Cin Aynası

9789750520358

Cin Aynası
2022 16. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2022 21:26
"Cin Aynası", "Peri Gazozu" adlı kitabını keyifle okuduğum Ercan Kesal' ın yine keyifle okuduğum başka bir kitabı.Ercan Kesal bu kitabındaki yazılarda da "Peri Gazozu" kitabındaki samimi ve doğal anlatımı sürdürmüş. "Cin Aynası" , "Girizgâh"la başlıyor.Yazar, Girizgâh bölümünde, kitabı neden yazdığını anlatıp kitabın içeriğine dair bilgiler veriyor. "...Galeano' dan ilham alırsam, ' birlikte kurtulmayı ve yeniden buluşabilmeyi ümit ettiğim' için yazıyorum.Kederlerimi, iç sıkıntılarımı ve başkalarında fark ettiğim acıları anlatmak için yazıyorum.Kendime acı vereni açıklamak, içimde büyüyen sevinci ve coşkuyu da hemen paylaşmak için yazıyorum. Sokaktan duyduğum cümleleri ' cesaret ve kehanetle bezeyip yeniden asıl sahiplerine gönderdiğimde' onlardan gelecek işaretin merakıyla yazıyorum. Yazdıklarımın kaynağı nedir? Bütün yazdıklarımın kaynağı deneyimlerden başkası değildir. Asıl soru,bunlarla nasıl bir ilişki kurduğum.Eğilip her seferinde baktığım uçurum,içimdeki 'derin karanlık' tan başka bir şey değil.Bu yüzden ne yaparsam yapayım, her şey, belleğime yer etmiş karmakarışık bir malzemenin yeniden düzenlenip üretilmiş bir tezahürüdür.Yaşadıklarım, gördüklerim, duyduklarım ve okuduklarımdan bende kalanları 'yeniden icat ederek' yazıyorum." (s.11 ) Kitap, "Var Git Ölüm, Prometheus' tan Bugüne, Analardır Adam Eden Adamı , Işıkla Karanlık Arasında, Artistlik Yapmayan Artisttir" başlıklı bölümlerden oluşuyor. Ercan Kesal; kitaptaki yazılarında, Avanos' taki çocukluk yıllarına; üniversite öğrenciliğinden Anadolu'nun kasabalarında doktorluk yaptığı dönemlere; yaşamı boyunca tanıklık ettiği siyasi,sosyal,tarihi,kültürel olaylara;Türk ve dünya sinemasına dair anılarına yer veriyor. "...Bazen intiharın eşiğindeki birini dikkatle dinleyip ona yol gösterirsin ki bu hekimlik
Puan vermedi·292 syf.·
2025 83. kitabı
Selamlar; kitabı iki bölüm olarak düşünmek lazım ilk bölümde yakın tarihimizin acılarıyla harmanlanmış, okuyucuyu Roboski’den Sivas katliamına, Ali İsmail Korkmaz’dan Berkin Elvan’a kadar içimizi acıtan unutmamamız gereken bir çok kanlı olaya sürüklüyor. Toplum hafızası zayıf olan bir millet olarak aklımızdan hiç çıkmaması gereken olayları Ercan Kesal sayesinde tekrar okuyoruz. İkinci bölümde ise yazarın çocukluk, doktorluk ve aktör olarak anıları ve Anadolu insanına dair küçük anekdotlar var. Ama bu kısa bölümlerden oluşan anılar bizi Yeşilçam’ın aktörleriyle buluşturken aynı zamanda Paris ve Cannes’da küçük yolculuklara çıkarıyor. Sinema ve sinemacılık felsefesi üzerine yapılan tespitlerle de sinemaya farkılı bir bakış açısıyla bakmamızı sağlıyor. Kısacası ben severek okudum umarım sizde severek okursunuz. Kitapla kalın sağlıcakla kalın
2025 3. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2025 09:08
Cin Aynası. Kendisini kendi aynasından, Anadolu insanını özünden görüp anlatabilen değerli yazarım, oyuncum, senaristim Ercan Kesal önünüzde saygıyla eğiliyorum. O kadar çok altını çizip araştırdığım olay ve daha önemlisi isim oldu ki bu kitap sayesinde bende yanlış bilinenler düzelmiş, doğrular yalanlanmış oldu. Kesinlikle tavsiye edeceğim kitaplardan birisi. Ben okurken, araştırırken, öğrenirken kesinlikle çok büyük haz aldım. Ölüm, acı, zulüm, kötülük üzerine... Direnmek, insan onuru, devrimci inat üzerine... "Adamı adam eden analar" üzerine... İyilik, güzellik, çocuklar, insanlık ve sinema üzerine yazılar. Kederli ama yine de ümitli...
2025 16. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2025 14:54
“ kimsenin birbirine acımadığı, herkesin kolayca birbirinden nefret ettiği, birinin ötekine yardım etmeyi aklından dahi geçirmediği soğuk ve umutsuz bir dünya da yaşıyoruz. Yalnızlıktan korktuğumuz ama sürekli yalnız kalmaya çalıştığımız, yalnızlığın yetmediği ve bitmediği bir çağdayız.” 1938 Dersim hikayelerinden biri : Bir anne peşindeki cellatlardan iki çocuğuyla birlikte kaçamayacağını anlayınca büyüğünü bırakıp küçüğüyle kaçmaya çalışır. Geride bıraktığı kız çocuğu annesinin arkadasından, “ Daye, ça mı cawerdana? ( anne niye beni bırakıyorsun) “ diye ağlar. Anne, dayanamaz döner , onu bıraktığı yerden alır, ama bu kez de küçüğünü bırakır. Annenin, kendisine niye küçüğünü bırakıp büyüğüyle kaçtığını soranlara verdiği cevap , dilerim ölünceye kadar aklınızdan çıkmaz : “ büyüğü arkamdan ağladı, ağlamasına dayanamadım. Küçüğünse dili yoktu, o kaderine razı geldi, onun için bıraktım onu! “ Bu hikayenin üzerinde saatlerce durdum çaresizliğin vermiş olduğu acı ama gerçek olaylar insanı derinden etkiliyor. Sayfalar arasında göz gezdirdikçe altı çizilecek çok fazla alıntı vardı bunların yaşanmış olması ayrı üzücü verici. Okunmasını tavsiye edebileceğim kitaplardan biriydi.
Kitap Alıntısı
2017 201. kitabı
Okunma: 03 Haziran 2017 23:29
Selam, Ercan Kesal'ın bir harika kitabı daha Onun en çok sevdiğim özelliği sanırım birçoğumuzda olmayan duyarlılığı... Cin aynası bana, bize, topluma, yönetimimize, devletimize tutulan bir ayna belki... Geçmişten şimdiye değişen hiçbirşeyin olmadığının yazılı kanıtı... Yer yer göz yaşartıcı bazen anımsatıcı... Unutup hiç hatırlamadığımız insanlar, acılar...
2017 69. kitabı
Cin Aynası,Ercan Keşal’ın yine anılarını anlattığı Peri Gazozu kitabıyla aynı tarzda bir kitap. Yazar,Anadolu insanının gündelik yaşamını,kendi çocukluk,gençlik ve yetişkinlik dönemini “gazoz” ve “sinema” ekseninde anlatıyor.Bunların yanı sıra Türkiye tarihinde ince bir sızı olarak yer alan "işkence ve zulüm" dönemlerini tarihsel gerçekliklerle aktarıyor bizlere. Cin Aynası Ercan Kesal'la doyum olmaz bir sohbet.Bu sohbet sırasında kimi zaman aradığınızı buluyor,kimi zaman bilmediklerinizi öğreniyorsunuz. ilk andan itibaren boğazınızda oluşan o düğüm kitabın son sayfasına kadar devam ediyor.
2016 171. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2016 23:22
Ben bu adami seviyorum. Bu kitap ve icindeki olaylar bir onceki kitabiyla cok tekrara dusmus ancak okurken tarih de tekerrurden ibaret degil mi zaten diye dusunuyorsunuz. Erdal Eren'lerden Ali Ismail'lere.. Yalnizken okuyun. Aglatiyor bildiginiz.
2017 104. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2017 20:42
Solculuğun darbe yıllarındaki sıkıntılarını devrim yolu ile dile getiren kısa kısa anlamlı yazılar.Düşlerimize ve kendimize inanmaktan vazgeçmeyelim.
Siyaset
2021 27. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2021 16:31
Ercan Kesal'ın okuduğum ikinci kitabıydı, ilk kitabı peri gazozu; gerçekten çok güzel gözlemlerle yazılmış kendi hayatından ders niteliğinde anadolu hikayelerinden oluşan küçük tatlı bir kitapken nedense cin aynasında bunu alamadım. Benim için altını çizdiğim cümlelerden ibaret ve onların da birer alıntı olduğu bir kitap olmaktan ötesine gidemeyecek ne yazık ki. Kitabın içine girdiğimizde yine aynı şekilde kendi hayatından ders vermeye çalışır nitelikte kendi siyasi ideolojisini dayattığı ve filmi olan Bir Zamanlar Anadolunun da bol bol reklamını yaptığı hikâyelerinden oluşuyordu, bunu da kötü mânâ da demiyorum kesinlikle güzel pazarlamış kendisini kültürüyle ve bi iki alıntı güzel sözlerle kitap yazmayı ele almak ne üzücü, okuduğuma pişmanmıyım; değilim bi kere başlamıştım yarıda kalsın istemezdim ama bana da güzel dersleri oldu ne okuduğumuzu bilmemiz gerektiği hakkında çok güzel düşünceler edindim... İlgilenenlere keyifli okumalar diliyorum...
2019 75. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2019 06:06
Kitapta; zamansız  gelen ölümler, ezilmişler, haksızlıklar, öfke, acılar, hüzünler, darbeler, gezi olayları, kısacası her şey var. İnsanlığın ve insan olamamanın esintisi var! Anlattığı yaşam kesitleri bozkır kadar sicak, ayazı kadar ürpertici. Çocuklardan, insanlıktan, sinema ve edebiyattan da umutlu hikâyeler sunuyor.  Okuru âdeta acılar tarihinde hüzünlü bir yolculuğa çıkarırken, yeni acılarla aslında geçen zamanda bir arpa boyu yol alınamadığını gözler önüne seriyor. Duru ve içten anlatımının yanında gönlünün kapılarını açarak, kelimelerinin özgürlüğünü okuyucuya  hissetirmiş.

Ercan KesalYazar · 12 kitap
1959 Avanos doğumlu olan Dr.Ercan Kesal, ilk ve orta öğrenimini Avanos’ta, lise öğrenimini Nevşehir’de tamamladı. 1976-77 yıllarında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde, 1977-78 yıllarında Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde okuduktan sonra 1984 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu.1984-89 yıllarında Ankara - Keskin Devlet Hastanesi, Ankara - Bala ve köylerinde Sağlık Ocağı hekimliği, Sağlık Merkezi Başhekimliği ve Sağlık Grup Başkanlığı yaptı. Türkiye’deki sağlık sistemindeki aksaklıkları bizzat görme imkanı bulduğu Keskin ve Bala ilçelerinde, sorunların çözümünün Sosyalizasyon Sistemi ve Koruyucu Hekimlikte olduğunu tespit etti.1997 yılında Özel Okmeydanı Hastanesi’ni kuran Dr.Ercan Kesal, halen Hastanenin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmektedir. 2002 yılının ilk yarı döneminde Yön FM’de hazırlayıp sunduğu ’Mahalle Meydanı’ isimli program sırasında sıkça gündeme getirilen ve çözüm aranan arazi-tapu sorununu çözmek için bir araya gelenlerle Tapu Alma Girişimi’ni kurdu.Nuri Bilge Ceylan'ın "UZAK" filmindeki oyunculukla başlayan sinema serüveni "ÜÇ MAYMUN" da ve "BİR ZAMANLAR ANADOLU' DA" da senarist ve oyuncu, "VAVİEN" , "DERİN", "SAÇ","ALBATROSUN YOLCULUĞU" ve "KÜF" filmlerinde oyuncu olarak devam etmektedir.