Denizlerin Hakimi

Okay Tiryakioğlu
2021
Timaş Yayınları

2021 107. kitabı
Macerası, heyecanı yüksek bir kitap beklerken durağan bir roman okudum. Tarih kitapları bile bu kitaptan daha heyecanlı anlatır olayları. Oldu bittiye getirilmiş hissi uyandıran bir kitap oldu. Sözün kısası sevemedim.
2021 148. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2021 18:26
Okay tiryakioğlunun akıcı üslubuyla keyifli şekilde , ağırlıklı olarak genel bilgi aktarılmış. Kara panter kitabındaki ve Ulak kitaplarındaki karakterlere de yer vermesi gayet güzel kitaplarının hepsinde bir bütünlük yer alıyor. Okay tiryakioğlunu okumayı seviyorum ve keyif veriyor böylesine büyük bir denizciyi anlatan kitabı bizimle paylaştığı için de herkese tavsiye eder , teşekkür ederim. Umarım diğer denizcilerin hayatlarını da ele alan tarihi romanlar gelir.
2021 111. kitabı
"'En tedbirli olmamız gereken zaman, en emniyette olduğunu sandığımız anımızdır!...' demez mi babam? "Der." "'Su uyur düşman uyumaz,' demez mi babam?" "Der." "O halde?" Herkese Merhaba Yavuz Sultan Selim'in dine hayrı olan anlamında Hayreddin ismini verdiği Hızır Reis'i anlatan tarihi romanı okudum. Fatih Sultan Mehmet Han'ın kapıkulu Vardarlı Yakup Ağa Midilli Adası'nı korumak için adada kalmış , aile kurmuştur. İshak, Oruç, Hızır ve İlyas kardeşlerin anneleri vefat edince Hızır ve Oruç kardeşler denizlerde nam salan Kemal Reis'e katılmak için yola çıkarlar. Gösterdikleri cesaretle 2 kardeşe kadırga verilmiş ve ticaretle uğraşırlar. Oruç Reis Rodos keferesine esir düşer. Bir yılı aşkın esirlik sonrası kaçan Oruç Reis kardeşiyle ticaretten vazgeçip devlet için denizlere açılırlar. İki kardeşin denizlerdeki başarıları Sehzade Korkut, Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından takdir edilmiş, devletin desteği hep yanlarında olmuştur. Onlara inananların inancının hakkını vermeyi bilmişlerdir. Hızır Reis namıdiğer Barbaros Hayreddin Paşa Akdeniz'i Türk gölü haline getirmiştir.Devletin denizlerdeki politikalarını geliştirmiş, Tersane-i Amire'yi gemi üretimi ve teknolojisi ile donanmanın gücünün artmasını sağlamıştır. Avrupa'nın yenilgiyi hazmedemediği için yalancı tarih yazımıyla karalamaya çalıştığı Barbaros Hayreddin Paşa'nın hayatını okumanızı mutlaka tavsiye ederim. "İstikameti doğru olmayanın , doğru bir tarih şuuru olamaz; doğru bir tarih şuuru olmayanın da doğru bir vatan, millet ve İslam anlayışı olamaz. Rüzgârın önündeki serseri bir yaprak her an farklı yönlere doğru savrulup gider."
Tarih
Barbaros Hayreddin Paşa
2023 3. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2023 18:42
Denizcilik tarihinin en büyük denizcisi, Osmanlı İmparatorluğu'nun Kaptan-ı Derya'sı, Doğu Akdeniz'den Orta Akdeniz'e Rodos Şövalyeleri, İspanyollar, Habsburglar, Papalık, Venedik, Ceneviz, Malta ve Portekiz donanmalarına karşı zaferleri ile Türkler'in üstünlüğünü kanıtlayan ve Müslümanlığı yaşatan, Preveze Deniz Savaşı ile Akdeniz'i bir Türk gölü haline getiren Hızır Reis yani Barbaros Hayreddin Paşa. Yazar Okay Bey'in kaleminden Barbaros Hayreddin Paşa'yı; İbni Kadi'ye Stephano'nun alçakça oyununu, Vehimi'nin Pargalı'yı öldürmesini, Mahidevran ile Hürrem'in arasında şehzadeleri için olan taht entrikasını, Fransızlar'ın kalleşliklerini, Müslümanlık'a karşı büyük bir hırs ile birleşen Haçlı Donanmalarının Akdeniz mücadelesini ve Preveze Deniz Muharebesi'ni bir film izlermiş gibi yaşayarak okudum. Kitaptan tarihi bir çok şeyi hikayesini okuyarak öğrendim. Sayfaların yanına yazdığım notlar bazen cümlesinden uzun oldu. Bir solukta biten muazzam bir eserdi. Kalemine sağlık Okay Bey. 19 Ağustos 1538 günü, söylenenler ve yazılanlar doğru ise tarihin en büyük donanması, Andrea Doria komutası altında Alman, İspanyol, Portekiz, Malta, Ceneviz, Papalık gemilerinin de katılımı ile kutsal ittifak yapılarak Venedik Donanması'nda toplanmıştı. Bizden 3 kat büyük bir düşman armadası, 16 kat fazla top adeti ve 6 katımız bir savaşçı. Andrea Doria 'nın hesaba katmadığı tek bir şey vardı, o da Barbaros Hayreddin Paşa. Hilal taktiğini kullanarak kenarlardan Turgut Reis ve Salih Reis ile ortadan bizzat kendisinin kontrolünde Haçlı Donanmasına Akdeniz sularında cehennemi yaşatmıştı. Savaşın sonunda yenildiğini anlayan Doria, bir donanma için en büyük kepazelik olan fener söndürme emrini vermiş, gece karanlığında komutasındaki Haçlı Donanmasını yüzüstü bırakıp kaçmıştı. 28 Eylül 1538
2022 14. kitabı
Okunma: 05 Mart 2022 13:17
Okay TiryakioğluOkay Tiryakioğlu 'nun kitaplarını methetmeye lüzum duymuyorum. Her defasında özenle seçtiği cümlelerin, eşsiz betimlemelerin arasında tarih denen geçmişte buluyorsunuz kendinizi. Kızıl sakallarından dolayı Barbaros, gayretleri ve Din-i mübini İslam uğrunda verdiği amansız mücadelelerden sonra Dinin hayrı manasında Yavuz Sultan Selim Han tarafından Hayrettin ve elbette tüm bu mücadeleler denizlerde geçtiği için Kaptan-ı Derya olan HIZIR REİS nihayet KAPTAN-I DERYA BARBAROS HAYRETTİN PAŞA oluyor... Yazarın diğer kitapları arasında bağlantı kurması da ayrı bir güzellik. Mesela Yavuz kitabında geçen Vehimi Orhun Çelebi. Etkisini kaybeden Karatuğ teşkilatının yerine kurulan Çelik Hilal'in başındaki ismi Barbaros'a eşlik ederken göreceksiniz. Kitabın sonuna doğru yazarın yeni kitabı olan Kondo'dan da bir bahs açılacak. Harika bir roman sizleri bekliyor. İyi okumalar :)
Roman
2022 12. kitabı
Okunma: 12 Mart 2022 02:57
Muhasarada adım adım zafere kavuşurken biz , gün hatıralarla birlikte usulca batıyor. Bu hoş kelamla son bulurken Barbaros adlı eser , Okay Tiryakioğlu'nun alışmış olduğum hoş dilinden önceki eserlerindeki şahıslarıda entegre ettiği bu güzel romanda bizlerle buluşturmuş.
Barbaros Hayrettin PAŞA
2022 1. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2022 23:57
Artık yazarın yazımdan güzelliklerinden bahsetme gereği duymuyorum. Çünkü bu konuda kendini aşmış ve tarihi bozmadan kaynağından anlatan harika bir yazar. Tüm eserlerini okumaya takip etmeye çalışıyorum. Cenabı hak kendisine uzun ömürler versin de daha nice güzel eserler yazsın inşallah.
Tarih

Okay TiryakioğluYazar · 40 kitap
1972 yılında Mersin’de doğdu. Çocukluğu İstanbul - Erenköy’de geçti. Annesinin armağan ettiği gizemli ve kara mizah yüklü öykü kitaplarıyla edebiyata dair ilk heyecanları uyanmaya başladı. Bilkent Üniversitesi’ndeki eğitimini 1994 yılında yarıda bırakarak tamamen edebiyata yöneldi. Yurtdışında, uzak ve gizemli ülkelerde yaşamayı daima sevdi. Edebiyat çalışmalarının roman alanındaki ilk ürünü olan “Karanlığın Çağrısı” isimli eseriyle Beyan Yayınları 2002/İlk Romanlar ödülünü kazandı. İkinci romanı “Gölgeler” 2004 yılında basıldı. Bunu 2005’te üçüncü romanı “Bin Yılların Gecesi” takip etti. Asıl çıkışını 2009 yılında “Kuşatma 1453” ile yaptı. Tarihi roman okurlarının büyük ilgisiyle karşılaşan Kuşatma 1453’ü, “Kanuni” ve “Yavuz” başta olmak üzere diğer romanları izledi.