Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Haset ve kıskançlık, zenginliğin önündeki engellerdir. Başkalarının zen­ginliğinden keyif alın.
Sayfa 128 - Koridor Yayıncılık
Haset ve Kıskançlık
Haset, arzulanan bir şeyin başka birine ait olduğu ve bize değil de ona haz verdiği inancının yol açtığı kızgınlık yüklü bir duygudur. O istenen şeyi sahibinden çekip almaya ya da bozmaya, kirletmeye yönelir. Haset, iki kişi arasında yaşanır. Haset eden, haset edilenin elinde olan şeyin onun elinde olmasından huzursuzluk duyar ve o kişinin bunu kaybetmesini arzular. Kıskançlık da hasede dayanır; ama kıskançlık bu duyguyu hisseden insanın en az iki kişiyle ilişki içinde olmasını gerektirir: Kişi, kendisine duyulan sevginin rakibi tarafından elinden alındığına ya da alınma tehlikesi bulunduğuna inanıyordur. Seven ve sevilen iki kişi arasına bir üçüncü kişi girmiştir. Kıskançlık hisseden kişi, elinde olanı yitirmekten korkar. Haset duyan kişi ise, kendi istediğinin bir başkasında olduğunu gördüğü için acı duyar. Hasetli kişi haz ve memnuniyet görüntülerinden sıkıntı duyar. Ona ancak başkalarının sefaleti, huzur verir. Bu yüzden, haset eden kişiyi tatmin etmeye yönelik her türlü çaba nafiledir. Kıskançlık, bir bakıma, sevilen bir nesneyi veya özneyi koruma çabasıdır; haset ise başkalarının sefaletini ister, bu bakımdan, kıskançlık hasede kıyasla daha masum bir duygu olarak kabul edilebilir.
Reklam
Kıskançlık, elinde olanı yitirmekten kor­kar; hasetse, kendi istediğinin bir başkasında olduğunu gördüğü için acı duyar.
Başkasının Talihsizliğinden Zevk Almak( Schadenfreude)
“Schadenfreude" başkalarının talihsizliğinden, başarısızlığından, düşkünlüğünden zevk almak anlamında Almanca bir sözcüktür. Bu duyguya zaman zaman kapılmak normal olsa da sıklaşması, süreklilik kazanması, kronikleşmesi patolojik narsisizmin özellikle de örtük narsisizmin bir göstergesidir. Birey istek ve ihtiyaçlarını karşılayamıyor, karşılasa bile aldıklarını metabolize edemiyor, tatmine ulaşamıyor, tatmine ulaştığını düşündüklerine karşı kıskançlık ve haset duyuyor demektir.
Hınç ve kıskançlık, nifak ve gazap, gasp ve haksızlık, hırs ve haset gibi karanlıkların iğrenç vasıflarını nefsinizden kovun.
Sayfa 29 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okuyor
🔴🔇HASET , KİN  VE  NEFRET     📣İMANINIZI KONTROL EDİN❗️   ❌NE KÖTÜ HASTALIKTIR BU HASET.O ise sahibine çok zarar verir🔥 🙅‍♂️Müslümanların hayırlarının eksilmesindeki en belirgin ve çirkin bir haslet olan "hased hastalığı" birlik ve beraberliği yok etmektedir. ✅ ➡️❤️ Biz kendimiz için istediğimizi kardeşlerimiz için istemiyorsak nasıl
Reklam
Özgüven, Haset ve kıskançlığa panzehir gibidir. Özgüvenini inşa edip perçinlemek kişiyi kendi yaptığına odaklar ve başkalarıyla gereksiz kıyastan kurtarır. Haset ve kıskançlık hayatın devamlılığında her zaman karşımıza çıkacak olan duygulardır. Ancak haset konusunda bilinçlenmek, hasetin bir hasret mesajı olabileceğini bilmek, haset duygusunun enerjisine daha bilinçli ve yapıcı yollarda kullanmaya yardımcı olabilir.
Sayfa 55 - Remzi Kitabevi,2011Kitabı okuyor
Bilim insanları kalbin zekasının aklın zekasından ileri olduğunu ve kötü düşüncelerin bu yüzden ona hep zarar verdiğini söylüyorlar. Yani, erdemlerin dışında kalan her türlü insanlık halleri kalbi kirletiyor. Yalan, kin, düşmanlık, çekememezlik, haset, kıskançlık vs. vs.
Sayfa 39 - Turkuvaz Yayınları
Mertebe olarak aklın altında bulunan (sub-rational) düşünce ve duygular, akla karşı çıkmanın yanı sıra onu aşağı çeker. Öfke, nefret, haset, kıskançlık, kin ve husumet gibi duygular, sadece akıl-dışı değildir. Bunlar aynı zamanda insanı akıl ve erdem sahibi olmaktan uzaklaştıran yıkıcı hislerdir. Doğru bir akla ve muhakemeye sahip olmak, aynı zamanda bu fenâ duygu ve düşüncelere karşı korunaklı olmak demektir. Ancak gerçek mânâda akıl sahibi olan kişiler kötü duyguların esiri olmaktan kurtulabilirler. Aklın kendini aşağı çeken faillere direnmesi, onun asaletinin bir gereğidir. Aklımızı doğru kullandığımızda sadece rasyonel argümanlara değil aynı zamanda duygularımıza da hâkim oluruz.
Bil ki mide bedenin havuzu gibidir ondan 7 azaya giden damarlar, Irmaklar gibidir. Bütün şehvetlerin arzu ve isteklerin menbaı midedir. Bu da insandan en kuvvetli bir arzudur. Zira Adem aleyhi Selam Cennet'ten bu Arzu sebebiyle çıkmıştır. Bu Şevhet(Arzu) diğer arzuların aslıdır. Zira karnı doyunca evlenmek ister. Buna ise mal, Para olmadan girişilemez. Böylece mal hırsı kendisinde meydana gelir. Mal ve paraya mevki olmadan kavuşulmaz. Makam ve Mevkii ise insanlara Hasım olmadıkça koruyamaz. Bunda haset kıskançlık, inat, düşmanlık ve rıya meydana gelir. O halde mideyi doldurmak bütün günahların aslıdır. Kimyâ-yı Saâdet/İmâm Gazâlî Hz
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.