Şiirler 1

835 Satır

Nazım Hikmet Ran

2022 10. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2022 14:13
Her bir şiirini özenle okuyup, hissettim Nazım'ın. Şiir kitaplarını aslında ne çok severmişim de bu zamana kadar kendimi bundan mahrum etmişim. Bu kitaptaki şiirlerin hiçbiri aşk üzerine değil. Tamamen farklı yıllarında yazdığı, yaşadığı şeylerin şiirlere dizildiği bir kitap. Bir de aşk üzerine yazdıklarını merak ediyorum. Onları da okumak gerek bence ..
2025 49. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2025 19:03
Nazım Hikmet'in hem bireysel hem de toplumsal duyarlılığını yansıtan bu eser, özgürlük, devrim, aşk ve insanlık temalarını derin bir lirizmle işler... Şiirlerinde hem içerik hem de biçim olarak bir başkaldırı sezilir. “Güneşi zaptedeceğiz” gibi imgeler, geleceğe umutla bakan devrimci ruhun sembolüdür. 835 Satır, hem biçim hem de içerik açısından Türk şiirinin köşe taşlarından biridir...
Nazım Hikmet'i anlamak
2019 29. kitabı
Okunma: 16 Nisan 2019 00:17
Akın var Güneşe akın Güneşi zaptedeceğiz güneşin zaptı yakın! Bizim Nazım işte şiirlerinde işçi sınıfının kavgalarını anlatır, "Das kapital" pusulası gibidir, şiirlerine yol gösterir. Bizim Nazım işte Tanrıdan Necat beklemeyin der, proleteryanın muhtaç olduğu umut, onun şiirlerinde saklıdır. Bizim Nazım hani şu okunan saçma sapan edebi dergilerde Piraye'den ibaretmiş gibi gösterilen. Aslında bakmayın onlar Nazım'ı bilmezler, bilmezler ki Nazım'ın tek sevdası proletaryadır. Bizim Nazım işte "sevmek anlamaya yetmez" demiştir. Bende diyorum şimdi aynısını Nazım Hikmet için Nazım'ı sevmek anlamaya yetmez..
2021 77. kitabı
Okunma: 08 Kasım 2021 18:32
Nazım Hikmet okumakta hep zorlandığım isim. Yazıları, şiirleri bana göre üslup açısından benim okuma stilime uygun gelmiyor. Konulari şiire çevirişi ve kelimeleri işleyişi farklı da olsa gercekten bir şair, yazar icin önemli bir yetenek ama ben okurken o hissiyati alamıyorum bir türlü. Cümle olarak okunduğunda her bir cümlesi ayri bir duyguya dokunuyor. Ama bir bütün olarak okudugumda bana siir okuyormusum gibj gelmiyor. Nazim Hikmet gibi bir kaleme saygım sonsuz. Sanırım onun yazma stiline alışmam biraz zaman alacak.
adam gibi adam Nazım Hikmet Ran
2021 40. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2021 13:10
"Nazım Hikmet'in çok güç koşullarda korunmuş, elden ele geçmiş, bazıları sağlığında basılamamış, bazıları özen gösterilmeden basılmış olan yapıtları, bu işe gönül vermiş eleştirmenlerin çabalarıyla, içerde ve dışarda, yıllardır derlenip toparlanmaya çalışılmış, ama çeşitli nedenlerden kaynaklanan yanlışların, karışıklıkların, tutarsızlıkların bir türlü önü alınamamıştır. Şimdi Adam Yayınları size Nazım Hikmet'in yepyeni bir toplu yapıtlar derlemesini sunuyor. Bu yolda daha önce yapılan bütün olumlu çalışmalar, Nazım Hikmet'in kitaplarının ilk basımları, arkasında bıraktığı müsveddeler - mekanik yaklaşımlara düşmeden, durumlara, türlere göre ayrı değerlendirmelere gidilerek - büyük bir özen ve duyarlıkla yeniden gözden geçirilmiş, konunun uzmanı eleştirmenlerin özverili katkıları ve ortak çabalarıyla, sanatçının özellikleri, kendine özgü kullanımları gölgelenmeden, yanlışların düzeltilmesi, karışıklıkların, tutarsızlıkların giderilmesi sağlanmıştır. " Bu yapıtı bizlere kazandırdıkları için Adam yayınlarına öncelikle çok teşekkürler. Kitabı isterseniz baş ucunuza koyun her gün 5-6 şiir okuyun ezberleyin, isterseniz bir günde okuyup içerisinden alıntılar paylaşın. İçerisinde gerçekten Nazım Hikmet'in kaleminden muhteşem dizeler var. Özellikle Benerci dizelerini çok beğendim ve devamını merak ettim. Benerci Kendini Niçin Öldürdü? kitabını ilk fırsatta elime geçirip tamamını okumayı planlıyorum. Ayrıca kitabı okurken aslında günlük yaşamımız da kullandığımız bir çok kalıplaşmış cümlenin de gerçekte Nazım Hikmet'in dizeleri olduğunu göreceksiniz.
2025 15. kitabı
Okunma: 20 Temmuz 2025 02:18
Şiir hastası olarak deli gibi sevdim inanılmaz hoşuma gitti. Birçok kişinin yardımı ile toplanıp bir araya getirilmiş çünkü birçoğu sağlıklı iken basılmamış yaşadığı dönemde içerde kaldığı dönemlerle birlikte eksikler vardı fakat efsane bayıldım tavsiye ediyorum lezzetli okumalar
2022 357. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2022 12:55
Uzun bir Nazım Hikmet sürecimiz olacak. Elimizden geldiğince baskıları hakkında da bilgilerimizi de vereceğiz. Mesela bu kitabın elimdeki ilk baskılarından veya kayıp baskılarından birinden olabileceğini belirteyim. Üstelik bu baskı Toronto Üniversitesinden alınma. Çevirdiğimiz dosyanın hacmi çok yüksek lakin Nazım Hikmet sevenler için ilgi çekici bir baskı olabilir. O baskı orijinal bir içerik yani 50 sayfa kadar. Bizlerin elinde olan ve kitapta bulunan baskı ise 835 Satır ile beraber “Jokond ile Sİ-YA-U, Varan 3, 1+1=1, Sesini Kaybeden Şehir baskılarının da birleştirilmiş halinden oluşuyor. Bu sebeple sayfa sayısı daha fazla haliyle. Bir diğer ve bence en önemli mesele de Nazım Hikmet’in şiir yönünü anlamaktır. Tabi burada Hikmet’in şiirine hâkim olanlara daha fazla iş düşüyor. “Kül olayım kerem gibi yana yana, ben yanmasam sen yanmasan biz yanmasak nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa.” Bunu ele aldığımızda güzel bir şiir olabilir veya güzel bir söz. Sayfa 189’daki satırlardan alınmıştır. Bir de Nazım Hikmet’in kaleminden görelim: “-Kül olayım Kerem Gibi Yana Yana. -Ben yanmasam Sen yanmasan Biz yanmasak Nasıl Çıkar Karan Lıklar Aydın
Nazım'a Dair...
2016 10. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2016 22:32
Nazım ile bir banliyö treni yolculuğu esnasında tanıştım. Sincan'dan Ankara'ya trenle dönerken samimî bir arkadaşımdan aldığım şiir kitapları vesilesiyle Nazım ile müşerref oldum. Şimdi hangi şiir kitabıydı hatırlamıyorum ama kitabı açıp şiirlerini okumaya başladığımda tam anlamıyla büyülenmiştim. Daha önce kulaktan aşina olduğum şiirleri ve daha başka birçok şiirini yazılı olarak kitaptan okumak ve bilhassa o zamanlar oldukça genç olduğum için aşk şiirlerinin büyüsüne kapılarak bulutların üzerine çıkmak benim için yeni bir dünyanın keşfi gibiydi. Tren yolculuğu ve devamında otobüs yolculuğu esnasında şiir kitaplarını yutarcasına okumuştum. Şimdi geriye dönüp baktığımda o yolculuk gibi heyecanlı ve âdeta yeni bir keşif yapmışçasına mutlu ve gururlu bir yolculuk yapmadığımı görüyorum. Nazım ile tanıştıktan başka bir deyişle şiir kitaplarını okumaya başladıktan sonra şiir kasetinin de olduğunu keşfettim. O güzel şiirleri bir de Nâzım'ın dilinden dinlemek başka bir şeydi. Her ne kadar kimi insanlar tarafından şiir okuması etkisiz ve kusurlu bulunsa da tok sesiyle duyumsayarak okuyordu bana göre. 'Türk Köylüsü' şiirini Nâzım gibi layıkıyla okuyabilecek biri olduğunu sanmıyorum. 'Bahri Hazer' şiirini inişli çıkışlı, vurgulu ve âdeta destan anlatımına özgü bir edayla seslendirecek bir kişi çıkar mı şüphelidir. 'Salkımsöğüt' şiiri inanmışlığın, devrimci lirizmin şahikasıdır. Yirminci yüzyılın en büyük şairi Nâzım salt eşsiz şiir yazmakla kalmamış aynı zamanda şiirlerini seslendirerek o benzersiz sesiyle nasıl okunması gerektiği yolunda da âdeta yol göstermiştir. Şiir okumaya Orhan Veli'yi dışarıda tutarsak Nâzım ile başlamış olmak benim için büyük bir dezavantajı da beraberinde getirdi. Daha sonra başka şairlerin şiirlerini okumada oldukça zorlandığımı belirtmem
·243 syf.·
2020 140. kitabı
Ben yanmasam sen yanmasan biz yanmasak, nasıl çıkar karan- -lıklar aydın- lığa.. 835 Satır kitabında geçen ve Kerem Gibi adlı şiire ait bu dizeler Nazım'ın mücadelesini, davasını en iyi anlatan dizeler değil midir? Karanlıklar.. karanlıklarımız.. Karanlıklarımız.. çünkü her ne kadar çağa uygun veya çağın ilerisinde olduğunuzu düşünseniz de karanlıklar yine bizimdir. Her ne kadar insan haklarına saygılı olsanız da karanlıklar yine bizimdir. Her ne kadar Cumhuriyet'inize sahip çıksanız da ona karşıt olan karanlıklar yine bizimdir. Söküp atamadıkça o karanlıklar bizim kalacaktır. Birileri yanıp ortalık aydınlanmadıkça karanlığın gölgesi daima peşimizden gelecektir. 1930 yılında yazdı Nazım bu dizeleri üzerinden 90 yıl geçti. Etrafınızdaki karanlığın azaldığını düşünüyor musunuz? Nasıl azalabilir ki.. aydınlığa sahip çıkanlar bir avuç olduğu sürece o karanlık gelir sizi bulur boğazınıza sarılır. Eşinize, çocuğunuza, yakınınıza, toplumsal yaşamınıza, giyiminize kuşamınıza, karışır.. Cumhuriyetinize, Atatürk'ünüze, hukuki haklarınıza, siyasi haklarınıza saldırır.. ekonomik haklarınızı, düşüncelerinizi, iş hayatınızı gasp eder... Karanlık öyle bir sarar ki etrafı göz gözü görmez şaşırıp kalırsınız öylece bir mucize bekler durursunuz.. her zaman derinlerden bir sesin kulaklarımızda yankı yapmasını mı bekleyeceğiz "ben yanmasam, sen yanmasan, biz yanmasak nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa" diyen Nazım'ı mı bekliyoruz? Nazım Hikmet 3 Haziran 1963'e kadar bir yılda
2024 229. kitabı
Okunma: 22 Kasım 2024 12:16
Yaşamından izler taşıyan şiirler,okurjen o duyguları hissediyorsunuz. Açık ve sade bir dil ile anlatımı var Daha çok siyaset,vatan,millet bu konuları içeriyor,
İnceleme

Nazım Hikmet RanYazar · 97 kitap
Nâzım Hikmet Ran ya da Türkiye'den ayrıldıktan sonraki soyadı ile Nâzım Hikmet Borzecki (15 Ocak 1902; Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 3 Haziran 1963; Moskova, SSCB), Türk şair ve yazardır. Şiirleri elliden fazla dile çevrilmiş ve eserleri birçok ödül almıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir. Komünist siyasi düşünceleri yüzünden defalarca tutuklanmış ve yetişkin yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiş; Türkiye'de 11 ayrı davadan yargılanarak İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre hapis yatmıştır. 1951 yılında Türkiye'den ayrılması sonrasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılmış; bu karar ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihinde iptal edilmiştir. 1963 yılında Moskova'da kalp krizinden hayatını kaybetmiştir. Mezarı Moskova'dadır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Nazim_Hikmet