"Cin Aynası", "Peri Gazozu" adlı kitabını keyifle okuduğum Ercan Kesal' ın yine keyifle okuduğum başka bir kitabı.Ercan Kesal bu kitabındaki yazılarda da "Peri Gazozu" kitabındaki samimi ve doğal anlatımı sürdürmüş.
"Cin Aynası" , "Girizgâh"la başlıyor.Yazar, Girizgâh bölümünde, kitabı neden yazdığını anlatıp kitabın içeriğine dair bilgiler veriyor.
"...Galeano' dan ilham alırsam, ' birlikte kurtulmayı ve yeniden buluşabilmeyi ümit ettiğim' için yazıyorum.Kederlerimi, iç sıkıntılarımı ve başkalarında fark ettiğim acıları anlatmak için yazıyorum.Kendime acı vereni açıklamak, içimde büyüyen sevinci ve coşkuyu da hemen paylaşmak için yazıyorum.
Sokaktan duyduğum cümleleri ' cesaret ve kehanetle bezeyip yeniden asıl sahiplerine gönderdiğimde' onlardan gelecek işaretin merakıyla yazıyorum.
Yazdıklarımın kaynağı nedir?
Bütün yazdıklarımın kaynağı deneyimlerden başkası değildir.
Asıl soru,bunlarla nasıl bir ilişki kurduğum.Eğilip her seferinde baktığım uçurum,içimdeki 'derin karanlık' tan başka bir şey değil.Bu yüzden ne yaparsam yapayım, her şey, belleğime yer etmiş karmakarışık bir malzemenin yeniden düzenlenip üretilmiş bir tezahürüdür.Yaşadıklarım, gördüklerim, duyduklarım ve okuduklarımdan bende kalanları 'yeniden icat ederek' yazıyorum." (s.11 )
Kitap, "Var Git Ölüm, Prometheus' tan Bugüne, Analardır Adam Eden Adamı , Işıkla Karanlık Arasında, Artistlik Yapmayan Artisttir" başlıklı bölümlerden oluşuyor.
Ercan Kesal; kitaptaki yazılarında, Avanos' taki çocukluk yıllarına; üniversite öğrenciliğinden Anadolu'nun kasabalarında doktorluk yaptığı dönemlere; yaşamı boyunca tanıklık ettiği siyasi,sosyal,tarihi,kültürel olaylara;Türk ve dünya sinemasına dair anılarına yer veriyor.
"...Bazen intiharın eşiğindeki birini dikkatle dinleyip ona yol gösterirsin ki bu hekimlik