Erzurum ve Erzincan’ın KurtuluşuKazım Karabekir · KAPRA YAYINCILIK · 202137 okunma
Reklam
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.