Emile Zola

2025 14. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2025 22:59
Helene’in hikayesi, aslında insanın en kadim ikilemlerinden birisini anlatıyor. Kalbin arzusu mu ağır basmalı, yoksa vicdanın sorumluluğu mu? Bir tarafta aşk var, hayatı yeniden başlatan, kalbi titreten, insanı canlı hissettiren o büyük duygu. Helene için bu, Deberle’ye duyduğu tutkuda somutlaşıyor. Bu aşk, onun kadınlığını yeniden uyandırıp ona kendini sadece anne degil aynı zamanda yaşayan bir birey oldugunu hatırlatıyor Diğer tarafta annelik var, kendi canından gelen bir varlığın üzerine kurulu kutsal sorumluluk. İkilemin zorluğu da burada. Aşk, bireysel bir özgürlük alanı açsa da, annelik duygusu fedakarlığın sınırlarını hatırlatır. İnsan hem kendine hem başkasına ait olabilir mi? Zola burada kesin bir cevap vermemiş, aslında romandaki trajedi de bundan doğuyor.  Seçimlerimiz her zaman bir yanımızı büyütürken, diğer yanımızı kanatır. Belki de Helene’in yaşadığı asıl dram, aşk ile annelik arasında tercih yapmak zorunda bırakılmasıdır. Oysa insan ruhu ikisini de ister. Ama hayat, çoğu zaman bize bu ikiliği aynı anda bahşetmez. Zola’nın kalemi çok net ve anlaşılır, abartıya kaçmadan ama detaylar bir ressamın tablosu gibi bence. Roman boyunca da yargılamadı karakterleri olduğu gibi sundu, galiba okuyucuya bıraktı.. (Ahh Helene, hem zayıf hem güçlüsün, hem tutkulu hem fedakar. Senin trajedin de bu demek ki)
Bir Aşk SayfasıEmile Zola · İlya Yayınları · 20083,046 okunma
2026 20. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2026 00:27
Bir Aşk Sayfası Yazarla tanışma kitabım oldu. Genç yaşta dul kalan Helene küçük kızı Jeanne ile kendi halinde bir yaşam sürerken evli komşusuna aşık oluyor. Anneliği ve aşkı arasında sıkışıp kalıyor. Çünkü küçük kızı annesine hastalık derecesinde bağlı ve annesini kimseyle paylaşmak istemiyor. Çok fazla betimleme yer alıyor kitapta. Beni biraz sıktı ama duygu yoğunluğu olarak güzeldi. Karakterlerin duyguları okura geçiyor. Ama dediğim gibi betimlemeler tempoyu çok yavaşlatıyor. Keyifli okumalar…
İnceleme
Bir Aşk SayfasıEmile Zola · Avrupa Yakası Yayınları · 20163,046 okunma
Aşkın sayfaları çok karışık çok
Puan vermedi·318 syf.·
2024 69. kitabı
Selâm , konusu : Helene ve ailesinin Parise taşındıkları esnada eşinin vefat etmesi ve küçük kızıyla bilmediği bir şehirde tek kalmaları anlatılıyor. Parisin ışıltılı hayatına pek de giremeyen helen ve kızı kendi hallerinde bir evde yaşamaya başlar. Bir gece ansızın küçük kızın hastalığa yakalanması ev sahipleri olan doktor ile tanışmalarına vesile olur . Doktor ve Helen arasında hissedilen duygular gittikçe yoğunlaşır ama doktor zaten evli ve bir çocuğu vardır. Helen kaçmaya ve uzak durmaya çalıştığı bu aşka maalesef yenilir ve bedelini de çok ağır öder . yorumuma gelecek olursam ilk başlarda iyi gidiyordu . Ortaya gelince sıkmaya başlayan betimlemeleri yüzünden oflayarak okudum . Bir cümle veya bir sorunun cevabını betimlemeleri yüzünden sayfalar sonra okumak resmen işkence gibiydi . Konusu basit gibi olsa da hissedilen sevginin her boyutunu farklı gözlerden ve kişilerden okudum . Bir kadının erkeğe olan aşkını ve arzusunu , bir çocuğun arkadaşa ve annesine olan sevgisini ve bağlılığını, bir adamın sadakati ile sevdiği kadını ömrünce bekleyeceğini gösteren davranışlarını ve rahatsız etmeyen hislerini , başka bir adamın arzu dolu hallerini ve sabırsızlığını . Hepsinin gözünden ayrı ayrı bir aşk geçti gitti . Vurucu olan sevgi ise kızın annesine duyduğu sevgi idi . Annesini kimseyle paylaşmak istemeyen yalnızca kendisini sevmesini isteyen ve üstüne bir de annesini sevenleri fark ettiğinde girdiği hastalık halleri bazen beni bile çileden çıkarttı. Saplantı derecesinde bir bağlılık duyduğu annesinin sadece kendi yanında olmasını isteyip hastalığının da artmasına sebep oldu . Buraları okurken insan kendine neler de yapıyor böyle , vay beee dedim . Kitabın sonunda ufak çaplı bir şaşkınlığım da oldu . Her şey sonlara doğru hızlı geçti ve bitti . Sonuç olarak klasik bir
Bir Aşk SayfasıEmile Zola · İskele Yayıncılık · 20173,046 okunma
·391 syf.·
2021 7. kitabı
Güzel ve etkileyici aşk romanı. Yazarın üst düzeyde natüralist bir bakış açısı olduğunu çok güzel ifade ediyor, adeta okurken o anlarda orda olduğun hissine kapılıyorsun. Tek eleştireceğim nokta iki kişinin yaptığı bir yanlışın sonucunu sadece kadının vicdan yükü çekerek taşıdığının ifade edilmesi . Isterdim ki orda sevdiği adam hemen hayatına geri dönmek yerine bu vicdan yükünü bir nebze de olsa kadından almalıydı. Sevginin yetersiz saygının bâki olduğunu vurgulayan bir roman , keyifle okuyacağınıza eminim . Keyifli okumalar .
Puan vermedi·406 syf.·
2022 36. kitabı
Dul bir kadın olan Helene'nin doktor olan komşusu ile yasak aşkını konu alan bir kitap. Derin duygular, ihtiraslar, kıskançlıklarla dolu. Dünya klasiklerine bir kez daha hayran olmama sebep olan bir kitap. Fazla ayrıntı vermeden okumanızı tavsiye ediyorum.
Bir Aşk SayfasıEmile Zola · Maviçatı Yayınları · 20163,046 okunma
2020 23. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2020 23:47
Emile Zola nın okuduğum ikinci kitabı.Dul genç güzel bir anne kıskanç bir kız. Annenin dillere destek güzelliği erkekleri etkiler küçük kız ise bu durum karşısında kıskançlıktan hasta olur ve.....
Bir Aşk SayfasıEmile Zola · İskele Yayıncılık · 20173,046 okunma
2020 7. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2020 08:19
Emıle Zola'nın okuduğum ilk eseridir. Bir arkadaşımın bana hediyesiydi, değeri çok fazla benim için. Aşk kitaplarını pek sevmem aslında fakat okurken hiç sıkılmadım diyebilirim, akıcı ve sade bir kitaptı. Evli bir doktorla kiracısı olan bir dul kadının yasak aşkını anlatır. Her şey dul kadının kızının rahatsızlığıyla başlar, gönül bağıyla işin rengi değişir. Başta tutkulu başlayan bu aşk zamanla yerini acı süprizlere bırakacaktır. Bu kitap annelik ve kadınlık içgüdüsünün acımasız bir savaşı olarak zihinde yer edinecek.
2018 10. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2018 18:05
Derinden sevenler bilir. Taparcasına sevecek kadar kendinden geçen insanlar, sevginin de öldürücü olabileceğini bilirler... Kitaba eşini kaybetmiş bir kadının, hasta ve narin kızını kaybetme korkusu ile başlıyoruz. Öyle ki okuyucuyu direk içine çeken sarsan ve merak uyandıran bir anlatım. "Dünya da biricik acı, sevildiğini sanmamaktır." Diyen Zola'nın bunu romanında sözünü çok güzel işlediğine tanık oluyoruz. Jeanne hasta ve narin ruhunun tek ışığı olan annesine büyük bir sevgi besleyen ve annesinin her türlü sevgisini kendine saklamak arzusunda bulunan bir çocuktur. Her çocuk annesini sever elbette ama Jeanne babasız kalmış kız çocuğu olarak daha düşkündür, çocuk kalbinde çok kıskanır Helene'i. Ve yine "Hiçbir süs ve makyaj bir kadını, analık sevgisi kadar güzelleştiremez." Sözünü söyleyen Zola, Helene'i çocuğuna sıkı sıkıya bağlı bir annelik ve her girdiği ortamda güzelliği göze çarpan bir endamla kaleme almıştır. Herşey bir gece hasta kızının doktoru yerine kiracısı bulunduğu evin sahibininde doktor olması sebebiyle Henri'yi evine almasıyla başlar. Bir kadının annelik duyguları ve bastırdığı özlemleri arasında kalışını, yeniden sevme arzusunu, bir çocuğun şiddetli sevgisini ustalıkla okuyucuya aktarmıştır yazar. Açıkcası başlarda büyük bir ilgiyle okurken hikayenin geçtiği Paris'i uzun uzadıya betimlesiyle, karakterlerin iç bunalımlarının sayfalar sürmesiyle kitaptan biraz koptum. Anlatımla ilgili hiçbir kusur yok, dili, kalemi mükemmel yazarın. Sanırım bazı klasiklerde fazlasıyla denk geldiğimiz fazla betimleyici anlatım tek kusuru. Bunun haricinde kesinlikle tavsiye edilebilecek düzeyde, son bölümünde okuru kendine bağlayan buruk bir hikaye.
Bir Aşk SayfasıEmile Zola · Kum Saati Yayıncılık · 20073,046 okunma
2020 7. kitabı
Dünya klasiklerini sevdiğim için aldığım bir kitaptı. Bu şekilde Emile Zola'yı tanıdım. Herşeyi detayına kadar anlatması aşkı hissetmenin ince detayından tutun sokağın lambasının en küçük ayrıntısına kadar detaycı biri karmaşık duygular olsada herkes sonuç olarak kendini buluyor. Diğer kitaplarınla da tanışmak istiyorum. Emile Zola
2017 18. kitabı
Okunma: 04 Şubat 2017 00:00
Adı "Bir aşk hikayesi" olan oldukça eski bir basımını okudum. Belki Zola kadar eskiydi. Ama bence bu isim kesinlikle "Bir aşk sayfasın"dan çok daha uygundu. Daha önce de söylediğim gibi birinci dünya savaşı sonrası burjuva ahlakının ne kadar düştüğünü kadının nasıl iktisadi bir meta , nasıl bir mülkiyet mevzuu olduğunu Zola'nın hemen tüm eserlerinde görmek mümkündü. Zola'nın gerek dönemin şartları gerekse bastırılmış duygularının tesiri ile olsa gerek bacakları birbirine kavuşmayan kadınlar, aç, sefil ve şarhoş erkeklerle cinselliğin en iğrenç boyutuna şahit olduğumuz kitaplarından sonra bu kitap iyi geldi. Dünyaya kapılarını kapamış ve kendini küçük kızına adamış dul bir kadındır kahraman. Birkaç dost dışında herkese kapalıdır kapısı ve tek derdi hasta olan kızının iyileşmesi. Ve tabi ki hayatlarına sırf bu yüzden giren doktor ve onun her şeyi konuşan ama hiç bir şey söylemeyen geveze karısı. Hemen hemen tüm klasiklerde olduğu gibi başlangıcı zorluyor insanı özellikle uzun betimlemeler. Ancak aşk, ihanet, ihtiras, kıskançlık, hayal kırıklığı ve dramı bir romanın içine bu denli güzel yerleştirmek her zaman mümkün olmuyor. Burada olmuş. Beğenip beğenmemek göreceli elbet ama ben beğendim. Okunur yani...
Bir Aşk SayfasıEmile Zola · Kum Saati Yayıncılık · 20073,046 okunma

Emile ZolaYazar · 56 kitap
Émile François Zola (2 Nisan 1840 – 29 Eylül 1902), Fransada natüralizm akımının öncüsü olan ünlü bir yazardır. Zolanın edebiyat dışındaki şöhreti ise, Dreyfus Davasında takındığı aydın tavrından kaynaklanmaktadır. 1897 yılında Fransız ordusunda Yahudi olması nedeniyle askeri yargının duyarsızlığına kurban giden yüzbaşı Dreyfus’u hükümetin bütün baskılarına rağmen savunan ve Fransa devlet başkanına hitaben “İtham Ediyorum” makalesini yayınlayan Zola, baskılardan dolayı Fransayı terkedip bir süre Londrada yaşamak zorunda kaldı. Çabaları sonucunda Dreyfus Davasının yeniden görülüp adaletin yerini bulması sonucu yurduna döndü. Émile Zola, 1902 sonbaharında,kaldığı otelin yatak odasında duman zehirlenmesinden öldü. “Nana”, “Germinal” ve “Meyhane” en tanınmış romanlarıdır.Tüm romanlarında,doğal ve gerçekçi bir tarzla,hayatın zorluklarından bahsedilir.Örneğin Nana adlı romanda yokluktan dolayı batağa sürüklenen bir genç kızın dramı,büyük bir gerçekçilik ve dramla anlatılır.