Beyaz Diş

Tasarımcı:
Ahmet Yanar

2020 20. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2020 17:16
Bu kitabı 10-11 yaşlarında okumuştum ilk defa. O zamanlarda kitabı fazlasıyla beğenmiş ve kitabın arkasına şu cümleleri yazmışım, "İnsan bu hikayeyi okurken sanki bu hikayenin içindeymiş gibi hissediyor. Maceradan maceraya sürüklenip gidiyorsun. Bu hikaye yavru bir kurdun hayatından ve yaşam koşullarından bahsediyor. Hikaye serüven ve macera dolu. Bunu herkesin okumasını tavsiye ederim. " bakıldığında çok basit cümleler bir kitaba duyulan beğeniden söz ediyor küçük bir çocuk ama o çocuğun büyüyüp bu kitabı tekrar okuduğunda aynı duyguları yaşamış olmasını basit bulmuyorum. Jack London kitabında kurtların ve köpeklerin yaşamından o kadar güzel ve akıcı bir şekilde bahsetmiş ki, okurken sık sık Beyaz Diş olup çıkıyorsunuz ortaya. Hor gördüğümüz o hayvanların aslında bizlerden bir farkı olmadığını kavrıyoruz. Kitap aslında sadece bir kurdun yaşamını anlatmıyor hangi canlı olursa olsun içinde bulunduğu durum ve koşullar doğrultusunda şekil alacağını, davranışlarını o koşula göre belirleyebileceğini de anlatıyor. İster istemez zorunlu olarak içinde bulunduğumuz zor koşullara alıştığımızı ve bunun bizi nasıl değiştireceğini de anlatıyor. Jack London 'ın okuduğum ikinci kitabı olarak bu kitabın da olay örgüsü, anlatış tarzı ve kurgusu çok hoş. Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar... Kitapla kalın...
·239 syf.·
2022 23. kitabı
Uzun zamandır okumayı istediğim bir kitaptı, nihayet okudum. Beklentimin biraz altında kaldığını söylemek istiyorum, yazar bazı yerlerde beni etkilerken, kitap bazen sıktı. . Başlarda kitaba iyi adapte oldum, güzel ilerlerken, ortalarına doğru baya sıkıldım hatta bir ara bırakmayı bile düşündüm. Ancak sonra kitap tekrar hareketlendi ve beklediğim yönde ilerledi. . Biraz kitaptan bahsetmek istiyorum ; Kitap, Bill ve Henry isimli iki karakterin bir ceseti köpeklerin de yardımıyla taşımasıyla başlıyor. Daha sonra, sonradan kitaba dahil olacak Beyaz Diş'in annesi ve kurt sürüsünü okuyoruz. Beyaz Diş 50'li sayfalarda doğuyor ve yavru kurt'un büyüme aşamasını, dışarıyı öğrenme aşamasını okuyoruz. Buraya kadar her şey iyi güzel. Ben Beyaz Diş'in büyümesinden sonrasını pek beğenmedim, gri kunduz, kızılderililer vesaire. Beyaz Diş vahşileştiriliyor, hem ilk sahibi gri kunduz tarafından hem de güzel Smith tarafından. Herkese, her şeye karşı, hatta kendi cinsine bile. En son kısımdan bahsetmeyeyim pek spoiler verdim. . Velhasıl, güzeldi. Yazarın diğer kitaplarını da kısa sürede okumak istiyorum. :))
2020 15. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2020 18:41
Kitap o içinizde azda olsa hayvan sevgisini uyandıran bir kitap . O kitabı okurken içinizdeki mutluluk ,üzüntü , sinir duygusunu yani içinizde var olan bütün duyguları o kitabın her bir bölümünde hissedebileceğinize eminim . Ayrıca anlamlı ve okumanızı tavsiye edebileceğim bir kitap. İyi okumalaaaaaaa.
2020 8. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2020 18:21
Yanılmıyorsam yedinci ya da sekizinci sınıfta aldığım sürekli başlayıp sonunu getiremediğim kitabı bugün bitirmiş bulunmaktayım.Yarım kalan kitaplar bende hep bir huzursuzluk yaratır.Kısacası iç huzurumu tamamladıktan sonra sizinle bu güzel kitabı paylaşıyorum.Hayatımıza çıkan kötü insanlara nazaran nadiren de karşılaştığımız iyi insanların hayatımızı güzelleştirdiği gibi Beyaz Diş’in de hayatını güzelleştiren bir insanla hiç olmadık zamanda ve yerde karşılaşmasıyla olaylar daha güzel bir hâl alır.Yarı kurt yarı köpek olan,göze çarpan beyaz dişleri sayesinde Beyaz Diş adını alan bu hayvanın Weedon Scott ile tanışması anına kadar olan ve tanıştıktan sonraki süreci anlatan romanda aslında hayvanların gözünde insanları,bu insanların iyi-kötü diye ayrıldığını ve insan davranışlarının hayvan üzerindeki etkisi ve bu etkinin doğurduğu tepkilerin çok güzel bir şekilde anlatılmış olduğunu göreceksiniz.Son sayfaları okurken Beyaz Diş(sevgili kurt) sayesinde istemsizce mutlu olduğumu ve gülümsediğimi farkettim....
2022 33. kitabı
Okunma: 14 Ağustos 2022 00:00
Bu kitaptan önce yazarın Vahşetin Çağrısı adlı kitabını okumanızı öneririm. Bu kitap için ısınmanıza yardımcı olur. İçerikleri birbirine benzer. Soğuk ülkelerin birinde yaşayan kurtları ve bu kurtlardan biri olan Beyaz Diş’in yaşamını okuyoruz. Beyaz Diş’in davranışlarına ve duygularına şahit oluyoruz. Bu kitaptan sonra hayvanları daha iyi anlayacaksınız. Empati kurmaya başlayacaksınız. Aynı zamanda Jack London bu kitapta çevrenin, çevre koşullarının ve çevredeki canlıların bizi nasıl şekillendirdiğini, ne kadar önemli olduğunu Beyaz Diş üzerinden mükemmel ve anlaşılır bir şekilde anlatmış. Bu faktörler iyiyse sen de iyi, bu faktörler kötüyse sen de kötüsün demek istemiş. İnsana çevresini sorgulatıyor. Kitabın olumsuz yanı olarak başlarda kıtlık bolluk zamanları içinde tekrara düşülmüş. Ama ilerledikçe olaylar daha fazla sürüklüyor.
2021 84. kitabı
Jack London "Demir Ökçe" kitabında insan üzerinden işlediği "sevgi ve özlem, özgürlük ve bağımsızlık" temasını bu kitapta köpek-kurt kırması olan Beyaz Diş üzerinden işliyor. MEB'nın tavsiye kitaplar listesinde de olan bu kitap, heyecan uyandıran öyküsü, dili, betimlemeleri ile tavsiye edilmeyi hak ediyor. Zaman zaman olayları özdeşleştirip; karakterlere karşı bazen sevecen, bazen nefret ve bazen de gıpta ile bakıyorsunuz. Okurken çok yoğun eylem ve duyguya maruz kalacak, yazarın sizin için oluşturduğu dünyaya gireceksiniz. Kitap bundan yaklaşık 100 yıl önce yayınlanmış. Yazıldığı dönemdeki toplumsal yapı içindeki sınıfsal farklılıklar dikkatten kaçmıyor. Peki bu sınıfsal farklılıklar bitti mi? İyi okumalar
2021 27. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2021 17:41
Çok güzel ve sona doğru iç ısıtan bir kitaptı. Her ne kadar vahşi bir hayvan olsa da doğadaki herkesin sevgiye muhtaç olduğunu çok güzel yalın sade bir dille anlatıyordu.Jack London dan okuduğum ilk kitaptı ve gözlemci bakış açısıyla yazdığı kalemini sevdim.Yazarla tanışmak için güzel bir kitap bence öneririm.
2020 5. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2020 02:26
Spoiler içerir.. Beyaz Diş inanılmaz bir karakter :) Hayatta kalma mücadelesi için annesinden, ve ormandaki yaşam tecrübesinden edindiği teknikler ile, kurt kanı ağır basan (kurt ve köpek karışımı, melez )onu pes etmek nedir bilmez, inatçı, hırçın, ayakları yere sağlam basan, tuttuğunu koparan, herşeye nefret dolu gözlerle bakan, akıllı, sezgileri güçlü, insanların arasına karışınca kızak çekmede başta olan, güçlü, zayıfları ezen, kendisine uygulanan işkenceler ile daha da vahşi hayvan olma durumundan, yaşadığı olaylar sonucunda...; iyi yürekli kişilerin eline geçmesi ile kendisinde yeni bir duygunun ortaya çıkmasının farkına varması, (bu duygu kendisine gösterilen sevgiden, ilgiden doğan duygular), yeni bir yaşam ile efendisine sevgiyle bağlı kalması, itaatkar olması, ondan biran ayrı bile kalınca, acı çekerek uluması, zayıf kalması... sonrasında efendisi ile birlikte güneye gitmesi ile yeni bir maceraya atılması ile oradaki yaşamı ve uyumu baştan sona çok güzel tasvir etmiş Jack London amcamız :) Her yaşın okuması gereken fevkalâde bir roman :) Keyifli okumalar. Sevgi ve muhabbetle..
2021 42. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2021 00:00
Jack London okumayı seven biri olarak bu kitaba da başlarken pozitif bir ön yargı ile başladım, sonuçsa benim ön yargımdan çok yazarın başarılı kaleminden ve hayal gücünden dolayı bu kitabı çok ama çok beğenmem oldu. Bana kalırsa bu kitabı yorumlamak ve incelemek gerçekten büyük bir ustalık gerektirmektedir. Bu da Yazarımızın en beğendiğim kitabı olan Martin Eden gibi okuyup bitirdikten sonra bile günlerce kafa yorulabilecek kadar ince konuları işlemiş ve bunu vahşi bir Kurt'un insanla tanışıp onun modern dünyasına katılıp uyum sağlamaya çalışan hayatını anlatarak gözler önüne sermiş olmasından kaynaklanmaktadır. Kitapla ilgili tek kusur birçok yayın evinden basılmış ve ne yazık ki bunların bir çoğuda neredeyse orijinal kitabın ortasından başlıyor olması, benim aldığım kitap eski bir basım ve dediğim gibi neredeyse orjinalin ortasından başlıyordu. Bir arkadaşımın kitap hakkında konuşurken uyarması ile doğru kitabı okudum. Esas kitap birkaç adam ve kızak köpeklerinin yolculukları sırasında kurt sürüsünün saldırısına uğramaları ile başlıyor. Beyaz Diş kitabı bana bazı bölümlerde geçen yazılar ve olaylardan dolayı Vahşetin Çağrısı kitabıyla bir bütünlermiş izlenimi verdi. Kitabımızda etnik köken kavgalarından, saf sevgiye, sadakatten, hayatta kalmak istiyorsan o seni yemeden sen onu yemelisin mottosu"na kadar bir sürü alt konu işlenmiş. Bakış açısı ne olursa olsun bu kitabı okuyan bir çok insana çok sayıda ders ve örnekler verebilen bir kitap. Benim için bir kitabın iyi olduğunu gösteren en önemli unsur; hikayeleştirmedir ki hikayesi iyi olmayan bir kitap akıcı olmayacağı için bir çok kitapta da gördüğümüz gibi yarım kalır. Fakat bu kitapta yazar olay örgüsünü o kadar iyi sıralanmış, hikayeleştirmeyi o kadar iyi yapmış ki bir yerden sonra kendinizi Beyaz Diş için endişeleniyor ya da
Beyaz DişJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202095,6bin okunma
Spoiler var!
·258 syf.·
2023 11. kitabı
Bu tarz klasikler okuyacaklara naçizane tavsiyem kesinlikle iyi bir yayınevinden okuyun. Bunu belirtmekteki amacım bir dönem, ne olacak kitap işte deyip bazı klasikleri murdar etmiş yayınevlerinden okumam ve bazı yorumlarda aynı sıkıntıları yaşayan arkadaşlara denk gelmiş olmam. Bana göre en iyisi İş Bankası Yayınları sonrasında Can Yayınları geliyor. İkiside kaliteli ve iyidir. Tercih yine sizin. Yayınevine değinmişken çevirmen Levent Cinemre’nin de hakkını teslim edelim. Yine mükemmel bir çeviri olmuş. Çoğu Jack London eserini onun çevirisinden okuduğum için, yazarı ve eserini beğenip taktir ederken, yayınevini ve çevirmenini boş geçmek istemedim. Kitaba gelecek olursak, Niyetim bir inceleme yapmaktan ziyade sadece düşüncelerimi paylaşmak. Jack London en sevdiğim yazarlardan biri olmasına rağmen ve çok iyi bir kitap okuyacak olduğumu bilmeme rağmen itiraf etmeliyim ki beklentimin de üstünde bir kitaptı. Tıpkı diğer eserlerinde olduğu gibi yaşam mücadelesi, hayatta kalma, varoluş gibi konuları iliğine kadar işlemiş. Naturalist (Doğalcı) bir tema kullandığından her şey bütün çıplaklığıyla oldukça yalın ve gerçekçiydi. Bunu bu kadar başarılı kullanabilmesinin nedenlerinden biri de gençliğinde bizzat maceralara atılmış birçok deneyim elde etmiş olması olabilir. Aslında benim için eserlerde kurgu birinci planda değildir. Genelde diyaloglara ve karakter gelişimlerine odaklanırım. Verilen mesaja bakar, kendime pay çıkartırım. Ama kitaptaki kurgu o kadar muazzam ki birkaç yorum yapmadan geçemeyeceğim. Roman aslında beş ana bölümden oluşuyor. Ama ben A,B,C diye üç bölüm altında yorumlamaya çalışacağım. A bölümünde bir cenaze taşıyan kızak takımı ve onları takip eden aç bir kurt sürüsü anlatılır. Aslında her iki tarafta hayat mücadelesi verirken okur bu savaşta, türdeşi
Edebiyat-Düşünce
Beyaz DişJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202095,6bin okunma

Jack LondonYazar · 120 kitap
12 Ocak 1876’da San Francisco’da doğdu. Gerçek adı John Griffith Chaney’dir. Evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya gelen Jack London, soyadını, henüz sekiz aylıkken annesinin evlendiği John London adlı savaş gazisinden aldı. Maddi sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta okulu bırakıp gazete satıcılığı, tayfalık, balıkçılık, istiridye korsanlığı, gazetecilik, sahil koruma devriyeliği gibi çeşitli işlerde çalıştı ve Amerikan işçi sınıfını tanıdı. 1894’te serserilik suçlamasıyla otuz gün hapis yattı. Hapisten çıktıktan sonra hayatını değiştirmek arzusuyla liseye kayıt yaptırdı. Lise öğrenimini bir senede tamamlayarak 1896 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ne girdi. Bir dönem okuyabildiği üniversiteden maddi zorluklar sebebiyle ayrıldı. 1897’de Klondike bölgesinde altın arayanlara katıldı ama bir yıl sonra yine yoksul ve işsiz olarak geri döndü. Yoğun bir çalışma programı hazırlayarak şansını yazarlıkta denemeye karar verdi. Soneler, baladlar, nükteli fıkralar, anekdotlar, korku ve serüven öyküleri yazmaya başladı. 1909’da yazdığı Martin Eden bu dönemi yansıtması bakımından otobiyografik izler taşır. İlk kitabı Kurt Dölü (1900) büyük ilgiyle karşılandı. Aynı yıl Elisabeth Maddern ile evlendi ve bu evlilikten iki kızı oldu. Ancak bu beraberlik uzun ömürlü olmadı ve 1904’te sona erdi. Charmian Kittredge ile ikinci evliliğin ardından 1916’da Kaliforniaya’daki çiftliğinde hayatını kaybetti. London yazarlık kariyeri boyunca elliye yakın kitap yazdı ve döneminin en çok okunan yazarlarından biri oldu. Yazdıkları, yaşadıkları etrafında şekillenmiş, sosyalizmin de etkisiyle toplumcu bir dünya görüşüne ulaşmıştır. Başlıca eserleri arasında Beyaz Diş, Martin Eden, Uçurum İnsanları, Vahşetin Çağrısı yer alır.