1871
PARİS KOMÜNÜ GÜNLERİ
VİCTOR HUGO
.....
Paris Komünü:Bismarck Almanya'sının Fransa'yı mağlûp etmesinin ardından yenilgiyi hazmedemeyen Paris halkının 18 Mar 1871 – 28 May 1871 tarihleri arasında yaptığı devrimci bir teşebbüs.
.....
Eser;Victor Hugo'nun 1871 tarihli günlüğüdür.Yazar görüş ayrılığı yaşadığı meclis ile yollarını ayrır.
Kalp krizi sonucu vefat eden oğlunun ailesini alıp Brüksel'e göç eder.
Günlüğü okuduğumuz zaman dönemin politikasını ve fikir dünyasını ayrıca sosyal çevre ve yaşanan zorlukları gözlemliyoruz.
En çok hoşuma giden dede Victor Hugo'yu okumak oldu.
Dede,baba, vatandaş, yazar,sevgili,....Victor...
.....
Victor Hugo'nun hatıra defterinden o günlere ait notlar:
*3 OCAK : Rohan'da iki odalı bir villanın günlük ısınma bedeli artık 10 frank. Montanyarlar hükümete dahil olmamız için Louis Blanc ve benim milletvekili olmamızı istedi. Reddediyorum.
*5 OCAK: Kömür kıtlığı var. Kurutulamadığı için artık çamaşırlar yıkanamıyor. Temizlikçim,Mariette ile haber yollamış:"Nüfuz sahibi Sayın Victor Hugo benim için hükümetten biraz kömür tozu isteyebilirse gömleklerini yıkayabileceğim."
*7 OCAK: Çocukluğumun geçtiği Feuillantines Sokağı'ndaki bahçe çok kötü bombalanmış.
*8 OCAK: Eskiden kara ekmek yiyorduk, şimdi çavdar ekmeği yiyoruz. Herkese aynı ekmekten dağıtılıyor. Böylesi daha iyi..... Aydınlatmak için gaz, ısınmak için kömür kalmadığından tiyatrodaki temsil ve okumalara son verildi.
*14 OCAK: Yeni kesilmiş bir odun parçasının üstüne yoksul bir kadının düştüğü not:"Zavallı yeşil orman! Onu ateşe veriyoruz; O kadarını beklemiyordu, aralıksız ağlıyor!"
*22 OCAK: Oğul Dumas babasının öldüğünü haber verdi.
*4 ŞUBAT: Hava yumuşamaya başladı. Rohan ilerisindeki haftalık harcamam 675 frank 50 kuruş.
*7 ŞUBAT: Üç veya dört konservemiz kalmıştı, onları