Küçük Adamın Romanı 1-2

Baba Evi - Avare Yıllar

Orhan Kemal
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Puan vermedi·228 syf.··
2021 33. kitabı
Küçük Adamın Romanı serisinin ilk kitabı olup, Orhan Kemal' in otobiyografik eseridir aynı zamanda. Doğumu, çocukluğu, Beyrut hayatı, orada yaşadıkları ve yurda dönüş... Orhan Kemal' i tanımak için bu kitabı ile başlayabilirsiniz. Zaten tüm Orhan Kemal dosya konuları Youtube kanalımda var.
Edebiyat
Baba Evi - Avare YıllarOrhan Kemal · Everest Yayınevi · 20252,746 okunma
6/10
·222 syf.·
2021 42. kitabı
BABA EVİ - AVARE YILLAR . Küçük Adamın Romanı serisinin birinci ve ikinci kitaplarını okudum. Okuyalı epey vakit geçti ama ben şimdi yazabildim sizlere. . Varlıklı, iyi bir işi olan ancak gaddar bir yapıya sahip bir baba ve o babanın hüzne sürüklediği ailesinin hayatını konu almış kitap. Otobiyografik olarak yazılan bu kitap Orhan Kemal'in hayatından kesitler sunuyor bizlere. . . Adana'da varlık içinde sürdürülen hayatın, dönemin siyasi işlerinin içine karışılması sonucunda Beyrut'a kadar gidiyorsunuz kitapta; açlık, yoksulluk, yaşam savaşı eşliğinde . . Baba Evi çocukluk dönemi, Avare Yıllar ise isminin hakkını verecek şekilde gençlik yıllarını konu almış. . Bir iki yer vardı beni rahatsız eden, bu rahatsızlığın devam edip etmeyeceği serinin diğer kitaplarında gösterecek kendini.
Baba Evi - Avare YıllarOrhan Kemal · Everest Yayınevi · 20252,746 okunma
Orhan Kenal-Baba evi
9/10
·222 syf.··
Beğendi
·
2021 7. kitabı
Kitap, Orhan Kemalin çocukluk ve gençlik yıllarından bahsediyor. Orhan kemal, I. Dünya Savaşı sırasında doğmuş bu sebeple yoksulluğu,kuvayı milliyeyi,savaşı,siyaseti,toplum baskısını birebir yaşamış ve bunları birinci ağızdan aktarmıştır. Kendisi gerçekçi yazarlarımızdandır bu sebeple kendi hayatını en doğru ve en güzel kurguyla bizlere bırakmış. Avukat ve öğretmen çocuğu olmasından kaynaklanan varlığın ardından babasının siyasete karışmasıyla ve sürgün edilmesiyle yokluğu iliklerine kadar yaşamış,ailesiyle büyük sınavlar atlatmıştır.Beyruttan Türkiyeye döndüğünde yaşadığı mutluluğu toprağı öperek dile getiren yazar , vatanseverliği ile okuyucuya tüm duyguyu vermiş ve hüzünlendirmiştir. Bitmek bilmeyen geçim sıkıntısıyla hayatın acı gerçeklerini ortaya seren Orhan Kemal, unutulmayacak bir eser bırakmıştır. 1949da yazılmış bir eser ancak dili muhteşemdi.Çok sevdim. Çok etkilendim.
Edebiyat
Baba Evi - Avare YıllarOrhan Kemal · Everest Yayınevi · 20252,746 okunma
7/10
·222 syf.··
Beğendi
·
2025 17. kitabı
Kitap akıcı ve güzel ama nedense bir sonuca ulaşmak istiyor insan. O sonucu beklerken de, daha doğrusu istediğimiz sonucu beklerken bir bakıyorsunuz ki kitap farklı bitmiş :) Baba evi ve avare yıllar ayrı iki hikaye gibi gözükse de bütün bir hikaye işlenmiş. Klasik türk edebiyatında ki gibi evin büyük oğlunun azimli olup anne-babası, kardeşlerini sefaletten kurtarması bekleniyor. En azından ben öyle bekledim fakat karakterimiz istese de bencilliği ile uygulama da yetersiz kalıyor ve başından geçen olay örgüsü işleniyor kitapda ve son olarak elalem ne der lafzının hayatımıza ne kadar hükmettiğinin göstergesi aynı zamanda kitap, elalem ne der diye diye çabalamadan geçen bir zaman dilimi, büyüklenme karşılığında açlık ve parasızlık ile yüzleşme ve buna rağmen ‘elalem ne der’den ayrılamayan bir toplum işlenmiş.
Baba Evi - Avare YıllarOrhan Kemal · Everest Yayınevi · 20252,746 okunma
Puan vermedi
Eveett.. merhaba Orhan abi.. Hoşgeldim. :) Öncelikle iki eseri tek bir kitapta okuyunca bende 1 roman okumuşum hissiyatı var. Dolayısıyla incelemeyi bu bütünlük içerisinde yazıyorum.. Romanı
Baba Evi - Avare YıllarOrhan Kemal · Everest Yayınevi · 20252,746 okunma
Puan vermedi·222 syf.··
2021 58. kitabı
·
6 günde okudu
·
Okunma: 28 Eylül 2021 22:01
Romanda tamamen bir yetişkinin çocukluk zamanındaki zorluklarından başlayarak yetişkinlikte yaşadığı doğruları bulma mücadelesindeki korkularının, kaçışlarının ve geri dönüşlerini kaleme almış yazar
Baba Evi - Avare YıllarOrhan Kemal · Everest Yayınevi · 20252,746 okunma
Baba Evi - Avare Yıllar
10/10
·222 syf.··
Beğendi
·
2023 1. kitabı
·
4 saatte okudu
·
Okunma: 09 Kasım 2023 15:20
Küçük Adamın Romanı serisinin birinci ve ikinci kitabından oluşan ve Orhan Kemal'in otobiyografik eseri olan bu zarif roman adana'daki çocukluğunu, babasının siyasi hayatı sebebiyle Beyrut'a zorunlu gitmelerini ve orada yaşadıkları zorlukları,yaşadıkları yokluğu,çaresizliği,umutsuzluğu anlatıyor.Roman bizlere hayatın zorluklarını ve yaşam mücadelesini çok güzel bir üslup ve lisanla anlatıyor.Bunlardan sonra memlekete dönüşünü,bir iş arayışını ve çaresizliği bizlere aktarıyor.Bunca olay ve sorunlar içerisinde duruşuyla bizlere örnek oluyor.. Hayatın bazen ne kadar zor olabileceğini,kendimize ve insanlara karşı tavırlamızı,duygusal düşünce yapılarımızı bizlere gösteriyor.Benim bu kitaptan çıkarmış olduğum düşünceler ise: elimizdekilerin kıymetini bilmeli,şükretmeliyiz.Bazen uzak sandıklarımız,olmaz dediklerimiz aslında kendimize olan inancımız ve çabamızla gerçekleşebilir.. Yeter ki insan kendisine inansın ve çabalsın.Hayat öyle bir şey ki neler neler yaşanıyor, ne büyük engeller ve zorluklar var.. Önemli olan ise bunlara göğüs germek ve pes etmemek.. Hayata karşı hep gülebilmek. Orhan Kemal eserlerine başlarken önce ustayı tanımak,anlamak için listenin en başında olması gereken bir eserdir bu.
Edebiyat
Baba Evi - Avare YıllarOrhan Kemal · Everest Yayınevi · 20252,746 okunma
10/10
·222 syf.··
2022 23. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 15 Kasım 2022 15:06
Aylar var ki , bu kadar ustaca yazılmış , su gibi akıp giden bir kitap okumamıştım. Kitabı başladığım andan itibaren, elimden bırakmakta zorlandım. Harikulade bir kalem, bir biyografi ve roman olmuş Baba Evi - Avare Yıllar. Orhan Kemal, tartışmasız çok güçlü, çok başka, çok gerçek ve muazzam bir kalem. Üstadın ruhu şâd olsun. Okurken inanılmaz bir lezzet aldım, istisnasız yazdığı her kitabı okuyabileceğim ender yazarlardandır. Muhakkak okunmasını tavsiye ederim; acılar, dayak, yokluk, sefalet fakat tüm bunlara rağmen dolu dolu bir umut, mücadele, gençlik ve hayata sıkı sıkı, tutkuyla sarılan insanların ve Orhan Kemal’in hayatı… muazzam bir kitaptı, usta yazarımızın mekanı cennet olsun inşallah…
Baba Evi - Avare YıllarOrhan Kemal · Everest Yayınevi · 20252,746 okunma
Puan vermedi·222 syf.··
2022 86. kitabı
Orhan Kemal'in otobiyografik eseri. Adana'daki çocukluğu, babasının siyasi hayatı nedeni ile Beyrut'a zorunlu göçleri ve orada yaşadıkları zorluklar, ekonomik ve sosyal yaşantılarındaki büyük değişim, yurda döndüğü ilk gençlik zamanları, İstanbul macerası ve aşkları... Edebiyatın büyük ustası hem kendine hem de evlenene kadar yaşadığı döneme kendine has üslubuyla ayna tutuyor. Orhan Kemal eserlerine başlarken önce üstadı tanımak için listenin başında olması gereken bir eser.
Baba Evi - Avare YıllarOrhan Kemal · Everest Yayınevi · 20252,746 okunma
9/10
·222 syf.·
2022 430. kitabı
Orhan Kemal'den otobiyografik izler taşıyan Küçük Adamın Romanı dizisinin ilk kitabı olan Baba Evi, çocukluk ve gençliğe geçiş dönemini anlatıyor. Bundan sonraki Avare Yıllar'da ise erken gençlik çağının zorlukları, doğruyu arayıp bulma ve hayat mücadelesi Orhan Kemal'in akıcı üslubuyla bir film seyreder gibi okunuyor.
Baba Evi - Avare YıllarOrhan Kemal · Everest Yayınevi · 20252,746 okunma

Yazar Hakkında

Orhan KemalYazar · 78 kitap
Mehmet Raşit Öğütçü, yazar olarak Orhan Kemal, aydınlık gerçekçi Türk roman ve oyun yazarıdır. Adı, Türk edebiyatının büyük ustaları arasında anılan yazar; roman, öykü, oyun, şiir gibi farklı tarzlarda birçok esere imza atmış olsa da daha çok romancılık yönü ile tanınmıştır. İlk öykü kitabı Ekmek Kavgası (1949) ve Küçük Adamın Notları başlığı altında yayımladığı öz yaşam öyküsü roman dizisiyle yaygın bir üne kavuştu. Edebi hayatı 1960'lı yıllarda zirveye ulaştı. Adana'da toprak ve fabrika işçilerinin dünyasını, İstanbul'daki gecekondu mahallelerini, fabrika çevrelerini eserlerine yansıttı. Murtaza, Hanımın Çiftliği, 72. Koğuş adlı eserleri başyapıtlarındandır. Adanaspor'da futbol oynamıştır. Golcü Raşit olarak bilinmektedir. HAYATI; Orhan Kemal, 15 Eylül 1914’te Adana’nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Babası Çanakkale cephesinde topçu teğmeni olan avukat Abdülkadir Kemali Bey, annesi ise öğretmen Azime Hanım’dı. Çocukluğu Adana’da geçti, I. Dünya Savaşı sonrası Fransız işgali nedeniyle ailesiyle Niğde ve Konya’ya taşındı. Babası Kuvâ-yi Milliye’de yer aldı ve daha sonra TBMM’ye milletvekili seçildi. 1931’de aile Beyrut’a taşındı; Orhan Kemal burada orta öğrenimini bırakıp çeşitli işlerde çalıştı, bir yıl sonra Türkiye’ye dönerek Adana’da çırçır fabrikalarında işçilik yaptı. 1937’de evlendi ve ilk çocuğu Yıldız doğdu. 1938’de askere gitti; Maksim Gorki ve Nâzım Hikmet kitapları okuduğu için 5 yıl hapis cezası aldı ve Kayseri Hapishanesi’nde tutuldu. Burada ilk şiirlerini yazdı ve 1940’ta Nazım Hikmet ile tanışarak onun etkisiyle öykü ve romana yöneldi. İlk öykülerini Bacaksız Orhan adıyla yayımladı, Orhan Kemal ismini ise 1943’te kullanmaya başladı. Tahliye olduktan sonra Adana’da işçilik ve hamallık yaptı; geçim sıkıntısı yaşadı. 1945’te öyküleri yayımlanmaya başladı ve kısa sürede tanındı. 1948’de ilk öykü kitabı Duygu, 1949’da ilk romanı Baba Evi yayımlandı. İstanbul’a taşındıktan sonra edebiyat çalışmalarını sürdürdü, önemli eserleri arasında Murtaza, Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde ve 72. Koğuş bulunur. 1960’larda tiyatroya da adım attı ve çeşitli ödüller kazandı. Orhan Kemal, 2 Haziran 1970’te geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti ve Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi. Hayatı boyunca yoksul ve emekçi sınıfların yaşamını, toplumsal gerçekçilik çerçevesinde eserlerine aktardı ve Türk edebiyatında bu türün öncü isimlerinden biri oldu. Anısını yaşatmak için İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde, Cihangir semtinde Orhan Kemal Müzesi açıldı. 1972'den bu yana adına bir roman yarışması (Orhan Kemal Roman Armağanı) düzenlenmektedir. Ayrıca Fatih Ordu Caddesi üzerinde bulunan İl Halk Kütüphanesi'ne adı verilmiştir.