Şu Yalan Dünyanın Halleri
2019 66. kitabı
Okunma: 15 Nisan 2019 13:25
Aferin, yazar, şair, gazeteci ve güldürü üstadı Aziz Nesin'in 1959 yılında kaleme aldığı öykülerinden oluşan eseridir. Aziz Nesin bu öykülerinde toplumsal yaşantımızda karşımıza çıkabilecek olay ve durumları duru ve anlaşılır bir dille okuyucuya aktarmaktadır. Özellikle 'Helal Olsun' adlı öyküyü beğendim bu eserde. Bu öyküde sevgisiz kalan bir adamın nasıl bir caniye dönüştüğü anlatılmaktadır. Zengo adlı çirkin ve korkutucu adamın, bu kendisinin elinde olmayan özelliklerinden dolayı sevgisizlik görmesi ve bu sevgisizlik yüzünden önüne gelen herkesi hiç acımadan öldürmesi trajikomik bir şekilde anlatılmaktadır. Üstad Aziz Nesin bu öyküsünde toplumda hiç sevgi gösterilmeyen insanların sonunun nereye varabileceğini ve her insanın sevgiye ihtiyacı olduğunu oldukça çarpıcı bir şekilde ele almaktadır. Toplumsal yaşantımızdaki çarpıklıkları ve çelişkileri ustaca eleştiren Aziz Nesin, bunu güldürü ve mizah yoluyla okuyucuya oldukça etkili bir şekilde aktarmaktadır. Aferin, duru ve anlaşılır bir dil kullanılmasının yanısıra toplumda varolmaya çalışan insanımızın trajikomik hallerini etkili bir şekilde okuyucuya aktardığından kesinlikle okunmaya değer bir eser olarak görülmelidir...
2019 88. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2019 08:00
Karikatür Yayınları 1959 basımı 12 birbirinden güzel hikayeden oluşan bir kitap bitti. Her zaman ki gibi halkın yaralarına nüktedan yapısıyla dikkat çekiyor. İçinde kısaca şunlar var. İşsizlik, parasızlık ve şanssızlığın bir arada birleşmesi sonucunda hayatın zorlukları. Gazetelerde çıkan gerçek dışı haberler. Bu haber benzerini bir akrabama ait bir olayın okurun dikkatini çeksin diye daha dramatize ve sahte haber yapıldığını görmüştüm. Yöreler arasındaki kullanılan eş anlamlı kelimelerin insanın başına neler getirebileceği. Sevgisizlikten insanların nasıl caniye dönüştüğünü. Devlet kurumları arasında yapılan yazışma hatalarının nerelere kadar gidebileceğini. İçi boş, sadece olaylara sahip çıkarak devlet erkanında yerini bulan vasıfsız ve gereksiz insanların uluslararası platformlarda ülkeyi temsil etmesi. Kemal Sunal'ın meşhur trende soyulma sahnesini aklıma getiren mahkumların uyanıklığı. Buna benzer birçok konularda tam gediğine oturtan harika bir eser. Herkese iyi okumalar dilerim.
2023 204. kitabı
Kitap birbirinden güzel hikayeler içerir. Toplumdaki aksaklıkları, komiklikleri kendisine has üslubuyla anlatmış.Keyif alınarak bir çırpıda heyecanla okunacak kitap.Bazı öykülerde kendinizi, komşunuzu, bazılarında eş dostunuzu görebilirsiniz.
2017 66. kitabı
Hafta sonu Haydarpaşa garında düzenlenen sahaflar festivalinde 1971 basımını bulunca alıp bir solukta okuduğum , Aziz Nesin'in kısa öykülerinden oluşan bir kitap. Öyküler genelinde Nesin mizahı ile özellikle bürokrasiyi eleştiriyor. İnceden yapılan siyasi mizahı özlemişim. 1971 basımı olmasına rağmen dili anlaşılırdı. Ne yazık ki bürokratik yaklaşım o yılardan bu zamana pek değişmemiş ve hayatımızın her aşamasında mizahın şifacı gücünden , hoşgörüsünden uzaklaşmışız.
2025 18. kitabı
Okuduğum ilk Aziz Nesin kitabı. Kitap bir birinden farklı hikayelerden ibaret.öykülerinde toplumsal yaşantımızda karşımıza çıkabilecek olay ve durumları anlaşılır bir dille okuyucuya aktarmaktadır. Anlattığı mizahla kahkaha attığım yerler oldu. Arada kendimi yeşilçam filmlerinde gibi de hiss ettiyim oldu.Bir oturumda keyifle okunacak kitaplardan...
2026 19. kitabı
Aziz Nesin’in Aferin adlı eseri, yazarın kendine has keskin mizahı ve derin toplumsal eleştirilerini bir araya getiren sarsıcı bir öykü derlemesidir. Kitap, bireyin toplumsal sistem, bürokrasi ve dalkavukluk kültürü karşısındaki sıkışmışlığını, adeta bir ayna tutarak gözler önüne serer. Nesin, her biri bağımsız görünse de temelde aynı çürümüşlüğü hedef alan öykülerinde, "aferin" peşinde koşan, takdir edilme arzusuyla kendi benliğinden ve ahlakından ödün veren insan tiplerini trajikomik bir dille resmeder. ​Eserin en büyük orjinalliği, dönemin sosyo-politik aksaklıklarını yerel bir dille ele alırken, evrensel bir insanlık panoraması çizmeyi başarmasıdır. Aziz Nesin, okuyucuyu sadece güldürmekle kalmaz; durum komedisi ve absürt olay örgüleri aracılığıyla derin bir sistem sorgulamasına iter. Karakterlerin içine düştüğü çelişkiler ve trajik durumlar, yazarın yalın ama bir o kadar da keskin üslubuyla birleştiğinde, eseri sadece yazıldığı dönemin değil, her dönemin bürokratik ve toplumsal çıkmazlarını anlatan zamansız bir başyapıt haline getirir. ​Kısacası Aferin, insanın onaylanma arzusu üzerinden toplumsal çürümeyi ve sistemin bu çürümeyi nasıl beslediğini gösteren güçlü bir yergi örneğidir. Aziz Nesin’in gözlem yeteneğinin ve ironi ustası kimliğinin en somut kanıtlarından biri olan bu kitap, güldürürken can acıtan, düşündürürken de okuru kendi eylemleriyle yüzleştiren sarsıcı bir edebi deneyim sunmaktadır.
2022 7. kitabı
İroni ve mizahla dopdolu bir Aziz Nesin klasiği özellikle 16.öykü hayatın tam merkezi.. Artık öykünün ismi gibi şaşıracağımız "Hiçbir Şey Kalmamış"
2018 48. kitabı
16 kısa hikayeden oluşan ve Nesin klasiği, bürokrasi ve coğrafya aptallıklarını dile getirdiği kitapta, bolca hiciv bulabilirsiniz. Ben özellikle, torpil ile memur olmaya giderken ailesi dağılan bir adamı anlattığı "Hep Döküldük" hikayesini, İştahı olmamasına rağmen dünyaları yiyip belki iştahım gelir diye diye doymak bilmeyen bir bürokratı anlattığı "O Kadar da Değil" ve anlamlarını bilmediği halde, bir tarafı seçmek zorunda kalıp sürekli dayak yiyen bireyi anlattığı "Sağcı mısın? Solcu musun?" hikayelerini sevdim. 3-4 kitap arasında Aziz Nesin okumak beyni çok rahatlatıyor, aynı formülü uygulayabilirsiniz siz de :)
2018 47. kitabı
Okunma: 11 Nisan 2018 00:00
Mizah da bir nevi ifade sanatı. Bu kitaptaki gibi işlendiğinde ise, edebiyatın değil, felsefenin alt dalı gibi duruyor bana göre. Hep hüzünlenip ağlayacak değiliz ya. Gülerken düşünmek, çok sağlıklı bir iletişim yolu aslında. Aziz Nesin de, bu yolun en iyi ustalarından.
2025 59. kitabı
Nesin yine hicivdeki ustalığını konuşturmuş, keskin zekâsını ve toplumsal eleştirideki dehasını göstermiş. Türkiye’nin politik, bürokratik ve toplumsal yapısını ironinin kılıcıyla didiklerken, absürt olayları ustalıkla örerek güldürürken düşündürüyor. Eserde, bireylerin sistem içindeki yozlaşmasını, çıkar ilişkilerini ve ahlaki çöküşü mizahın en sert haliyle sunuyor. Nesin’in karakterleri, gerçek hayattan farksız; kimi zaman saf, kimi zaman kurnaz, ama her zaman tanıdık, yurdum insani. :)) Yazar, bu karakterler aracılığıyla Türkiye’nin sosyopolitik manzarasını yansıtırken, toplumun içine işlemiş çarpıklıkları gözler önüne seriyor. Bu kitabı okuyup da kendine bir ayna tutmayan varsa, ona da aferin!
Düşünce

Aziz NesinYazar · 190 kitap
20 Aralık 1915’te İstanbul’da doğdu. İki yıl Darüşşafaka Lisesinde öğrenim gördü. Kuleli Askeri Lisesini bitirdi. Kara Harp Okulu ve Askeri Fen Okulundan mezun oldu. Üsteğmen rütbesindeyken "görev ve yetkisini kötüye kullanmak" suçlamasıyla yargılanıp ordudan uzaklaştırıldı. Bir süre bakkallık yaptı. Ardından gazeteciliğe başladı. Yedigün, Karagöz ve Tan Gazetesinde çalıştı. Cumhuriyet adlı bir magazin dergisi yayınladı. Sabahattin Ali ile birlikte, Marko Paşa, Malum Paşa, Merhum Paşa, Alibaba mizah dergilerini çıkardı. 1951de bir kitapçı dükkanı, ardından bir fotoğraf stüdyosu açtı. 1954ten itibaren Akbaba mizah dergisinde takma isimlerle mizah öyküleri yazdı. Yazın yaşamı boyunda 100ün üzerinde takma isim kullandı. Kemal Tahirle birlikte Düşün Yayınevi’ni kurdu.Yeni Gazete, Akşam ve Taninde köşe yazıları yazdı. Yazarlığı, Öncü, Yeni Tanin ve "Ustura" isimli bir mizah eki de hazırladığı Günaydın gazetesinde sürdürdü. 1962de Zübük isimli mizah dergisini çıkardı. 1963te yayınevinin yanmasının ardından sadece yazmaya başladı. 1972de Çatalcada kimsesiz çocukların eğitimini gerçekleştirmeyi amaçlayan Nesin Vakfını kurdu. Kitaplarının tüm gelirini bu vakfa bağışladı. 1976-1980 arasında her dalda edebiyat ödülleri veren Nesin Vakfı Edebiyat Yıllığını çıkardı. 1979da seçildiği Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanlığı görevini yıllarca sürdürdü. Sadece Türk edebiyatının değil dünya mizah edebiyatının da sayılı isimleri arasında yer alan Aziz Nesin, düşünceleri ve yazıları nedeniyle siyasi iktidarlardan sürekli baskı gördü, tutuklandı, yargılandı, sürgün edildi, cezaevlerinde kaldı. 6 Temmuz 1995 tarihinde yaşamını yitirdi. Öykülerinde Türk toplumunu ayrıntılarıyla yansıtır. Anlatımında halk edebiyatının ana öğelerinden yararlanır. Yer yer masal temasıyla ve mizah aracılığıyla günlük olayları, toplumsal aksaklıkları eleştirir. Türk edebiyatında çağdaş mizah yazarlığı tekniklerini geliştiren, genç mizah yazarlarının doğmasına yolaçan yazardır.