1980
Yalçın Yayınları

Açlık
2024 33. kitabı
Hasan İzzettin DinamoHasan İzzettin Dinamo AçlıkAçlık EgalitéEgalité Aç, işsiz, bir yandan da edebiyata meraklı bir öksüz olan Musa'nın 1928 İstanbulu'nda başından geçenler konu edilmektedir. İlk sayfada söylendiğinden yola çıkarak, bu romanın Knut Hamsun'un yine aynı isimli romanından esinlenerek yazıldığı düşünülebilir. Ben Hamsun'unkini okurken epey sıkılmıştım ve bireysel açlık gibi sıradan bir ezikliğin neden konu edilip bu kadar da ünlü bir roman ve yazar sonucuna geldiğini anlayamadım. Dinamo'nunkini okurken de kitabın ilk yarısı aynı sıradan yavan bireysel açlık deneyimleriyle geçti. Romanın ikinci yarısından itibaren Casanova veya Valentinovari maceraları ilginç ve renkli olduğu için hızla aktı. Toplumsal sorunları haklı olarak dert edinen değerli şair/yazarlarımızdan Dinamo'nun bir bakıma kendi yaşamını bir ölçüde yansıtan bireysel açlık hikâyesini niçin toplumsal bağlantılarını konu etmeden ele aldığını da pek anlamadım. Herhalde Hamsun'dan çok etkilenmiş olmalı.
AçlıkHasan İzzettin Dinamo · Yalçın Yayınları · 198060 okunma
2025 64. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2025 17:56
AÇLIK Yazar: Hasan İzzettin Dinamo "AÇLIK, cehennemin en korkunç ateşinden daha korkunç bir ateşti. Onun, insanı ittiği bir tek suç duygusu vardı ki, beni ara sıra zorlayan biricik erdemsizlik buydu: ÇALMAK." ☆ AÇLIK, VAHŞİ BİR HAYVAN GİBİ KARNINDA DOLAŞIYORDU. ・⁠・⁠・ Dinamo 'nun kendi hayatından da izler taşıyan altı kitaplık serinin üçüncü kitabı "Açlık" da okundu bitti. Bu kitapta, ergenlik dönemini atlatmış ve artık genç bir adam olarak karşımıza çıkan Musa'nın yine acı ve açlık dolu günlerine konuk oluyoruz. Eğitim için gittiği Sivas Öğretmen Okulunda 'ki durumlar kendisine uygun gelmeyince soluğu İstanbul'da alan Musa için İstanbul günleri de oldukça zorlu geçer. Aslında tek hayali İstanbul'daki Güzel Sanatlar Akademisi 'ne girmekti.. Ama olmadı.. İlk başlarda burada karşılaştığı bazı arkadaşlarının yardımıyla karnını doyuran ve yatacak yer bulan Musa, onların da kendisi gibi zor durumda ve günlük geçimlerini zor sağladıklarını görünce farklı farklı çözümlere baş vuracak ama tüm bunlar bu koskoca şehirde hiç de kolay olmayacaktır. Böylece yine parklarda, abdesthanelerde yatacak, açlığını gidermek için çeşmelerden su içecek.. Bazen açlığını giderecek bir şeyler bulsa da, bununla ancak birkaç gün idare eder. Çaresizlik içinde okuluna geri dönmek ister, lakin bunun için de parası yoktur ve yardım istediği tüm kişilerden olumsuz dönüşler alır. Musa 'nın tüm ümitleri biter, artık bu kötülük akan sokaklarda kendini de kaybetmek üzeredir.. Kitapta Musa 'nın Sabahattin Ali ile geçen kısacık sohbetini okumak da ayrıca keyifliydi. Yine yüreğe dokunan etkileyici bir eser. Önceki iki kitabına kıyasla, bu kitapta gözlemlediğim bazı düşüşler oldu. Mesela aynı şeyleri tekrar tekrar okuyormuş hissine kapıldım ara ara. Lakin konu açlık ve mücadele olunca etkilenmemek
AçlıkHasan İzzettin Dinamo · Tekin Yayınevi · 202160 okunma
İnsan bencil bir hayvandır.
2023 32. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2023 02:41
Günlerce elimde dolaştırdığım kitap. Aslında ben Knut Hamsun’un kitabını okumak istemiştim tesadüfen elime Hasan İzzettin Dinamo’nun kitabı geçti. Bizzat Gülhane de gezerken herkesin gözünün içine baktım kim acaba açlıktan kıvranıyor da belli etmemeye çalışıyor ya da kim bu gece dışarıda kalacak, hangi gençlik heba olacak bu sokaklarda diye düşünmeden edemedim. Kitabı bitirmek istemedim her okuduğumda açlık hissettim ve her aç olduğumda da aklıma Musa geldi. Okunması gereken kitaplardan!
2017 42. kitabı
Okunma: 10 Haziran 2017 00:00
Çokları Knut Hamsun'un "Açlık" isimli baş yapıtı ile karıştırıyor, görünce. Açıkçası ben onu okumadım dolayısı ile bir karşılaştırma yapamam. Zaten böyle bir şeye gerekte yok.. Ama bu "açlık" başka açlık. Bu bizim hikayemiz, bizden bir hikaye. Daha önce de ifade ettiğim üzere "Savaş ve açlar" ile başlayan macera "öksüz Musa" ve ardından "açlık" ile sürüyor. Sırada "Musa'nın gecekondusu var"... "Açlık" yine tüylerinizi diken diken edecek. 'Bu kadar olmaz' diyeceğiniz her şeyin bu kadar da olur olduğunu göreceksiniz. Boğazınıza yerleşip kalan bir düğüm sonuna kadar size arkadaşlık edecek. Açlık 'ta artık ergenlik çağını aşmış delikanlı bir Musa var ve artık cinsel temalara da fazlasıyla dokunulmuş. Ama esas beni vuran yazarın hayatının bu bölümünü de olanca saflığı ve gerçekliği ile okura aktarması. Bu gerçekten cesaret isteyen bir husus. Herkesin gönlünde yokluklar içinde taht kuran Musa'nın bir anda gözden gönülden düşme riski az bir risk değil. Ama göreceksiniz bu Hasan İzzettin Dinamo'nun umurunda değil. Çünkü onun amacı bir dönemi, bir hayatı olanca berraklığı ile bize aktarmak ve bunu en iyi şekilde yapmış. Ve bence bu üç hatta daha okumadan Musa'nın gecekondusuyla beraber 4 eser ama ille de "Savaş ve açlar" orta eğitimden itibaren müfredata koyulup ders olarak işlenmeli. İnanıyorum bu eserlerle büyüyen neslin ayakları yere basacak ve hayata daha dirençli olacaktır. Maalesef ülkemizde bunun mümkün olmadığını bilerek bunu sadece bir fantezi olarak ifade ettim. Ama siz anneler, babalar, ablalar, ağabeyler, teyzeler, halalar vs; ama en önemlisi de çok değerli öğretmenler bunu siz yapabilir siz onları teşvik edebilirsiniz. İnanın çok önemli, inanın çok hayati...
·279 syf.·
2015 1. kitabı
Hasan İzzetin Dinamo, Cumhuriyet döneminin mühim kalemlerinden olup , kıymetli eserler üretmiştir. Açlık romanı, yazarla tanıştığım kitabıdır. Değeri pek bilinmesede, mutlak okunması gerektir.
2022 3. kitabı
#okudumbitti #HasanİzzettinDinamo #Açlık #321sayfa #OcakAyı3cükitap -Bir kuruş vereceksin, dedi. -Bir kuruşum bile olmadığından yazdım bu kağıdı -Olmaz bir kuruş vereceksin Okurken sık sık dedim ki kendime 'hiç mi değişmeyecek bu dünya'. O zamandan bu zamana değişen tek şey kurumların adı olmuş sanırım, uygulamada değişen hiçbir şey yok. Adam fakirlik kağıdı almaya gider, adı üstünde fakirlik kağıdı para alma ondan değil mi? Ama yok aynen yukarıdaki paragraf yaşanır. Kitap okumak ve okuduğun o kitabı beğenip beğenmemek kesinlikle bakış açısıyla alakalı bir durum. Bu kitabı okuyupta " bakın görün insanlar ne yokluklar, ne yoksulluklar yaşamış, günlerce aç kalmış. Sizse herşeyiniz varken pahalılıktan, açlıktan söz ediyorsunuz nankörsünüz" diyecek bir okuyucu kitlesi de var, " Ve fakat o dönemin içinde bulunduğu koşullarla değerlendirmek lazım. Zira ulusal kurtuluş savaşı vermiş bir Milletin tutunmaya çalıştığı bir dönemde geçiyor olaylar. Oysa şuan herşeye ulaşılabilir olmasına rağmen açlık sınırında yaşatan bir dolu insan var " diyerek bu bakış açısıyla bakan okur da olacaktır kitaba. O yüzden okurun kitabı okuyup kendi değerlendirmesini yapmasını her zaman daha sağlıklı bulmuşumdur. Musa'nın hikayesini okurken açlığı, çaresizliği iliklerinize kadar hissedecek, bazen Martin Eden aklınıza gelecek okuduysanız, bazen de Knut Hamsun açlık kitabına ne kadar benziyor diyeceksiniz elbette yine bunu da okuduysanız. Devamı gelecek. Çünkü henüz serinin ikinci kitabı bu. Diğeri de okundukça gelecek yorumları. Ama biraz ara vermek iyi olacak. Zira yaşananlar oldukça etkiliyor insanı. Araya başka kitap alma vakti.. "Utanç, yüzünü göstermemek uğruna türlü maskeler takıyordu" "Aşkın bütün romantik, düşsel, güzel duyguları beni bırakıp kaçmıştı"
2025 4. kitabı
Savaş ve Açlar'dan sonra bunu okumak yanlış bir seçim gibi oldu çünkü zirveden başlayıp aşağılara gelmiş gibi hissettim. Savaş ve Açlar'daki konu ve duygu yoğunluğunu, akıcı serüveni bu kitapta bulamadım maalesef. Sürekli kaldırım arşınlayan bir adamın sonsuz gibi görünen döngüsü çok da çekici gelmemekle birlikte bundan sonra hiçbir sokağa, hiçbir yoksula, insana aynı gözle bakamayacağım.
Edebiyat & Roman
2026 23. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2026 10:17
İlk iki kitaptan tanıdığımız Musa'nın lise/üniversite öğrencisi çağında yaşadığı olayları anlatıyor bu kitap. Musa Darüleytam'dan çıkmıştır. Bir şekilde İstanbul'da yolunu bulmaya çalışır ama savaş sonrası acımasız sokaklar onu kucağında öğütmeye başlar. Serde Anadoluluk, delikanlılık da var tabi. Bizim Musa başlar direnmeye. Açlık, yorgunluk, uykusuzluk. Sefalet ve geçmek bilmeyen zaman. Gerim gerim geren bir kitap. Çok başarılı yine. Sonlara doğru ortaya çıkan Don Juan'lık kısımları da acayip eğlenceli. Şu memleketin haline bir bakar mısınız. Ne acı, ne çarpıcı. Daha bu kitaptan bir hafta önce bir karakter okuduk Istvan diye. Booker ödülü almıştı kitap. Bu eserin karakteri Musa karşısında diz çöker biat eder. Ama işte.. Hasan İzzettin Dinamo'yu herkes okumalı ya. Amasız fakatsız.
·312 syf.·
2023 72. kitabı
Açlık, Hasan İzettin Dinamo'nun nehir romanlarının üçüncüsü. İlki gerçek bir efsane roman olan Savaş ve Açlar ile başlamıştı. Orada babası ve abisi şehit olan, küçücük bir çocuğun, Musa'nın ve geride kalanların Samsun'da yaşadıkları Birinci Dünya Savaşı yıllarını okumuştuk. Beni en çok etkileyen romanlardan birisi olduğu açıktı. Serinin ikinci kitabında Musa Yetimhane ( Darüleytam ) çocuklarından birisiydi. Üçüncü kitap olan Açlık'ı, ilkinin hatırı için okuduğumu söylemeliyim. Sonuçta bizim küçük öksüz Musa büyümüş ve artık öğretmen okulu öğrencisi olmuştu. İkinci kitabı yavan bulsam da bundan beklentim büyüktü. Sivas'ta okuyan Musa orayı beğenmeyip, şair ve yazar olma hayaliyle, yetimhanelerinde de bulunduğu İstanbul'a gelir. Ancak beklediği para gelmeyince cebindeki tek kuruşu olmadan orada kalıverir. Akabinde açlıkla boğuşacağı günler başlar. WC’lerde yatıp kalkar, bir sürü tehdide maruz kalır, büyük bir hayal kırıklığı içindedir. Dinamo, romanın ilk yarısında bütün bu duyguları, 1928-29’un İstanbul’unun tehlikelerini, sosyal yapısını, edebiyat dünyasını, şehir hayatını vs. yine başarılı bir şekilde anlatmış. Ancak roman ikinci yarısıyla birlikte adeta bir jigolo romanına dönüyor. Normalde açlıktan kıvranan öğrenci Musa, altı-yedi farklı kadınla, bazen birkaçıyla aynı anda yatabiliyor vs. Romanın anlattığı şeylerin ağırlığı ve değeri birden bire düşüyor. Yanlış anlaşılmasın, cinselliğin yer bulmasından değil, pek inandırıcı olmamasından.
Roman
2021 13. kitabı
!!! Dikkat spoiler içerir. Savaş ve AçlarSavaş ve Açlar ve Öksüz MusaÖksüz Musa kitapları ile başlayan ve yüreğimi parçalayan Musa'nın yani aslında yazarın kendi yaşam hikâyesi AçlıkAçlık kitabı ile devam ediyor. "Başıma Knut Hamsun' un ünlü 'Açlık' romanındakilere benzer işler geldiğinde on sekiz yaşındaydım, onun kitabını da henüz okumamıştım." Kitap bu cümle ile başlıyor. O kadar tarifsiz duygular yaşattı ki bu kitap bana. Sinirlendim, hüzünlendim. O çaresizliği umutsuzluğu Musa ile beraber yaşadım. Bu hikaye bizden. Musa bu toprakların çocuğu. Hâl böyle iken Açlık deyince aklımıza ilk Knut Hamsun'un kitabının gelmesi o kadar üzücü ki! Bir gün değerinin ortaya çıkacağından ve hak ettiği okunma sayılarına ulaşacağından şüphem yok. Geçte olsa beni bu yazarla tanıştırdığı için Harun ÇelikHarun Çelik 'e teşekkür ediyorum. Musa Kurtuluş Savaşı'nda babasını kaybetmiş geriye kalan ailesi açlıktan dağılmış, hayatta yapayalnız kalmış ama buna rağmen okumaya sarılan şiirler yazan ve bir gün büyük bir yazar olmanın hayalini kuran 18 yaşında bir gençtir. Sanayi Nefise mektebine girme umudu ile İstanbul'a gelir ancak cebindeki az bir para kısa sürede tükenir. Üstüne üstlük okula da giremez. İşte üç ay sürecek evsizlik ve açlık kabusu burada başlar. Musa gündüzleri Gülhane parkında şiirler yazıp geceleri Sultan Ahmet camiinin helalarında uyur. Bir yandan da okuluna geri dönmenin yollarını arar. Derken kendini kadınlarla bir maceranın içinde bulur. Adı Kazanova' ya çıkar. Başından türlü zorluklar maceralar geçer. İstanbul gecelerinin korkunç kötülüğü onu bu şehirden tiksindirir. Tam iyiliğe ve iyi insanlara olan inancını yitirdiği zaman karşısına çıkan biri ona yardım eli uzatır ve Musa'nın İstanbul kabusu Karadenize giden bir gemi ile şimdilik son bulur.

Hasan İzzettin DinamoYazar · 40 kitap
Hasan İzzettin Dinamo, Türk yazardır. 1909 yılının 1 Ocak gününde Trabzon'un Akçaabat ilçesinin Ahadanda köyünde doğdu. Ailesiyle önce İstanbul'a sonra Samsun'a yerleşti. Babası ve büyük ağabeyi I. Dünya Savaşı'nda öldü. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'ndeki eğitimini tamamlayamadan ayrılan yazar, geçimini çeviriler yaparak ve özel ders vererek sağladı. Dinamo, gençliğinde bireysel şiirler yazsa da Nâzım Hikmet'in şiirleriyle tanışınca kendine toplumcu bir çizgi çizdi. Yazdığı Tren adlı şiirinde işçi haklarından bahsetmesi nedeniyle dört yıl hapis yattı. 6-7 Eylül Olayları sırasında İstanbul'da yaşanan olaylar ve meydana gelen büyük patlamalardan sorumlu tutularak hapsedildi. Nâzım'ın yanında, Sabahattin Ali, Rıfat Ilgaz ve A. Kadir gibi şairlerle birlikte çalıştı. Sekiz ciltlik Kutsal İsyan ve Savaş ve Açlar gibi önemli romanlara imza attı. 1977 yılında, Kutsal Barış adlı romanıyla, Orhan Kemal Roman Armağanı'nı kazandı. Genellikle savaş dönemini anlatan romanlarının yanında şiir kitapları ve bir de öykü kitabı bulunmaktadır. İlk şiirlerinde Rıza Tevfik, Yusuf Ziya, Orhan Seyfi'nin etkileri görülür. Servet-i Fünûn dergisinde hece vezniyle şiirler yazmıştır. Aruz ölçüsünü kullanmış olsa da yeniden heceye dönmüştür. Hapiste sayısız şiirler, romanlar, destanlar yazmıştır. 20 Haziran 1989’da İstanbul'da vefat etti.