Yaklaşan Mars Devriminin Ayak Sesleri: Aelita
2021 155. kitabı
Okunma: 17 Temmuz 2021 19:08
“Her şey gelip ölüme dayanmış olmamızdan. Ne ondan kaçabiliyoruz ne onu anlayabiliyoruz ne de onun üstesinden gelebiliyoruz.” Rus Edebiyatının önemli kalemleri arasında yer alan Aleksey Nikolayeviç Tolstoy, 1882 doğumludur. Soyadından da anlaşıldığı üzere, Anna Karenina, Savaş ve Barış (2 Cilt Takım) gibi büyük klasiklerin yazarı Lev Tolstoy’la akrabadır. Rus Edebiyatının altın çağı olarak adlandırılan dönemde tiyatro oyunları, şiirleri, romanları ve masallarıyla varlık gösterdi ve başarılı işlere imza attı. Aristokrat Tolstoy ailesine mensup olduğu için 1917’deki Ekim Devrimi öncesinde Rusya’dan ayrıldı. 1923 yılında ise sevgi gösterileriyle karşılanarak yeniden ülkesine döndü. 2. Dünya Savaşı’nda Naziler’e karşı bir tutum sergileyen Tolstoy’un yaşanan katliamları belgelemesi ve halkı onlara karşı ayaklanmaya davet etmesi, Rusya’nın siyasi tarihine geçen olaylardan biridir. Bu hareketiyle Nürnberg Yargılamaları’na katkı sağladı ve insanlığıyla ön plana çıktı. 1936’da çocuk edebiyatının klasiklerinden Pinokyo uyarlaması ülkesi içinde oldukça ilgi gördü. Kendi kaleme aldığı eserlerle de okur kitlesi büyüdü. Eserlerinde mizahi bir kimlik de bulunan Tolstoy’un daha önce ülkemizde yayımlanan kitapları arasında önemli nehir romanlar içinde yer alan ve 3 ciltten oluşan “Azap Yolları” da bulunur. (İk cildi için bakınız: Azap Yolları 1. Cilt). Bozgun adlı romanına ek olarak, Düşman Kapımızda, Korkunç İvan ve Büyük Petro gibi tarih ve politika alanlarında yazdığı birkaç kitabı da yine dilimize kazandırıldı. Tolstoy ayrıca Rus bilimkurgu geleneğine de önemli bir katkıda bulundu. Su Adamı (incelemesi için bakınız: #121870926) ve Hava Adamı Ariel (incelemesi için bakınız: #148403300) adlı bilimkurgu romanlarıyla tanıdığımız
Bilim-Kurgu
2025 21. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2025 00:19
Kitapta Los ve Gusev isimli iki zıt karakterimizin birlikte Mars’a gidişini, Mars’ta kendilerini geliştirmiş bir toplumla karşılaşışını ve o toplumun çöküşüne şahit oluşlarını okuyoruz. Ben kitabın başlarında Los’a hayranlık duyup Gusev’e sinirlenirken sonlarda tam tersi Gusev’e hayranlık duymaya başladım. Karakterlerin işlenişini çok beğendim ve bir Rus Edebiyatı romanına göre her şeyin çok yerli yerinde, sade oluşu hoşuma gitti. Ne betimlemeler beni sıktı ne anlatım. Fakat biraz yarım kalmış gibiydi işleniş. İsyan biraz daha derin işlenebilir, daha uzun tutulabilirdi. Çok demiyorum bir kırk sayfa daha olsa tadından yenmeyecekmiş gibi hissettim. Benim bu zamana kadar en çok post-it yapıştırdığım kitap oldu bu arada kendileri. Kitaptaki pek çok yerin altını çizdim. VE ALTINI ÇİZDİĞİM DE İLK KİTAP. Okumanızı tavsiye ederim, sizi sıkacağını düşünmüyorum. Sadece biraz sabretmeniz lazım, çünkü yaklaşık 60-70 sayfa sonra başlıyor (evet farkındayım çok uzun ama girişi de çok olmasa da keyifli).
AelitaAleksey Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020608 okunma
Son kez görülen yıldız ışığı
2024 28. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2024 12:11
AE= Son kez görülen LİTA= Yıldız ışığı Zamanına kıyasla efsane bi yapıt. Bilimin astronominin çok fazla yaygın olmadığı zamanda böyle bir bilim kurgu bence efsane. Ama ama bazı duygular bana tam olarak geçmedi. Los ve Aelita'nın aşkı mesela .Ayrıca başta pek akıllı ve zeki bir rolde olmayan Gusev ise sonları doğru Los'a göre faha fazla ön plana çıkıyor bilgeliğiyle. Kitabını içeriğinden çok o dönemde astronomi ve tarih görüşlerini böyle sentezleyen Aleksey N. Tolstoy'a hayran kaldım. Ve bu kısımlar Los ve Aelita'nin aşkından daha çok ilgimi çekti. Keyifli Okumalar
Aelita: Mars'ta Günbatımı
2023 11. kitabı
Okunma: 01 Nisan 2023 11:58
"Bu dünyanın, buradaki bulutların, sağanak yağmur tıpırtılarının, ışıldayan çiğ damlacıklarının, yemyeşil tepeler arasında gezinen devlerin hasretini çeken, o hasretle yüreği burkulan biri vardı... Aelita'ydı, kuşun şakıdığı, Aelita... Var mıydı Aelita? Yoksa yalnızca bir hayal miydi?" Kitap, hayatta bir ümidi kalmamış bir Sovyet mucidi Los ve ordudan atılmış, yeni bir macera arayan eski bir Kızılordu askeri olan Gusev'in Mars'a yolculuğunu ele almaktadır. Mars'ta ise onları çok farklı olaylar beklemektedir. Bilimkurgu sevenlere şiddetle öneririm. Aleksey Tolstoy Aelita
2020 148. kitabı
Okunma: 07 Aralık 2020 21:28
1923 te yazılmış olması hayret uyandırdı. Mars'a yolculuğu ve orada yaşam olabilme ihtimalini çok güzel işlemiş yazar. Ben bu türlü geçmisten geleceğe tahmini fantazilerin doğruya yakın bir profil olay mekan örgüsü yakalamasını hep hayranlıkla alkışlamışımdır. Bence güzel ve eğlenceliydi. Okumak lazım.
2023 10. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2023 21:34
"Birkaç yıl içinde yıldızlar arasında yoğun bir uzay gemisi hareketliliğinin yaşanacağına inanıyorum. Macera ruhumuz, arayışlarımız, merakımız, kaygılarımız bizi sürekli buraya yönlendirecek." Dünya'daki en önemli dayanağını eşini kaybetmiş bir mühendis olan Mstislav Sergeyeviç Los Mars'a yapacağı yolculuk için yanına bir arkadaş aramaktadır. Kızıl Ordu'da görev yapan yaralandığı için görevden uzaklaştırılan Albay Aleksey İvanoviç Gusev bu yolculuk için gönüllü olur. Dünya'da yapacakları başka bir şeyleri olmayan iki yoldaş yeni maceralar için Mars'a çok hızlı bir yolculuk yaparlar. Dünya'da olduğu gibi Mars'ta da diktatör rejiminin bulunduğu, işçi sınıfının edildiği bir düzen vardır. Marslılar yeni misafirlerini mümkün olduğunca asıl şehirlerinden uzak tutarlar ama devrim için yanıp tutuşan, Sovyet rejimini Mars'a taşımak isteyen Gusev'i durdurmak imkansızdır. Gusev devrim mücadelesi verirken güzel Aelita'ya aşık olan Los hem ondan Mars'ın geçmiş tarihini öğrenir hem de günden güne Aelita'ya bağlanır fakat Aelita gezegenin diktatörü olan Tuskub'un kızıdır. Mars'ta devrim başarılı olacak mı? Kızıl Gezegenin halkı, diktatörü devirip yeni düzeni kurabilecek mi? Los'un Aelita'ya olan imkansız aşkı nasıl sonuçlanacak? Gezegenin geçmişi ile bugünü arasındaki benzerlikler, Gökten gelen adamlar, "Göklerin Oğlu" gezegenin talihini değiştirebilecek mi? 1920'li yollarda yazılan döneminin çok ilerisinde olan bilim kurgu kitabı Aelita oldukça akıcı ve hayal gücünü zorlayıcı bir kitap. Bir uzay macerası okur gibi, Star Wars filmlerini izler gibi okudum. Aklımda bir yandan da Jules Verne'in Ay'a Yolculuk kitabı aklıma geldi. Lev Nikolayeviç Tolstoy'un akrabası olan Aleksey Tolstoy biz film tadında bir eser bırakmış. "Ah, nasıl da kaçırdık fırsatı... Hayatı daha coşkulu, daha
Marstaki Kızıl İhtilal
2025 130. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2025 11:19
Kitabın 1923 tarihli olduğu düşünüldüğünde zamanının çok ötesinde bir bilim kurgu. Ama bilimi az kurgusu çok olmuş hatta macera kitabına dönmüş. Daha doğrusu bilim kurgu kamuflajı ile ''Batı'' ya karşı siyasi propaganda tadında okudum. Keyifli okumalar.
Aelita
2022 11. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2022 22:36
Günümüz insanının hala uzayda hayatın olup olmadığını sorgularken,zamanımızın uç teknolojilerini kullarak hala bir avuç yol katedememişken, yıllar önce uzay yolculuğu yapmış aşıklar okudum.:))”Aelita “ Yazar dünyanın kirlenmişliğini görmemek adına çareyi uzay yolculuğunda bulmuş sanırım ve böyle bir roman yazmış diye düşünmeden edemedim:)) Dönemine göre harika uzay bilgisi ve teknoloji bilgisi aktarılarak yazılan eser;Sovyet Rusya’nın Bilim adamı Mstislav Sergenyeviç Los ile eski bir kızılordu askeri olan Aleksey İvanoviç Gusev’in tanışıp birlikte Mars’a yolculuk etmeleriyle heyecan dolu yolculuğun başlayıp ve bu maceranın konu edildiği etkileyici bir Roman . Bilim kurgu türünden sıyrılıp daha çok aşkı hissettiğim cümleler oldu. Aelita Arkadaşlarımla şubat ayı için seçtiğimiz grup okumamızın ilk kitabıydı @ladiesbook️ “ Aelita’ya” önyargıyla başlamıştım ama severek okuyup bugün bitirdim.Çokça alıntıladığım bir kitap oldu yine , alıntılarımla biraz sıkmış olabilirim 1000k arkadaşlarımı:)) Önerebilirim severek okuyacağınızdan eminim. Filmini de izledim dün gece dayanamayıp ingilizcem pek iyi olmasa da zor oldu ama güzeldi okuduktan sonra izlemek. Aelita’ya dair sevdiğim cümleyi bırakıp incelememi sonlandırıyorum. “Dünya’da yaşamak için çok cesur olmak gerek;her şey kin ve nefretle zehirlenmiş dünyada” İyi akşamlar sevgiler
2021 23. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2021 20:18
Aelita... Kitabın konusunu bildiğimden ve hayran kaldığımda değil de, ismin bende ayrı bir yeri olduğundan başlamıştım kitaba. Ama yazıldığı zamana göre cidden mükemmel bir kitapla karşı karşıya kaldım. Günümüzde yazılsaydı mükemmelliği tartışılırdı gerçi. Kitap Los adında bir bilim adamının ve Gusev adında açığa alınmış bir askerin Mars'a yolculuk yapmasını anlatıyor. Mars'a varıyorlar da. Hem de uygarlığı gelişen, gelişip de artık sonuna bile gelinen... Ve bu arada kitabın bizzat ismi olan Mars Prenses'i Aelita ile tanışıyoruz ve Los aşık da oluyor :) Buraların spoiler olduğunu düşünmüyorum çünkü direkt kitabın arkasında da yazıyor. Neyse, içeriğinden bu kadar bahsetmek yeterli sanırım. Gelelim eleştirilerime, bir kere kitap o kadar yarım ki.. Duygular yarım, olay örgüsü yarım, tüm her şey yarım... Kitabın sonuna doğru mest eden felsefik cümleler bile damağımda kalıyor, eee daha yok mu diyorum resmen. Kitabın başlarında Los'u çok sevsem de, kitabı Gusev'e hayran kalarak bitirdim çünkü resmen filozofa dönüştü yahu adam. Aleksey Tolstoy'un bu kitabı biraz felsefik, biraz romantik, ve ağzı açık bıraktıracak kadar ileri görüşlü.. Hemencecik ve kolayca okunabilir, ama bu kitaptan önce önerebileceğim fazlaca şey var. Yine de son alıntımı okumanızı çok isterim, çünkü hariga bir metinle karşılaşacaksınız. Bu incelemeyi biraz yarım hissediyorum, kitap gibi :') Hoşçakalın, kitaplarla kalın.
2021 51. kitabı
Bazı insanların hayal gücüne, vizyonuna hayran olmamak elde değil 1920’ lerde yazılan bu kitap okuru büyülemekle kalmıyor “ ileriyi görme, geleceğe dokunmasıyla” kendi çekim gücünün etkisinde bırakıyor sizi. Mars’ a inen kızıl ordu neferi Gusev ve mühendis Los’un başından geçenlerin anlatıldığı #aelita #marsprensesi nde yaşanan olaylar, satır aralarında gizlenmiş Rus siyasetini, sosyal yaşamı ve devrimini hissettirdi bana. Emekçi marslıların otoriteye ayaklanması ve süregelen olaylar silsilesi sonrası hissettiklerim “Mars’ta da hayat böyle mi?” dedirtti Güç her yerde Yazıldığı dönem düşünüldüğünde zamanının ilerisinde olan kitap #tavsiyemdir
AelitaAleksey Tolstoy · Kuzey Işığı Yayınları · 2019608 okunma

Aleksey TolstoyYazar · 12 kitap
Babası kont Nikolay Aleksandroviç Tolstoydur (1849-1890). Annesi Aleksandra Leontyevna Turgenyeva (1854-1906), dekabrist Nikolay Turgenyev’in yeğenidir. Soylu bir aileden gelen Aleksey Tolstoy, Lev Tolstoy’un da uzaktan akrabasıdır. İlk öğrenimini evde özel öğretmen rehberliğinde tamamlamıştır. 1897 yılında Tolstoy’un ailesi geleceğin yazarının gerçek bir lise eğitimi alacağı Samara’ya taşınır. 1901 yılında liseden mezun olduktan sonra, öğrenimine devam etmek için Peterburg’a gider. Teknoloji Enstitü’sünün makine mühendisliği bölümüne girer. Bu yıllarda Nekrasov ve Nadson’dan öykünerek ilk şiirlerini yazar. 1907’de diplomasını almasına kısa bir süre kala, kendini edebî çalışmalara adamaya karar verir ve enstitüyü bırakır. “Mavi Nehirler Arkasında” eseri Rus folklörüyle tanışmasının bir sonucudur. Bu dönemde ilk düzyazı tecrübesini gerçekleştirmiştir “Saksağan Masalları”. Tolstoy’un sanatının ilk yıllarında, bu yıllarda arkadaşı olan Voloşin’in etkisi görülür. 1909 yılında ilk öyküsü olan sonraki yllarda “Volga boyunda” adlı derlemesine giren “Turenev’de Bir Hafta” eserini yazar. Daha sonra iki romanı “Tuhaf Adamlar” ve “Topal Ağa” eserlerini yazar. Tolstoy’un eserleri, kuşkusuz büyük ve güçlü bir yazar olarak gördüğü Maksim Gorki’nin dikkatini çeker. Birinci Dünya savaşı Tolstoy’un planlarını değiştirdi.Savaş muhabiri olarak cephede bulunur, daha sonra İngiltere ve Fransa’ya gider. Savaş hakkında bir dizi deneme ve makale yazar (hikayeleri: “Dağda”.1915; “Su Altında”; “Hoş Hanım”,1916). Savaş yıllarında dramaturjiye ve komediye “Şeytan” ve “Şekerim” yönelir. Şubat devrimi olayalrı onun ilgisini tarihle ve Petro dönemiyle ilgilenmesine teşvik eden Rus devletinin Problemlerine çeker. Uzun süre zamanını dönemin asıl olayı olan I. Petro ve kuşatmalarına ışık tutmak için çabalayarak arşivler üzerinde çalışmakla geçirir. Tolstoy Ekim Devrimini düşmanca kabul eder. Çalışmaya devam eder -1918’de onun yaratıcılığında tarihi konu ortaya çıkar (hikayeleri “Sanrı”, “Petro’nun Günü”)-. 1918 yılının sonbaharında ailesiyle Odessa’ya gider, oradan da Paris’e... Mülteci olmuştur. Ailesi hakkında bu dönemde Tolstoy daha sonra şunları yazar: "Göç sırasında hayat benim hayatımın en zor dönemiydi. Orada anladım ki vatanından ayrı bir çift insan olmak kimseye gerekli değil…" 1920 yılında “Nikitina’nın Çocukluğu” öyküsünü yazar. 1921 yılında Berlin’e göç eder ve Arefe grubuna( Sovyet hükümetiyle yapılan savaştan sonra ortaya çıkan, Rus göçmenlerinin, entellektüellerinin toplumsal politik hareketi girer. Bunun sonucunda eski arkadaşları Tolstoy’a yüz çevirirler. 1922’de Berlin’e gelen Gorkiy Tolstoyla dostça ilişkiler kurar. Berlin döneminde “Aelita” romanını, “Kara Cuma” ve “Yatak Altında Bulunan El yazması” hikayelerini yazar. 1923 yılında Tolstoy Sovyet Rusyasına geri döner. Dönüşünden sonra yazdığı eserlerin başında üçlemesi “Azap Yolu” (“Kız Kardeşler”, “Yıl 1918”, 1927-28; “Kederli Sabah”. 1940-41) eserini yazar. Trilojisi yani bu üçlemesi teme olarak “Ekmek” (1937) öyküsünü andırmaktadır. 1925 -1927 yıllarında bilim kurgu romanı “Mühendis Garin’in Hiperboloidi’ni yazar. Tarihsel romanı “Birinci Petro” (1929-1947 tamamlayamamıştır) Sovyet edebiyatında acımasız ve güçlü reform iktidarının savunuculuğunu üstlenen türün en önemli örneği sayılabilir. Tolstoy’un öyküsü “Aelita” (1922-1923) ve romanı “Mühendis Garin’in Hiperboloid’i (1925-1927) Sovyet bilim kurgu klasiklerindendir. Diğer eserleri arasında “Rus Karakteri” (1944), drama eseri-Çar rejimi hakkında fikir ayrımını anlatan “İmparatoriçe’nin Büyüsü” (1925) eserleri bulunmaktadır. Yazarın misafir evinde ilginç, yetenekli, insanlar-yazarlar, aktörler, müzisyenler toplanırdı. Tolstoy 16 yıl üzerinde çalıştığı fakat tamamlayamadığı tarihi romanı “Birinci Petro” eseri ile büyük başarıya ulaşmıştır. İç savaş sırasında sık sık denemeler, makaleler, kahramanları şavaşın zor tecrübelerini yaşamış sıradan insanlardan oluşan hikayeler yazıyordu. Savaş yıllarında drama eseri “Korkunç İvan’ı” yazar (1941-1943). Ağır hastalığı yazarın zafer günlerine kadar yaşamasına müsaade etmez ve Tolstoy 23 Şubat 1945’te Moskova’da ölür.