The Boy, the Mole, the Fox, the Horse and the Storm

Always Remember

Charlie Mackesy

2025 29. kitabı
Okunma: 17 Kasım 2025 05:45
Çoğumuz çoğu zaman kaybolmuş ve değersiz hissederiz. Kendi kendimize bir an kalmak buna yeter. “Burada ne işim var? Varlığımın ne anlamı var?” vb. sorularla boğuşurken buluruz kendimizi. Bunlardan bahsetmek, açık açık ifade etmek pek kabul görmez. Ama kimileri için tüm bunlar hayat boyu yanında taşıdığı buz gibi gerçeklerdir. Bazısı bu özdeğersizlik ve kaybolmuşlukla savrulur oradan oraya veya toplumun/ailesinin kendisine biçtiği rolleri otomatik üstlenerek, hiçbir şey hissetmeden, fark etmeden yaşar gider. Bazısı o rolleri de kabul edemez, savrulurken oradan oraya tüketir kendini hisse hisse. Bazısı da vardır ki, sanata tutunup bizzat bunlarla yeniden var eder kendini. İçindeki karanlık, sanatın dönüştürücü etkisiyle bir ışık kaynağına dönüşür. İçinde sıkışıp kalmaktan kokuşan tüm o olumsuz duygu ve inançlar, sanatla ifade edilmiş olmanın ferahlığına erer. İşte bunu başarabilen insanlara ayrı, eserlerine ayrı hayranlık besliyorum. Her sanatçının kaynağı elbette aynı değil. Ama bana öyle geliyor ki, Mackesy’nin sanatının kaynağı, içinde ona rahatsızlık veren bu tür duygu ve inançlar. Elbette bundan emin olamam ama kitabı okurken böyle düşünmek bana çok iyi geldi. #AlwaysRemember , #çocukköstebektilkiveat kitabının ikincisi. Devamı diyemem, birbirinden bağımsız da okunur bu iki kitap ama yazarının bu çocuklarla yazıp çizdiği ikinci kitap. Henüz Türkçe’ye çevrilmedi ama, eminim yakındır. Orijinal dili olan İngilizce’yle okuma imkanınız varsa, değerlendirin derim. Böylece çeviriyle gelen o kaçınılmaz tül perde de ortadan kalkmış olacak ve kitap nefis bir deneyime dönüşecek. Kitabın çizimleri ve renkleri, el yazısıyla okuduğumuz içeriğiyle o kadar uyumlu ki, bir dans gibi, şahane bestelenmiş bir şarkı gibi akıyor. Yumuşacık oldum okurken, sıcacık sarıldı bana her bir
Always RememberCharlie Mackesy · Penguin Life · 20255,6bin okunma
·128 syf.·
2024 4. kitabı
Charlie Mackesy Çocuk, Köstebek, Tilki ve At İncelememe başlamadan önce uzun bir süre tereddüt ettim çünkü hayatta her şeyin olduğu gibi incelemelerin de "mükemmel olmak" zorunda olduğunu düşünürdüm. Bu sebeple, erteleme döngüsüne girmiştim. Döngüyü, kırmak güç oldu, ilhâm beklendiği anda gelmeyecekti ve ben ona gitmeye karar verdim. Hani bir şeyin doğrusunu bilirsin de, yapamazsın ya işte kitapta geçen bu cümle, zihnimde dönüp duran "mükemmel olmak zorunda değilsin, sadece başla," kavramını su yüzüne çıkardı. "En büyük yanılgı," dedi köstebek, "hayatın mükemmel olması gerektiğidir. "Devam edebilmemiz için hepimizin bir nedene ihtiyacı var, seninkisi ne?" diyor yazar, bu soruyu hayatımızın bir döneminde cevaplamak için çaba harcarız. Bazılarımız şanlısıdır ki ne istediklerini neye ihtiyaçları olduğunu bilirler. Bilmek yeter mi insana? Peki geri kalanımız? Bazen de bu soruyu kulak ardı etmek zihinde geçici bir rahatlama sağlar. Özellikle hayatın inişli çıkışlı dönemlerinde. Hep kaçarız, ama neden kaçarız? Kendimizi bulamayacağımızdan mı yoksa bulmaktan korktuğumuz kişiyle yüzleşmekten mi? "Sadece dışımızı görebiliyoruz, oysa hemen her şey içimizde oluyor." Nereye gidersen git, kiminle olursan ol zihnin seninle olacak. Sevgi ve değer görme hislerinin kendine ait olmadığını hissettiği zaman nasıl sevilir ki insan? Kendini sevmeyen, başkasını, hayatı, çiçeği, köpeği, kitapları sevebilir mi? Bence sevgi bir aidiyettir, insan öncelikle kendisine ait olmalı... Hayat fırtınalı bir yolda yürümek gibidir aslında, inişler-çıkışlar, fırtınadan öğrenilecek, unutulacak şeyler... Kitapta herkesin farkında olduğu ama hayatında yer verme cesaretiğini bulamadığı noktaları, basit ve anlaşılır bir dilde anlatılmış. Zaten önemli olan da zor şeyleri basit anlatmak değil midir? İncelememi
2024 Okuma Raporları
Çocuk, Köstebek, Tilki ve AtCharlie Mackesy · Mundi Yayınevi · 20215,6bin okunma
2023 31. kitabı
Çocuk, Köstebek, Tilki ve At ๑Çocuğun ilk karşılaşması kitapta, bir şeyi başaramadığında pasta isteyen Köstebek ile oluyor. Aralarında geçen konuşmaların birkaçı: "Sence en büyük zaman kaybı nedir?" "Kendini başkalarıyla karşılaştırmak." dedi Köstebek. "Sahip olduğumuz en büyük özgürlüklerden biri, olaylara nasıl tepki verdiğimiz." "Kendine İyi davranmak yapabileceğin en büyük iyiliklerden biri." dedi köstebek. "En güçlü olduğunu söylediğin zaman ne zamandı? diye sordu çocuk. " Zayıflığımı göstermeye cesaret ettiğim zaman. " " Pastadan daha iyi bir şey keşfettim" "Hayır etmedin," dedi çocuk. "Ettim" diye yanıtladı köstebek. "Neymiş" "Sarılmak. Etkisi daha uzun sürüyor." ๑İkinci karşılaşma Tilki ile.. "Büyük şeyleri kontrol edemediğini hissettiğinde burnunun dibindeki sevdiğin şeylere odaklan. ๑Son karşılaşma ise At ile oluyor. Fırtınadan sonra, " Yolumuz çok uzar. " diye iç geçirdi çocuk. " Evet, ama bak ne kadar yol kat ettik. "dedi at.
Dostluk ve Bilgelik Üzerine Bir Yolculuk
2024 16. kitabı
“Çocuk, Köstebek, Tilki ve At” gerçekten kalbe dokunan bir kitap. İçindeki her sayfa, insanı çocukluk anılarına götüren, saf duygularla dolu bir yolculuk. Charlie Mackesy’nin yazdığı ve çizdiği bu eserin en özel yanlarından biri, kitabın her yaşa hitap etmesi ve aynı zamanda sade, derin ve düşündürücü olması. Kitap, dört dostun yolculuğunu anlatıyor. Çocuk, masumiyetin ve merakın sembolü; Köstebek, hayata dair basit ama bilge sözleriyle öne çıkıyor; Tilki, sessizliğiyle güçlü bir karakter sergiliyor; ve At, bilgelik ve cesareti temsil ediyor. Bu dört karakterin birbirleriyle olan diyalogları, dostluğun ve sevginin en saf halini gözler önüne seriyor. En çok etkilendiğim kısımlardan biri Köstebek’in şu sözleriydi: “Seninle burada olmaktan başka bir şeye ihtiyacım yok.” Bu cümle, bazen sadece birlikte olmanın, kelimelere ve büyük gösterilere ihtiyaç duymadan dostlukların ve bağların ne kadar güçlü olabileceğini gösteriyor. Her sayfada sadece birkaç cümle yer alıyor, ama Mackesy’nin cümleleri o kadar derin ki, her biri uzun uzun düşündürüyor insanı. Tilki’nin sessizliğine karşılık ara sıra söylediği sözler de kitabın dokunaklı yönlerinden biri. Bir örneğinde şöyle diyor: “Beni de sevebilir misin?” Bu cümle, her insanın içinde bir yerlerde var olan o sevgiye duyulan açlığı hatırlatıyor. Kitap boyunca, sadece dostluk değil, aynı zamanda kendi kendimizi kabul etme, sevme ve cesur olma temaları da işleniyor. Kitabın illüstrasyonları da oldukça etkileyici. Çizimler, karakterlerin naifliğini ve hikayenin sıcaklığını mükemmel bir şekilde yansıtıyor. Mackesy’nin akıcı ve sade çizgileri, hikayenin duygusal derinliğiyle kusursuz bir uyum içinde. Her sayfayı çevirdiğinizde, karakterlerin gözlerine bakarak onların iç dünyasına adeta bir pencere açmış gibi
masalcı..:
2023 58. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2023 11:52
(göldeki kuğuları kastederek) … “nasıl böyle sakin ve mükemmel görünebiliyorlar” diye sordu çocuk. “altta deli gibi ayak çırpıyorlar.” dedi at. Çocuk, Köstebek, Tilki ve At - Charlie Mackesy Toplum seyrinde karşılaştığımız insanları izlerken, vitrinden ne kadar mutlu, ne kadar sakin, ne kadar kendilerinden emin gibi görürüz onları… Oysa suyun üzerinde durmaya çalışan bir kuğudan farkı yoktur pek çoğunun: ayakları çırpınır ha çırpınır su üstündeki sakinliklerini temin etmek için. Kendimizi topluma kabul ettirmek adına ne kadar çok tavizler verdiğimiz akla gelince, ilginç duygulara kapılıyor insan. Sevilmek, beğenilmek, onaylanmak ve daha neler neler… Oysa, Charlie Mackesy bu minik ama gönlü zengin öyküde bizi bambaşka bir şekilde karşılıyor bizleri. Hepsi kendi halinde olan öyküdeki bu dört arkadaş sevmek sevilmek üzerine, umut etmek üzerine hayli güzel diyaloglar sunuyor bizlere. Hersi birbirini olduğu gibi seviyor, değiştirmeye çalışmadan, ayıplamadan. Önsözde “Aslında herkes el yordamı ile ilerliyor.” diye not etmiş yazar. Toplum resmini çekme adına ne kadar hoş bir cümle. Bu durumdan kurtulma adına hepimiz birer mum yakmaya ne dersiniz? Kitapta yer alan cümlelerden bir tutam bırakacağım, belki bir tanesi de sizin yolunuza ışık olur. Sevgiler.. Kitapla kalın… * “büyüdüğünde ne olmak istiyorsun..” “iyi kalpli..” dedi çocuk. * “ sence en büyük zaman kaybı nedir?” “ kendimi başkalarıyla karşılaştırmak.” dedi köstebek. * “ çok tuhaf değil mi? sadece dışımızı görebiliyoruz, oysa hemen her şey içimizde oluyor.” * “ iyilik görmek için bekliyoruz çoğu zaman… oysa kendine iyi davranmaya hemen başlayabilirsin..” * “ genellikle en zor kendini affediyorsun..”
2023 18. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2023 08:15
Kitap hediye geldiğinde, nasıl yani dedim,bana çocuk kitabı mı hediye etmiş? Bir solukta okunan,muhteşem çizimlerle dolu ," Küçük Prens " tadında bir kitap. Her cümlesini alıntı yapmak isterdim .Öyle güzel, öylesine güzellikleri hatırlatıcı. Bu kitap sevgi,dostluk ve güzellikleri hatırlatma adına. Okuyun ,okutturun 🩷
"Tamam" dedi çocuk...
2024 19. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2024 23:51
Dünyanın en güzel kitabı. İçinde dünyada olmayan her şey var: sevgi, dostluk, güven, bağ... Çizgi film izlemek sizde ne hissettiriyorsa aynısını yapıyor. Bir kere okurken hemen uykunuz geliyor. Kaybolan bir şeyi ararken ceplerinizi yoklar gibi, olmayan bir şey olmuş gibi, birinden bir bardak su ister gibi, bir varmış bir yokmuş gibi... Küçük Prens tadında, bir ısırıkta biten tatlı bir kitap. Keşke cep boyunu bassalar da hep yanımda taşısam. Kendinizi bulduğunuz sayfada okumayı bırakabilirsiniz. Ya da aradığınız her neyse istediğiniz sayfayı açıp okuyarak aramaya devam edebilirsiniz. Zaten sayfalarda numara yok. Çizimler çok rahatlatıcı. Bu kitaptaki hangi karakter olmak istediğini düşünmek için bol bol fırsat sunuyor sana kocaman kocaman yazılarla dolu resimli sayfalar. Ben köstebeği seçtim çünkü pasta benim için de vazgeçilmezdir. Güzel bir pasta dilimi için hayatımı köstebek olarak devam ettirmeye hazırım. Fikrime katılmayanlar diğer arkadaşlarla özdeşim kurabilirler. Kendilerinde olmayan pek çok şeyi o kahramanlarda görebilirler. Neden bu kadar ayrı özelliklere sahip figürler seçilmiş, çünkü hepimiz kaybolmuş bir çocuk kadar yalnızız ve karşımıza çıkan farklı özelliklere sahip diğerleriyle yolculuk ediyoruz hayat boyu. Masumiyet ise yolculuğumuz sırasında var olduğunu kaybettikten sonra anladığımız bir şey. Hepiniz bu kitabı okuduktan sonra bir zamanlar masum olduğunuzu hatırlayıp üzüleceksiniz. Sizin bir kahramanınız var mı, bilmiyorum. Ya da kahraman deyince aklınıza ne geliyor? Kahraman bence yalnız olmadığınızı size hatırlatan kişidir. Ancak hep kahraman arayanların tarafından anlatılan hikayeler, bizi güçsüz hissettirmeye devam ediyor. Kahraman olmak için peki, ne gerekir? Kendi kendinin kahramanı olma vakti: Hayat mükemmel olmak zorunda değil ama
ilerlemek
2025 13. kitabı
Yazarının da dediği gibi 8 yaşından 80 yaşına kadar herkes için yazılmış bir kitap. Hayatı tecrübe edip bize yazılmış bir rehber gibi. İniş çıkışları ile yaşamı anlatıyor aslında ama bunu basit karakterler üzerinden bize bu kadar derin anlatabilmesi çok güzel. Kitap 'Ev neresidir?' sorusu ile başlayıp cevabı ile bitiyor. Bu kitap sizin için yazılmış. Bazen kaybolmuş bir çocuk, bazen küçücük bir köstebek, bazen hayatın yaraladığı bir tilki ve bazende farklı olmasından dolayı dışlanmış bir at gibi hissedenler için... Bazen de hepsi birden...
·128 syf.·
2023 137. kitabı
Bugün çok özel bir kitabı konuşacağız. Çocuk, Köstebek, Tilki ve At. Charlie Mackesy’nin yazdığı bu kitap; dört karakterin, bazen sessiz bazen içten bir yolculuğunu anlatıyor. Ama aslında anlattığı şey çok tanıdık: Hayat. Yalnızlık, dostluk, korkular, cesaret, affetmek, iyilik ve umut. Hikâye bir çocukla başlıyor. Biraz yalnız. Kafasında bir sürü soru var. Kimi zaman karlarla kaplı bir ovada, kimi zaman güneşli bir kırda yürüyor. Ve bir gün… bir köstebek çıkıyor karşısına. Köstebek küçük bir canlı. Ama büyük bir merakı ve büyük bir kalbi var. Çocuğa çok sorular soruyor, bazen de pastayı düşünüyor. Evet, köstebek her fırsatta pasta istiyor. Ama belki de o pastanın içinde biraz da mutluluk arıyor. Birlikte yürürken doğanın içinde bir başka canlıyla karşılaşıyorlar: Tilki. Ama eğer bir köstebekseniz, bir tilkiyle karşılaşmak cesaret ister. Çünkü tilki sessizdir. Çünkü tilki, hayat tarafından incitilmiştir. O yüzden dikkatli ve temkinlidir. Konuşmaz çok. Ama oradadır. Onların yanındadır. Bazen yanında olmak, konuşmaktan daha çok şey anlatır.
2024 5. kitabı
Okunma: 01 Mart 2024 17:09
Reklam içermezse olmaz. :) Kitabın her cümlesi öylesine etkileyici ki 1 kere okudum ama tekrar okuyacağım. Çocuk kitabı olduğuna bakmayın, her yaştan kişinin okuyabileceği müthiş bir kitap. Bugüne kadar okuduklarım arasında her cümlesini alıntı yapmak istediğim tek kitaptı. Çok faydalı olacağına inanıyorum ve herkese şiddetle tavsiye ediyorum. Mutlu, bol kitaplı ve kahveli günler dilerim. Çocuk, Köstebek, Tilki ve At
Çocuk Kitapları

Charlie MackesyYazar · 2 kitap
Mackesy, Northumberland'da doğdu ve büyüdü. Hexham'daki Radley College ve Queen Elizabeth Lisesi'ne gitti. Ayrıca iki kez kısa bir süre üniversiteye gitti, ancak her iki durumda da bir hafta içinde ayrıldı. Mackesy kariyerine The Spectator'da karikatürist olarak başladı, ardından Oxford University Press'te kitap illüstratörü oldu. Ayrıca Comic Relief için müzayedeye çıkarılacak bir dizi çizim yaratmak için Love Really setinde Richard Curtis ile birlikte çalıştı; sevdiği hayır kurumuyla çalışmaya devam etti. Yaptığı çizimler üzerinde Mandela ile birlikte çalışan bir litografi projesi olan Nelson Mandela'nın Unity Series projesinde çalışmak üzere seçildi. Çalışmaları dünya çapında kitaplarda, özel koleksiyonlarda, galerilerde, dergi kapaklarında, sokak lambası direklerinde, okul sınıflarında, kafelerde, kadın sığınma evlerinde, kiliselerde, hapishanelerde, hastane koğuşlarında ve diğer sayısız kamusal alanda yer aldı. Kitabı, 2019 Yılının Waterstones Kitabı ve 2019 Yılının Barnes and Noble Kitabı (aynı yıl içinde ödül alan ilk kitap) seçildi ve 2020'de İngiliz Kitap Ödülleri için kısa listeye alındı. Web sayfası: charliemackesy.com