Aforizmalar

Bernard Shaw
Çevirmen:
Devrim Evci

Bazen tek bir aforizma bile insanın zihninde uzun süre dolaşıyor.
2026 10. kitabı
Okunma: 04 Mart 2026 07:24
Bernard Shaw’ın Aforizmalar kitabı, kısa cümlelerle uzun düşünceler kurabilmenin güzel örneklerinden biri. Kitap boyunca insan doğası, toplum, ahlak, siyaset ve yaşam üzerine söylenmiş yüzlerce küçük ama etkili düşünceyle karşılaşıyorsunuz. Aforizma okumak her zaman kolay değildir. Çünkü metin kısa olsa da, anlamı çoğu zaman okuyucudan tamamlanmayı bekler. yazar da tam olarak bunu yapıyor. Bir cümle söylüyor ve gerisini sizin düşünmenizi istiyor. Bu kitapta en çok hoşuma giden şey, Yazar’ın keskin zekâsı ve ironisi oldu. Birçok aforizma, ilk okunduğunda basit gibi görünse de aslında toplumun alışkanlıklarını ve insanın çelişkilerini oldukça sert biçimde eleştiriyor. Yazar çoğu zaman insanların doğru sandığı şeyleri ters yüz etmeyi seviyor. Kitabı okurken sık sık durup düşünme ihtiyacı hissettim. Çünkü bazı cümleler bir paragraftan daha fazla şey anlatabiliyor. Bazen tek bir aforizma bile insanın zihninde uzun süre dolaşıyor. Benim için bu kitap, bir oturuşta bitirilecek bir kitap değil. Daha çok ara ara açılıp okunacak, altı çizilecek ve üzerine düşünülecek bir kitap gibi. Kısacası Aforizmalar, kısa sözlerin ne kadar güçlü olabileceğini gösteren bir eser. Yazar ın zekâsını ve gözlem gücünü görmek isteyenler için keyifli bir okuma.
AforizmalarBernard Shaw · Dipnot Yayınları · 2024606 okunma
2025 30. kitabı
Okunma: 26 Nisan 2025 00:00
Kitapta adı geçen yazar ve düşünürlerin özlü sözleri hakkında 1989, 1992, 1993 ve 1999 yıllarında, İngilizce yazılmış dört kitaptan derlenerek oluşturulmuş bir kitap. Sözlerin konu başlıkları altında verilmesi iyi olmuş. Bununla birlikte, yazarların kitap ve oyunlarında geçen sözlerin kaynaklarının verilmesi de faydalı. Her yazardan önce o yazarın hayatını anlatan "giriş" denilebilecek birkaç sayfaya da yer verilmiş. Uzun uzun anlatıabilecek fikirleri bir cümlede dile getirebilmek büyük yetenek. Kitap, içerdiği her söz için olmasa da bazı sözler için bunu hissettiriyor.
AforizmalarBernard Shaw · Dipnot Yayınları · 2024606 okunma
2025 37. kitabı
Yaşadığı topluma kayıtsız kalamayan insanlar, her zaman sesini çıkarmış ve eleştirisini yapmıştır. Çünkü bu toplumsal protestoyla nefes alabilirler ve temsil ettiği değerlere uygun yaşayabilirler. 1925 yılında Nobel Edebiyat Ödülü kazanan İrlandalı yazar George Bernard Shaw da işte bu kategoriye giriyor. Bugün incelediğim "Aforizmalar" adlı eserinde durumu daha net anlıyorsunuz. İrlandalı oyun yazarı ve eleştirmenimiz, aslında çok iyi ve net bir gözlemci... Sivri fikirleri bulunuyor ve kim olursa olsun asla otosansüre gerek duymuyor, sözlerini asla sakınmıyor. Yaşadığı topluma son derece hakim, bu toplumun yaşayış stiline ve ahlak anlayışına her zaman eleştirel bir gözle bakıyor. Toplumsallıktan sanata, sanattan felsefeye, felsefeden politikaya, politikadan insan hislerine, hislerden insanı etkileyen her türlü kavram ve olgular konusunda son derece etkili görüşleri var. İşte bu görüşler, şimdi "Aforizmalar" adlı eserde bir araya geliyor. Shaw, geniş ve yetkin bir yelpazede okura eleştirel gözlemlerini paylaşıyor. Bu görüşleriyle bir dönemin düşünsel hayatını şekillendirdiğini ve görüşlerinin günümüz 2025'inde bile geçerliliğini koruduğunu unutmayalım. Oldukça akıcı bu kitapta herkes kendine bir şeyler bulacak ve altı çizilecek pek çok yer var. İnsanların her zaman kendilerinde olmayan özellikleri abarttığını düşünür. Zayıf insanların merhameti barındırdığı görüşündedir. Adalet konusundaki eleştirisiyle demokrasiyi vurgular. Ailenin mutluluğu simgelediğini, aile kurmanın önemli bir toplumsal hizmet olduğunu belirtir. Ebeveynlik ve aptallık hakkında ders çıkarılası ve yüz güldüren tavsiyeler paylaşır. Suskunluğun en iyi aşağılama yöntemi olduğunu anlatır. Aşkın meraktan doğduğunu söylerken, evliliği aptallık olarak değerlendirir. Dünyada herkesin birbirine bağımlı
2025 205. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2025 11:53
Aforizmalar, 1925 Nobel Edebiyat Ödülü’nü alan İrlandalı yazar Bernard Shaw'ın deneme inceleme türünde yazdığı kitabıdır. 1925 Nobel Edebiyat Ödülü, "idealizm ve insanlıkla özdeşleşen, kışkırtıcı hicviyesinin çoğu zaman benzersiz bir şiirsel güzellikle harmanlandığı" çalışmaları nedeniyle George Bernard Shaw'a verilmiştir. Oyun yazarı olarak ünlenen George Bernard Shaw, düşünsel içeriği her zaman öne çıkan güldürüleriyle yaşadığı toplumun alışkanlıklarına ve ahlak anlayışına yergi okları göndermiş; sanat, siyaset, felsefe ve ekonomi gibi çok farklı alanlardaki gözü pek eleştirileriyle döneminin düşüncesinin biçimlendirilmesinde etkili olmuştur. Oyunlarında baskın ve yaygın anlayışları iğneleyip eleştirmekten çekinmeyen Bernard Shaw’un yapıtlarının imbiğinden süzülmüş başına buyruk sözler, okurlarını her zaman şaşırtmış, düşündürmüş ve eğlendirmiştir.
·104 syf.·
2026 75. kitabı
Aforizmalar Bernard Shaw Bana kısmen hitap eden ama bütünüyle çok hitap etmeyen bir kitap oldu. Buna rağmen kısa sürede okunabilir ve oldukça akıcı dili, aforizma türünü sevenler için okuma avantajı sağlıyor. George Bernard Shaw’un ironik, sivri dilli, eleştirel ve zaman zaman provokatif üslubu kitap boyunca hissediliyor. Toplum, siyaset, din, ahlâk, insan doğası, iktidar, adalet, eğitim, evlilik, ve birey–sistem çatışması gibi pek çok toplumsal ve bireysel konu aforizmalar üzerinden işleniyor. Okurken bazı bölümlerde ve fikirlerde kendime yakın noktalar bulduğumu söyleyebilirim. Her ne kadar tamamıyla benim düşünce dünyamla örtüşmese de, yer yer durup düşündüren cümleler barındırıyordu.
Yoğun bir kitap.
2026 14. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2026 14:39
Bernard Shaw'nun Aforizmalar kitabı bir çok konuyla ilgili nokta atış tespitleri olan bir kitap. Kısa ama yoğun içeriğe sahip bir kitap. Her cümlenin sonunda bir durup düşünüyorsun. Ben okurken çok keyif aldım. Hatta okurken eşinizle, dostunuzla, çocuğunızla paylaşıp beyin fırtınası yapılabilir. Eminim kaliteli zaman geçirisiniz. :)
AforizmalarBernard Shaw · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2023606 okunma
Dikkat çeken cumlelerin olduğu alıntı kitabıdır.
2024 20. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2024 00:17
Kitap konulara ayrılmış olup birçok aforizmadan oluşmaktadır. Ben baya bir cümlesini begendim içlerinden alıntıladıklarımdan oldu, sevmediğim fikrime ters olan alıntılar da yok değil o sebepten 1puanı kırıp 8puan verdim. Okuduğunuz kitapların arasına sıkıştırıp rahatlatacak, hoşunuza gidecek aforizmalar bulacağınız çok güzel bir kitap.Örnek sevdiğim birkaç alıntı da ekleyeyim: -- Bu dünyada en acıklı şey, çok zeki bir insanın dürüst bir insan olmamasıdır. -- Benim gözümde hayat çabucak sönüp giden bir mum değil. Şimdilik taşımak zorunda olduğum ve gelecek kuşaklara aktarıncaya kadar ışıl ışıl yanmasını istediğim muhteşem bir meşale. -- Başkalarının imzalarını toplayarak vakit kaybetme; kendini kendi imzanı toplamaya değer kılmaya ada. -- Yok, hayır. Ben çok akıllı sayılmam, ama çevremde o kadar çok aptal var ki. Okuyacaklara keyifli okumalar dilerim. Hep kitapla kalın.
Puan vermedi·104 syf.·
2026 395. kitabı
Gördüğüm ilk hapishanenin duvarında “Kötülük yapmayı bırak, iyilik yapmayı öğren” yazıyordu. Ama duvarın dışında yazdığı için mahkumlar yazıyo okuyamıyordu. Bernard Shaw Hayat ciddiye alınmayacak kadar kısa...s:72 Düşünsel içeriği her zaman öne çıkan güldürüleriyle yaşadığı toplumun alışkanlıklarına ve ahlak anlayışına yergi okları göndermiş; sanat, siyaset, felsefe ve ekonomi gibi çok farklı alanlardaki gözü pek eleştirileriyle döneminin düşüncesinin biçimlendirilmesinde etkili olmuştur. Oyunlarında baskın ve yaygın anlayışları iğneleyip eleştirmekten çekinmeyen Bernard Shaw’un yapıtlarının imbiğinden süzülmüş başına buyruk sözler, okurlarını her zaman şaşırtmış, düşündürmüş ve eğlendirmiştir. Aforizmalar İstersen dünyanın en yüce tahtına kurul, oturacağın yer yine de kıçının üstüdür...s:46
Deneme, İnceleme, Edebiyat
2024 12. kitabı
Aforizmalar okuma akıcılığı açısından iyi oluyor lakin sözün sahibi gerçekten kitabın başlığında yer alan yazara mı ait bundan emin olmak mümkün olmuyor. Kitabı doldurmak için ya birkaç sayfa önce yazılan aforizma birkaç sayfa sonra yeniden karşımıza çıkıyor ya da sözün sahibi olmadığı halde o yazara mal edilerek içeriğe ekleniyor. Bu eser için ilki geçerli değil ama ikincisi geçerli. Şimdi bu esere gelecek olursam; "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur." Mustafa Kemal Atatürk'e ait bir söz ama eserin 14. sayfasında bu söz "Sağlam vücut sağlam kafada bulunur." şeklinde karşımıza çıkıyor. "Benim bir elmam varsa, sizin de bir elmanız varsa ve bu elmaları değiş tokuş edersek sizin de benim de bir elmamız olur. Ama sizin bir düşünceniz varsa, benim de bir düşüncem varsa ve bu düşünceleri değiş tokuş edersek ikimizin de iki düşüncesi olur." Google'dan bakarsak Konfüçyüs olmakla birlikte başka isimlerde çıkıyor. "Güç olsun geç olmasın." Anonim olarak atasözü bildiğimiz bu söz nasıl Shaw'ın aforizması olarak kitap içerisinde yer alıyor? Eser; zaman zaman sivri dili, eleştirisi ve fikirleriyle Bernard Shaw'ın sözlerinden/aforizmalarından oluşuyor. Hatta başlıklara ayrılarak o başlıklara uygun içerikteki sözleri eklenmiş. Birçok sayfasını işaretledim, üzerine düşündüğüm ve beğendiğim aforizmalar da oldu ama keşke yukarıda örneğini verdiğim kendine ait olmayan ya da şüpheli görülen sözler eklenmemiş olsaydı. Yani ben yadırgadım, anlam veremedim. İşin içinden de çıkamadım. Dümdüz okuyup geçemedim Pek içime sinmedi bu durum.
Aforizmalar
özlüsözler.com
2025 35. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2025 16:44
Geçenlerde tesadüfen bir kitapçıda denk gelip aldığım bu kitap, daha önce hiç okumadığım tarzda(aforizma veya özdeyiş)olduğu için çok ilgimi çekti. Yazarı da daha önce okumadım. Ama kitap tam anlamıyla bir başucu kitabı... Bu yüzden iyi ki alıp okumuşum(sanırım bu tarz kitapları daha çok okuyacağım) Kitap ,yazarın çeşitli eserlerinde geçen özlü sözlerinden oluşuyor. İnsan, duygular ve hayatla ilgili çok güzel sözler var. Ayrıca yazarın da nüktedan dili kullanması okurken sizi fazlasıyla rahatlatıyor. Daha önce başka yerlerden duyup öğrendiğim birçok sözün de yazara ait olduğunu bu kitapla görmüş oldum. Herkesin okurken kendinden bir şeyler bulacağı,hiç sıkmayan, sözler üzerine derin düşüncelere dalabileceğiniz 10 numara bir kitap. Alın, okuyun, okutun...
Düşünce
AforizmalarBernard Shaw · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2023606 okunma

Bernard ShawYazar · 32 kitap
George Bernard Shaw (d. 26 Temmuz 1856, Dublin, İrlanda - 2 Kasım 1950, Hertfordshire, İngiltere), İrlandalı yazardır. Oyun yazarı olarak ünlenen yazar, altmıştan fazla oyuna imza atmıştır. Hem 1925'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü hem de 1938'de Pygmalion ile Oscar'ı alarak, bu iki ödülü de alabilen ilk insan olmuştur. Sosyalizm ve kadın haklarının koyu bir savunucusu olmuştur. Shaw, vejetaryen olmasının yanında ayrıca içki ve sigaradan da hayatı boyunca kaçınmıştır. Ayrıca resmi eğitime de karşı çıkmıştır. Shaw, 94 yaşına geldiği 1950'de, ağaç budarken merdivenden düştükten sonra oluşan yaralarının iyileşmemesi sonucunda olaydan birkaç gün sonra ölmüştür. Shaw; müzik, sanat ve tiyatro eleştirmeni olarak "Corno di Bassetto Mancare" mahlasıyla Wolverhampton Star’da, GBS mahlasıyla Dramatic Review (1885-1886), Our Corner (1885-1886) ve The Pall Mall Gazette’te (1885-1888) yazmıştır. 1895'ten 1898'e kadar, Shaw, Frank Harris’ Saturday Review’da tiyatro eleştirmenliği yapmıştır. Eleştirmen olarak aldığı maaş, ancak geçinebilmesini sağlamıştır. Shaw'un erken gazeteciliği; kitap, sanat ve müzik kritikleriyle geçti. Müzik eleştirilerinden çoğu, tartışmalı Alman besteci Richard Wagner'i över nitelikteydi. Ayrıca, Saturday Review için yaptığı tiyatro eleştirmenliğinde de Norveçli tiyatrocu Henrik Ibsen'i övmüştür. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/George_Ber...