Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Babaya Mektup

Franz Kafka

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
İlk kez bu yazarın kitabını okuyorum ve çok beğendim kalemi çok iyi insanı boğmuyor okurken akıp gidiyor kelimeler. Kitaba gelecek olursak, Franz Kafka, babasından çekinen bir çocuk ve ondan korktuğu için söyleyemediklerini bir mektup yolu ile yazmaya başlıyor. Acı, hüzün, korku, hepsi yazdıklarında mevcut. Bir babanın ailesine karşı soğukluğu, diktatörlüğü, sevgisizliği kendi bildiği doğruları kendinin uygulamaması insanlara olan acımasızlığı. Franz Kafka babasını anlatırken ondan görmediği sevgiyi hoş görüyü ve sadece ona değil çevresine karşı bu denli acımasız olduğunu.... Kısaca kitabı beğendim mutlaka herkesin okuması gerekiyor
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201940,1bin okunma
Reklam
96 syf.
7/10 puan verdi
Kafka günümüze gelip de bu kadar tanındığını görseydi ne yapardı? Franz Kafka'nın kitaplarına sürekli ümitsizlik ve toplum tarafından dışlanmışlık hâkim. Fiziksel ve psikolojik baskıya maruz kaldığı apaçık ortada. Bu kitabı okuyunca bunun aslında Kafka'nın çocukluğunda babasıyla ilişkisine dayandığını görüyoruz. Babasına babam bile diyemeyen bir Kafka var. Babaya mektup cümlesi çok acıklı, çünkü, babam diyememek babasız büyümüş bir insanın kurabileceği bir cümle olsa gerek. Çocukluğunda psikolojik ve fiziksel baskı gören bir çocuğun büyüdüğünde babasıyla nasıl bir ilişki içerisinde olacağını açıkça görebileceğimiz bir kitap olduğu için kesinlikle bütün baba adaylarının okuması gerekir. Bir babanın soğukluğu, bir çocuğun içine kapanmasına neden olur. Bu toplum için bir kayıptır ve o çocuk büyüdüğünde asosyal bir kişilik halini alır. Bu tür insanlar suça da meyillidir. Sonuç olarak babasının geçmişte yaptığı hataları anlatabilme gücünü kendinde görüp, babasına annesinin aracılığıyla babaya mektup adlı mektubu ulaştırması için vermiş fakat annesi mektubu ulaştıramadığı için kafka'ya geri vermiştir. Sanırım Kafka'nın babası dışında birçok kişi bu mektubu okudu. Acıklı olsa da... #102439997 Buraya beğendiğim bir incelemenin linkini de bırakıyorum. Keyifli okumalar dilerim.
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201940,1bin okunma
96 syf.
10/10 puan verdi
Yorum
Babaya Mektup kitabını okurken bir çok noktada, bir çok kelimede kendinizi buluyorsunuz, bir insanın babası nasıl bu kadar katı, küçümseyici, başkalarının fikrine nasıl bu kadar hoş görüsüz olabilir? Diye düşünmeden edemedim. Bir yandan da bir çok kızın, kadının, bayanın oğlanın erkeğin ve adamın kısacası çocuğun babasından gördüğü dikteler yüzünden aslında burada dikte demek doğru olmaz katı ve kuralcı olması demek daha doğru sanırım korkması normal, çok az insan babası ile gerçekten arkadaş olabiliyor. Kitap hakkında düşüncem böyleydi aslında.
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201940,1bin okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın adı, bana, babasını kaybetmiş ve ona özlem duyan birinin hasretini anlatacakmış gibi geldi. Oysa Franz Kafka, babası Hermann Kafka’ya yazdığı bu mektupta babasıyla arasındaki yabancılaşma ve iletişimsizliği anlatmış. Babasının çocuklarını yetiştirirken yaptığı tüm yanlışlıkları suçlayıcı bir tonla ve hafif bir alayla yermiş. Mektup alıcısına hiçbir zaman ulaşmamış ama yazar bu sorunu başka kitaplarında da dile getirmiş.
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201940,1bin okunma
Reklam
96 syf.
·
Puan vermedi
Kafka( Babaya mektup) Kitaptan yorumum
Eğer anne dokuz ay çocukları karnında taşıdı ise, baba da aklında, zihninde, ömrü boyunca taşır. •Aile için, baba iyi olduğu sürece, tüm dünya yaşanılabilir bir yer olur. •Yetim bir çocuğa sorun isterseniz. "Baba" diyecek kimseyi bulamamak ne zor bir şeydir, anlatsın size. • Onun için anne ve babanızın değerini bilin!!!
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201940,1bin okunma
96 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Bir Baba Oğul
Kafka'nın babası ile ilişkisini anlattığı bir mektuptur. Babasına göndermiş fakat annesi babasına ulaştırmadan geri Kafka'ya vermiştir. Çok iç burkan yerler var. Bir oğlan çocuğunun babası için önemini, gittiği izini, her sözcüğünü ne kadar önemli oluşunu ilerideki o oğlan çocuğunun büyüyüp yetişkin olduğunda hayatında izler taşıdığını göz önüne koymuş. Kitapta en çok beni cezbeden yer ; Kendi hayatlarımızda olduğu gibi nasıl olunması gerektiğini değil nasıl olmamamızı gösterdikleri için, asla nasıl olmamız gerektiğini bilmeyişimizi anlatmış olması.Okumanızı tavsiye ederim-özellikle erkek okurlara ayrıca tavsiye ederim,çünkü yarının babası onlar.- Keyifli okumalar diliyorum;)
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201940,1bin okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
~Ah Kafka Üzümlü Kekim~
Merhabalar,ince bir kitap olmasına rağmen,okurken biraz zorlandım,çeviri kaynaklı da olabilir,benlik de olabilir bilemiyorum.:D Bu Kafka'da okuduğum üçüncü kitaptır. "Yeraltından Notlar"ı okurken de çok zorlanmıştım o yüzden ânıma uygun bir zaman diliminde tekrar okuyacağım. Kitaplarında genellikle ümitsiz karamsar bir hava,toplum tarafından dışlanmışlık,kendine değer vermemek hâkim.Piskolojik ve fiziksel bir baskıya maruz kaldığını anlayabiliyoruz. "Milena'ya Mektuplar"da da kırk yaşında olmasına rağmen sürekli bir karamsar hava,kendini daha yaşlı hissetme, kendine değer vermemesine vs.tanıklık ediyoruz.Hatta o karamsar hava bir yerden sonra beni biraz darlamıştı diyebilirim. "Babaya Mektup"kitabını okuyunca anlaşılıyor ki aslında Kafka'nın o halleri taa çocukluğundan başlıyormuş;otoriter bir baba ve yaptıkları,sevgisiz büyütülen çocuklar vs.Kendime aileme dair birşeyler bulduğum ve hatta sürekli Rahmetli babacığımı düşündürdü bana bu eser. Ebeveynlikle ilgili okunabilecek kişisel gelişim kitaplarından daha etkili bir kitap bence.Kafka'ya kendimi daha yakın hissettirdi. Dünya'nın farklı yer ve zamanlarında da olsa, tanımadığın fakat kitapları sayesinde tanıma fırsatı bulduğun birileriyle benzer his duyguları yaşamış olmak ve yalnız değilmişim hissi güzel bir deneyimdi.Tavsiye ederim,kitapla sevgiyle kalınız.:))
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201940,1bin okunma
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 saatte okudu
'' BABAYA MEKTUP '' FRANZ KAFKA
Kitabın Adı:
Babaya Mektup
Babaya Mektup
Kitabın Yazarı:
Franz Kafka
Franz Kafka
Türü: Mektup Babaya Mektup, Franz Kafka’nın babası Hermann’a Kasım 1919’da yazdığı bir mektuptur. Bu eserinde Kafka, babasının kendisini psikolojik olarak taciz ettiğini iddia eder. Kafka 45 sayfalık mektubu babasına teslim etmesi için annesine verir, ancak annesi mektubu oğluna geri verir. Konuyu daha iyi anlamak için Kafka’nın ruh halini diğer eserleriyle birlikte değerlendirdiğimizde; Aile kurumu, ailedeki suçluluk duygusu, toplumdaki yabancılaşma, özgüven kaygısı gibi etkenlerden hangi durum ve duyguların kaynaklandığını rahatlıkla görebiliriz. Yazarın yapıtlarına ve esin dolu dünyasına adım atmak için mükemmel bir giriş metni olan mektup, aynı zamanda 20. yüzyıl edebiyat tarihinin büyük itiraflarından biri sayılabilir. Kafka, suçlayıcı bir tonla hafif bir ironinin birbirine karıştığı mektubunda, babası tarafından kabul görme talebini dillendirir. Aslında babasıyla arasındaki yabancılaşma ve iletişimsizliği, yapıtlarının çoğunda kendine mesele edindiği daha geniş kapsamlı varoluşsal bir açmazın parçası olarak görüyordu. Yazar evliliğe ve yetişkin bir erkek olmaya hazırlanan Georg Bendemann adlı karakterinin babası tarafından ölüme mahkûm edildiği Yargı adlı öyküsünde olduğu gibi, evlenememesinden ve yetişkin olamamasından babasını sorumlu tutuyordu. Başarılı bir işadamı olan Hermann Kafka’nın oğluyla ilişkisinde, işlerini devam ettirecek tek erkek evladına yönelik geleneksel beklentisi belirleyici olmuştu. Bu, yeni oluşmuş ataerkil Yahudi orta sınıfının yaşadığı tipik baba-oğul çatışmasının yaygın bir örneğiydi aslında.
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201940,1bin okunma
Reklam
96 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
●BABAYA MEKTUP| Kafka' nın okuduğum kaçıncı kitabı oldu sayamadım, tür olarak Milenaya Mektuplar eserine benziyor fakat birebir aynı değil. Bu eserde tek bir mektup var. Franz Kafka babasının kardeşlerine ve ona yapma dediği şeyleri yaptığını eleştirmiş. Evlenmek istediğinde arkasında durup yanında olmadığına dair ithaflarda bulunmuş. Bu mektubu babası okuyamamış. .. Kısa bir eser gün içinde kolaylıkla okunur. Kitap bittikten sonra aklımda oluşan soru şuydu; babasının cevabı ne olurdu? Bunun yanı sıra ailenin gerçekten önemli bir unsur olduğunu anlayabiliriz buradan, otoriter bir baba var size hayatı zindan ediyor bunun sonucunda siz de içine kapanık, kendine koruyamayan bir birey oluyorsunuz. Mektup deyince herkesin aklına tek sayfalık mektuplar gelir, bu eserde ise yazar adeta babasına içini dökerek sayfalarca yazmış. Tavsiye edebilir miyim, güzeldi fakat aşırı beğendim diyemem. Kitapla kalın..
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201940,1bin okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
Franz kafka'nin "Babaya Mektup" adlı çalışması nasıl bir kitap okunması gerekiyor mu? Öncelikle Franz Kafkanın hayatını öğrenip tüm kitapları okunması gerekir. Yazarın tüm kitapları insanı merak içinde bırakır ve bir yerden sonra her şeyi sorgulama güdüsüne iter. Kitaptan anladığım kadarıyla babasından korktuğundan dolayı ona söyleyemediği her şeyi bir mektubu sığdırmış. Mektuba sığdırdıkları arasında kendinden çok babasından bahsetmiş babasının çocukları üzerinde bıraktığı olumsuzluklarından onlara sevgiye dair hiç bir şey yaşatmadığına sürekli ezip hor gördüklerine ve en önemlisi bu yaşadıkları geleceklerini de bir o kadar etkiliyor. "İnsan korktuğu insanı sevmez" korku insanı olumsuzluklara iter sadece.. Günümüzde de bu çok yaşanan bir duygu ama malesef bizler bir mektuba sığdıramayız içimizde saklarız ve zamanla içimizde sakladıklarımız kin ve nefrete dönüşür bunun önüne geçmek için beyaz bir kağıda bizimde yazmamız gerekiyor. Belki o zaman bir çözüm yolunu buluruz da içimizde sakladıklarımız az da olsa hafifler..
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201940,1bin okunma
96 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Belki de sayfalarını tekrar tekrar okumak istediğim satır aralarında kaybolduğum bir kitapti... Yazarın akışkan kaleminden mi yoksa franz'n kitaplarına alistigimdan mi bilmem tadı damağımda kalan kelime cümbüşleri ve yine okuyacağım sanırım.
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201940,1bin okunma
96 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Küçüklüğünden beri babasının otoritesi altında ezilen Franz Kafka’nın babasına mektubu.. Gerçek hikayesi olduğunu düşünmemiştim. Bu kitapla “baba” figürünün çocuk yetiştirmede nasıl da önemli olduğu çok güzel açıklanmış. Kafka’nın babası, onu hep eleştirmiş, hep üstünlük kurmuş. Babası tarafından takdir edilmeden, sürekli eleştirilerek büyümek çok zor olsa gerek. Arka kapakta yazılana göre mektup babasına ulaşamamış bi de. Yazık ya..
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201940,1bin okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Babaya Mektup "Sizin başkalarına karşı duyduğunuz güvensizlikler bile, benim kendime duyduğum güvensizlikten daha büyük değil, beni siz böyle yetiştirdiniz." Kafka müthiş bir deha. Kalemi oldukça kuvvetli. Sade dili, edebi üslubu ile birleşince harika yapıtlar ortaya çıkarmış. Kafka'nın babasına yazdığı mektuptan oluşmakta eser. Buna bir serzeniş, bir iç dökme, eski hesapların ortaya dökülmesi olarak da bakılabilir. Mükemmeliyetçi ebeveyn tutumuyla çocuğun hayatının ne denli karartıldığına bir kez daha şahit oluyoruz Kafka'nın satırları ile. Kafka da yaşadıklarını anlatarak bu durumun üzücü ve geri dönülemez yanlışlara sebebiyet veren sorunlarına değinmek istemiş bence eseri ile. Birçok çocuk bu duruma maruz kalıyor. Aileler; çocuğa seçim alanı bırakmayıp kendi hırs ve düşüncesine göre çocuklarının eğitim almasını, iş sahibi olmasını ve eş seçmesini istiyorlar. Konuşmalarının alt metinlerini yetersizlik ve başarısızlık üzerine konumlandırıyorlar. Yeterli değeri görmeyen, kendisine tercih hakkı sunulmayan çocuklar ileride istemediği işlerde çalışan birer yetişkin ve aile yapısında mutsuzluğa kapılan ebeveynler oluyorlar. Ne yazık ki aileler o kadar bencilce yaklaşıyor ki çocuğunun duygu dünyasındaki yalnızlık ve çaresizlik nidalarına kulak tıkıyorlar. Tabiri caizse " Aileler atı yönlendiren jokey, çocuklar da birer yarış atı değiller."
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201940,1bin okunma
96 syf.
·
Puan vermedi
·
5 saatte okudu
Bu eserimiz aslında Kafka'nın babasına yazdığı gerçek bir mektuptur. Ve aslında bu kadar etkileyici olmasının sebebi de budur. Kafka'nın babasının baskın bir karakter olması ve hayata karşı sinirli bir tutumunun olması Kafka'nın hayatında çok etkili olmuştur. Kafka mektubunda babasının kendisine fark etmeden yaptığı kötülükleri, onun hayatına olan etkilerini açıkça anlatmaktadır. Kitabı okudukça Kafka'yı daha iyi anlıyor, bu karmaşık ruhunun sebebini çözmeye başlıyoruz. Kafka bu mektuba hislerini o kadar çok dökmüştür ki okuyunca herkesin duygulanacağını, etkileneceğini düşünüyorum. Eğer Kafka'nın kitaplarını beğeniyorsanız kesinlikle tüm ruhunu çözeceğiniz bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum.
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201940,1bin okunma
72 syf.
·
Puan vermedi
Bir kitap düşünün. Her okuyanın kendinden bir parça bulabileceği bir kitap. Sanırım o kitabı Kafka yazmış. Babaya Mektup nasıl desem okuyunca hemen bitiveren ama uzun süre etkisinde bırakan şahane bir kitap. Okurken hep kendi babamı düşündüm. Benzer noktalar vardı tabi. Yalnız değilmişim hissini yaşamak güzel bir duyguymuş. Bunun için Kafka'ya teşekkürlerimi sunuyorum. Kafka'nın babasını ve babasına karşı hislerini anlattığı bu kitabı özellikle Dönüşüm kitabından önce okunmasını tavsiye ederim. Ben öyle yapmadım ama yapsaydım Dönüşüm kitabına bakış açım çok değişirdi. Ayrıca Kafka'nın her ne kadar kızsa da babasına olan saygısı okuyucu için olumlu bir örnek olmuş. Okuyun. Eminim sizler de kendinizden bir parça bulacaksınız.
Babaya Mektup
Babaya MektupFranz Kafka · Olimpos Yayınları · 201940,1bin okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.