Orhan Kemal

2024 29. kitabı
Okunma: 24 Eylül 2024 20:39
Herkese güzel bir gün dilerim.. Baba Evi Orhan KemalOrhan Kemal 'in çocukluğunu ve ilk gençliğini anlattığı eseridir. Eser "Küçük Adam'ın Romanı" dizisinin ilk kitabıdır. Kitap içeriği ile ilgili çok da ayrıntıya girmeyip bu gibi ayrıntıları kitabı okuyacak olanlara bırakmak istiyorum. Orhan KemalOrhan Kemal kitapta baba baskısını, işsizliğin sancısını, yoksulluğun acısını, memleket özleminin zorluğunu, gençlik sevdalarını eserinde çok iyi işliyor. Etkileyici ve yalın diliyle de eserini taçlandırıyor. "Ufuk hâlâ mosmordu. Bir Çukurova türküsü tutturdum. Aklıma vatanım geldi... Okulum, Cin Memet, Kürt Ado, Kertiş Süreyya, Cin Memetlerin mahallesindeki tozlu arsa... Gözlerim doldu. Nihayet Beyrut... Akşama yiyeceğimiz yoktu. Hiç olmazsa bir tek balıkla dönmeliydim..."(syf. 38) Kitabı beğendim, okunmasını tavsiye ederim. Okuyacaklara şimdiden iyi okumalar.. Orhan KemalOrhan Kemal 'e teşekkürler..
İnceleme
2020 69. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2020 10:17
1949 yılında yayınlanan kitap Brezilyalı yazar José Mauro De Vasconcelos'un Şeker Portakalı'nın temeli gibi. Aklıma acaba Vasconcelos Şeker Portakalı'nı yazmadan önce bu kitabı okumuş mu sorusu geldi. Benzerlikler çok fazla fakat aralarındaysa neredeyse bir kuşak yaklaşık 20 yıl olması beni şaşırttı. Şeker Portakalı'nın bu kadar popüler olup Baba Evi'ni göz ardı ettiğimizi görmek beni biraz üzmedi desem yalan olur. Şeker Portakalı tadında demek ondan önce yazılan kitap için hakaret sayacağımdan dolayı, Şeker Portakalı, Baba Evi tadında demek daha doğru olacak.
2021 54. kitabı
Merhaba, Tıkanmış yaşamlarında bireysel çıkış arayan küçük insanları anlatan "Küçük Adam'ın Romanı" dizisinin birinci kitabı olan 'Baba Evi', Orhan Kemal'in yokluk içinde, aile baskısıyla geçen çocukluğunun, ilkgençliğinin öyküsüdür. Orhan Kemal bu kitabında kendi hayat hikâyesini gözler önüne seriyor. Keyifli okumalar diliyorum.
2020 51. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2020 18:36
Orhan Kemal 'in gerçek yaşam öykūsū olan kitap çok etkileyici. Milli mūcadeleye gönūllū olarak katılan hukukçu baba , kurulan hūkūmette bakan olarak yer alır. Bir sūre sonra yönetimle ters dūşer kendi pariisini kurar ve sonunda ailesi ile birlikte Beyrut 'a kaçar. Baskı cı ve otoriter babanın yanında, ailenin içine dūştūğū yoksulluk dayanılmaz bir hal alır. Çok gūzel bir kitap.
2020 15. kitabı
Okunma: 01 Mart 2020 19:42
Nazım Hikmet ile Bursa cezaevinde tanışan Orhan Kemal e ,usta şair şiir yazmamasını düzyazı ile devam etmesini tavsiye eder,ve Nazım Hikmet Türk Edebiyatına harika bir yazar kazanmamıza sebebiyet verir belkide.Bence bu müthiş eserde yazarımız şiir gibi anlatmış hikayeyi,su gibi akıp gidiyor.30 sene önce Adana dan ayrılmış biri olarak Adana da geçen bir hikaye olması ise ayrı bir sıcaklık veriyor, yazarımızın harika tasvirleri ile o sokakları,top oynanan sahaları,köyleri,kahveleri çok net canlandırabildim kafamda.O sahneleri yaşadım okurken.
2025 16. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2025 00:00
Vara vara vardım ol kara taşa Hasret ettin beni kavim kardaşa Sebep ne gözden akan kanlı yaşa Bir ayrılık bir yoksulluk bir ölüm der Karacaoğlan Orhan Kemal'in "Küçük Adam'ın Romanı" dizisinin ilk kitabı Baba Evi . Yukarıda alıntıladığım Karacaoğlan'nın dizelerinde geçen " ayrılık, yoksulluk ve ölüm" kavramları "Baba Evi " romanın temalarından bazılarıdır. Baba Evi yazarın bir anlamda otobiyografisi. Yazarın diğer eserlerini daha doğru yorumlamak için okuma önceliği olan kitabı.
2019 146. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2019 03:16
Orhan Kemal, Adana'da bir kahvehanede tanıştığı Küçük Adam'ın hayat hikâyesini derleyip muhtemeldir ki kendi yaşamından kesitlerle süslemiş. Savaş dönemi vara yoğa kızıp evladını döven ve sofrada "Al kuçu kuçu kuçu" diyerek ekmek uzatan baba ile oğulun ilişkisi bana birazcık Kurtlar Vadisi dizisindeki Erdal ile babasının ilişkisini hatırlattı nedense.Tabi Küçük Adam babasını taraftan hayatından çıkarmak,hürriyetine kavuşmak isterken babasının en büyük dayanağı olan ulu bir çınar olduğunun idrakinde. Önemli bir adamın oğlu olmak bazen önemli sorunları da peşinden getiriyor.Fakir Baykurt'un kızının bir röportajını hatırlıyorum.Yazar kızı olduğu için okulda Türkçe öğretmeninden sürekli azar işittiği için sitem ediyordu. Küçük Adam da babasının, kendisini hiç ilgilendirmeyen siyasi ağırlığının altında ezilirken gurbete düşüyor ve bu seferde doğup büyüdüğü vatan topraklarına özlemi bitmek bilmiyor.Kitabın son bölümünde özellikle Allahu Teala'nın adının Hasan Hüseyin'in dilinden yerli yersiz kullanılması hoşuma gitmeyen bir husus oldu.En kısa zamanda Avare Yılları da temin edip yeni bir kitapta buluşmak dileğiyle hoşca kalın..
2006 22. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2006 01:25
Ona karşı sırf o anda duyduğum bütün iyi şeyler, mermere düşen bir cam tabakası gibi tuzla buz oldu. Keşke bu türlü hareket etmeseydi… Bu türlü hareket etmeseydi, ihtimal onu sevmekte devam edecektim.
2021 20. kitabı
Küçük Adamın Romanı serisinin ilk kitabı "Baba Evi" 2.kitabı Avare Yıllar ve 3.kitabı Cemile' de merakla okunmayi bekliyor. Adana'dan Beyrut'a bir Anadolu,baba_oğul ve açlık hikâyesi
Baba EviOrhan Kemal · Epsilon Yayınları · 20052,750 okunma
Orhan kemal'in kısa hayatı.
2022 17. kitabı
Kitap çok güzeldi.küçük adam yani orhan kemal'in otobiyografisi..hem Beyrutta hem Adanada gezindiğim çok güzel,akıcı,doğal,sade kaleme alınmış bir eserTavsiye ederim.

Orhan KemalYazar · 78 kitap
Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır. Adı, Türk edebiyatının büyük ustaları arasında anılan yazar; roman, öykü, oyun, şiir gibi farklı tarzlarda birçok esere imza atmış olsa da daha çok romancılık yönü ile tanınmıştır. İlk öykü kitabı Ekmek Kavgası (1949) ve Küçük Adamın Notları başlığı altında yayımladığı öz yaşam öyküsü roman dizisiyle yaygın bir üne kavuştu. Edebi hayatı 1960'lı yıllarda zirveye ulaştı. Adana'da toprak ve fabrika işçilerinin dünyasını, İstanbul'daki gecekondu mahallelerini, fabrika çevrelerini eserlerine yansıttı. Murtaza, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş adlı eserleri başyapıtlarındandır. Adanaspor'da futbol oynamıştır. Golcü Raşit olarak bilinmektedir. HAYATI; Orhan Kemal, 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Babası Çanakkale cephesinde topçu teğmeni olan avukat Abdülkadir Kemali Bey, annesi ise öğretmen Azime Hanım’dı. Çocukluğu Adana’da geçti, I. Dünya Savaşı sonrası Fransız işgali nedeniyle ailesiyle Niğde ve Konya’ya taşındı. Babası Kuvâ-yi Milliye’de yer aldı ve daha sonra TBMM’ye milletvekili seçildi. 1931’de aile Beyrut’a taşındı; Orhan Kemal burada orta öğrenimini bırakıp çeşitli işlerde çalıştı, bir yıl sonra Türkiye’ye dönerek Adana’da çırçır fabrikalarında işçilik yaptı. 1937’de evlendi ve ilk çocuğu Yıldız doğdu. 1938’de askere gitti; Maksim Gorki ve Nâzım Hikmet kitapları okuduğu için 5 yıl hapis cezası aldı ve Kayseri Hapishanesi’nde tutuldu. Burada ilk şiirlerini yazdı ve 1940’ta Nazım Hikmet ile tanışarak onun etkisiyle öykü ve romana yöneldi. İlk öykülerini Bacaksız Orhan adıyla yayımladı, Orhan Kemal ismini ise 1943’te kullanmaya başladı. Tahliye olduktan sonra Adana’da işçilik ve hamallık yaptı; geçim sıkıntısı yaşadı. 1945’te öyküleri yayımlanmaya başladı ve kısa sürede tanındı. 1948’de ilk öykü kitabı Duygu, 1949’da ilk romanı Baba Evi yayımlandı. İstanbul’a taşındıktan sonra edebiyat çalışmalarını sürdürdü, önemli eserleri arasında Murtaza, Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde ve 72. Koğuş bulunur. 1960’larda tiyatroya da adım attı ve çeşitli ödüller kazandı. Orhan Kemal, 2 Haziran 1970’te geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Hayatı boyunca yoksul ve emekçi sınıfların yaşamını, toplumsal gerçekçilik çerçevesinde eserlerine aktardı ve Türk edebiyatında bu türün öncü isimlerinden biri oldu. Anısını yaşatmak için İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, Cihangir semtinde Orhan Kemal Müzesi açıldı. 1972'den bu yana adına bir roman yarışması (Orhan Kemal Roman Armağanı) düzenlenmektedir. Ayrıca Fatih Ordu Caddesi üzerinde bulunan İl Halk Kütüphanesi'ne adı verilmiştir.