1Q84 - 2. Kitap

Japonya

Meraklılar için
·430 syf.·
2025 20. kitabı
Murakami'nin yarattığı bu garip dünyaya iyice batmış hissediyorsunuz. İlk kitabın getirdiği merak ve hafif kafa karışıklığı yerini, daha büyük bir gizeme ve artan bir gerilime bırakıyor. Artık bu dünya sadece "iki aylı bir yer" değil; kaderin iplerinin giderek daha belirginleştiği bir labirent. Aomame, ilk kitabın sonunda yaptığı işten sonra artık saklanmak zorunda. Kendi adını, kimliğini ve geçmişini silerek, var olmayan biri gibi yaşıyor. Onun hikayesi bu sefer, bir suikastçıdan ziyade, tehlikeden kaçan, yalnız ve hamile bir kadınınkine dönüşüyor. Kendinizi onunla birlikte, bir yandan hayatta kalmaya çalışırken, bir yandan da karnındaki bebeği ve bu bebeğin babası olabileceğini düşündüğü Tengo'yu düşünürken buluyorsunuz. Tengo ise, Fuka-Eri'nin romanı "Hava Kemiği" ve "Küçük Halk" gizeminin derinliklerine daha fazla çekiliyor. Bu süreçte, kaybolan babası ve çocukluğundaki anılarla yüzleşmek zorunda kalıyor. Tengo'nun araştırmaları ve rüya benzeri deneyimleri, Aomame'nin hikayesindeki boşlukları doldurmaya başlıyor. Onun geçmişindeki küçük bir olayın, aslında Aomame'nin hayatını da nasıl etkilediğini anladıkça, "tesadüf" kavramının Murakami evreninde ne kadar imkânsız olduğunu bir kez daha anlıyorsunuz. Kitap boyunca "Şimdi ne olacak?", "Acaba kavuşacaklar mı?" ve "Tengo ve Aomame'nin bu derin bağı ne anlama geliyor?" gibi sorularla boğuşuyorsunuz. 1Q84 - 2. Kitap, sizi son sayfaya kadar merakta bırakıyor ve üçüncü kitaba olan beklentinizi doruk noktasına çıkarıyor. Artık sadece hikayeyi takip etmiyor, bizzat bir parçası oluyorsunuz.
2022 171. kitabı
1Q84 2.Kitap,karakterlerin dolayısıyla bizim 1Q84’ün tam olarak ne olduğunu anladığımız aynı zamanda Little People ve Pupa Hava‘yı kavradığımız bölümdür. Kitaptaki her türlü cinsellik ritüel,arınma olarak algılanmaya çalışılmalı çünkü içerik olarak gayet rahatsız edici bir boyutta lakin yazar ensest ve pedofiliyi asla özendirmiyor. 1.kitapta Aomame polis arkadaşından cemaatle ilgiler bilgiler edinmiştir,Fukaeri kayıptır,Tengo kendi romanını yazmaya başlamıştır,Fukaeri’nin kayboluşu ardından madamın sığınma evinin önündeki köpeğin öldürülmesinden sonra madama sığınan ,birden çok tecavüze uğramış kız da kaybolur,kayıp Ayumi için de gerçekleşir. Yani kayıpların arttığı bölümdür.Buna yitirmek desek daha doğru olur ki,bunu daha sonra açıklayacağım. 2.kitapta lider hakkında da hayli bilgi ediniriz.En belirgin ve net bilgi liderin kendi kızıyla cinsel ilişkiye girdiğidir(bunun bir açıklaması vardır)madam ve Aomame cemaat içindeki insanların bile göremediği lideri kendi tabirleriyle sileceklerdir,yani öldürme planındadırlar.Madamın intihar eden kızı ve görüşmediği oğlu dışında kimsesi yoktur tıpkı Aomame gibi.Yani tehlikeli bir yola girerken kaybedecekleri bir şey yoktur.Hazırlıklar başlar ,Aomame madamdan haber bekler.Bu bölümler polisiye hissi verir. Romana uyarı özelliği taşıyan yeni kişiler dahil olur,biz okurkar için gizemli kişilerdir aynı ölçüde bizi geren karakterlerdir;Uşikava gibi. Tengo’ya bir uyarıda bulunur.Uşikava Tengo’nun özel hayatının her ayrıntısını bilmektedir ve mühimi Pupa Hava romanını teknik açıdan onun yazdığını da bilir.Tengo’nun seks arkadaşı da ortadan kaybolmuştur ve esrarengiz bir biçimde Tengo’yu kadının kocası telefonla arar.Kayıpların olduğu ikinci bölüm, bu gelişmelerle gizem barındırır. 1.Kitabın sonlarına doğru hissedilen:bir şeylerin
2022 7. kitabı
İkinci banko Üçüncü cildi keyifle açtım bile. İkinci kitapta ilk kitapta kafanızda kalan soru işaretleri tek tek cevabını bulurken elbette yeni sorular oluşuyor üçüncü ciltte cevap bulacak. Ne zaman karşılaşacaklar derken Tengo ve Aomame'nin gittikçe birbirlerini bulmaya yaklaştığını görüyoruz. Aomame, Tengo ve Fukaeri'nin yaşam öyküleri ortaya çıkarken aslında uzakta başlamış ve sürmekteymiş gibi görünmesine rağmen, hepsinin birbirine sımsıkı bağlı olduğunu görüyoruz. Fukaeri’nin yazdığı Pupa Hava öyküsünü okuyorsunuz. 1984 ten 1Q84 e geçişte artık dünyanın eski dünya olmadığını ve gökte iki ay olduğunu sadece siz,Fukaeri,Tengo,Aomame görüyorsunuz. Zaman 1Q84…… Murakami
2017 1. kitabı
1. Kitaptaki tüm soru işaretlerine cevap buluyorsunuz ama kitabı bitince yeni sorular içinde buluyorsunuz kendinizi. Bu Haruki MURAKAMi nin okuduğum 3. Kitabı sanırım yazarın en güzel ve en kötü tarafı olayları karakterin ağzından kafasında kurduğu cümleleri tek bir kelime dahi kaçırmadan okuyucuya aktarması. Bu tanımadığınız birinin beynine gitmek gibi ama aynı zamanda kafasında sürekli tekrarlanan düşünceleri de duymak gibi bu yüzden bazı kişilere sıkıcı gelebilir ama ben severek okuyorum. Karakter analizi müthiş olan birisi çünkü kendisi.
2019 42. kitabı
Okunma: 13 Haziran 2019 16:58
1Q84 - 1. Kitap incelemem #46340632 İlk kitapta aklımızda soru işareti olarak kalan bir çok şeyin, ikinci kitapta açığa kavuşmasıyla, olaylara daha hakim şekilde ilerliyoruz. Aomame'nin aldığı sorumluluklara bir yenisi daha ekleniyor. Tabii ki bunun en büyük nedeni tabii ki vicdanı, yaşadıkları, kendinin ve etrafındaki en sevdiklerinin başına gelen olaylar. Bu dürtüyü içinde bastıramıyor. İntikam. İntikam. Sürekli intikam. Diri duran ve bir kıvılcım çakmasını dahi sebep olmadan sürekli içinde diri duran intikam. Yaşadığı tatsızlıklara bir son vereceğini düşünüyor aldığı kararın, oysa kaderin ona neler hazırladığından habersiz, çok şaşıracağı ve hiç ummadığı olaylar zincirinin ortasında uyanıveriyor. Durmaksızın koşmanın fayda etmediğinin ve etmeyeceğinin farkına vararak ipi göğüslüyor. Sonucun mutluluk getirmesi gerekirken her taraf soru işaretine bulanıyor ve acaba doğru olanı mı yaptım? Yoksa, başka bir seçeneğim olsa hayat daha güzel olabilir miydi? Gibi ikilemlerden bunalıp son kararını veriyor. İçinde hep bir umut beslediği yüreğinin atışına son vererek, aslında o yüreğin sonsuza dek atacağına olan inancı ona güç veriyor. Burda kalan hikayenin nasıl devam edeceğini çok merak ediyorum. Tam bir muamma. Öbür taraftan Tengo' hiç beklemediğim sürpriz bir ziyaret yapıyor ve kitabınızın akışını değiştirecek yerlere ziyarette bulunuyor. Bu ziyaretin bedeline ve getireceği sonuçlara hazır bir halde değilken hemde. Hiç aklında bile yokken kendisini uyanmış ve çaresizliğin kollarından başka bir bilinmeze savrulurken buluyor. Ne yapabilirdi ki? İnsan en umutsuz olduğu zamanlarda, dibe batacak hatalara yüz tutacak kadar güçsüz, en korktuğu acılarla yüzleşecek kadar çaresiz olur. Nihayetinde aklındaki bazı sorulara
Aşk, Kader, Alternatif Gerçeklik: 1Q84
2026 1. kitabı
Yazar, birinci kitapta merak uyandırmıştı. İkinci kitapta artık bazı kavramlar daha da netleşmeye başladı. Yazarın ikinci okuduğum kitabıydı. Zaten ilki de aynı serinin birinci kitabıydı. Durgun başlıyor ama garip bir şekilde okumaya devam etmek de istiyor insan. Kitabın ortalarından itibaren konu seni içine alıyor ve bırakmadan devam etmek istiyorsun. Ana karakterlerin üçü de birbirinden ilginç ama hepsinin ortak özelliği yalnızlık. Kesinlikle klasik bir aşk hikayesi değil, daha fazlası. Bu kitapta ana karakterler birbirlerine daha çok yaklaşırken, kader temasını da artık hissettiriyor. Bilim kurgu demek gelmiyor içimden ama sanırım alternatif gerçeklik daha doğru bir ifade olur. Bu kitapta artık Tengo da dünyanın, yaşadığı normal dünyadan farklılaştığını fark etmeye başlıyor. Ancak yine bir sürü soruyu cevapsız bırakarak sona eriyor.
Haruki Murakami( 1Q84 2. cildi ) Kitaptan yorumum
2021 80. kitabı
•1Q84 - Haruki Murakami’nin 2. Cildi. • Bilgi, değerli bir toplumsal servettir. Bu Servet biriktirilerek dikkatle kullanılmalıdır. Sonraki kuşaklara da daha geliştirilmiş şekilde Aktarılması gerekir. •İlk kitaba göre olaylar daha hızlı gelişiyor, bazı sırlar ortaya çıkıyor, Tengo ve Aomame nin kavuşup kavuşamayacağı heyecanı okuma hızınıza hız katıyor.
2026 1. kitabı
Merhabalar, 1Q84 kitabının ikinci kitabını an itibariyle okumuş bulunmaktayım. Dürüst olmak gerekirse 150-160. Sayfalara kadar ciddi bir odak problemi yaşadım ve zor okudum kalan ortalama 350 sayfayı ise 2 günde okudum o kadar akıcı geldi. Birinci kitapta beni çok ben ne okuyorumda bırakmıştı ve merakla ikinci kitaba geçmiştim, çoğu merak ettiğim özellikle Pupa Hava kitabında ne yazdığı en merak ettiğimdi burda onu detaylıca anlatmış yazar. Little people deyince kafamda doğru düzgün bir şey canlandıramıyordum bu kitapta onu da yapabildim. Şimdi merak ettiğim başka bir çok şeyle üçüncü kitabı okumak için sabırsızlandığım zamana geldik. Genel olarak kitap serisinin kurgusunu ve farklı dünya yaratışını sevdiğimi söylemeliyim. Bana okuduğum çoğu kitaptan ayrı bir tat verdi. Keyifli okumalar dilerim.
2026 9. kitabı
1Q84'ün 2. Kitabında Pupa Hava'nın ne olduğu, little people nasıl ortaya çıktı,neden gökte 2 ay var gibi soruların cevapları ortaya çıkıyor ama asıl özet için 3. Kitabın da bitmesi gerekir
2025 55. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2025 18:43
•Spoiler Uyarısı: Yazının bazı bölümleri kitabı henüz okumamış olanlar için hikâyeden ipuçları içeriyor olabilir.• Murakami, 1Q84’ün ikinci kitabında zaten tuhaf ve büyüleyici bir dünyayı daha da derinleştiriyor. Artık sadece “iki ayın” gökyüzünde asılı durduğu bir gerçeklikte değiliz; karakterlerin iç dünyasında da iki ayrı evren yaşanıyor. Tango ve Aomame’nin yolları, aynı hikâyenin farklı frekanslarında titreşiyor. Okur, onların birbirine yaklaşmasını her sayfada hissediyor; tıpkı rüzgârın bir perdeyi hafifçe dalgalandırması gibi. Ama Murakami tam buluşacakları anda perdeyi yeniden kapatıyor — çünkü onun dünyasında kavuşmalar da, kaybolmalar da bir tür aydınlanma. Kızın dönüşüm anı, bir ölüm sahnesi gibi görünse de aslında bir yeniden doğuş. Otobanın kenarında, sessiz bir gecede, dünyanın iki versiyonu arasında sıkışmış bir ruhun kabullenişi… Bu sahne, Murakami’nin varoluş üzerine söylediği en sade ama en güçlü şeylerden biri: Gerçeklik bazen sadece kimin gördüğüne göre değişir. Hastane sahnesiyle gelen final ise sarsıcı olduğu kadar huzurlu. Bir baba ve kızın aynı odada, yılların sessizliğini paylaştığı o an, kitabın bütün duygusal yükünü taşıyor. Murakami burada, ölümü bile bir iyileşme kapısı olarak sunuyor. Hiçbir şey yüksek sesle anlatılmıyor; ama her şey kalbin içinde yankılanıyor. ⸻ Yeşim’in Yorumu Bu kitap bana korkudan çok kabullenme hissettirdi. İlk kitapta hissettiğim o tedirginlik, bu defa yerini bir çeşit aydınlanmaya bıraktı. Aomame’nin dönüşümü bana “eski benliği bırakmak, yeni benliğe adım atmak” gibi geldi. Ve o hastane sahnesinde hissettiğim şey, tam anlamıyla huzurdu. Murakami, bana göre burada ölümle yaşam arasındaki çizgiyi silmiyor — sadece anlamını değiştiriyor. Belki de 1Q84 dünyasında kimse gerçekten “ölmüyor”; sadece farklı bir

Haruki MurakamiYazar · 36 kitap
1949 yılında dünyaya geldi, 1975'te Tokyo'daki Vaseda Üniversitesi'nden mezun oldu. 1986-1995 yılları arasında Avrupa ve ABD'de yaşadı. Yazarın ilk ve Gunzou Edebiyat Ödülü'nü alan romanı "Kaze no oto vo kike"dir (1979). Onu "Hitsuci vo meguru Bohken" (1982) isimli romanı izledi. Yazar bu eseriyle Yeni Yazarlar Noma Edebiyat Ödülü'nü aldı. Ardından "Sekai no ovari to hahdo bohrudo" (1985) geldi ve bu kitap da yazara Tanizaki Ödülü'nü kazandırdı. Ama ona asıl ününü kazandıran 16 dile çevrilen "İmkânsızın Şarkısı" (1987) oldu. 1995'te yayımlanan "Zemberekkuşu'nun Güncesi"yle 1996 yılında Yomiuri Edebiyat Ödülü'nü de kazanan Murakami, daha sonra baştan çıkarıcı bir aşk hikâyesi olan "Supuhtoniku no Koibito"yu (2001) yazdı. Yazar ayrıca, "Zoh no şohşitsu" (1993) ve "Kami no Kodomotaçi-va mina adoru" (2002) adı altında öykülerini de kitaplaştırmıştır. Japonya'nın XX. yüzyıldaki en büyük edebiyatçılarından biri olarak kabul edilmesine rağmen, Amerikan kültürünün etkisi altında kaldığı ve aşırı Batıcı olduğu eleştirilerine maruz kalan yazarın edebiyat dışı tek kitabı "Andahguraundo"dur (2001). Murakami'nin son eserleri ise "Kokky no minami, taiyou no nişi" (2003) ve "Dansu dansu dansu"dur (2003). Ödülleri : - 1996 Yomiuri Edebiyat Ödülü ("Zemberekkuşu'nun Güncesi"yle - 1985 Tanizaki Ödülü ("Sekai no ovari to hahdo bohrudo"yla) - 1982 Yeni Yazarlar Noma Edebiyat Ödülü ("Hitsuci vo meguru Bohken"le) - 1979 Gunzou Edebiyat Ödülü ("Kaze no oto vo kike"yle)