Velhasıl

Ekim 2019
İletişim Yayınları

2021 15. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2021 21:09
Ne güzel bir kitap okudum. Sanki dostlarla bir masada toplanmışız da Ercan Kesal anlatıyormuş gibi... Ne çok dokundu, ne çok güzel duygu uyandırdı; okudukça sayfalar uzasın hiç bitmesin istedim.
2021 16. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2021 19:35
Merhaba; Velhasıl'da Ercan Kesal'ın daha evvel farklı gazete ve dergilerde yayınlanmış yazıları var. Kimisinde Ercan bey'in bir anısına eşlik ederken, kimisinde hic tanımadığınız bir şöförün anısına eşlik ediyorsunuz ve bazende soğuk bir kış günü gürül gürül yanan bir sobanın başında buluyorsunuz kendinizi. Fakat hepsi Ercan bey'in o kendisine has üslubu sayesinde sımsıcak hikayelere dönüşmüş. Hem kullandığı kelimelerle, hemde anlattığı hikayelerin samimiyeti ile severek okuyacağınız sizi dinlendirecek, icinizi huzurla dolduracak bir kitap. Sanki bir kitap okumadım da sevdiğim bir dostumla masada oturdum, o anlattı ben dinledim. Velhasıl çok güzeldi.. Eminim sizlerde okurken satırlarındaki insani yanı icinizde hissedecek ve benim gibi yazarın diğer eserlerini de merak edeceksiniz. Şimdiden herkese keyifli okumalar diler, youtube kanalıma beklerim; youtube.com/channel/UCfOYAd...
2019 108. kitabı
“‘Geçmiş’, ‘bugün’ dediğimiz şeyin içinde saklı duran bir anılar yumağı. Aynı zamanda gelecekten de kehanetler içeren bir yumak bu. Yaşadığımız her şey, ardımızdan yuvarlanıp birikerek ‘şimdi’yi oluşturduğu için geçip gitmiş; kaybedilmiş bir şey de yok aslında. (…) Zamanın kendine ait bir şiddeti ve gücü var. Hatırladığımızda bize acı ve keder veren şeyler saklı içinde. Ama yaralarımızın merhemi de kabuğunun altında ve ne yazık ki Mısri’nin dediği gibi; bizim dermanımız, yine derdimizden başkası değil.” #ercankesal #velhasıl #iletişimyayınları #okudumbitti Ercan Kesal’ın yirmi yılı aşan yazı serüveninden, renkli bir seçki… Bellek üzerine ve hatıralar üzerine çok şey var bu metinlerde… Ercan Kesal’ın sinema ve yazma deneyimine dair ve yaşama deneyimine dair, hayatında (bazıları, birçoğumuzun hayatında) iz bırakmış insanlarla ilgili küçük hikâyeler, anekdotlar, ayrıntılar var. Bir minnet, sevgi ve saygı hasılatı var. Ama bir hatıra kitabı değil bu. Belleği yardıma çağırarak, hayat ve insan olmak hakkında, acılar sızılar hakkında yeniden yeniden düşünmenin kitabı. “İnsan kalacağız!” ısrarının, “Başın öne eğilmesin!” direncinin kitabı… Akıcı ve yormayan bir eserdi.Çok okuyan bir yazar’ın kaleminde savrulmak nasıl iyi geldi bir bilseniz.Ercan Kesal’in oyunculuğu kadar fikirleri,söyledikleri ve yazdıkları okumaya değerdi. #hayallervekitaplar
Velhâsıl
Puan vermedi·179 syf.·
2020 14. kitabı
"Şehirleri kent, mekânları da yer olmaktan çıkaran içine doldurduğunuz anılar ve onları yaşadığınız kişilerdir. En sıkı dostlarımla şiir, aşk ve muhabbet dolu günler yaşadım Ankara'da. Bu yüzden, bu tuhaf bozkır şehri kalbimin en gizli yerinde durmadan sızlar!" demiş Bavul dergisine yazdığı Şubat 2016 tarihli yazısında Ercan Kesal. Son kitabı olan Velhasıl'da , son 20 yıla ait yazarın gazetedeki köşesinden, yazdığı çeşitli dergilerden, bir tıp doktoru olarak katıldığı kongrelerden derlenmiş yazılar yer alıyor. O yazıların her biri buram buram anıları, yaşanmışlıkları, arkadaşlıkları, üzüntüleri kimi zaman da sevinçleri barındırıyor. Okumaktan son derece keyif aldığım Velhasıl'ı yazar ile tanışma kitabı olarak gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Kalın sağlıcakla
2021 15. kitabı
Okunma: 14 Mart 2021 07:12
Ercan Kesal'ın asıl mesleği doktorluktur ama daha çok yazarlığı ve oyunculuğuyla biliniyor. Ben Peri Gazozu'nu okumayı çok istiyordum, bu kitabı sahafta görüp neredeyse bedavaya satın alınca ilk okuduğum kitabı oldu. Yazarın anılarından, daha önce yayımlanmış öykü ve yazılarının derlemesinden oluşan bir kitap. Özellikle edebiyat ve sinemayla alakalı olan kısımları çok sevdim, bol bol alıntı ve atıf da içeren bir kitap. Benim gibi bir okursanız, kitaplarda geçen her bir film, şarkı, kitap, sanatçı isminin peşine düşüyorsanız, bu kitapla okunacaklar ve izlenecekler listeniz kabaracak. Onun dışında, önceleri anı/günlük türünde yazılmış kitapları çok severdim ama şimdi hep bir mesafe hissediyorum okurken. Sanki samimiyet eksik ve yazılanlarda sıkça yalan, riya, çarpıtma var gibi. Asla bu kitap özelinde söylemiyorum bunları. Benimkisi insan aklına, belleğine veya insanın kendisine karşı bi güvensizlik belki. Ayfer Tunç'un günlükler hakkında söyledikleri de, bu tarzda yazılan kitaplar hakkında fikirlerimi kalıcı olarak değiştirdi sanırım, bu kitabı okurken bunu çok net hissettim (kitap, bir günlükle başlıyor bu arada). Bugün de 14 Mart Tıp Bayramı, az önce kitabın son sayfalarda Dr. Ersin Arslan'ın nasıl zalimce katledildiğini ve Kenan Evren'in, duyduğunuzda size hiç de yabancı gelmeyecek o avam üslubuyla doktorlar hakkında söylediklerini okudum. Onlar kadar basitleşmek gerekirse, okuduğum satırların da kızgınlığıyla "Hay doktorların aldığı maaş kadar taş düşsün başınıza!" demek istiyorum. Benim için şahane başlayıp soru işaretleriyle biten bir kitap oldu. O soru işaretlerime de Kesal'ın okuyacağım sonraki kitaplarında yanıt bulmayı umuyorum. Velhasıl, Velhasıl'ı herkese gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim. Tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı'nı da tebrik ederim! Çekilen
Hayattan İnciler
2025 11. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2025 21:33
Hemşehrim memleketim Ercan Kesal’ın okuduğum ilk kitabı. Bu kitap Ercan Kesal’in çeşitli dergilerden gazetelerden daha önce yazmış olduğu hikayelerden derlenmiş bir kitabı. Kitapta hem eski dostlarından kayıp ettiklerinden hem ailesinden hem de hiç tanımadığı kendiliğinden gelişen sohbetlerden hikayeler yer almaktadır. Kitabı okurken sanki Ercan Kesal ile bir masada oturmuş da ailesiyle ilgili arkadaşlarıyla ilgili hayatında yaşadıklarını sohbet ediyor gibi havasında yazılmış bir kitap. Yazdıklarını çeşitli yazarların sözleriyle şiirleriyle Desteklediği için ayrı bir güzellik katmış. İyi okumalar
VelhasılErcan Kesal · İletişim Yayınları · 2019524 okunma
 (...) Yazar, kitabın ilk bölümünde zamanın tortusu içerisinde hayatına dokunan, onda iz bırakan olguları, kişileri ve olayları insani bir biçimde aktarmış. İthaflar bölümü olarak da değerlendirilmesi mümkün olan bu bölümde genel olarak kelimelerin gücü, yaşantıların yara izleri, geçmiş günlerin güzellikleri, edebiyatın hayattaki rolü, sinemanın hayatla benzeşmeleri aktarılmış. Bu bölümde bulunan yazıları Kemal Tahir, Metin Erksan, Tarkovski, Ahmet Erhan, Tahsin Saraç gibi önemli şahsiyetlere duyulan özlemin izdüşümü olarak yorumlamak mümkündür. (...) Yazının tamamına linkten ulaşabilirsiniz: izmirkitapkulubu.com/2019/11/27/velh...
2025 132. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2025 22:53
Ercan Kesal'ın yirmi yılı aşan yazı serüveninden, renkli bir seçki... Bellek üzerine ve hatıralar üzerine çok şey var bu metinlerde...Yazarın sinema ve yazma deneyimine dair ve yaşama deneyimine dair, hayatında ( bazıları, birçoğumuzun hayatında) iz bırakmış insanlarla ilgili küçük hikayeler, anekdotlar, ayrıntılar var. Bir minnet, sevgi ve saygı hasılatı var. Ama bir hatıra kitabı değil bu. Belleği yardıma çağırarak, hayat ve insan olmak hakkında, acılar sızılar hakkında yeniden yeniden düşünmenin kitabı.
Velhâsıl
2020 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2020 15:19
Bilenler bilir Ercan KESAL ; iyi yazar olmanın heybesini giymek isteyen,anı biriktirmekle kalmayıp bunu bir hikayeci gibi anlatan , hekim hassasiyeti ile ince ince dokuyan önemli anlatıcıdır. Velhasıl kitabı yine diğer kitapları gibi bir sohbet havasında bazen, neşeli bir söyleşiye katılmış gibi, bazen aynısını bende yaşadım diyeceğiniz hikayeler yumağıdır. Kitaptan bir kaç söz paylaşacak olursak; "Kasabalarda hayat, bozkırda yapılan yolculuklara benzer. Her tepenin ardında 'yeni ve farklı bir şey' çıkacakmış duygusu, ama her zaman birbirine benzeyen, incelen, kıvrılan,kaybolan veya uzayan tekdüze yollar.'' "En iyi dostundu senin, yoksulların dostuydu... Doğudan dağlara kadar... Vakti geldi uyanmanin... Doğru yolu tutmaya bak...Kolay değil, düzgün değil... Şunu oğrenmen gerek,kardeş dediğin vurulmaz... Kardeşini vurmaz insan..." "Gezegenin ortasında yapayalnız kalmış gibi yaşayan kız kardeşlerimin ve anaların arzuhalcisi, sesi olmayanların sesi olmaktır edebiyat. Bu yüzden kelimeler mazlumların yaralarını serinlesen merhemlere benzer."
2026 8. kitabı
Okunma: 19 Mart 2026 13:39
Ercan KESAL, on parmağında on hüner bulunan bir entellektüel; hekim, yazar, oyuncu, senarist… Bu, kendisinden okuduğum dördüncü kitap; çeşitli dergi ve gazetelerde yazdığı köşe yazısı ve makaleleri bir araya getirmiş. Diğer kitaplarına göre daha az beğendiysem de yine de, özellikle, “Uyku, Ölümmüş Meğer” adlı bölümde anlatılan, gözyaşlarımı tutamadığım, son derece hüzünlü yazı için bile okumaya değer bir kitap.

Ercan KesalYazar · 12 kitap
1959 Avanos doğumlu olan Dr.Ercan Kesal, ilk ve orta öğrenimini Avanos’ta, lise öğrenimini Nevşehir’de tamamladı. 1976-77 yıllarında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde, 1977-78 yıllarında Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde okuduktan sonra 1984 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu.1984-89 yıllarında Ankara - Keskin Devlet Hastanesi, Ankara - Bala ve köylerinde Sağlık Ocağı hekimliği, Sağlık Merkezi Başhekimliği ve Sağlık Grup Başkanlığı yaptı. Türkiye’deki sağlık sistemindeki aksaklıkları bizzat görme imkanı bulduğu Keskin ve Bala ilçelerinde, sorunların çözümünün Sosyalizasyon Sistemi ve Koruyucu Hekimlikte olduğunu tespit etti.1997 yılında Özel Okmeydanı Hastanesi’ni kuran Dr.Ercan Kesal, halen Hastanenin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmektedir. 2002 yılının ilk yarı döneminde Yön FM’de hazırlayıp sunduğu ’Mahalle Meydanı’ isimli program sırasında sıkça gündeme getirilen ve çözüm aranan arazi-tapu sorununu çözmek için bir araya gelenlerle Tapu Alma Girişimi’ni kurdu.Nuri Bilge Ceylan'ın "UZAK" filmindeki oyunculukla başlayan sinema serüveni "ÜÇ MAYMUN" da ve "BİR ZAMANLAR ANADOLU' DA" da senarist ve oyuncu, "VAVİEN" , "DERİN", "SAÇ","ALBATROSUN YOLCULUĞU" ve "KÜF" filmlerinde oyuncu olarak devam etmektedir.